Oficialii Comisiei Europene discuta stabilirea unei noi tinte de interzicere a vanzarilor de masini cu motoare pe benzina si motorina, iar aceasta ar putea fi 2035.
"Bruxelles-ul pregateste condamnarea la moarte a motoarelor termice", titreaza publicatia Politico, care citeaza trei oficiali europeni.
Noile reguli pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon ar fi parte a revizuirii standardelor prezente in Green Deal, care prevedeau atingerea emisiilor zero in 2050.
Acum, oficialii Comisiei analizeaza posibilitatea de a impune o reducere a emisiilor cu 60% pana in 2030, mult peste obiectivul de 37,5% mentionat initial. Pana in 2035, obiectivul ar putea fi de reducere cu 100% a emisiilor.
Proiectul va fi prezentat la 14 iulie, apoi ar urma sa intre in discutia statelor membre si a Parlamentului European.
Multi producatori de automobile au inceput sa produca masini electrice, insa doar Volvo si Volkswagen au strategii pentru trecerea la electricitate pana in 2030.
Audi, divizie a grupului german Volkswagen AG, va renunta din 2026 la masinile cu motor pe benzina si motorina, a anuntat publicatia Sueddeutsche Zeitung. De asemenea, nu vor mai fi vandute nici modele hibride.
Reprezentantii constructorilor auto spun ca planurile Comisiei Europene ar impune o trecere rapida la vehiculele pe baterii, fara a lua in considerare alternativele.
Constructorii auto cer Uniunii Europene si statelor membre sa creasca dramatic cheltuielile pentru instalarea de... mai mult
Marti, 22 Iunie 2021, ora 10:58
Grupul francez Renault a anuntat marti ca o instanta franceza l-a pus sub acuzare pentru inselaciune, intr-o investigatie privind emisiile diesel ale automobilelor lansata in 2017, axata pe unele dintre vehiculele mai vechi ale producatorului auto si suspiciuni de manipulare a testelor de poluare, transmite Reuters.
Mai multi producatori auto din Europa au ajuns in atentie de la scandalul "dieselgate" al Volkswagen din 2015, legat de manipularea testelor de emisii ale automobilelor diesel in Statele Unite.
Renault respinge orice incorectitudine.
"Renault neaga ca ar fi comis vreo ilegalitate si reitereaza ca vehiculele sale nu sunt echipate cu sisteme care ar permite sa insele testele de emisii. Toate vehiculele Renault au fost aprobate intotdeauna in conformitate cu legile si reglementarile in vigoare", a anuntat grupul intr-un comunicat.
Directorul pentru inginerie al Renault, Gilles Le Borgne, a declarat reporterilor ca nu este clar cate dintre masinile grupului sunt incluse in investigatie.
Volkswagen a recunoscut in 2015 ca a trucat software-ul motoarelor pentru a insela testele de emisii ale motoarelor diesel in SUA, un scandal care a costat grupului mai mult de 32 de miliarde de euro sub forma de amenzi, modificari tehnice si costuri legale, caz care a avut repercusiuni in intreaga industrie.
Procurorii francezi care investigheaza Renault din 2017 si care au deschis, de asemenea, o ancheta impotriva producatorului Peugeot PSA, care acum face parte... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 07:49
Procurorii germani au pus sub acuzare 15 directori ai grupului Volkswagen si ai unui furnizor auto, in scandalul emisiilor diesel din 2015, a declarat sambata, 24 aprilie, un purtator de cuvant al procuraturii, transmite Reuters.
Suspectii sunt acuzati ca au ajutat si au incitat la frauda combinata cu evaziune fiscala, certificare falsa indirecta si promovare ilegala, a declarat Klaus Ziehe, de la parchetul din orasul Braunschweig din nordul Germaniei.
In acest scandal, peste noua milioane de vehicule ale marcilor VW, Audi, Seat si Skoda au fost vandute consumatorilor cu un dispozitiv care a contribuit la eludarea testelor de mediu ale motoarelor diesel.
Procuratura nu a publicat numele directorilor, care sunt acuzati ca au adus masini pe piata intr-o conditie care nu era aprobata oficial, ceea ce inseamna ca erau ilegale si faceau publicitate inselatoare, a spus Ziehe.
El a adaugat ca rechizitoriul a ajuns acum la 1.554 de pagini.
Un purtator de cuvant al Volkswagen a declarat ca o ancheta penala impotriva companiei a fost abandonata in 2018, dupa ce compania a platit o amenda, adaugand ca VW nu este implicata in procesul impotriva suspectilor individuali.
