Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Evgeni Tanchev, propune in concluziile prezentate joi judecatorilor europeni amendarea Romaniei cu suma de 3 milioane de euro pentru neimplementarea Directivei UE privind spalarea banilor.
Evgeni Tanchev mai cere ca CJUE sa declare ca, intrucat nu a adoptat, pana la 26 iunie 2017, masurile necesare pentru a transpune Directiva 2015/849 sau, in orice caz, intrucat nu a comunicat aceste masuri Comisiei, Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 67 din directiva mentionata.
"Sa oblige Romania la plata unei sume forfetare de 3.000.000 de euro. Sa oblige Romania la plata cheltuielilor de judecata," este propunerea avocatului general.
Riscurile neimplementarii
Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani. Tanchev arata care sunt riscurile neimplementarii acestui act la timp.
"Efectele neindeplinirii de catre Romania a obligatiilor de a transpune Directiva 2015/849 asupra intereselor publice si private pot fi de asemenea considerate semnificative, avand in vedere ca, astfel cum a aratat Comisia, aceasta neindeplinire a obligatiilor prezinta riscuri pentru integritatea si pentru functionarea sistemului financiar al Uniunii, intrucat il face vulnerabil la spalarea banilor si la finantarea terorismului si afecteaza... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 16:00
Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani.
Procesul deschis Romaniei de Comisia Europeana, pentru netranspunerea acestei reglementari, merge mai departe la Curtea de Justitie a UE (CJUE), deoarece intarzierea este foarte mare, explica surse din MAE pentru Ziare.com.
"Institutiile europene au toleranta zero fata de netranspunerile unor directive. Romania ar putea fi condamnata la plata unor penalitati," explica sursele citate.
Un calcul estimativ, realizat de Ziare.com, arata ca Romania risca sa plateasca o amenda de aproximativ 4,5 milioane de euro. Cate 6.000 euro pentru fiecare zi de intarziere.
De altfel, exista o comunicare a Comisiei Europene, in care aceasta insista ca statele care nu transpun rapid directivele europene importante sa plateasca penalitati. Comunicarea stabileste inclusiv situatia in care exista un proces pe rolul CJUE.
Doi ani de intarziere
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost publicata in Monitorul Oficial saptamana trecuta si este in vigoare din 21 iulie 2019.
Prin actul normativ, este transpusa in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849, emisa pe 5 iunie 2015.
Termenul-limita pentru transpunerea de catre statele membre in... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 08:29
Comisia Europeana a adoptat miercuri o comunicare si patru rapoarte care vor sprijini autoritatile de la nivel european si national sa contracareze cu mai multa eficacitate riscurile in materie de spalare a banilor si de finantare a terorismului, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Prin directivele patru si cinci privind combaterea spalarii banilor, Comisia Juncker a instituit norme solide la nivelul UE si a consolidat rolul de supraveghere al Autoritatii Bancare Europene (EBA).
Rapoartele evidentiaza necesitatea transpunerii pe deplin a directivelor mentionate, subliniind totodata faptul ca inca persista o serie de deficiente structurale in punerea in aplicare a normelor Uniunii in materie de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Pachetul prezentat miercuri va servi drept baza pentru viitoarele optiuni de politica privind consolidarea in continuare a cadrului UE de combatere a spalarii banilor, apreciaza Comisia Europeana.
Pe cine incurca aplicarea Directivei UE privind spalarea banilor? Guvernele PSD au ignorat avertismentele, iar acum Romania e buna de plata
"Avem norme stricte in materie de combatere a spalarii banilor la nivelul UE, dar este necesar ca toate statele membre sa transpuna in practica aceste norme. Nu vrem ca in UE sa existe vreun punct slab de care infractorii ar putea sa profite. Scandalurile recente au aratat ca statele membre ar trebui sa rezolve aceasta problema in regim de urgenta", a declarat... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 14:43
Ministerul Afacerilor Externe a sustinut periodic in sedintele de guvern ca Romania risca procedura de infringement in cazul implementarii Directivei Europene 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, se arata intr-un raspuns transmis Ziare.com. Trei note de informare au ajuns direct pe masa premierului.
Totusi, in ciuda acestui demers repetat, Executivul nu a facut nimic pentru a implementa rapid directiva emisa inca din iunie 2015. Termenul-limita pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a directivei a fost 26 iunie 2017. Desi in intarziere, Guvernul a ales, inexplicabil, calea legislativa cea mai lunga - un proiect de lege care a plecat la Senat abia pe 31 mai 2018.
In acest context, Comisia Europeana (CE) a anuntat, in iulie 2018, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca cele doua state membre nu au implementat directiva.
Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand cele doua tari vor lua masurile necesare.
Intarzierea este atat de mare, incat, intre timp, ca urmare a dezvaluirilor din investigatia Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja alta directiva, care a intrat in vigoare in 9 iulie 2018 si pe care statele UE trebuie sa o implementeze pana pe 10 ianuarie 2020.
Citeste si: Urechile surde ale Guvernului PSD: Fostul avocat al... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 10:40
Europarlamentarul Siegfried Muresan (PPE/PNL) solicita Guvernului PSD - ALDE transpunerea Directivei 2015/849 privind spalarea banilor in regim de urgenta, pentru ca Romania sa evite plata unor penalitati usturatoare.
Europarlamentarul a reactionat dupa ce Comisia Europeana (CE) a anuntat, joi, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, deoarece nu a implementat Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Este vorba de un document care a fost emis pe 20 mai 2015, iar Romania trebuia sa-l implementeze pana pe 26 iunie 2017. Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand nu vom lua masurile necesare.
