Situatia incerta din Grecia a declansat panica si pe pietele din tarile vecine. Criza financiara in care s-a scufundat tara si retragerile masive de capital din Grecia sunt urmate acum de lichidarea depozitelor din bancile elene deschise in tarile vecine.
Romanii si bulgarii au recurs deja la etragerea economiilor depozitate in sucursalele bancilor grecesti, fiind urmati indeaproape de sarbi si macedoneni, arata reporterii New York Times.
Soc in Bulgaria
O analiza Morgan Stanley arata ca prabusirea Greciei va fi resimtita dur in Bulgaria, unde 20% din populatie are depozite constituite in sucursalele bancilor elene.
Pentru multi bulgari, vestile negative sosite de pe frontul negocierilor derulate intre Atena si creditorii internationali ai Greciei nu au oferit decat o singura alternativa: retragerea economiilor din bancile grecesti.
Insa companiile din Bulgaria sunt cele mai expuse la pierderi imediate. Exportatorii bulgari depind de Grecia in proportie de 7%, arata studiul Morgan Stanley.
Multi experti sustin ca bancile elene din Bulgaria si alte tari din regiune sunt stabile din punct de vedere financiar, avand rezerve masive de capital si bilanturi stabile.
Ceea ce ii sperie pe deponenti si investitori este faptul ca nimeni nu stie ce efecte irationale va avea, in cele din urma, un faliment al Greciei.
"Daca totul se prabuseste in Grecia, nimeni nu poate prezice ce nebunie va declansa o situatie de acest gen", sustine Petar Andronov, presedintele... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 14:22
1Consiliul guvernatorilor Bancii Europene de Investitii (BEI) a aprobat vineri, in unanimitate, cresterea capitalului cu 67 miliarde euro, masura ce va deveni efectiva imediat, pentru a extinde capacitatea bancii de a acorda imprumuturi pentru diminuarea efectelor recesiunii economice, anunta CE.
Cresterea capitalului fusese prevazuta initial pentru 2010, insa a fost devansata pentru acest an, fiind una dintre solutiile prevazute in masurile anti-criza. Cererea pentru majorarea anticipata a capitalului subscris a fost sustinuta de consiliul directorilor BEI din decembrie 2008 si, ca urmare, a fost supusa boardului guvernatorilor format din cei 27 de ministri de finante din UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE).
Capitalul subscris al BEI a crescut, astfel, cu 40%, la 232,4 miliarde euro, iar majorarea va fi efectuata printr-un transfer de la rezervele suplimentare ale BEI la capitalul subscris si varsat. Scopul acestei masuri este ca statele membre sa nu fie obligate sa aduca resurse noi.
mai mult
Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 13:14
Rusii vor sa unifice Moscow Interbank Currency Exchange si Russian Trading System pentru diminuarea efectelor crizei. In acest context, vor fi scazute cheltuielile fara ca tranzactionarea sa fie afectata, informeaza The Money Channel. Constantin Corisenco, seful Moscow Interbank Currency Exchange, crede ca sustinerea financiara a celor doua burse este inutila. Un lux pe care Rusia nu si-l permite. Acesta a declarat ca si unificarea este o problema complexa care necesita negocieri. Specialistii din Rusia au si ei pareri diferite. Unii cred ca unificarea burselor ar crea un monopol in conditiile in care statul are detineri de peste 30% la una din acestea. Intermediarii au o alta solutie pentru a scapa de criza. Acestia sunt de parere ca ar fi mai indicat sa se unifice depozitarul celor doua burse deoarece s-ar eficientiza timpul de decontare a tranzactiilor si costurile ar fi mai mici. Transferul actiunilor de la un depozitar la altul se efectueaza in prezent in 2 saptamani. Acest lucru creaza oportunitati de a specula diferentele de pret dintre cele doua burse. mai mult
Vineri, 27 Februarie 2009, ora 13:29