Procurorii DIICOT au facut, miercuri dimineata, 26 mai, 17 perchezitii la locuintele unor persoane suspectate ca au santajat mai multi agenti economici, folosind inclusiv violenta si amenintarile, pentru a recupera anumite sume de bani. 16 persoane sunt conduse la audieri.
Printre cei suspectati de santaj se numara, potrivit surselor, si locotententi ai clanului Camataru.
Acestia cereau bani patronilor de firme, in contul unor presupuse datorii.
"La data de 26.05.2021, procurorii DIICOT impreuna cu politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul Grupuri Infractionale Violente, cu sprijinul Serviciului Investigatii Criminale si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei au pus in aplicare 17 mandate de perchezitie domiciliara si 16 mandate de aducere, in Bucuresti si judetele Ilfov si Prahova, intr-un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, santaj si abuz in serviciu", se arata in comunicatul DIICOT.
Infractiunea de care sunt suspectati membrii gruparii este santajul. "In fapt, de la finele anului 2020 si pana in prezent a fost documentata activitatea unui grup infractional organizat ai carui membri s-ar fi specializat in savarsirea unor infractiuni de santaj, constand in recuperarea unor sume de bani de la diversi agenti economici, pana la valoarea de 500.000 euro, prin utilizarea de amenintari si violente. Persoanele vor... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 09:07
Un nou dosar penal "cade" in instanta ca urmare a eliminarii probelor administrate cu ajutorul Serviciului Roman de Informatii. Este vorba despre o ancheta instrumentata de catre DIICOT - Structura Centrala, cu trei inculpati din Alba, printre care si un inginer de la directia silvica.
Dosarul a fost trimis in judecata in octombrie 2018 si a fost precedat de o serie de perchezitii pe care le-au derulat procurori DIICOT, in noiembrie 2017, la Directia Silvica Alba si o societate de prelucrare a lemnului din Muntii Apuseni. Au fost deferiti justitiei inginerul Palamaru Mihai si doua persoane fizice, Ioanes Florina si Risteiu Traian Constantin. Ultimii doi sunt acuzati de participatie improprie la fals intelectual si uz de fals in forma continuata (5 acte materiale, respectiv 11 acte materiale).
Palamaru este judecat pentru complicitate la aceste infractiuni. Acesta avea atributii pe linia organizarii licitatiilor de atribuire masa lemnoasa si ar fi indicat mai multor persoane interesate sa obtina atestate pentru exploatare lemn, sa consemneze date necorespunzatoare adevarului in documentele necesare obtinerii atestatelor. Firmele pentru care acesta a oferit consultanta nu indeplineau conditiile legale pentru a beneficia de astfel de atestate. Procurorii ar fi obtinut, la perchezitie, mailuri cu sfaturile acestuia transmise catre reprezentanti ai unor societati comerciale.
Procurorii DIICOT sustin in rechizitoriu ca angajatul Directiei Silvice a furnizat informatii... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 02:09
Falsificatorii de moneda manifesta un interes in crestere pentru moneda nationala fata de cotele inregistrate in anii precedenti, atat sub aspectul tipologiilor de fals, precum si al cantitatilor produse, bancnota cea mai vizata in procesul contrafacerii fiind cea din cupiura de 100 de lei, potrivit raportului de activitate al procurorilor DIICOT pe anul 2019, capitolul "Falsul de moneda".
Procurorii precizeaza ca fenomenul fals de moneda este o infractiune itineranta, transfrontaliera. Bancnotele contrafacute sunt principalul atu pe care il au falsificatorii in fata autoritatilor, in sensul ca o bancnota contrafacuta calitativ superior poate produce prejudicii majore, atat persoanei asupra careia este descoperita cat si sigurantei nationale, prin contrafacerea bancnotei nationale.
