Agentia Nationala de Integritate a elaborat o procedura, publicata in Monitorul Oficial, care da posibilitatea persoanelor care au obligatia declararii averii si intereselor sa le completeze si sa le transmita digital, prin intermediul unui modul care va fi pus la dispozitia deponentilor ("e-DAI"), disponibil pe pagina de internet a ANI.
Procedura elaborata de Agentia Nationala de Integritate prin care se va realiza transmiterea la distanta a declaratiilor de avere si de interese a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Conform unui comunicat al ANI, procedura formalizeaza procesul de digitalizare a declaratiilor de avere si de interese si se aplica categoriilor de persoane care au obligatia declararii averii si intereselor, cu exceptia candidatilor inscrisi in procesele electorale.
Tranzitia catre digitalizarea completa a procesului se va realiza in doua etape.
In perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021, declaratiile de avere si de interese vor putea fi transmise alegand una dintre urmatoarele modalitati:
* varianta clasica - declaratiile vor fi transmise Agentiei Nationale de Integritate de catre persoana responsabila cu atributii specifice in ceea ce priveste declaratiile de avere si de interese de la nivelul fiecarei entitati prevazute de Legea nr. 176/2010, in copie certificata "conform cu originalul";
* varianta digitala - declaratiile vor fi completate electronic, certificate cu semnatura electronica calificata si vor... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 09:44
Vorbim de digitalizarea Romaniei, in conditiile in care 2 din 3 romani sunt analfabeti digital, adica nu au nici macar cunostinte de baza legate de folosirea unui calculator si a programelor de pe acesta. Mai mult, potrivit oficialilor Google Romania, IMM-urile noastre, nu sunt capabile sa fie prezente online desi au la indemana toate cunostintele necesare pentru a-si dezvolta in online afacerile.
"Noi am semnat chiar recent un momorandum cu Ministerul Educatiei si am inceput sa colaboram foarte indeaproape, din martie-aprilie, de cand a inceput pandemia ca sa sutinem continuarea scolilor. Noi aveam deja produsele respective, pe care le ofeream si inainte gratuit pentru scoli, dar nu erau folosite. Si va dati seama, in momentul in care a venit pandemia, zeci de mii de profesori si mii de scoli au avut nevoie de acest suport", a declarat Dan Oros, director de marketing al Google Romania.
Din perspectiva aceasta s-a incercat ajutarea celor din educatie.
"Prin partenerii nostri, cred ca pana acum, am facut cursuri de pregatire cu peste 50.000 de profesori pana acum si avem cateva mii de scoli care folosesc tool-urile noastre si platformele. Am colaborat si colaboram foarte indeaproape cu Ministerul Economiei si IMM-urilor cu programe educationale pentru IMM-urile care vor sa invete sa intre in mediul online. Si aici ne referim mai mult de partea de training-uri, de workshop-uri, adica strict pe partea educationala", a mai spus oficialul Google.
Doar 31% dintre... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 00:12
Romania a ajuns pe locul 49, din 63, in clasamentul competitivitatii digitale, alcatuit de International Institute for Management Development (IMD) din Elvetia, una din cele mai prestigioase scoli de afaceri din lume.
Potrivit datelor IMD, Romania a cazut trei locuri in acest clasament, de pe 46, in 2019, pe 49 in 2020, relateaza Newsweek.ro.
IMD publica acest clasament din 2016, cand Romania era tot pe locul 49.
SUA, Singapore, Danemarca si Suedia ocupa primele pozitii.
Clasamentul IMD World Competitiveness Digital masoara capacitatea si disponibilitatea a 63 de economii de a adopta si de a explora tehnologiile digitale ca un factor cheie pentru transformarea economica in afaceri, guvern si societate.
Romania ocupa o pozitie catastrofala, 57 din 63, in ceea ce priveste managementul oraselor. In ceea ce priveste cheltuielile cu educatia, este pe locul 53. De asemenea, in ceea ce priveste atitudinea fata de globalizare ("Attitudes toward globalization"), este pe locul 57. La capitolul e-government, tara este pe locul 48 si este pe 60 la parteneriate public-private in sectorul IT. ...citeste mai departe despre "Romania a cazut trei locuri in clasamentul competitivitatii digitale, alcatuit de Institute for Management Development din Elvetia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 05:30
Banca Centrala Europeana a anuntat vineri, 2 octombrie 2020, ca va incepe sa experimenteze o versiune digitala a monedei euro. In paralel va organiza o consultare publica inainte de a introduce aceasta tehnologie.
