2020 le-a aratat bancherilor ca unele domenii sunt nebancabile si din acest motiv ele au fost trecute pe "lista neagra a creditarii". Desi, oficial, creditarea in domeniile respective se face, sansele ca o afacere sa poata returna banii in viitorul apropiat sunt foarte slabe. Potrivit lui Emil Bituleanu, CEO Libra Internet Bank, invitat la emisiunea "Dialogurile Ziare.com", finantarea afacerilor din domeniile "decazute" se face cu prudenta.
"Sunt domenii in care suntem foarte rezervati in a credita, iar aici ne referim la industria hoteliera sau spatiile de birouri. Suntem ceva mai prudenti fata e cum eram anul trecut. In 2019 pe vremea aceasta, cand faceam bugetul pentru anul 2020, si nu banuiam ca va veni o pandemie mondiala, ne-am afirmat intentia strategica de intrat si in zona turismului, si in industria hoteliera. Am considerat ca Romania are potential si ca potentialul se va valorifica intr-o perioada oarecare de timp rezonabila si este bine sa fim acolo de la bun inceput", ne-a declarat Bituleanu.
Bancherul a afirmat ca institutia pe care o conduce facuse un portofoliu de produse si studii cum se cuvine.
"Am oprit acest program. Este un domeniu in care am devenit mai prudenti, dar am finantat in continuare cu ceva mai multa prudenta. Acelasi lucru si la spatiile de birouri. In momentul de fata, este un domeniu greu finantabil", a mai spus liderul Libra Internet Bank.
De asemenea, banca a oprit pentru 2020 creditul de consum, in schimb functioneaza... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 06:30
Digitalizarea bancara a devenit vitala, iar educatia fianaciara oferita clientilor trebuie facuta intr-un limbaj cat mai simplu, este de parere CEO-ul Libra Internet Bank, Emil Bituleanu. Acesta a fost prezent la "Dialogurile Ziare.com", unde a vorbit despre subiectele vitale ale momentului.
"Este o distanta mare intre Romania care are acces la informatii si stie sa le filtreze si Romania care are mai putin acces la astfel de informatii sau este mai putin preocupata de ele. Ca medie, cred ca suntem sub cea europeana in ceea ce priveste digitalizarea."
Potrivit bancherului, digitalizarea nu mai este o optiune in momentul de fata, ci este o necesitate.
"In pandemie, digitalizarea nu este un lucru pe care trebuie sa-l arat ca fiind ceva frumos, ci unul necesar, a salvat vietii, a salvat deponentii de drumuri la banca, a salvat companiile. Acestia si-au putut derula activitatea asa cum se cuvine. Digitalizarea nu mai inseamna, in momentul de fata, sa te gandesti daca "e bine sau nu e bine", este o chestiune de 'existi sau nu existi'", a mai spus Bituleanu.
Bancherul spune ca, legat de educatia financiara, bancile trebuie sa incerce sa aiba un limbaj cat mai simplu.
"Pe un limbaj foarte complicat si tehnic este greu sa obtii de cealalta parte un public educat. Garantez acest lucru! Noi comunicam cu clientii dar limbajul este inca mult prea complicat pentru clientul obisnuit. Va trebui sa folosim un limbaj mult mai simplu pentru cei pe care dorim sa-i... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2020, ora 21:30