Diamantul este una dintre cele mai ravnite pietre pretioase si este unul dintre materialele care au contribuit in mod decisiv la evolutia intregii omeniri. Asociat astazi cu ideea de logodna, nunta, eleganta sau dragoste eterna, diamantul este folosit adesea la constructia de bijuterii. Pe langa bijuterii cu diamante, aceasta piatra este folosita foarte mult in industrie.
Pana sa se ajunga la o utilizare pe scara larga a diamantului insa, relatia omului cu piatra pretioasa a fost una de-a dreptul fascinanta.
Curiozitati despre diamante si modul in care acestea au schimbat societatea de-a lungul timpului
1. Prima utilizare a diamantelor a fost strict cu scop estetic. Locuitorii din India secolului IV inainte de Hristos culegeau diamante de pe malurile apelor si le foloseau pe post de bijuterii. Abia in secolul XV diamantul a ajuns in Europa, mai exact in Venetia, unde a inceput sa fie folosit in inalta societate.
2. De-a lungul timpului, suprematia privind productia de diamante a trecut pe la diverse tari. Daca la inceput India furniza toate diamantele lumii, din secolul XVIII, timp de aproape 150 de ani, majoritatea diamantelor au fost produse in Brazilia. Din 1866 insa, Africa de Sud a devenit principalul furnizor al acestor pietre pretioase, controland 90% din piata mondiala.
3. Diamantul este singura piatra pretioasa realizata dintr-un singur element chimic: carbonul.
4. Prima utilizare a diamantului pe un inel, intr-o cerere in casatorie, a avut loc... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 16:35
Cel mai mare diamant care a fost pus vreodata in vanzare in Romania - un briliant de circa 8,59 carate - a fost adjudecat, joi seara, pentru 46.000 de euro, la Licitatia de bijuterii importante organizata online de Artmark.
Printre loturile adjudecate la sume ridicate s-au mai numarat un colier de colectie din aur alb cu diamante albe si fancy yellow - la 80.000 de euro, un inel din platina decorat cu diamant galben si alte doua diamante - la 55.000 de euro, o pereche de cercei Pheres din aur in doua culori cu doua diamante fancy yellow si briliante - la 50.000 de euro.
S-au mai licitat si vandut o pereche de cercei Pheres din aur alb si galben cu diamante albe si fancy yellow - la 40.000 de euro, o brosa din aur alb si platina cu diamante - la 10.000 de euro, o pereche de cercei din aur alb cu diamante anturate de briliante si o bratara tennis din aur alb cu diamante rotunde briliant de circa 16,8 carate - fiecare la 26.000 de euro.
Cel mai valoros lot al licitatiei, estimat de specialisti intre 100.000 - 150.000 de euro, un set realizat de brandul de bijuterii exclusiviste Pheres, compus din colier si cercei decorati cu 115 diamante, ce totalizeaza peste 27 de carate, nu a fost adjudecat.
Nici colierul din aur alb, pavat cu 204 briliante, in greutate totala de 8,8 carate, ce a fost purtat recent de artista britanica Rita Ora, nu a fost cumparat.
Licitatia a cuprins peste 230 de loturi.
...citeste mai departe despre "Cel mai mare diamant din Romania,... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 09:52
Trei romani au fost condamnati, marti, in Franta, la patru ani de inchisoare pentru o escrocherie elaborata prin care au sustras diamante in valoare de aproximativ un milion de euro.
Complicele lor, un sarb stabilit la Paris, a primit in contumacie (absenta) o pedeapsa de cinci ani de detentie si este dat in urmarire internationala, scrie APP.
Infractorii au pus mana in august 2017 pe trei diamante care nu au fost recuperate. Pagubitii sunt un bijutier francez si partenerul sau de afaceri indian.
Escrocii isi incepusera operatiunea cu o luna inainte, la un targ de diamante din Maroc, unde doi dintre ei s-au prezentat ca un cuplu de armeni bogati care doresc sa investeasca in pietre pretioase. Grupul s-a reunit ulterior la Milano si in sudul Frantei, la Mazamet, unde presupusii cumparatori au cerut evaluarea diamantelor de catre un expert independent.
Dupa ce afacerea s-a incheiat, asa-zisul expert a inchis diamantele intr-o cutie sigilata, pe care comerciantul indian de diamante a luat-o cu el, in asteptarea transferului bancar in valoare de 1,1 milioane de dolari, promis de escroci. A doua zi, vazand ca nu primeste banii, vanzatorul a deschis cutia - care era goala.
Procuratura a aratat in instanta din orasul Castres din sudul Frantei, unde a fost pronuntata condamnarea, ca furtul s-a produs prin prestidigitatie, cu ajutorul unei cutii cu fund dublu.
