Procesul prin care bancile straine isi reduc expunerile pe filialele locale din Romania nu se va accentua in perioada urmatoare, sustin analistii financiari, care contrazic afirmatiile sefului Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza.
Oficialul Bancii Nationale a declarat ca procesul de deleveraging nu este finalizat si ca se va accentua deoarece bancile-mama isi cer banii inapoi. Mai mult, fenomenul se va agrava atat de mult, incat sucursalele din Romania ar putea solicita sprijinul Guvernului.
Insa analistii contrazic afirmatia directorului Directiei Supraveghere din BNR si sustin ca acordul de la Viena a fost incheiat tocmai in scopul de a evita o retragere precipitata a fondurilor pe care bancile straine le aveau in Romania, retragere care ar fi putut sa fie destabilizatoare la momentul respectiv.
"Nu este o noutate. Inca de la inceputul crizei a existat o tendinta bancilor straine de a-si reduce expunerile pe Romania, iar una din masurile care au fost negociate de Romania cu FMI si UE a avut in vedere acest fenomen," a declarat pentru Busineess24 analistul economic Aurelian Dochia.
Si totusi, retragerea de fonduri s-a produs...
"In ultimul an si jumatate 25% din soldul resurselor atrase de la bancile-mama la nivelul lui 2011 a plecat. Adica s-au platit inapoi 5 miliarde de euro", spunea Cinteza.
Potrivit analistilor, era inevitabila in conditiile in care s-au schimbat reglementarile la nivel european, deoarece bancile mama au acum alte obligatii de... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 16:00
Cea mai mare frauda din sistemul bancar romanesc, anuntata joi, in care peste 100 de angajati din cadrul BCR, BRD si CEC sunt acuzati ca au acordat credite unor companii fantoma si ca au creat un prejudiu de cel putin 20 de milioane de euro, ridica intrebari cu privire la implicarea BNR.
Intrebat cum a fost posibil ca Directia de Supraveghere din cadrul BNR sa nu remarce actele false, analistul financiar Ilie Serbanescu a declarat, pentru Business24: "Sa speram ca din necontrol si nu din complicitate". In opinia analistului, banca centrala "tine foarte putin cu Romania si mai mult cu bancile straine, carora le-a facut icoana".
Pe de alta parte, fostul director in cadrul BRD, Aurelian Dochia, sustine ca, de fapt, este posibil ca banca centrala sa fie cea care a anuntat procurorii DIICOT si, datorita acestei interventii, ancheta sa se fi declansat.
Dochia: Fraude au existat mereu, dar niciodata de o asemenea amploare
Desi frauda din sistemul bancar este evaluata, momentan, la 20 de milioane de euro, Ilie Serbanescu sustine ca nu este impresionat, pentru ca, "la sutele de mii de furturi din aceasta tara, acest scandal este doar o gainarie".
Analistul compara situatia cu scandalul in care au fost arestati mai multi vamesi, dar atrage atentia ca, in ciuda arestarilor efectuate atunci, furturilor de la vami "nu s-au oprit si nici nu se vor opri".
Serbanescu sustine ca, in Romania, se fura cinci miliarde de euro pe an, nu doar din sectorul bancar. In opinia... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:38