"Moneda euro apartine europenilor, iar misiunea noastra este de a fi gardianul acesteia", a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde. "Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci cand cheltuiesc, economisesc si investesc. Rolul nostru este de a asigura increderea in moneda. Aceasta inseamna garantarea adaptarii euro la era digitala. Ar trebui sa fim pregatiti sa emitem o moneda euro digitala, daca va fi necesar", a adaugat Lagarde.
BCE a subliniat ca o moneda euro digitala ar reprezenta o forma electronica de bani ai bancii centrale, care ar fi accesibila tuturor cetatenilor si firmelor, precum bancnotele, dar in format digital, pentru efectuarea platilor zilnice intr-un mod rapid, usor si sigur. Aceasta ar completa numerarul, fara a-l inlocui. Eurosistemul va continua, in orice caz, sa emita numerar.
Institutia de la Frankfurt precizeaza ca Eurosistemul va initia un dialog amplu cu cetatenii, mediul academic, sectorul financiar si autoritatile publice pentru a evalua in detaliu nevoile acestora, precum si avantajele si dificultatile pe care acestia se asteapta ca emiterea euro digital sa le genereze. O consultare publica va fi lansata la data de 12 octombrie. BCE a precizat ca, in paralel, va fi initiata o faza de experimentare, fara a... mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 11:48
Presedintele Asociatiei Nationale a Antreprenorilor si al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF, Cristina Chiriac a fost selectata drept ambasadorul Romaniei pentru Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale care va avea loc in perioada 9-13 noiembrie 2020.
"Organizata de Comisia Europeana, Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale este un eveniment anual in cadrul caruia organizatiile locale, regionale sau nationale prezinta ceea ce este mai bun din educatia si formarea profesionala (VET) - un sector capabil sa ofere tuturor oamenilor abilitatile de care au nevoie pentru o viata personala si profesionala implinita. Dupa cinci editii, evenimentul a devenit o platforma de comunicare pentru toate partile interesate de VET din Europa si nu numai.
"VET pentru tranzitii ecologice si digitale" este tema editiei din acest an, care va fi un eveniment hibrid, avand loc atat la Berlin, in Germania, cat si in format digital la nivelul intregii Uniuni Europene, in perioada 9-13 noiembrie 2020", se arata in comunicatul evenimentului.
Pandemia a adus si o serie de provocari, astfel ca "Saptamana din 2020 va juca un rol deosebit de important, avand in vedere provocarile cu care se confrunta comunitatea VET din Europa ca urmare a pandemiei de COVID-19, deoarece ofera un forum incomparabil pentru identificarea problemelor comune si pentru schimbul de solutii".
Ambasador al Romaniei pentru Ambasador al Romaniei pentru Saptamana Europeana... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 12:49
Gigantii din tehnologie au iesit castigatori, la nivel de grup, cu toate ca intre ei au aparut unele diferente. Alphabet a raportat venituri in scadere pentru prima oara, de doar 2%, in timp ce Facebook a marcat o crestere de 11% a acestora. Strict pe segmentul de publicitate, scaderea a fost de 8% pentru Alphabet. "Desi generator de pierderi in prezent, segmentul "Other bets" care include divizia de masini autonome Waymo, poate fi promitator", explica Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.
Amazon a spulberat prognozele, oferind un profit de 10.3 dolari pe actiune, fata de 1.46 in asteptarile furnizate de Refinitiv. Divizia de cloud a decelerat la un avans de 29% de la 33% trimestrul anterior, un ritm inca foarte bun avand in vedere dimensiunea sa. Actionarii au fost raplatiti cu aprecieri de peste 64% de la inceputul anului, in iulie actiunea fiind mai mereu peste 3.000 de dolari, de la aproximativ 2.000 de dolari in februarie.
"Un curent favorabil se formeaza in privinta Microsoft: dupa ce a castigat un contract masiv cu Pentagonul pentru oferirea de servicii de tip cloud (rezultat contestat de Amazon), si se afla in discutii pentru preluarea operatiunilor americane ale TikTok. Microsoft incearca astfel sa recupereze o parte din decalaje pe partea de continut video fata de Google sau Facebook, continuand strategia de dezvoltare a social media initiata cu achizitia LinkedIn. Rezultatele MSFT au fost peste asteptari in privinta profitului (1.46... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 11:54
In vremuri incerte, mediul de afaceri devine tot mai volatil. Comportamentele utilizatorilor se schimba de la o zi la alta, iar probabilitatea ca businessurile sa se adapteze la aceste schimbari este infima daca se bazeaza strict pe intuitie si fac abstractie de indicii care subliniaza aceste oscilatii. De la modificarea nevoilor si a obiceiurilor de cumparare, la schimbarea intereselor de informare, efectele pandemiei se resimt la nivel comercial.