Volkswagen a declarat luna trecuta ca va cere despagubiri de la fostul sau CEO Martin Winterkorn si fostul sef al Audi Rupert Stadler, pentru scandalul emisiilor motoarelor diesel, care a fost descoperit in 2015.
Procesul lui Winterkorn si al celorlalti manageri a fost amanat pana in septembrie... mai mult
Duminica, 25 Aprilie 2021, ora 08:15
Poluarea de la noile masini diesel depaseste si de o mie de ori limita admisa, arata rezultatele unor teste realizate pe doua modele auto de top.
"Poluarea provenita de la noile masini diesel ajunge la valori si de 1.000 de ori mai mari decat cele normale, au aratat doua teste realizate pe doua modele auto de top. Astfel de varfuri de poluare sunt foarte periculoase si pot afecta instantaneu inima.
Ele sunt rezultatul unui proces de curatare a filtrelor prin care trec masinile, uneori chiar in zonele urbane, care se poate intinde pe 15 kilometri, un proces complet ignorat de testele oficiale de emisii.
Peste 45 de milioane de masini care circula pe drumurile din Europa au acest filtru, ceea ce inseamna 1,3 miliarde de procese de curatare intr-un an", scrie platforma 2Celsius, membra a Federatiei Europene pentru Transport si Mediu (T&E).
Potrivit platformei, organizatia T&E a comisionat testele independente si sustine ca legiuitorii trebuie sa accepte ca masinile diesel sunt inca foarte poluante si trebuie sa inaspreasca testarea si limitarea emisiilor.
Modelele testate
Modelele testate au fost Nissan Qashqai si Opel Astra, masini aflate pe locurile doi, respectiv patru in topul vanzarilor pe segmentele lor.
In urma testelor independente au reiesit depasiri cu 32%, respectiv cu 115% a limitei legale pentru emisii in timpul curatarii filtrelor.
"Ca urmare a unui gol in legislatie, insa, limita legala nu se aplica in timpul curatarii filtrelor, ceea ce... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 10:16
Primaria din Roma a anuntat luni o interdictie temporara de circulatie pentru autovehiculele cu motoare diesel, din cauza poluarii. Restrictia va intra in vigoare de marti, in intervalele orare 7.30-10.30 si 16.30-20.30.
Primarul capitalei Italiei, Virginia Raggi, a luat decizia dupa ce nivelul particulelor (PM10) in atmosfera a depasit nivelul critic in mai multe locuri din oras.
Interdictia nu se aplica autobuzelor, taxiurilor si altor mijloace de transport pentru servicii publice.
Circulatia vehiculelor diesel era deja restrictionata la Roma lunea si duminica, dar numai pentru automobilele vechi, neconforme cu standardele actuale de poluare din Uniunea Europeana. ...citeste mai departe despre "Primaria din Roma interzice temporar autovehiculele diesel, din cauza poluarii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 21:43
Imbunatatirea sistemelor hardware la masinile cu motoare Diesel Euro 5 este in plin avant. Producatorii coopereaza cu atelierele auto si se asteapta la cifre de afaceri de sute de milioane de euro.
Cam cinci milioane de autoturisme cu motoare Diesel Euro 5 circula pe strazile Germaniei. Pentru ca aceste automobile emit noxe de oxid de azot peste limitele permise, conducatorii auto care le detin risca sa nu mai aiba voie in curand sa circule cu ele in numeroase orase germane.
Dupa ce, vreme indelungata dupa scandalul de poluare privind motoarele Diesel, producatorii auto nu s-au declarat dispusi decat sa imbunatateasca software-ul din aceste masini Euro 5, o masura insuficienta, Oficiul federal de Transport a emis de curand primele autorizatii de upgrade la hardware-ul automobilelor in cauza.
Iar cererea pentru noua tehnologie explodeaza. Doar firma specializata Twintec Baumot a inregistrat in cateva saptamani aproape 14.000 de comenzi pentru instalarea sistemului BNox.
Pentru mult timp, producatorii auto au respins strict modernizarea autoturismelor construite de ei cu astfel de sisteme hardware. Inginerii de la Twintec, din cadrul Baumot Group AG, au demonstrat deja cu doi ani in urma pe un model VW-Passat ca sistemul lor BNox reduce emisiile de oxid de azot mult sub normele prevazute pentru motoarele Diesel Euro 5.
Iar rezultatele furnizate de acesti ingineri au fost verificate si confirmate independent de respectatul ADAC (Automobil Clubul German).... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 15:52
Numarul autovehiculelor diesel care circula pe drumurile din Europa a ajuns la 51 de milioane, in crestere cu 74% comparativ cu anul 2016, cand a izbucnit scandalul Volkswagen, reiese dintr-o analiza a organizatiei Transport si Environment (T&E) de la Bruxelles, citata de 2Celsius Romania.
