Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri ca, pana la sfarsitul lunii aprilie, va fi adoptata o ordonanta de urgenta referitoare la achizitiile publice, urmand sa existe o structura centralizata care sa se ocupe de acestea.
"Este o idee foarte buna si, in acest sens, pana la finalul lunii aprilie, se va adopta o ordonanta de urgenta referitoare la partea de achizitii publice. Va fi o abordare normala, noua, in liniile directivelor europene in acest sens, nu vom adauga nimic in plus fata de ceea ce se cere la nivel european la nivel imperativ. Din toate zonele de achizitii publice din Europa se iau bunele practici. (...)
Actul in sine (...) va schimba radical aceasta zona a achizitiilor publice. O sa plec saptamana viitoare la Bruxelles, o sa am o discutie cu doamna comisar Bienkowska, pentru a discuta modul in care schimbarile vor avea loc. Dar, pana la final de aprilie, se va intampla acest lucru", a spus Teodorovici, la Palatul Parlamentului.
Ordonanta de urgenta va stabili un nou mecanism la nivelul Ministerului Finantelor, a precizat el.
"Sunt cateva zone-pilot, o sa existe niste studii facute foarte clar. Exemple - autoturisme, medicamente si altele. (...) Se vor centraliza propunerile, nevoile, dar achizitia se va face intr-un singur loc, pentru ca am luat exemplul unui stat membru care a redus cu 28% cheltuielile facand o astfel de achizitie centralizata.
Deci va fi un model deja patentat. (...) Raspunderea este la aceasta structura... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 16:52
Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) considera ca firmele Primariei sfideaza in mod legal principiile achizitiilor publice, in conditiile in care noile companii sunt atat entitati contractante, cat si operatori economici, se arata intr-un comunicat FPSC.
"Dupa modelul Capitalei, in tara ia amploare fenomenul 'firmele primariei', desi niciuna din societatile infiintate nu a demonstrat / confirmat utilitatea, economiile promise, nici transparenta, eficienta sau calitatea.
Holdingul municipal "Bucuresti - Capitala europeana' format din 22 de societati a devenit realitate si - desi aflate in perioada de organizare/ achizitii/ angajari - temerile operatorilor economici legate de concurenta neloiala par ca se adeveresc atunci cand vorbim de achizitii publice.
Conform Legii 98/2016 privind achizitiile publice, noile companii sunt atat entitati contractante, cat si operatori economici. Asa se face ca o companie a primariei poate atribui direct contracte unei alte companii a primariei, asa cum s-a si intamplat", conform comunicatului FPSC, remis luni, AGERPRES.
Documentul exemplifica prin faptul ca firma municipala Agrement S.A Bucuresti a atribuit servicii de paza in valoare de peste 100.000 de lei catre Compania Municipala Paza si Securitate Bucuresti S.A pentru evenimentul "Bucuresti, inima ta".
"Compania Municipala Agrement SA Bucuresti a atribuit direct servicii de paza in valoare de 107.280 lei catre Compania Municipala Paza si Securitate... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:59
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) saluta adoptarea de catre Parlamentul European a noului pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizitiile publice, care stabileste standarde comune pentru statele membre in ceea ce priveste contractele de concesiune.
Noul pachet legislativ, adoptat in data de 15 ianuarie la Strasbourg, cuprinde o directiva clasica privind achizitiile publice, o alta referitoare la achizitiile publice in sectorul utilitatilor si cea de-a treia legata de atribuirea contractelor de concesiune, potrivit unui comunicat al ANRMAP.
De asemenea, sunt revizuite actualele reguli privind achizitiile publice la nivel european. In acest sens, pentru a incuraja competitia si a asigura un raport echilibrat intre pret si calitate, au fost introduse dispozitii cu privire la criterii (factori) noi de atribuire, care pun mai mult accent pe inovatie, pe aspecte legate de mediu si pe consideratii de ordin social.
Noile reguli mai au in vedere facilitarea participarii IMM-urilor la procedurile de achizitii publice si vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea in cadrul contractelor de achizitie publica.