"Guvernul PSD - ALDE ii pagubeste din nou pe romani, de data aceasta prin netranspunerea in legislatia nationala a Directivei 2015/849 privind combaterea spalarii banilor. Paguba produsa de Guvern este, de data aceasta, dubla: mai intai pentru ca, prin netranspunerea directivei, finantele Romaniei si ale romanilor sunt mai vunerabile in fata evazionistilor si a infractorilor care spala bani.
Apoi, fiindca, netranspunand directiva la timp, Comisia a propus penalitati Romaniei, sume care vor fi platite tot din bugetul statului, adica din banii platitorilor de taxe", afirma Siegfried Muresan, intr-un comunicat de presa, remis vineri Ziare.com.
Potrivit acestuia, pana la decizia de a sesiza Curtea de Justitie a... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 13:03
Directiva europeana privind combaterea spalarii banilor cerea in iunie 2015 ca firmele cu actiuni la purtator sa-si faca public actionariatul. Insa nu a fost implementata in Romania nici pana astazi!
USR acuza ca tergiversarea a avut ca scop sa nu-l supere pe liderul PSD, Liviu Dragnea, baronii locali si arata cu degetul catre firma Tel Drum.
"In baza Directivei, firmele cu actiuni la purtator, asa cum a fost si Tel Drum pana de curand, vor fi interzise! Termenul limita pentru transpunerea directivei era luna iunie, dar pentru PSD a avut prioritate subminarea independentei Justitiei", acuza USR.
Uniunea arata ca a depus de un an un proiect de lege pentru interzicerea firmelor cu actiuni la purtator, "dar acesta a fost pus la sertar de PSD-ALDE."
Directiva uitata
Reactia USR a venit dupa ce Comisia Europeana (CE) a anuntat, joi, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, deoarece nu a implementat Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Este vorba de un document care a fost emis pe 20 mai 2015, iar Romania trebuia sa-l implementeze pana pe 26 iunie 2017. Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand nu vom lua masurile necesare.
In decembrie 2017, firma Tel Drum si-a facut public actionariatul. Potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in acest moment... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 12:15
Guvernul Romaniei a ales calea cea mai lunga pentru a implementa Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Mai exact, in loc sa dea o ordonanta de urgenta si sa rezolve problema repede, a ales sa dea o lege, care trebuie sa treaca prin Parlament intr-un timp mai indelungat. Romania risca in acest moment sa plateasca penalitati din acest motiv.
Comisia Europeana (CE) a anuntat, joi, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca cele doua state membre nu au implementat in legislatia nationala directiva europeana referitoare la combaterea spalarii banilor. Irlanda a transpus doar o parte foarte mica a normelor si, prin urmare, este de asemenea trimisa in fata Curtii de Justitie.
Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand cele trei tari vor lua masurile necesare.
CE a propus deja alta directiva
Termenul pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a directivei a fost 26 iunie 2017. Asta in contextul in care directiva putea fi transpusa incepand cu luna iunie 2015.
Intre timp, ca urmare a dezvaluirilor din investigatia Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja alta directiva, care a intrat in vigoare in 9 iulie 2018, iar statele UE vor trebui sa o implementeze pana pe 10 ianuarie 2020.
La Senat, la toamna
Initiativa... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:06
Modificarile pe care PSD-ALDE vrea sa le faca in mare graba la Codurile Penale depasesc cadrul directivei europene care este invocata de initiatori, cu toate ca Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, neaga acest lucru.
PSD-ALDE schimba cu o graba nejustificata Codurile Penale, unele dintre modificari neavand nicio legatura cu directiva europeana invocata de initiatori, dupa cum reiese dintr-o analiza pe text facuta de Elena Calistru, presedinte si co-fondator al asociatiei Funky Citizens.
Cu toate ca Florin Iordache (PSD), presedintele comisiei speciale, a sustinut ca modificarile respecta directiva europeana, textele puse in paralel arata contrariul. In analiza publicata pe site-ul Republica, Elena Calistru arata inca de la inceput ca "termenul de transpunere a Directivei este aprilie 2018, fapt care nu explica o eventuala graba de a adopta acum, pe repede inainte, aceste modificari".
Si asta mai ales in conditiile in care exista, de exemplu, o directiva mai veche, 2015/849, care avea termenul de transpunere in iunie 2017, dar pentru care nu exista nici macar un proiect de lege depus la Parlament, motiv pentru care Comisia Europeana a declansat procedura de infrigement impotriva Romaniei. Aceasta directiva se refera la spalarea banilor si daca ea ar fi fost transpusa in legislatia romaneasca, ar fi facut "imposibila existenta unor firme cu actiuni la purtator", subliniaza Elena Calistru.
Citeste si:
Tel Drum are o cifra de afaceri de 200 de milioane... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 10:18
PE a adoptat, miercuri, o noua Directiva impotriva spalarii banilor, prin care bancile, auditorii, avocatii sau agentii imobiliari sunt obligati sa raporteze tranzactii suspecte efectuate de clientii lor.
Documentul va obliga pentru prima data statele membre UE sa creeze registre centrale cu informatii privind proprietarii finali, "beneficiari", ai companiilor sau ai altor persoane juridice, precum si ai trusturilor.
Aceste registre centrale nu erau mentionate in propunerea initiala a Comisiei Europene, dar au fost introduse de deputati in cursul negocierilor, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Textul mai stabileste si obligatii specifice de raportare pentru banci, auditori, avocati, agenti imobiliari si cazinouri, printre altii, in cazul unor tranzactii suspecte efectuate de clientii lor.
Accesul pe baza "interesului legitim" la registrele de proprietate
Registrele centrale vor fi accesibile pentru autoritati si pentru unitatile lor de investigatii financiare ...citeste mai departe despre "Evaziune si finantarea terorismului: UE impune reguli stricte contra spalarii banilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 17:56