Fostul director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta Dragos Poteleanu a fost condamnat, luni, la sase ani de detentie cu executare, pentru fapte de coruptie.
Decizia Curtii de Apel Constanta este definitiva.
"Contopeste pedepsele principale stabilite in prezenta cauza - 3 ani inchisoare si 5 ani inchisoare - si aplica pedeapsa mai grea de 5 ani inchisoare la care adauga un spor de 1 an inchisoare, reprezentand 1/3 din cealalta pedeapsa, urmand ca in final inculpatul Poteleanu Dragos sa execute pedeapsa principala rezultanta de 6 ani inchisoare. (...) Confisca de la inculpatul Poteleanu Dragos si suma de 25.000 euro primita de inculpat de la martorii denuntatori. (...) Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din 26.10.2020", reiese din hotararea judecatorilor Curtii de Apel Constanta.
In noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Dragos Poteleanu, director general al CJAS Constanta la data comiterii faptelor, pentru opt infractiuni de luare de mita, in forma continuata - 46 acte materiale.
Potrivit DNA, in perioada 2012 - 2015, Poteleanu a pretins si primit de la reprezentantii unor entitati medicale private (denuntatori in cauza) sumele totale de 102.300 euro si 24.000 lei si servicii medicale pentru sine si rude apropiate (intr-unul dintre cazuri serviciile respective s-au ridicat la circa 3.000 euro).
"Aceste foloase necuvenite au fost pretinse si primite de catre inculpat, in... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 19:19
Presa internationala urmareste indeaproape evolutia proiectului din Romania care marcheaza un record la nivel mondial. Laserul de la Magurele este cel mai puternic laser stiintific din lume, insa scandalul de la fruntea institutiei care conduce proiectul risca sa saboteze investitia de 356 de milioane de euro.
Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei din Romania, sediul proiectului European Extreme Light Infrastructure, l-a concediat recent pe directorul sau, Nicolae Zamfir, care l-a criticat in mod public pe succesorul sau, scrie Euronews.
Zamfir, in varsta de 68 de ani, face obiectul unei plangeri din partea sindicatului roman al oamenilor de stiinta, care sustine ca acesta depasise varsta de pensionare de 65 de ani in momentul in care a fost numit.
Fostul director spune ca acuzatia este neintemeiata intrucat a trecut procesul de selectie pentru locul de munca cand avea inca sub 65 de ani si ca plangerea a fost depusa de membri ai personalului care doresc sa se razbune pe el, printre care se numara si Nicolae Marginean, noul director interimar al institutului.
Intrebat de Euronews despre acest conflict, Marginean a ales sa nu comenteze.
"Acest proiect va aduce cunostinte, intelegere si descoperiri stiintifice nemaiauzite. Laserul va aduce beneficii nu numai Romaniei, ci si intregii Europe ", a spus el.
"Romania a fost aleasa in acest proiect datorita istoriei sale remarcabile in cercetarea fizicii nucleare.", adauga Nicolae... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 14:00
Fosti ministri, functionari guvernamentali si afaceristi de top sunt vizati de procurorii DNA intr-un dosar care are legatura cu achizitiile de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.
Un dosar in care doi fosti directori din cadrul Institutului Clinic Fundeni au recunoscut faptele de coruptie si au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei. Este vorba de Emilia Grigore, fost director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, si Adrian Parvulescu, fost sef Birou Achizitii Publice in cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Cei doi au fost condamnati la 2 ani si 3 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pentru luare de mita, in forma continuata si permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata.
Dadeau informatii confidentiale
Potrivit DNA, cei doi le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, in mod nelegal, informatii nedestinate publicitatii, astfel incat acestia sa poata incheia mai multe contracte de echipamente si produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni.
Informatiile erau oferite atat anterior organizarii procedurilor de achizitie publica, cat si in timpul derularii acestora, respectiv in perioada iulie 2015 - februarie 2016.
Ulterior, contractele au si fost incheiate de unitatea medicala cu firmele... mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 10:54
Directorul general si fondatorul firmei Omnilogic, specializata in programe si produse infomatice, Gabriel Marin, a fost pus sub acuzare pentru cumparare de influenta si evaziune fiscala savarsita in forma continuata.
