Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a deschis cutia Pandorei, declarand zilele trecute ca vrea sa fie "primul manager privat" in Guvern.
Din pacate, dorinta ministrului economiei nu are nici o legatura cu ceea ce inseamna un manager privat in sistemul de stat, ci doar cu problema legata de bani, de salariu. Nu-i mai ajung banii castigati din retributia de ministru si, in consecinta, "daca eu aduc bani, sa-mi dati voie ca din banii acestia sa dau o parte oamenilor care i-au produs". Suna bine, suna populist, dar nu are nici o legatura cu chestiunea in cauza.
Romania este departe de a rezolva problema managementului privat in companiile de stat, cu toate ca aceasta a fost una din obligatiile asumate in fata Fondului Monetar International si a Comisiei Europene. Nu pentru ca nu ar fi vrut, ci pur si simplu pentru ca nu a stiut cum sa faca.Declaratiile domnului Vosganian vin sa ne confirme acest lucru. Tocmai de aceea, Energy-Center si-a propus sa surprinda cateva din problemele care tin de rolul si importanta managementului privat, precum si ceea ce ne lipseste in aceasta intreprindere.
Managementul reprezinta o activitate de gospodarire a resurselor, de fructificarea a oportunitatilor si combatere a pericolelor existente pentru companie. Aceasta se bazeaza pe un plan al actionarilor/proprietarilor firmei, care stabilesc obiectivele, directile si conduita companiei. Acestia deleaga conducerea companiei unui numar de administratori, care au ca sarcina sa... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:00
Persoana fizica sau juridica la conducerea companiilor de stat? O intrebare la care raspunsurile sunt impartite. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania vrea firma la conducerea companiilor de stat, in locul managerului. Analistii economici pariaza pe manager si pe actionariatul majoritar al statului.
Asociatia Oamenilor de Aafaceri din Romania (AOAR) vrea sa propuna Guvernului ca la una dintre companiile care urmeaza sa aiba management profesionat sa fie numita o firma, nu o persoana fizica, si care sa primeasca un pachet de pana la 20% din capitalul societatii.
O propunere incipienta
"Este o propunere incipienta", spune presedintele AOAR, Florin Pogonaru, insa nu a precizat la care companie se refera si nici daca a prezentat deja propunerea premierului sau ministrului Economiei.
Guvernul intentioneaza sa schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesionisti, prin procese de selectie bazate pe competenta. Pe lista se afla companii precum Hidroelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, Romgaz, Tarom si CFR Calatori.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca propunerea reprezinta, de fapt, un lobby facut de reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Aafaceri din Romania, prin intermediul presedintelui, Florin Pogonaru.
Economistul spune ca este impotriva privatizarii acestor companii de stat, mai mult decat prevede lega. "Intrarea unor persoane juridice in capitalul companiilor de stat, reprezinta, de fapt, o privatizare catre... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 09:01
Viitorul guvern are in fata mai multe decizii extrem de complicate. Sa continue privatizarile companiilor de stat? Care sa fie abordarea in domeniul concesionarii resurselor minerale ale tarii?
Noua putere politica a criticat constant initiativele in materie de privatizare ale companiilor de stat, inscrise si in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International (FMI).
Privatizarea ratata a Cupru Min Deva a adus o valenta speciala. Mai mult decat oricand in Romania, privatizarea Cupru Min a nascut dezbateri aprinse asupra unei teme fundamentale: este oportun ca Romania sa privatizeze companii din industrii esentiale, pentru a nu le numi strategice, ale economiei? Vrand-nevrand, tema Cupru Min a lansat o adevarata dezbatere publica pe tema administrarii resurselor minerale ale Romaniei.
Nu este vorba numai despre cupru, ci si despre aurul de la Rosia Montana, despre exploatarea gazelor de sist de catre compania americana Chevron, dar si despre vanzarea unor pachete, fie ele si minoritare, la companiile energetice detinute de stat. Fara indoiala, tema este un "cartof fierbinte" in mana noii puteri politice.
Cupru Min naste dileme
Privatizarea Cupru Min a nascut doua tabere cu pareri diametral opuse. Una a celor care sustin ca exploatarea activelor statului trebuie facuta "prin noi insine", cu administrare si cu capital romanesc, eventual de stat. Cealalta tabara considera ca privatizarea are virtuti absolut necesare economiei romanesti accentuand pe... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 07:59
Salariile directorilor regiilor si companiilor cu capital majoritar de stat raman plafonate la nivelul remuneratiilor de secretar de stat, printr-un memorandum adoptat in sedinta de martea trecuta, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.
