Faimosul diamant roz "Pink Star" a doborat recordul mondial pentru o piatra scoasa la licitatie, dupa ce a fost vandut cu 71,2 de milioane de dolari, marti, la Hong Kong.
"Pink Star", o piatra roz ovala de 59,60 carate, este cel mai mare diamant din clasa sa ("Internally Flawless, Fancy Vivid Pink"), certificat vreodata de Institutul Geologic din America (GIA).
Licitatia a inceput de la aproximativ 56 milioane de dolari. Vanzarea a durat cinci minute inainte ca oferta castigatoare sa fie prezentata la telefon de un cumparator, in aplauzele asistentei.
"Pink Star" a fost obtinut dintr-un diamant brut de 132,5 carate, descoperit de compania De Beers in Africa, in 1999, care a fost prelucrat timp de aproape doi ani pentru a ajunge la forma actuala, a precizat Sotheby's.
Diamantul, cu dimensiunile de 2,69 cm pe 2,06 cm si o greutate de 11,92 grame, a fost deja vandut la licitatie de Sotheby's in 2013, la Geneva, pentru 83 de milioane de dolari, insa cumparatorul (Isaac Wolf) nu a achitat suma.
Citeste mai departe despre "Diamantul roz Pink Star a fost vandut la licitatie cu 71 de milioane de dolari, pret record (Foto) " pe Ziare.com. mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 17:32
Piata pietrelor pretioase este afectata de recenta scadere dramatica a pretului diamantelor, iar viitorul pare nesigur pentru cei care au ales sa-si investeasca banii in acestea.
Saptamana aceasta, prognozele publicate de doua importante companii miniere din Londra arata un declin evident al pretului diamantelor brute de 9% si posibilitatea ca acesta sa scada in continuare, potrivit CNN Money.
Petra Diamonds, una din companiile britanice, arata ca declinul preturilor a inceput inca din vara anului trecut, dar continua sa evolueze constant.
Firma si-a ajustat prognoza de pret pentru anul in curs de la 152 dolari/carat la numai 130 de dolari.
Reprezentantii companiei considera ca o mare responsabilitate pentru deprecierea pretului pietrelor pretioase o poarta bijutierii specializati in prelucrarea diamantelor brute.
Nevoia stringenta de lichiditati a acestora pare sa fi influentat piata. Inchiderea Bancii de Diamante din Anvers, petrecuta in ultimul trimestru al anului trecut, a accentuat si mai mult trendul descendent al valorii pietrelor pretioase.
Belgia este unul dintre pionii principali pe harta globala a comertului cu pietre pretioase, iar banca din Anvers avea un rol important in sustinerea financiara a acestei industrii.
Pretul bijuteriilor ramane ridicat
Asta nu inseamna ca vei gasi chilipiruri prin colectiile de bijuterii expuse de marile case de moda. La fel ca si in cazul prabusirii pietei petrolului, consumatorii vor beneficia cu... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 13:00
Un spectaculos diamant albastru, considerat cel mai mare din lume la categoria sa, va fi scos la licitatie pe 14 mai, la Geneva, a anuntat vineri casa Christie's, preluata de AFP.
Diamantul, prelucrat in forma de para si numit 'The Blue', are 13,22 carate, fiind clasat in categoria 'albastru intens fara defecte'. Casa Christie's l-a estimat intre 21 si 25 milioane de dolari, iar vanzatorul doreste sa ramana anonim.
Aceeasi casa de licitatii a vandut acum sase luni, tot la Geneva, un diamant portocaliu 'intens', considerat cel mai mare din categoria sa si avand 14,82 carate, cu pretul record de 35 milioane de dolari.
Diamantul albastru scos la vanzare la Geneva va fi cea mai importanta piesa de la licitatia de bijuterii de lux organizata de casa Christie's in luna mai la Geneva. Vor fi prezentate 250 de piese, iar casa de licitatii spera sa se obtina circa 80 milioane de dolari.
Printre celelalte pietre pretioase propuse spre vanzare se numara un diamant albastru-verzui 'intens', cel mai important din categoria lui, de 5,5 carate, estimat intre 7,5 si 8,5 milioane de dolari, precum si un diamant roz de 76,51 carate, montat intr-un pandantiv, suma estimata fiind intre 7 si 10 milioane de dolari. Un diamant alb, prelucrat in forma de para si avand 75,97 carate, este evaluat intre 13,5 si 15,5 milioane de dolari.