De aceea, inca din martie, au inceput sa apara noi instrumente de digital care monitorizeaza aceste schimbari si le prognozeaza pe urmatoarele. Totodata, tooluri mai putin importante inainte de declansarea crizei devin acum relevante, tocmai pentru ca urmaresc indeaproape interesele actuale ale consumatorilor. Iata doar cateva dintre uneltele fara de care digitalul ar fi un strigat surd in perioada pandemiei de coronavirus:
Google Trends
Inainte de declansarea crizei, Google Trends era un instrument prea putin utilizat de catre businessuri. Cum focusul acestora era fie in zona de ads, fie in cea de SEO, instrumentele folosite pentru promovare si optimizarea pentru motoarele de cautare erau cele de nisa. Subevaluat in aceste circumstante si considerat mai degraba amuzant, Google Trends a devenit relevant odata cu declansarea crizei si impunerea masurilor de catre autoritati.
Acesta arata cum a evoluat interesul consumatorilor pentru diferite segmente de piata, dar si pentru produse, servicii si categorii de produse si... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 09:54
Companiile vor investi din ce in ce mai mult in inteligenta artificiala, apeleaza la roboti si vor da atentie sporita confidentialitatii datelor personale devenite deja "aurul" celei de-a patra revolutii, industry 4.0.
In tot acest proces, exista si specialisti fara de care companiile ar inainta greu in marea de noutati, mai ales ca Romania pe penultimul loc in Europa in ceea ce priveste digitalizarea economiei si a societatii in ansamblu.
In acest context, am stat de vorba cu Bogdan Florea, fondator si CEO Connections, companie romaneasca de transformare digitala, cu 300 de angajati si o crestere constanta a cifrei de afaceri, care a ajuns in 2019 la 7 milioane de dolari.
"Romania este inca la inceput in drumul spre transformarea digitala profunda, atat in mediul privat cat si in sectorul public. Interes exista, si, mai mult, ultimul an a aratat si o implicare activa a companiilor romanesti in implementarea instrumentelor de digitalizare. Sunt destule exemple de succes, pot aminti Medicover si Optima", explica Bogdan Florea, pentru Business24, amintind de clinica medicala din Romania care si-a angajat un robot care sa se ocupe de contractele abonatilor.
El aminteste Indicele DESI calculat de Comisia Europeana, in 2019, care plaseaza Romania pe penultimul loc in Europa in ceea ce priveste digitalizarea economiei si a societatii in ansamblu.
"Avem, asadar, mult de crescut, dar avem premisele, capacitatea si interesul pentru directia digitalizarii in domeniul... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 13:35
Liderii G20 planuiesc sa taxeze marile companii digitale in locul in care isi desfasoara activitatea, nu acolo unde sunt inregistrate. Acest mod de fiscalizare ar genera o suma de 100 de miliarde de dolari economiei globale.
Sunt vizate in principal marile companii Google, Amazon si Facebook, transmite Reuters.
Regulile globale vor fi elaborate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Aceasta va face companiile digitale sa plateasca impozit acolo unde isi desfasoara activitatea, mai degraba decat in locul in care inregistreaza filiale. OCDE spune ca acest lucru ar putea stimula veniturile fiscale nationale cu un total de 100 de miliarde de dolari pe an.
Apelul pentru unitate a venit din partea Statelor Unite, tara care gazduieste cele mai mari companii de tehnologie. Initiativa este o incercare de a elimina orice blocaj al reguli pana dupa alegerile prezidentiale din noiembrie.
Ministrul german de Finante a afirmat ca nu au timp sa astepte pana dupa alegeri.
Europa pune de mult timp presiuni pe aceasta tema, pentru ca marile companii tehnologice, care au afaceri extrem de profitabile prin intermediului Internetului, sa plateasca impozite acolo unde isi vand serviciile si nu in paradisuri fiscale, politica cunoscuta sub numele de "optimizare fiscala agresiva".
Unele tari, precum Franta, Italia, Maria Britanie si Spania si-au impus deja propriile taxe privind serviciile digitale sau intentioneaza sa faca acest lucru. ...citeste mai... mai mult
Sambata, 22 Februarie 2020, ora 22:15