Vezi si Doi romani care au comis un furt "sofisticat si indraznet" in centrul Londrei au fost condamnati... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 10:46
Palatul Cesianu-Racovita gazduieste astazi cel mai mare diamant scos vreodata la licitatie in Romania. Briliantul are 8,59 carate si este evaluat intre 45.000 si 65.000 de euro.
Licitatia acestui diamant este insotita de alte aproximativ 200 de bijuterii de colectie care depasesc valoarea totala de 2 milioane de euro.
Dintre acestea, cea mai valoroasa piesa este estimata de specialisti intre 100.000-150.000 de euro. Este vorba despre un aristocratic set, realizat de brandul de bijuterii exclusiviste Pheres, compus din colier si cercei decorati cu 115 diamante, ce totalizeaza peste 27 de carate.
Tot celebrul designer Pheres semneaza si un elegant colier din aur alb, pavat cu 204 briliante, in greutate totala de 8,8 carate, ce a fost purtat recent de artista britanica Rita Ora, estimat pentru piata romaneasca, in cadrul licitatiei, la o valoare conservatoare de 9.000-14.000 de euro.
Toate aceste bijuterii importante pot fi vizionate zilele acestea in expozitia deschisa la Palatul Cesianu-Racovita. Avand in vedere valoarea lor, bijuteriile sunt sub evidenta unei paze stricte la sediul Artmark.
Casa Artmark ofera si posibilitatea probarii acestora, in baza unei rezervari prealabile. Raportat la valoarea elitista a acestor bijuterii importante casa de licitatie a anuntat ca ofera posibilitatea doamnelor ce vor participa a licitatie sa achizitioneze aceste comori si cu plata in rate, pe o perioada de cel mult 12 luni. mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 10:36
Cea mai mare mina de diamante din lume, renumita in special pentru diamantele sale de culoare roz, este inchisa de grupul minier Rio Tinto Group dupa aproape patru decenii de functionare, iar rivalii din Rusia si Canada spera ca aceasta decizie va relansa o industrie cu probleme, transmite Bloomberg.
Mina Argyle din vestul Australiei a transformat sectorul diamantelor incepand din 1983 cand a inceput sa furnizeze diamante atat pentru segmentul premium cat si pentru celalalt capat al pietei. RBC Capital Markets si Panmure Gordon se numara printre analistii care sustin ca inchiderea acestei mine ar putea relansa preturile la diamante, care sunt in scadere dupa 2011.
Productia la mina Argyle, amplasata la aproximativ 2.600 de kilometri nord-est de capitala statului Perth, este programata sa se incheie inainte de finalul anului 2020, dupa ce va epuiza oferta de diamante viabile economic, a declarat vineri Arnaud Soirat, responsabil pentru cupru si diamante la Rio Tinto Group.
"Va fi o cantitate semnificativa de oferta care va iesi de pe piata. La finele lui 2020 vom opri operatiunile si vom incepe lucrarile de reabilitare a zonei", a spus Arnaud Soirat.
Mina Argyle este renumita pentru ca furnizeaza aproximativ 90% din diamantele de culoare roz ale lumii, renumite pentru preturile ridicate la care se vand. De exemplu, in luna aprilie 2017, casa de licitatii Sotheby's a vandut un diamant de culoare roz de 59,6 carate pentru 71 milioane de dolari.
Insa, desi atrag... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 13:20
Cei mai multi dintre noi am fi fericiti sa detinem macar un diamant. Dar in centrul Pamantului se afla o cantitate enorma din acest material pretios. Daca am imparti aceste diamante, am fi putred de bogati si tot ar ramane destule.
Potrivit unui studiu recent, realizat de o echipa de oameni de stiinta internationala, sunt peste un cvadrilion (1.000 de trilioane) de tone de diamante in miezul planetei noastre, arata The Independent.
Studiul arata ca diamantele nu sunt deloc atat de exotice cum le percepem. La circa 160 de kilometri adancime s-ar afla aceasta avere. Nu vom ajunge niciodata la ea, dar e reconfortant gandul ca stam pe asa o mina de aur, a declarat dr. Ulrich Faul, cercetator la Massachusetts Institute of Technology (MIT), co-autor al studiului.
Diamantele modifica felul in care se aud sunetele venite din interiorul Pamantului si viteza cu care se "deplaseaza" undele, de aici oamenii de stiinta putand sa-si faca o imagine in ceea ce priveste continutul acestor roci, ingredientele care le compun, dupa cum se arata in jurnalul Geochemistry, Geophysics, Geosystems.
