Grecia a achitat anticipat o parte din masivul imprumut luat de la Fondul Monetar International (FMI), a anuntat Ministerul de Finante de la Atena, transmite Reuters.
Grecia a platit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipata permite Atenei sa-si scada costurile cu serviciul datoriei, deoarece imprumuturile de la FMI au o dobanda mai ridicata decat cea platita in prezent de Grecia pe pietele de obligatiuni.
Luna trecuta, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - a fost de acord sa permita Greciei sa restituie, inainte de scadenta, o parte din suma imprumutata de la Fondul Monetar International.
Imprumuturile luate de Grecia de la FMI se ridica la aproximativ noua miliarde de euro.
"Restituirea inainte de scadenta a unei parti din creditul FMI este benefica atat pentru Grecia, cat si pentru Mecanismul European de Stabilitate", a afirmat seful ESM, Klaus Regling.
In timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat in imposibilitatea de a accesa imprumuturi de pe pietele de obligatiuni si a fost nevoita sa apeleze la credite masive de la FMI si de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenta financiara si de atunci randamentele sale se imbunatatesc, mai ales ca in 25 octombrie agentia de evaluare financiara S&P a revizuit in crestere ratingul de credit la "BB minus", cu perspectiva pozitiva, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 11:26
Ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, a confirmat marti informatiile conform carora Guvernul de la Atena intentioneaza sa restituie inainte de scadenta o parte din masivul imprumut luat de Fondul Monetar International (FMI), informeaza publicatia elena Kathimerini.
Este vorba de un credit in valoare de 3,5-4 miliarde de euro, cu o rata a dobanzii de peste 5%, reprezentand transele pentru 2019 si 2020, a sugerat Tsakalotos in declaratiile acordate postului de radio Thessaloniki. Economiile rezultate vor fi folosite pentru a reduce taxele si a imbunatati politica sociala, a adaugat ministrul elen de Finante.
Saptamana trecuta, Klaus Regling, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), a sugerat ca ar fi "intelept" din partea Greciei sa achite anticipat creditele catre FMI deoarece ele sunt mai scumpe decat randamentele pe care le plateste in prezent Atena pentru a se imprumuta de pe pietele de obligatiuni.
Declaratia a fost facuta la reuniunea Eurogrup de la Bucuresti, unde ministrii de Finante din zona euro au anuntat acordarea unei transe de aproape un miliard de euro Greciei, ca parte a programului de monitorizare a reformelor dupa incheierea programului de asistenta financiara.
Atena poate accesa banii cu conditia sa-si respecte angajamentele privind reformele, in special legea care extinde protectia oferita debitorilor impotriva procedurilor de executare silita a resedintelor primare, care face parte dintr-un pachet mai amplu de... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 14:24
O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare.
Angela Merkel s-a intalnit, marti, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar International participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei elenilor, transmit AP si Reuters.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Germania, desi a insistat ca FMI sa ia parte la programul de asistenta financiara, a anuntat ca o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutata pana cand Atena nu ...citeste mai departe despre "Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 10:54
Grecia si-a platit luni arieratele catre FMI, acestea fiind in valoare de doua miliarde de euro.
Guvernul de la Atena a facut plata dupa ce, tot luni, a primit un imprumut de peste 7 miliarde de euro, de la Uniunea Europeana, noteaza City AM.
Criza din Grecia: Se redeschid bancile, TVA creste si cu 10% (Video)
Grecia a primit un imprumut de urgenta, dar il va cheltui intr-o singura zi
Directorul de comunicatii al FMI, Gerry Rice, a confirmat plata: "Asa cum am spus, Fondul ramane pregatit sa continue sa ajute Grecia in... citeste mai departe despre "Grecia a inceput sa-si plateasca datoriile - cat a primit FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 19:10
1Sefii FMI si BCE s-au intalnit de urgenta cu presedintele francez Francois Hollande, seful Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, si cu cancelarul german Angela Merkel intr-o sedinta-fulger, luni seara.
Tema discutiei a fost Grecia, reprezentantii creditorilor internationali ai tarii dand semne de nervozitate dupa aproape 5 luni de discutii sterile cu elenii pe tema datoriilor acestei tari, anunta cotidianul Hurriyet Daily News.
Plan final
Prezenta directorului FMI, Christine Lagarde, si a presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, la discutiile programate in ceas de noapte la cancelaria berlineza subliniaza miza enorma a crizei datoriilor din Grecia.
La sfarsitul acestei saptamani, Grecia ar trebui sa plateasca o prima transa de 300 de milioane euro din totalul de 1,6 miliarde pe care trebuie sa-i vireze luna aceasta in conturile FMI.
Temerea ca guvernul elen nu are din ce sa achite aceste sume si varianta intrarii in incapacitate de plata planeaza deja despra cercului de creditori ai Greciei.
Cotidianul german Die Welt a titrat ca scopul intalnirii a fost de a intocmi o propunere finala pe care creditorii sa o prezinte delegatiei elene.
Cu toate acestea, biroul de presa al cancelariei germane a anuntat ca, pentru moment, s-a convenit doar sa se intensifice eforturile pentru incheierea unui acord cu Grecia.
Tot jurnalistii germani de la Die Welt sustin ca intalnirea a inceput la ora 19:30, iar in tot acest timp premierul grec Alexis... mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 13:42
Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, i-a cerut marti premierului grec, Antonis Samaras, la finalul unei intrevederi avute la Washington, sa avanseze cu "reformele" economice si, in acelasi timp, l-a felicitat pentru "progresele" realizate, informeaza AFP.
