Propunerea legislativa privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 trebuie sa treaca prin Camera Deputatilor si are nevoie de opinia Guvernului, iar decizia fiind una de natura politica, dar si cu conotatii economice privind stabilitatea financiara va fi probabil una inteleapta, a afirmat, marti, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, la conferinta de presa de lansare a Raportului asupra stabilitatii financiare.
"Legea respectiva, proiectul respectiv a trecut printr-o Camera. Trebuie sa treaca si prin cealalta. Camera decizionala este Camera Deputatilor, pe de o parte. Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca atunci cand se discuta o lege si se ia o decizie in comisii si apoi in plenul unei Camere a Parlamentului reprezentantii din conducerea acestor organisme solicita opinia Guvernului si-l intreaba 'Domnule, dumneata poti sa sustii o asemenea masura? Esti de acord?'.
Ori Guvernul am vazut ca a anuntat un deficit in scadere in anul 2020, a anuntat consolidare fiscala pe termen mediu asa incat probabil ca decizia fiind una de natura politica, dar si cu conotatii economice privind stabilitatea financiara va fi una inteleapta", a spus Florin Georgescu.
Propunerea legislativa privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marti, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget - finante a Camerei Deputatilor.
Proiectul aduce... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 15:14
De la 1 noiembrie mai multe tipuri de afaceri vor putea aplica cota redusa de TVA de 5%. Printre acestea mentionam: activitatea de restaurant si catering, cazarea in hoteluri si facilitati similare, sali de fitness, accesul in parcuri de distractii si parcuri recreative.
Ordonanta de urgenta care cuprinde si aceste noutati a fost adoptata in sedinta de Guvern din 4 octombrie. Una dintre cele mai importante masuri continute de acest act normativ consta in aplicarea, incepand cu 1 noiembrie 2018, a cotei reduse de TVA de 5% pentru mai multe categorii de servicii, dupa cum urmeaza:
cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping (in prezent, subiect de 9% TVA)serviciile de restaurant si de catering (in prezent, subiect de 9% TVA)dreptul de utilizare a facilitatilor sportive, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice (in prezent, subiect de 19% TVA)serviciile constand in permiterea accesului in balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative (in prezent, subiect de 19% TVA)
Extinderea aplicarii cotei de TVA de 5% in zona anumitor servicii va genera un impact semnificativ, in principal, in turism, prin industria recreativa si industria ospitalitatii, reprezentata de sectorul HORECA (n.a. hoteluri, restaurante, cafenele).
In ceea ce priveste turismul local, ANAF se confrunta, in ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Masura privind reducerea cotei de... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 11:07