Concurenta acerba pentru pietre pretioase intre casele de licitatie
Si casa concurenta Sotheby's organizeaza o licitatie de pietre pretioase in... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 15:34
In luna decembrie a anului trecut, efectuadu-se cercetari de rutina in lava vulcanului Tolvachik, din Kamciatka, Rusia, specialistii de la Institutul de Vulcanologie si Seismologie local, au constatat prezenta unor cristale de diamante, fixate in magma solidificata recent.
Cercetarile intreprinse in laboratoare de specialitate in ianuarie au confirmat primele constatari, dar au permis sa se faca si o estimare a cantitatii de diamante cuprinse in magma, producand o suprinza de proportii. Calculele efectuate prin extrapolare au aratat ca este posibil ca zona sa adaposteasca un adevarat tezaur: cateva tone de diamante, informeaza meteovesti.
Despre prezenta diamantelor in rocile vulcanice din zona se cunoaste de multa vreme. Mai mult chiar, in trecut au fost prelevate probe de lava solidificata din vulcanul Icinsk, apartinand acelaisi zone, unde insa nu s-au gasit decat fragmente mici de diamante, in general sub 0,7 mm.
Desi in cantitate mare, ele nu prezinta interes pentru ...citeste mai departe despre "Rusii au descoperit un munte plin cu diamante" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 11:59
Pentru Arie David, diamantele nu sunt doar o pasiune, ci o meserie de familie. Unicul membru al Bursei de diamante din Israel in Romania, proprietarul galeriei de bijuterii A. David, isi propune sa investeasca si pe plan personal in diamante impreuna cu fiii sai, pe care ii pregateste pentru a prelua fraiele afacerii.
"Pe termen lung si eu si cei trei copii ai mei vom tine 10-15% din economiile noastre in investitiile in diamante. Sunt foarte usor de administrat si de vandut apoi in orice loc in lume, intr-un magazin de bijuterii, la un diamantar, online, mai ales daca sunt insotite de un certificat gemologic international", explica acesta, intr-un interviu acordat Business24, precizand ca economiile in diamante fac parte din natura poporului evreiesc.
Desi face si el parte din acest popor, el este si roman, ceea ce l-a determinat sa priveasca spre viitor in directia Romaniei, cu investitii pe segmentul de business pe care este specializat.
"Cu rabdare si investitie in informatie pentru publicul larg, vom fi in topul alegerilor clientilor", completeaza acesta, recunoscand ca are in plan sa lase, la un moment dat, afacerea in mainile fiului sau.
Nici relaxarea nu difera foarte mult de profesie pentru un diamantar: profita de orice prilej pentru a admira o bijuterie si nu rateaza expozitiile de de arta din Romania sau Israel.
Spuneti-ne cateva lucruri despre cariera dumneavoastra de 32 de ani in industria diamantelor. Cati diamantari profesionisti exista in... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 00:00
1In ultimii ani, comerciantii de diamante au fost acuzati de o serie de incalcari ale legii, cum ar fi frauda fiscala, spalarea de bani si inselaciunea in privinta taxelor vamale la cumpararea si vanzarea de pietre, comenteaza New York Times.
Pe de alta parte, liderii industriei locale de diamante recunosc amenintarea, iar din acest motiv, in acest an, ei s-au implicat in ceea ce ziarele locale au descris drept o "ofensiva a sarmului".
Desi portul Anvers a fost mult timp un centru important pentru industria diamantelor, centrele de taiere si lustruire a diamantelor s-au mutat in locatii mai ieftine din lumea in curs de dezvoltare, cum ar fi Mumbai si Shanghai.
Intr-un program de 160 de pagini, intitulat "Proiect 2020", World Diamond Center, un grup de promovare comerciala, descrie planurile de a readuce industria diamantelor la Anvers prin simplificarea si accelerarea tranzactiilor cu ajutorul sistemelor on-line.
Aceasta idee, spera industria locala, va readuce o parte din industria de slefuire a diamantelor inapoi la Anvers, dupa mutarea acesteia in tarile asiatice care beneficiaza de o tehnologie noua (cum ar fi slefuirea complet automata a diamantelor) si va reface totodata imaginea industriei in ochii obositi ai publicului.