"Am subliniat importanta de a avansa cu reformele institutionale si structurale si cu aplicarea unui buget pe 2014 robust, cu scopul de a atinge obiectivele din programul" de ajutorare, a declarat sefa Fondului Monetar International intr-un comunicat.
In cursul intalnirii cu premierul Samars, Christine Lagarde a tinut, de asemenea, sa il felicite pentru "progresele" realizate de Grecia pe calea spre "sustenabilitate fiscala, revenirea la competitivitate si stabilitate financiara", potrivit documentului citat.
Cu incepere din 2010, Grecia se afla sub asistenta financiara a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Central Europene care i-au acordat 170 de miliarde de euro ajutor in primavara lui 2012 in schimbul unui sever plan de economii.
Discutiile dintre Atena si troica finantatorilor internationali cu privire la deblocarea unei noi transe din ajutor au fost suspendate duminica din motive "tehnice".
Cele doua parti au divergente de vederi in legatura cu calendarul disponibilizarii functionarilor greci.
"FMI ramane hotarat sa ajute Grecia", a subliniat sefa Fondului Monetar International in comunicatul sau.
In pofida a doua planuri de salvare internationala, Grecia continua sa se afunde in... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 08:41
Dupa o serie lunga de negocieri dificile, Fondul Monetar International (FMI) a deblocat miercuri o parte din ajutorul alocat Greciei, oferind un moment de ragaz acestei tari impotmolite in recesiune, planuri de austeritate si violente proteste stradale.
"Grecia a facut importante progrese in domeniul reformelor structurale (...) Insa raman inca multe lucruri de facut", a comentat directorul FMI Christine Lagarde, intr-un comunicat.
Suma de 3,2 miliarde de euro cea fost deblocata de catre FMI poate parea o gluma prin raport la suma totala de 172 de miliarde de euro prevazuta in planul de salvare a Greciei acordat de comunitatea internationala Atenei in luna martie, cel de-al doilea astfel de ajutor acordat Greciei dupa cel din 2010.
El are insa o puternica valoare simbolica, inchizand un capitol al dosarului grec care a divizat Fondul si partenerii sai europeni, provocand in acelasi timp numeroase indoieli in cadrul institutiei financiare cu privire la modul in care Europa raspunde austeritatii.
Suma deblocata va fi alocata in doua transe.
Christine Lagarde a salutat miercuri eforturile bugetare consimtite de Grecia pentru reducerea deficitului bugetar si a asigurat ca ajustarile aflate in curs in aceasta tara sunt menite "sa-i protejeze pe cei mai vulnerabili".
"Efortul bugetar al Greciei a fost din toate punctele de vedere unul impresionant", a mai adaugat ea.
Greve in industria bancara, in sanatate si la transporturi
Salariatii din mai multe... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 08:54
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat joi, intr-un interviu televizat, in Statele Unite, ca "poate" ar merge sa manifesteze, daca ar fi grec, impotriva masurilor dure de austeritate la care este supusa Grecia, relateaza AFP, citat de Mediafax.Bineinteles, oamenilor nu le place acest lucru (...). Este dur, dificil, in special pentru cei vulnerabili", a declarat Strauss-Kahn, conform transcrierii unui interviu televizat, care urma sa fie transmis seara de postul public PBS, in Statele Unite.
"Acest lucru inseamna manifestatii, oameni care protesteaza, ceea ce pot intelege. Si, stiti, daca ati fi sau daca as fi grec, poate ca am manifesta in acelasi fel", a continuat directorul FMI.
"Pe de alta parte, majoritatea oamenilor inteleg ca nu exista alta cale, trebuie sa o faca. Decenii de proasta gestiune trebuie sa fie redresate in cativa ani", a subliniat Stauss-Kahn.
Cu o zi inainte, manifestatiile de la Atena au degenerat in violente, avand loc confruntari, un fost deputat fiind agresat, motociclete de politie si vehicule fiind incendiate, iar mobilierul stradal si sediul unei agentii bancare fiind devastate.
Strauss-Kahn a spus ca intelege furia opiniei publice, in special pe cea care vizeaza bancile.
Contribuabilii din Europa "trebuie sa plateasca o eroare comisa de sectorul bancar si este absolut inacceptabil ca sectorul bancar sa poata sa isi asume riscuri enorme" si sa obtina profit de pe urma acestora, in timp ce... mai mult
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 09:12
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, sustine ca discutiile legate de infiintarea unui fond monetar european pe modelul FMI, pentru prevenirea crizelor viitoare, reprezinta o diversiune de la problemele urgente ale Greciei, relateaza AFP.Discutiile "distrag oarecum atentia de la problema reala cu care se confrunta zona euro in prezent din cauza Greciei", a declarat Strauss-Kahn, avertizand ca "problema Greciei este una imediata".Atena a avertizat miercuri ca ar putea fi nevoita sa apeleze la ajutoare din partea FMI, in cazul in care Uniunea Europeana nu face mai mult decat sa defineasca parametri vagi pentru credite cu dobanzi mari, in eventualitatea unui pericol iminent de intrare in incapacitate de plati.Strauss-Kahn a spus ca discutiile distrag atentia si de la problemele cu care se confrunta UE din cauza clauzelor restrictive din tratatele actuale, probleme "care nu se vor rezolva peste noapte".
Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri ca Europa are nevoie de un cadru legislativ care sa permita, in ultima instanta, excluderea unui stat din zona euro, in cazul in care incalca in mod repetat conditiile. mai mult
Joi, 18 Martie 2010, ora 12:52