Diamantele se formeaza la temperaturi si presiuni incredibil de mari, in interiorul Pamantului, ajungand la suprafata doar in urma eruptiilor vulcanice.
Citeste si Un nou mister descoperit in miezul Pamantului
A.P. ...citeste mai departe despre "Trilioane de tone de diamante stau ascunse in centrul Pamantului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 07:54
Un cercetator a descoperit un diamant ce continea in interior un mineral care nu a mai fost vazut niciodata pe Pamant pana acum.
Descoperirea a fost publicata intr-un studiu, in revista Nature, scrie Live Science.
Mineralul, numit perovskit de silicat de calciu, a fost gasit in interiorul unui diamant din mina Cullinan din Africa de Sud, faimoasa pentru ca aici s-a descoperit cel mai mare diamant din lume in 1905.
Acest mineral se gaseste in cantitati semnificative in interiorul Pamantului - de fapt, se considera ca este al 4-lea cel mai abundent mineral din interiorul planetei.
Desi se spune ca exista in cantitati mari, pana acum, cercetatorii nu au putut sa gaseasca dovezi notabile in ceea ce ii priveste existenta.
Cercetatorii cred ca se gaseste adanc in mantaua Pamantului - la aproximativ 700 de kilometri sub scoarta terestra.
"Nimeni nu a reusit sa mentina la un nivel stabil acest mineral la suprafata Pamantului. Singura modalitate de conservare a acestuia la suprafata Pamantului este atunci cand e prins intr-un container precum un diamant", a spus Graham Pearson, specialist si autor al cercetarii.
In studiu, se arata ca autorii au analizat diamantul de dimensiuni reduse (diametru de 3 mm), excavat din mina Cullinan de la mai putin de 1 km sub suprafata Pamantului. Desi adancimea pare superficiala, specialistii cred ca diamantul a fost format la 700 km sub pamant, derivand dintr-o placa tectonica din ocean.
Bucata de mineral a putut fi vizibila... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 13:07
Al cincilea cel mare diamant din lume a fost descoperit intr-o mina din Lesotho si valoreaza peste 41 de milioane de dolari.
Piatra de 910 carate a fost descoperita in mina Letseng din Lesotho de catre compania miniera Gem Diamonds, conform Daily Mail.
Compania a declarat ca diamantul, de marimea a doua mingi de golf, este de o "calitate exceptionala".
"Dupa ce Gem Diamonds a achizitionat Letseng in 2006 a descoperit unele dintre cele mai remarcabile diamante ale lumii, inclusiv Lesotho Promise de 603 carate", a declarat directorul executiv al Gem Diamonds, Clifford Elphick, adaugand ca descoperirea de acum este ceva cu adevarat exceptional.
Decouverte d'un diamant exceptionnel au Lesotho >> https://t.co/8QL7gKSLPN pic.twitter.com/QNRoz7fUVq- Les Echos (@LesEchos) 15 ianuarie 2018
Citeste si:
S-a gasit un diamant cat o minge de tenisDe necrezut: Depozit extrem de pretios descoperit in AntarcticaDiamant de un milion de dolari, gasit in RusiaCel mai mare diamant descoperit vreodata intra in istorie (Video)
A.G. ...citeste mai departe despre "A fost descoperit al cincilea cel mai mare diamant din lume - valoreaza peste 41 de milioane de dolari (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Ianuarie 2018, ora 17:17
"The Pink Raj", despre care expertii afirma ca este cel mai mare diamant roz din lume, estimat la 30 de milioane de dolari, va fi pus in vanzare in cadrul unei licitatii ce va avea loc la Geneva in luna noiembrie.
Nestemata, ce are 37 de carate, a fost expusa pentru public in aceasta saptamana la sediul din Londra al casei Sotheby's, informeaza Reuters.
"Are o forma minunata. Este un diamant cu o taietura 'cushion', cu un grad ridicat de stralucire, cu multe fatete, vizibile atunci cand il misti sau il porti pe deget", a declarat Daniela Mascetti, expert principal in departamentul de bijuterii al casei de licitatii Sotheby's.
Diamantul brut a fost descoperit intr-o mina in anul 2015 si este scos la vanzare de un colectionar care a dorit sa isi pastreze anonimatul. La cele mai recente licitatii de pietre pretioase, diamantele roz s-au vandut la preturi de peste 1 milion de dolari per carat.
Un alt diamant roz, ce are 24,78 de carate, a fost vandut cu 46 de milioane de dolari - stabilind un record mondial de pret per carat pentru diamantele roz - la o licitatie organizata in noiembrie 2010 la Geneva. ...citeste mai departe despre "Cel mai mare diamant roz din lume, scos la licitatie. E estimat la 30 de milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 12:03