"Bancnotele contrafacute nu mai sunt asa de usor de detectat in momentul plasarii, fapt explicat prin calitatea lor, dar si de existenta unor imprejurari favorabile - lipsa verificarii minimale a numerarului in momentul tranzactiei, neatentia sau necunoasterea elementelor de siguranta ale bancnotei autentice etc.
Plasarile au loc, in special, pe segmentul comercial si mai putin cu ocazia tranzactiilor intre persoane fizice, bancnotele contrafacute fiind descoperite la alte locatii decat cele in care au fost plasate, de regula in centrele de procesare si banci comerciale," se arata in documentul citat, care poate fi accesat pe site-ul DIICOT.
Care este situatia in cazul euro
Pentru... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:15
Decizia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - DIICOT de a finaliza dosarul "Rompetrol II" deschide calea pentru noi investitii necesare dezvoltarii activitatilor grupului petrolier pe plan local, se arata intr-un comunicat al KMGI (fostul Rompetrol Group), remis, marti, AGERPRES.
Decizia a fost comunicata recent companiei.
Prin aceasta decizie, autoritatile romane confirma ca multiplele discutii si controverse ridicate de-a lungul timpului nu intra sub incidenta legii penale, respectiv nu isi au locul in fata autoritatilor judiciare penale ale statului roman.
"Apreciem caracterul judicios al acestei decizii foarte importante pentru siguranta mediului de afaceri si pentru climatul investitional din Romania, decizie luata in urma unor demersuri si analize deosebit de complexe, in care KMGI si companiile grupului au participat in mod activ, in vederea clarificarii tuturor aspectelor relevante. Aceasta decizie consolideaza detinerile locale ale grupului KazMunayGas si este de natura sa deschida calea pentru efectuarea in continuare a investitiilor necesare dezvoltarii activitatilor grupului pe plan local, cu efecte pozitive asupra cresterii economice, mentinerii si dezvoltarii locurilor de munca, a contributiei constante a grupului la bugetele publice, precum si, in general, la dezvoltarea mediului de afaceri local", spun oficialii companiei.
KMG International este unul dintre cei mai importanti actori economici din Romania, dovedind pana in... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 15:31
O retea care lua credite cu acte false a fost destructurata de DIICOT.
Prejudiciul in acest caz se ridica la 3.740.817 de lei, conform unui comunicat al DIICOT remis joi.
Suspectii sunt anchetati pentru inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii si uz de fals.
Conform DIICOT, respectivele persoane au solicitat acordarea de imprumuturi/credite, pretinzand, in mod mincinos, ca sunt angajate si obtin venituri salariale necesare pentru a achita ratele aferente imprumuturilor contractate.
In realitate, aceste persoane fie nu erau angajate deloc, fie aveau contracte individuale de munca active, insa veniturile salariale lunare realizate nu le permiteau obtinerea facilitatilor de creditare solicitate.
Astfel, prezentand o situatie nereala privind veniturile realizate, solicitantii creditelor deveneau clienti eligibili pentru obtinerea imprumuturilor de la banca.
Ca sa obtina creditele, suspectii se foloseau de niste persoane care depuneau in locul lor cereri de creditare (titularii contractelor de credit). Acestea aveau acelasi profil social, fiind persoane cu studii medii si cu situatie materiala precara, unele fiind cunoscute cu antecedente penale, precizeaza DIICOT.
In schimbul creditelor obtinute fraudulor, titularii contractelor de credit primeau comision in functie de valoarea imprumutului.
"Unii dintre membrii grupului infractional au avut rolul de a insoti clientii la sediile institutiilor de creditare pentru a... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 16:27
Activitatea companiei TAROM nu este periclitata din cauza descinderilor de marti dimineata ale procurorilor DIICOT intr-un dosar de delapidare, iar operarea curselor aeriene se desfasoara in conditii normale, precizeaza reprezentantii operatorului aerian intr-o informare remisa AGERPRES.