Directivele vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
In perioada urmatoare, cele trei directive vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si, conform regulilor europene, vor intra in vigoare la 20 de zile de la publicare. Dupa intrarea in vigoare,... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 17:59
Romania va trebui sa pregateasca rapid transpunerea pachetul de reforma a legislatiei in materie de achizitii publice, iar apoi sa regandeasca arhitectura sistemului legislativ national si a celui institutional, a declarat, vineri, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru si ministru al Finantelor Publice, in timpul convorbirilor pe care le-a avut cu comisarul european pentru Piata Interna si Servicii, Michel Barnier.
In cadrul discutiilor, ministrul Finantelor Publice a aratat ca Romania apreciaza activitatea Comisiei in directia integrarii sectorului de servicii din intreaga UE, accentuand ca este nevoie de o abordare integrata pentru ca sectorul serviciilor sa-si maximizeze potentialul, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Romania are o abordare constructiva in privinta Uniunii Bancare
In privinta Uniunii Bancare, Daniel Chitoiu a evidentiat ca Romania are o abordare constructiva si ca este nevoie de deschidere si spre zona non-euro prin luarea unor decizii.
Oficialul romana a apreciat, in deschiderea discutiilor, sprijinul constant si implicat al Comisiei Europene in privinta indeplinirii angajamentelor care ii revin Romaniei in atingerea obiectivelor pietei unice. De asemenea, a subliniat faptul ca piata unica, unul dintre cele mai importante avantaje competitive de care Europa dispune in acest moment, necesita o consolidare accentuata si a salutat eforturile Comisiei in acest sens.
Vineri, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru,... mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 12:36
Lucian Dan Vladescu a demisionat de la conducerea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
Conducerea ANRMAP va fi preluata de catre Bogdan Dobrin, pana in prezent director in cadrul autoritatii.
Decizia de inlocuire a fost deja semnata de premierul Victor Ponta, au aratat sursele.
Informatia a fost confirmata de catre premierul Victor Ponta, care a precizat ca seful ANRMAP a demisionat din motive personale.
Vladescu se afla la conducerea ANRMAP din luna mai a anului trecut, fiind numit imediat dupa instalarea Guvernului USL.
In urma cu o saptamana, agentia Mediafax a anuntat ca pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari, plafoane valabile incepand cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome si companii nationale la care statul este actionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate sa atribuite contracte prin licitatii in baza OU 34/3006 privind achizitiile publice.
Modificarile au fost aprobate in Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la ordonanta aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut, si au fost sprijinite de ANRMAP.... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:45
Premierul Victor Ponta a afirmat marti ca majorarea sumelor pana la care autoritatile publice pot incheia contracte in mod direct, fara licitatii, a fost negociata si acceptata de Comisia Europeana, insa a spus ca, fiind plecat din tara, nu cunoaste forma exacta adoptata de catre deputati in ceea ce priveste modificarile aduse legii achizitiilor publice.
"Nu stiu care este forma adoptata de Parlament, o sa ma informez imediat ce ajung la Bucuresti. Daca este vorba, insa, de forma plecata de la Guvern, inclusiv cea referitoare la ridicarea nivelului sumei necesare pentru proceduri, va asigur ca acea forma a fost - inainte de a fi trimisa catre Parlament - negociata si acceptata de catre Comisia Europeana si daca CE spune ca e ceva bun, cred ca putem spune si noi la fel", a precizat Victor Ponta, la Beijing.
El a spus ca nu va ezita si in viitor sa ia toate masuri legislative care sa scurteze timpul destinat procedurilor de achizitie si de accesare a fondurilor europene, diminuand totodata birocratia.
"In momentul in care, iata, astazi, cand vorbim, avem o procedura pe fonduri europene de atribuire a unor lucrari pentru autostrazi care de un an si jumatate nu se finalizeaza, va dati seama ca trebuie sa schimbam ceva, ca daca stam cinci ani de fiecare data sa asteptam sa se semneze un contract, dupa aia ne miram degeaba ca nu avem autostrazi", a aratat premierul. mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:27
Dupa sase ani de la integrarea in Uniunea Europeana, domeniul achizitiilor publice reprezinta inca un izvor nesecat de frauda si coruptie in Romania. Legislatia romaneasca este haotica, iar directivele europene nu au fost implementate corespunzator. Rezultatul? Ore suplimentare pentru angajatii DNA si mai nou, un "ultimatum" al Uniunii Europene, oferit printr-o procedura de infrigement.
