Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, face, joi, o vizita de lucru in Romania, in cursul careia va avea intrevederi cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta.
Potrivit anuntului de presa transmis de Administratia Prezidentiala referitor la programul de joi al sefului statului, presedintele Traian Basescu si presedintele Consiliului European vor avea, de la ora 16.15, la Palatul Cotroceni, convorbiri t?te-?-t?te, urmate, la ora 16.30, de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.
La ora 17.10, este prevazut ca Traian Basescu si Herman van Rompuy sa sustina declaratii de presa.
Presedintele Consiliului European urmeaza sa aiba apoi o intrevedere cu premierul Victor Ponta.
Potrivit programului premierului pentru ziua de joi, Victor Ponta se intalneste, la ora 17.30, cu Herman Van Rompuy.
La finalul intrevederii de la Palatul Victoria vor fi sustinute declaratii de presa.
Presedintele Traian Basescu a semnat, in 16 aprilie, un decret prin care ii confera presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Ordinul National "Steaua Romaniei" pentru sprijinul acordat Romaniei, decorarea fiind facuta la propunerea ministrului de Externe, Titus Corlatean.
"In semn de inalta apreciere pentru sprijinul constant acordat Romaniei in parcursul sau de integrare in structurile fundamentale ale Uniunii Europene, pentru viziunea si abnegatia puse in definirea, avansarea si realizarea prioritatilor si... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 08:19
Presedintele Consiliului European s-a adresat miercuri Parlamentului Romaniei, in cadrul unui discurs aniversar, la sapte ani de la semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana.
Business24 va prezinta principalele idei din discursul lui Herman Van Rompuy:
"Ne intalnim astazi la sapte ani dupa ce Romania si cele 25 de tari membre au semnat intrarea Romaniei in Uniunea Europeana".
"In cei cinci ani in calitate de membrii, dar si anii de pregatire au schimbat tara dumneavoastra. Nu ne putem imagina o Uniune Europeana fara Romania. V-am vizitat tara pentru prima oara in 1974, cu o delegatie de politicieni tineri, din partidul meu. Aveam 26 de ani atunci. Desi mi-am promis ca nu voi vizita nicio tara comunista, aceasta a fost singura exceptie. A fost o calatorie intriganta atunci. Am avut discutii oficiale cu tineri romani si am inteles si ce nu se spunea, din cele spuse. Eram mult prea sincer pentru gazda mea, iar vizita oficiala s-a incheiat dupa doua zile, cand am fost exilat la Marea Neagra, intr-o statiune".
"Trebuie sa incheiem aceasta situatie in care exista linii de divizare ale trecutului, intr-un mod amiabil. Acordul pe care l-am convenit acum doua luni cu Serbia, este parte a acestui proces".
"Intrarea Balcanilor de vest in UE va pune definitiv capat istoriei indelungate de conflicte. Uniunea noastra este o uniune de drepturi si valori si numai prin toleranta si respect putem pastra aceasta uniune".
"Reprezinta datoria fiecarui guvern ca... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 10:43
Prezent la Bruxelles, premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut o discutie cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu privire la respectarea angajamentului de a primi un raspuns cu privire la aderarea in spatiul Schengen.
"Am discutat despre angajamentul luat ca in septembrie sa avem o data referitoare la aderarea in Schengen, ramane pentru noi o chestiune de ordin esential. Nu legam in optica noastra intrarea Romaniei in Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare. Stim ce avem de facut si dorim ca raportul din vara sa fie eminamente pozitiv.
Exista o preocupare referitoare la modul in care politicile europene pot fi puse sub semnul intrebarii la nivelul parlamentelor si executivelor nationale de expresia politica a xenofobiei, a parohialismului politic, a unor atitudini antieuropene. Si eu, si domnul presedinte Rompuy, consideram ca este nevoie de o dezbatere in interiorul acestui for cu factorii politici de inalta decizie asupra modului in care ne raportam la politica europeana.
Este normal sa fim pozitivi, onesti si interesati ca ideea europeana sa traverseze criza fara ca principiile UE sa aiba de suferit, este nevoie de un transfer cultural catre generatia care nu a cunoscut consecintele celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Europa unita se constuieste pe seama acestei generatii.
Primul ministru l-a invitat la Bucuresti pe Herman Van Rompuy cat mai curand posibil, dupa ce preparativele formale vor fi fost incheiate.
"In conceptia... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 14:35