"In perioada ianuarie-februarie 2012, suspectul ar fi remis unui functionar public cu functie de conducere din cadrul ANAF suma de 3.020.588 lei, reprezentand pretul influentei pe care acesta din urma ar fi exercitat-o asupra colegilor sai cu atributii in procedura de achizitie, in vederea adjudecarii, de catre o societate a omului de afaceri, a unei licitatii avand ca obiect achizitionarea de catre institutia publica a unor produse software," arata DNA, intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com.
Potrivit sursei citate, banii respectivi (reprezentand 20% din valoarea contractului) ar fi fost remisi functionarului indirect, prin transfer bancar, in contul unei societati indicate si controlate de acesta din urma, in baza unor contracte fictive de prestari servicii.
Pentru a achita comisionul respectiv, Gabriel Marin ar fi asigurat inregistrarea in documentele de evidenta contabila a unor cheltuieli nereale in suma totala 4.993.501 lei (echivalentul a 1.148.838,26 euro), modalitate prin care societatea sa s-ar fi sustras de la plata taxelor catre bugetul de stat in valoare totala de 1.997.400 lei (echivalentul a 459.535 euro), reprezentand impozit pe profit si TVA dedusa nelegal.
"Suspectului i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 16:42
Combaterea coruptiei ar putea genera venituri suplimentare din taxe in valoare de 1.000 de miliarde de dolari anual la nivel global, sau 1,25% din PIB-ul mondial, arata un studiu publicat de Fondul Monetar International (FMI).
Pe langa majorarea veniturilor guvernamentale, combaterea coruptiei ar contribui de asemenea la reducerea risipei si are o contributie chiar si la imbunatatirea performantelor scolare in cazul elevilor de la scolile de stat. De asemenea, imbunatateste increderea in guvern in randul opiniei publice.
"Mai putina coruptie inseamna mai putine venituri pierdute si mai putina risipa pe partea de cheltuieli, o calitate mai mare a invatamantului public si a infrastructurii", se arata in raportul publicat joi de FMI. Acest raport nu include un clasament al celor mai corupte tari dar descrie coruptia ca o problema globala.
"In randul economiilor avansate, o tara din primul sfert in termeni de control al coruptiei colecteaza, in medie, venituri mai mari cu 4,5% din PIB, decat o tara din ultimul sfert. Decalajul in termeni de colectare a veniturilor este de 2,75% din PIB in randul economiilor emergente si de 4% din PIB in randul economiilor cu venituri reduse", sustine raportul FMI.
Studiile anterioare au aratat ca industriile extractive, precum mineritul sau forajele petroliere, sunt o zona propice pentru coruptie, la fel ca si procedurile de achizitii si administrarea companiilor de stat. Raportul FMI se concentreaza pe transparenta si supervizare... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 11:54
Romania se situeaza in Uniunea Europeana pe locul 24 din 28 in ceea ce priveste perceptia privind coruptia, scorul Romaniei scazand cu un punct in 2018 comparativ cu anul anterior, potrivit unui raport anual al organizatiei Transparency International.
Organizatia Transparency International a prezentat marti raportul anual privind Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) la nivel global, gradul de coruptie in sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experti si oameni de afaceri din cele 180 de tari incluse in analiza.
Potrivit clasamentului pe anul 2018 privind coruptia realizat de Transparency International, Romania se situeaza pe locul 61 la nivel mondial, avand 47 de puncte, in scadere de doua pozitii fata de 2017.
Indicele Transparency International foloseste o scala de la 0 la 100, in care 0 puncte inseamna un grad extrem de ridicat de coruptie, iar 100 de puncte, lipsa coruptiei.
La nivelul celor 28 de state ale Uniunii Europene, Romania se situeaza pe locul 24, inaintea Ungariei (46 de puncte), Greciei (45) si Bulgariei (42 de puncte).
"Desi Romania si Bulgaria au realizat unele progrese in ultimii ani in raportul IPC, ambele au inregistrat o scadere de un punct intr-un an marcat de un scandal major de coruptie in Ungaria si proteste anticoruptie masive in Romania", noteaza Transparency.
Grecia a pierdut trei puncte din 2017 si pana astazi, in timp ce punctajul Ungariei a scazut cu opt puncte in ultimii cinci ani.
SUA au pierdut 4... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 12:17
Coruptia in sistemul de sanatate din Romania se manifesta in cinci domenii: achizitii publice, servicii medicale, bugetarea unitatilor spitalicesti, accesul personalului in sistemul medical si autorizarea farmaciilor.