Comisia Europeana s-a sesizat in urma licitatiei de reabilitare a DN Crasna-Iasi, in valoare de 43 milioane de euro, cu finantare asigurata de Guvern si Banca Europeana de Investitii (BEI). Contractul a fost castigat de asocierea Spedition Umb si Tehnostrade, doua firme controlate de Dorinel Umbrarescu, unul dintre "regii asfaltului".
"Comisia Europeana a cerut Romaniei sa respecte pe deplin directivele europene privind achizitiile publice. Comisia argumenteaza ca procedurile de licitatii pentru o licitatie de executie lucrari prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului national intre Crasna si Iasi, au fost realizate prin incalcarea Directivelor 2004/18/CE si 89/665/CEE", se arata intr-un comunicat al institutiei de la Bruxelles.
Procedura de licitatii a fost gestionata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si a fost desfasurata pe baza unei legi nationale care s-a constatat ulterior a fi incompatibila cu legislatia UE. Mai exact, din anuntul de participare lipseau informatii esentiale, iar ofertantii erau privati de dreptul lor... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 14:13
Comisia Europeana (CE) a emis joi un aviz motivat prin care solicita autoritatilor romane sa respecte pe deplin directivele europene privind achizitiile publice, argumentand ca procedurile de licitatii pentru o licitatie de executie de lucrari prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului national intre Crasna si Iasi, au fost realizate prin incalcarea Directivelor 2004/18/CE si 89/665/CEE.
Cele doua directive UE din 1989 si 2004 se refera la coordonarea procedurilor de incredintare a unor contracte de lucrari publice, contracte publice de aprovizionare si contracte de servicii publice.
Procedura de licitatii a fost gestionata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si a fost desfasurata pe baza unei legi nationale care s-a constatat ulterior a fi incompatibila cu normele europene privind achizitiile publice.
Ca urmare, din anuntul de participare lipseau informatii esentiale, iar ofertantii erau privati de dreptul lor deplin la un recurs efectiv, informeaza CE intr-un comunicat dat publicitatii la Bruxelles.
Solicitarea CE ia forma unui aviz motivat in cadrul procedurilor UE in constatarea neindeplinirii obligatiilor. In cazul in care in termen de doua luni nu se notifica masuri prin care sa se puna capat incalcarii legislatiei UE, executivul poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a UE in privinta Romaniei. mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 14:25
Ministrul Afacerilor Europene Eugen Teodorovici vrea sa implementeze o Directiva Europeana in materie de achizitii publice aflata doar in faza de proiect. Desi este graba mare pentru schimbarea legislatiei, Autoritatea pentru Reglementarea Achizitiilor nu a mai asteaptat noua norma europeana si tocmai a platit zeci de mii de euro pentru un Ghid de achizitii publice de "rit vechi".
Urmatoarea dezbatere in plenul Parlamentului European, privind proiectul Directivei Europene pentru achizitii publice, va avea loc in 10 septembrie 2013, insa adoptarea documentului nu este garantata. Negocierile se pot prelungi, iar documentul initiat inca din 2010, ar putea suferi modificari.
"Intentionam sa transpunem in legislatie pana cel tarziu in luna septembrie prevederile viitoarei Directive Europene in materie de achizitii publice, urmand ca in paralel sa dezvoltam un sistem institutional mai eficient si performant, dupa modelul si cu sprijinul altor state membre, astfel incat sa reducem riscurile de corectii financiare, sa fim mai bine organizati in pregatirea, derularea si verificarea procedurilor, cu rezultate concrete in gradul de absorbtie a banilor europeni", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, miercuri, in cadrul unei vizite la Bruxelles, la care a participat si presedintele ANRMAP, Lucian Vladescu.
O firma de apartament, platita pentru un ghid de bune practici pe legea veche
Pentru acest "sistem institutional mai eficient si performant" ANRMAP doreste un "Ghid... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 00:05