In acest context, Romania a inregistrat cea mai ridicata rata a importurilor de masini diesel in regiune, precizeaza documentul.
'Desi Romania se afla la mijlocul clasamentului, tara noastra a inregistrat cea mai mare rata de importuri a dieselurilor poluante in Europa Centrala si de Est. Acest fapt se datoreaza taxarii precare din ultimii trei ani a masinilor care emit noxe si pulberi in suspensie. Pe de alta parte, masurile administratiilor locale privind limitarea accesului masinilor poluante sunt firave, iar impactul dieselurilor asupra calitatii aerului in centrele urbane este semnificativ', declara Raul Cazan, presedintele 2Celsius.
Analiza releva o crestere cu 18%, in ultimele 12 luni, si un salt de 74%, din 2016. Realizatorii cercetarii sustin ca "avand in vedere ca Volkswagen este inca suspectata ca instaleaza dispozitive de manipulare a emisiilor, numarul real al masinilor poluatoare ar putea fi mult mai mare".
Calculele se bazeaza pe date referitoare la vanzarile din 2008 pana in prezent, precum si pe date privind emisiile reale din atmosfera. "Acestea arata ca producatorii de masini continua sa vanda autovehicule diesel poluatoare. Aproape o cincime din acestea... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 10:22
Cel mai important producator de trenuri din China, CRRC, a preluat controlul asupra unui sfert din piata europeana de locomotive diesel, dupa o singura achizitie cu un pret mai mic de 10 milioane de euro, transmite Bloomberg.
Producatorul german Vossloh a anuntat luni ca isi va vinde o uzina de locomotive catre CRRC Zhuzhou Locomotive, o subsidiara a CRRC. Firma germana a precizat ca se asteapta sa primeasca o suma initiala de "cateva milioane de euro".
In urma acestei tranzactii, CRRC va prelua uzina Vossloh din Kiel, Germania, care numara 500 de angajati si a furnizat 25% din piata europeana de locomotive diesel in ultimii cinci ani, potrivit firmei de consultanta SCI Verkehr.
Analistii sustin ca CRRC are puterea financiara si tehnologica necesara pentru modernizarea acestei uzine, care in prezent este neprofitabila din cauza evolutiilor din sectorul logisticii si a cresterii ostilitatii fata de emisiile de CO2.
"Uzina trebuie sa se reinventeze pentru a-si gasi si a-si extinde locul in peisajul viitor al producatorilor de vehicule feroviare", a apreciat analistul SCI, Maria Leenen, potrivit careia o achizitie in Europa era de asteptat din partea gigantului chinez.
CRRC a devenit cel mai mare producator de trenuri din China si din lume in 2015, ca urmare a unei achizitii a doi producatori chinezi. In anul 2016, CRRC a fost devansat de investitori locali atunci cand a incercat sa preia producatorul ceh de trenuri Skoda Transportation. Anul trecut, CRRC a... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 16:08
Trei din patru masini diesel Volkswagen poluante din Uniunea Europeana (UE) inca nu au fost rechemate pentru remedii, situatia fiind mai grava pentru consumatorii din Europa Centrala si de Est, unde doar 55% din automobilele grupului german au fost retrase, comparativ cu 83% in Europa de Vest, arata o noua analiza realizata de Federatia Europeana pentru Transport si Mediu (T&E) si transmisa AGERPRES.
"Ritmul de melc in a curata automobilele diesel din Europa este inacceptabil. Industria a avut patru ani de la scandalul diesel, dar nu si-a indeplinit angajamentele de a repara automobilele manipulate. Este timpul ca guvernele sa faca rechemari obligatorii in intreaga Uniune Europeana. Acest lucru nu necesita noi legi, ci doar vointa politica. Piata unica a Uniunii Europene nu exista atunci cand vine vorba de emisiile de la automobile. Ea functioneaza doar pentru vanzarea de autoturisme, dar nu pentru a le rechema atunci cand lucrurile merg prost. Nu trebuie sa existe cetateni de mana a doua in Europa. Fiecare european are dreptul egal la aer curat. Recenta "foaie de parcurs a UE privind vehiculele curate" arata ca guvernele si industria stiu exact ce trebuie facut, trebuie doar sa inceapa implementarea", atrage atentia Florent Grelier, inginer de vehicule curate la T&E.
Analizele noilor date ale Uniunii Europene releva faptul ca doar 10 milioane din cele 43 de milioane de automobile si camionete extrem de poluante care au fost prinse in scandalul emisiilor Dieselgate... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 16:46