Concluzia apartine procurorilor DNA care au realizat un studiu cu privire la coruptia in sistemul public de sanatate, in care au fost analizate dosare solutionate de instantele de judecata prin hotarari de condamnare definitive in perioada 2015 - 2017.
Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a inceput prezentarea acestui studiu cu un caz concret. Este cel al fostului manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) "Sf. Apostol Andrei" Constanta, Danut Capatana, trimis in judecata in patru dosare de coruptie si condamnat definitiv la multi ani de inchisoare. Era vorba de o mita de 1,2 milioane de euro.
Citeste si: Coruptia din Sanatate: Confesiunea unui director de spital care a fost condamnat la 13 ani de inchisoare
"In anul 2016, un manager de spital judetean a fost trimis in judecata, intrucat a pretins si primit sume de bani cuprinse intre 10% si 15% din valoarea facturilor pentru buna derulare a contractelor. Astfel, managerul de spital a primit cu titlu de mita peste 1,2 milioane euro.
Acelasi manager a fost trimis in judecata si in alte dosare pentru ca a pretins si primit comisioane reprezentand un procent de 18-20% din valoarea investitiilor ce urmau a fi efectuate in derularea unui contract incheiat de spital cu o firma... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 17:02
Practicile legate de mita si coruptie nu au mai inregistrat nicio o ameliorare la nivel global inca din 2012, in ciuda intensificarii, fara precedent, a activitatii de investigare si control si a introducerii unor noi legi privind raspunderea penala a companiilor in aceasta perioada, se arata in EY Global Fraud Survey. Ajuns la a cinsprezecea editie, studiul sondeaza perceptiile a 2.550 de directori executivi din 55 de tari.
38% dintre executivii de la nivel global considera ca mita si coruptia au ramas prezente in mediul de afaceri, desi autoritatile de reglementare si agentiile de aplicare a legii au impus penalitati de peste 11 miliarde de dolari din 2012 pana in prezent.
Niveluri de perceptie ale coruptiei mai ridicate pe pietele emergente. Romania solutioneaza unele probleme.
Diferenta dintre nivelurile de perceptie ale coruptiei dintre tari ramane semnificativa, 20% dintre respondentii de pe pietele dezvoltate indica faptul ca mita si coruptia se produc pe scara larga in afaceri, comparativ cu mai mult de jumatate (52%) dintre cei de pe pietele emergente.
Conform rezultatelor sondajului, Romania este in prezent plasata sub media globala, cu 34%. Trebuie remarcat faptul ca perceptia a scazut de la 36% cat inregistra in sondajul de anul trecut, dar rezultatul este inca departe de media scorului tarilor dezvoltate, de 20%.
"Sondajul care a captat raspunsul participantilor romani de-a lungul ultimilor 6 ani arata imbunatatiri vizibile ale perceptiei... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 12:33
Banca Mondiala (BM) a adoptat joi o pozitie dura in lupta impotriva coruptiei, presedintele sau Jim Yong-Kim afirmand ca fenomenul coruptiei, atat la nivel public cat si privat, reprezinta "Inamicul Public Numarul 1", informeaza vineri Reuters.
Banca Mondiala, care mult timp s-a ferit sa se implice in lupta impotriva coruptiei pentru ca a dorit sa stea departe de politica, a declarat ca intentioneaza sa angajeze mai multi experti in statul de drept si alte probleme de guvernare.
Kim a declarat ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa se afle in centrul muncii creditorului international.
"Fiecare dolar pe care un oficial corupt sau o afacere corupta il pune in buzunarul sau este un dolar furat de la o femeie gravida care are nevoie de ingrijire medicala', a afirmat presedintele BM. 'In tarile in curs de dezvoltare, coruptia este Inamicul Public Nr 1".
Anuntul arata cat de mult banca s-a schimbat incepand din anii 1990, atunci cand coruptia era un subiect tabu in cadrul institutiei formate din 188 de tari membre, noteaza Reuters.
Fostul presedinte al Bancii Mondiale, Jim Wolfensohn, a adus in discutie aceasta problema intr-un discurs rostit in 1996, numind atunci coruptia un "cancer" cu care tarile trebuie sa se confrunte - in pofida avertismentelor de a evita acest subiect.
"Am intrebat "De ce nu pot folosi the c... word?" (referire la cuvantul "coruptie", n.r.)" , a reamintit joi Wolfensohn, in timpul unei dezbateri. "Atunci un consilier mi-a raspuns: "Ei... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 11:47