"Activitatea TAROM nu este periclitata sub niciun aspect, Directia Tehnica a Companiei TAROM isi desfasoara in continuare activitatea, iar operarea curselor aeriene se desfasoara in conditii normale. Compania TAROM acorda intreg sprijinul organelor de ancheta si va raspunde cu celeritate tuturor solicitarilor venite din partea anchetatorilor. Fiind vorba despre o ancheta in curs, acestea sunt toate informatiile pe care Compania TAROM le poate pune la dispozitia opiniei publice in acest moment", mentioneaza TAROM.
Procurorii DIICOT ridica documente, marti dimineata, de la operatorul aerian national intr-un dosar de delapidare, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, descinderile au loc la Directia tehnica, cea care asigura servicii de intretinere pentru flota de avioane a companiei TAROM. mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 11:15
Procurorii DIICOT efectueaza, marti dimineata, perchezitii la TAROM.
Conform primelor informatii, ar exista suspiciuni de trafic de piese de avioane si organizare de grup infractional, conform unor surse Ziare.com.
Se pare ca procurorii ridica mai multe documente de la directia tehnica.
Perchezitiile au loc in hangarul TAROM de pe aeroportul Otopeni, dar si acasa la Aurel Cordov, liderul de sindicat TAROM, transmite Antena 3. ...citeste mai departe despre "Perchezitii DIICOT la TAROM - suspiciuni de trafic de piese de avioane" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 08:55
Fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, a fost pus sub control judiciar pentru o perioada de 60 de zile in dosarul in care este acuzat de divulgare a secretului care pericliteaza securitatea nationala, in cazul publicarii pe Facebook a protocolului semnat de Parchetul General cu SRI.
Masura a fost luata de procurorii DIICOT, dupa ce a fost pusa in miscare actiunea penala in acest caz, anuntat institutia intr-un comunicat de presa remis marti Ziare.com.
"In fapt s-a retinut ca, la data de 23 august 2018, inculpatul a publicat pe pagina personala a unei retele de socializare, o copie a unui document clasificat intitulat Protocol privind organizarea cooperarii intre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru indeplinirea obligatiilor ce le revin potrivit legii.
Postarea in cauza a inclus sase pagini din documentul mai sus mentionat, pe care erau inscrise numerele de inregistrare 09472/08.12.2016 (PICCJ) si respectiv 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind incadrat in clasa secrete de stat, nivel secret, conform art. 4 al.2 lit.c din H.G.585/2002", explica procurorii DIICOT.
Dosarul a fost deschis dupa ce Darius Valcov a postat pe Facebook, in august 2018, un protocol de colaborare intre SRI si Parchet, care avea caracter clasificat, referitor la "cooperarea pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin", incheiat in decembrie 2016.
Risca 5 ani de inchisoare
Infractiunea vizata este divulgare a... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 16:39
Fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, consilier de stat al premierului Dancila, a fost pus sub acuzare pentru infractiunea de divulgare a secretului care pericliteaza securitatea nationala, in cazul publicarii pe Facebook a protocolului semnat de Parchetul General cu SRI, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.
Sursele citate au explicat ca urmarirea penala a inceput la sfarsitul lunii februarie, iar Valcov a fost citat de doua ori deja la DIICOT. Consilierul de stat a refuzat sa faca declaratii in acest caz, sustin sursele judiciare.
Infractiunea vizata este divulgare a secretului care pericliteaza securitatea nationala si se pedepseste cu inchisoare de la unul la 5 ani.
Dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizari a SRI din data de 28 august 2018 si a fost reunit cu o sesizare a Parchetului General. O parte din acest caz, care o viza pe Adina Florea, procuror-sef adjunct SIIJ, a fost declinat la SIIJ, la inceputul acestui an.
Mai multe detalii despre acest caz in articolul: Cazul protocolului clasificat publicat de Valcov: Trei martori sustin implicarea Adinei Florea, aceasta neaga toate acuzatiile ...citeste mai departe despre "Darius Valcov, pus sub acuzare de DIICOT pentru divulgare a secretului care pericliteaza securitatea nationala" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 11:07