La inceputul anului 2011 a fost adoptat un memorandum similar care vizeaza plafonarea salariilor directorilor companiilor de stat.
De asemenea, prin acel memorandum reprezentantii statului in consiliile de administratie ale acestor unitati vor avea, in continuare, indemnizatiile limitate la nivelul a 1% din indemnizatia directorului agentului economic respectiv.
Limitarile vor fi impuse cel putin pana in luna februarie, cand Guvernul urmeaza sa adopte bugetele de venituri si cheltuieli pentru agentii economici vizati.
Solutia memorandumului a fost aleasa provizoriu de Guvern, in conditiile in care parlamentul era in vacanta parlamentara, pentru ca dupa inceperea sesiunii legislative sa se adopte o ordonanta de urgenta pentru continuarea masurii de plafonare. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 17:56
Dintre toate conditionalitatile Fondului Monetar International, incluse in noul Acord semnat cu Romania, restructurarea sau eliminarea intreprinderilor de stat cu pierderi este de departe cea mai dura. Am asistat la o premiera absoluta in relatia tarii noastre cu institutia de la Washington.
Dupa ducerea la bun sfarsit al celui de-al optulea Acord cu Fondul Monetar International, pentru prima data in ultimii 20 de ani, expertii acestuia nu s-au abtinut sa nu ne aduca si cateva laude.
Optimismul lor are o oarecare justificare atata vreme cat guvernul Boc a fost mai mult decat un elev silitor in aplicarea recomandarilor Fondului.
Ceea ce sincer ma surprinde este decizia guvernului de a continua cu reformele, sau mai bine zis de a le incepe, exact acolo unde nici un guvern nu a avut curajul sa intre in ultimii 20 de ani.
Desigur, este vorba de sectorul regiilor autonome si a acelor intreprinderi ramase inca in proprietatea statului.
Presedintele Traian Basescu, un partizan declarat al reformarii acestui sector (ce-I drept, cam tarziu) a tinut sa faca insa o precizare, deloc de neglijat in contextul actual: "exista in prezent un nivel optim al segmentului privatizat in economia romaneasca", a spus presedintele.
Cu alte cuvinte, nu mai privatizam nimic, caci statul trebuie sa aiba un anumit control pe segmente strategice, cum ar fi energia electrica, gazele naturale sau transportul pe calea ferata.
Desigur, nu a descoperit presedintele nostru roata, acest lucru fiind... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 23:45
Fostul director general al Fondului Proprietatea Ionut Popescu afirma ca decizia Guvernului de a obliga companiile de stat Romgaz, Electrica si Loteria Romana sa faca donatii catre buget reprezinta un jaf, care poate avea consecinte grave asupra mediului de afaceri din Romania, relateaza Mediafax."Cum sa le ceri acum unor oameni sa-ti cumpere actiunile tale, pe care vrei sa le vinzi prin bursa, cand tu devalizezi de fapt conturile acelei companii.
Scade toata increderea intr-un stat, intr-un guvern care ia astfel de decizii.
Masura asta aduce niste deservicii enorme Romaniei.
Te poti astepta la niste decizii, tu ca intreprinzator, ca statul oricand sa gaseasca o astfel de, nu stiu cum sa-i spun, nici macar chichita, pentru ca este un jaf de fapt, adica tu iei din banii care nu iti apartin doar tie", a spus fostul ministru al Finantelor la Europa FM.
El spune ca o astfel de masura creeaza discriminare fata de celelalte companii de pe piata, iar daca ar fi generalizata, atunci si companii ar avea posibilitatea sa doneze banii catre actionarul majoritar, fara a mai acorda dividende si fara a plati impozite catre stat.
"Nu trebuie sa fii foarte mare economist sa iti dai seama ca nu poti sa iei din ceva care nu iti apartine numai tie.
Sau chiar daca iti apartine numai tie, nu poti sa nu te gandesti ca si celorlalti jucatori de pe piata trebuie sa le dai posibilitatea sa reactioneze la fel.
Si atunci nu mai vorbim de dividende, de impozite pe dividende, vorbim de donatii ale... mai mult
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 16:03