"Acesta este punctul nostru forte", explica avocatul Ari Epstein, 36 de ani, directorul executiv al Diamond World Center si fiul unui comerciant de diamante al carui tata a emigrat dintr-un sat din Romania, in anii '60.
In plus,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 15:02
Un diamant unicat de 158,2 carate a fost descoperit de cea mai mare companie miniera din Rusia, Alrosa. Piatra pretioasa valoreaza 1,5 milioane de dolari, au declarat oficialii companiei.
Diamantul a fost descoperit in septembrie la mina din Nyurbinsk, potrivit Daily Mail.
Prin prelucrare, din aceasta piatra pretioasa se pot obtine mai multe diamante de calitate, fiecare din acestea valorand cateva sute de mii de dolari, spun reprezentantii Alrosa.
Potrivit unei liste al celor mai mari diamante neslefuite din lume, publicata pe site-ul 24hgold, piatra pretioasa descoperita recent in Rusia se afla pe locul 32.
Cel mai mare diamant descoperit pana acum este piatra Cullinan, gasita in Africa de Sud in 1905, care cantareste 621,35 grame.
Compania Alrosa detine 28% din productia de diamante mondiala si produce 97% din diamantele din Rusia. mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 07:29
Rusia a dezvaluit existenta unui imens zacamant de diamante in zona Popigai din estul Siberiei. Desi a fost descoperit in anii '70, informatia a fost clasificata de catre statul sovietic.
Zacamantul se afla chiar in craterul Popigai, cu un diametru de circa 100 kilometri si a fost format de caderea unui meteorit acum aproximativ 40 milioane de ani.
Astfel diamantele provenite din impact sunt de doua ori mai tari decat diamantele sintetice si naturale, avand o structura cristalina diferita si o granulatie mai mare. De aceea ele pot fi utilizate in mai multe industrii, inclusiv in cea de prelucrare, relateaza Agerpres.
Impactul asupra pietei ar putea fi enorm: "Daca luam in considerare cererea actuala de diamante industriale pe unitate, rezervele zacamantului de la Popigai ar fi suficiente pentru 3.000 de ani de acum incolo, pentru intreaga planeta", a declarat Nikolai Pohilenko, directorul Institutului de Geologie si Mineralogie "V.S.Sobolev" al Academiei de Stiinte a Rusiei, care a si facut publica descoperirea.
Aceasta stire vine dupa ce, in august, ministerul pentru Resurse Naturale din Rusia a emis o propunere de legislativa pentru a facilita accesul firmelor straine in sectorul minier de metale pretioase si diamante, potrivit Reuters. mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 17:00
Industria diamantelor, la nivel mondial, pare a fi cel mai bine secret al lumii. Cele mai mari companii care se ocupa de diamante, de pe planeta, sunt De Beers Group, Alrosa, Rio Tinto si BHP Billiton. De Beers are acum capital privat, fiind delistat de la bursa din Johannesburg, in 2001. Alrosa este detinuta de guvernul rus.Cu aproximativ doua decenii in urma, De Beers controla pana la 80% din piata diamantelor brute. Datorita acestui „monopol”, compania putea sa stabileasca pretul diamantelor. In plus, tarifele nu puteau fi negociate si putea varia de la un client la altul. Intreaga afacere a fost invaluita intr-un mister care persista si azi. Pe de alta parte, Alrosa dezvaluie foarte putin despre minele individuale, preferand sa faca referiri la proiectele grupului.
10. KimberlyMina Kimberly, din Africa de Sud, a intrat in productie in 1871. Mina originala s-a inchis in 1914, iar cea subterana s-a inchis in 1995. De Beers, proprietarul initial, a vandut drepturile miniere catre Petra, in 2007. Aceasta a inceput sa produca aproximativ 100.000 de carate, datorita minei, pana in 2010. De Beers a prelucrat si rocile de la suprafata minei si a recuperat alte 823.000 carate, in acelasi an, in urma tratarii a 5,5 milioane de tone de piatra.9. LethakaneMina Lethakane este o proprietate Debswana, un joint venture intre De Beers si guvernul din Botswana. A intrat in productie 1975. In 2010, cu ajutorul minei s-au obtinut 1,2 milioane de carate, prin prelucrare a... mai mult
Sambata, 20 August 2011, ora 10:02