Dialogul social in Romania a fost compromis si distrus, iar la ora actuala au ramas doar niste institutii de forma, fara fond, in timp ce in continuare exista un partid unic care se inchina la un singur zeu: zeul ban, sustine presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.
"In Romania, dialogul social a fost compromis si distrus. Au ramas doar niste institutii de forma, fara fond. Iau doar ultimul Guvern, sa nu ma refer la cel precedent, dar la ultimul Guvern.
Am evaluat de cand au venit la putere, dupa ce au depus juramantul pana in prezent, undeva sub jumatate din actele normative pe care le-au elaborat, sub jumatate dintre ele au urmat traseul prevazut in lege, care ii obliga la consultarea partenerului social pe fluxul legislativ, sub jumatate.
Multe dintre ele au fost adoptate fara niciun fel de consultare a partenerilor sociali, asa cum ii obliga legea, cum ii obliga normele europene. Pur si simplu le-au aprobat ca asa au vrut ei, deci au incalcat acest mecanism al dialogului social", a declarat Dumitru Costin.
El a subliniat ca atat Constitutia Romaniei, cat si conventiile institutiilor internationale din domeniu dau dreptul lucratorilor sa se organizeze in structuri sindicale, insa, in 27 de ani, generatiile care au intrat pe piata muncii nu au privit organizarea sindicala ca pe un drept pe care sa si-l exercite.
El a subliniat insa ca, asa" huliti" cum sunt, liderii de sindicat si-au facut treaba corect, insa, din pacate, modificarile... mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 16:01
Presedintele Klaus Iohannis a trimis, marti, spre reexaminare Legea dialogului social, apreciind ca angajatorul nu poate retine si vira cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata, la cererea organizatiilor sindicale, deoarece salariul, potrivit Codului Muncii, se plateste direct titularului.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, in forma transmisa spre promulgare, introduce noi reglementari referitoare la mai multe aspecte, printre care posibilitatea angajatorilor de a retine si de a vira cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata la cererea organizatiilor sindicale si cu acordul membrilor acesteia, competenta Consiliului National Tripartit de a stabili sectoarele de activitate, care urmeaza a fi aprobate prin hotarare a Guvernului sau introducerea organizatiilor patronale ca parti ale contractului colectiv de munca.
Alte prevederi se refera la stabilirea modalitatilor ...citeste mai departe despre "Iohannis trimite Senatului spre reexaminare Legea dialogului social" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 16:11
Conditiile impuse de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai structurilor financiare din Uniunea Europeana vor duce la desfiintarea dialogului social, prin eliminarea Contractului Colectiv de Munca la toate nivelurile, spun reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale semnatare ale unui acord de cooperare.
"La modul declarativ, reprezentantii FMI si ai structurilor financiare din Uniunea Europeana au subscris permanent la principiile legate de dialogul social si de respectul fata de munca. In fapt, domniile lor sustin impunerea unor conditii care vor duce la desfiintarea dialogului social, prin eliminarea Contractului Colectiv de Munca la toate nivelurile. Oricum, modificarile aduse legislatiei muncii in anul 2011 au contribuit la scaderea drastica a numarului Contractelor Colective de Munca", se arata in comunicat.
Potrivit documentului citat, confederatiile sindicale si patronale semnatare solicita Guvernului sa nu cedeze presiunilor facute si sa evalueze serios competentele reprezentantilor partii romane in cadrul negocierilor.
"Cerem Guvernului sa apere si sa sustina, cu prioritate, in cursul negocierilor cu FMI-UE, interesul national al dezvoltarii economico-sociale, prin folosirea concreta si eficienta a Dialogului Social care sa genereze pacea sociala", se mai spune in comunicat.
Comunicatul este semnat de Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONFIROM), Patronatul Roman... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 15:48
Presedintele Traian Basescu a promulgat, vineri, Legea dialogului social si actul normativ privind salarizarea in 2011 a personalului didactic, adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului, informeaza Mediafax. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, presedintele Basescu a semnat vineri mai multe decrete privind promulgarea unor legi, printre care Legea dialogului social si Legea privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant.
Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, miercuri, ca sunt constitutionale cele doua legi, fiind respinse sesizarile parlamentarilor Opozitiei.
Guvernul si-a asumat in 18 aprilie raspunderea in fata Parlamentului pe Legea privind salarizarea in 2011 a personalului didactic si pe Legea de Dialog Social.
Cele doua legi au fost contestate la Curtea Constitutionala de 110 deputati ai grupurilor parlamentare PSD si PNL. mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 23:31
Premierul Emil Boc isi angajeaza raspunderea, in numele Guvernului, pe Legea privind Dialogul Social, de la sedinta plenului reunit fiind absenti parlamentarii PSD, PNL si PC, potrivit NewsIn.Potrivit presedintelui de sedinta, vicepresedintele Senatului Alexandru Peres, din totalul de 469 de parlamentari, si-au inregistrat prezenta 338. Opozitia a anuntat ca nu va depune o motiune de cenzura impotriva angajarii raspunderii, procedura la care are dreptul, conform Constitutiei, dar a subliniat ca va contesta proiectul la CCR.Cu cateva ore inaintea plenului reunit, Guvernul s-a intrunit si a aprobat forma finala a proiectului de Lege privind Dialogul Social, adoptand si 13 amendamente din cele 129 depuse de parlamentari.
Codul Social cuprinde un set de acte normative precum: Legea dialogului social, Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea conflictelor colective de munca, Legea contractelor colective de munca si Legea de organizare a Consiliului Economic si Social.Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale doar la nivel de ramura.
De asemenea, prin noul Cod, Guvernul se va retrage din CES, locurile sale urmand a fi cedate organizatiilor societatii civile.
In plus, este infiintat un consiliu national tripartit pentru dialogul social care are un rol consultativ, este coordonat de premier si in el se vor regasi reprezentanti ai patronatelor, ai sindicatelor si din mediul... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 17:51
Confederatia Internationala a Sindicatelor (ITUC) si Consiliul Regional Pan-Europeancritica guvernul roman pentru proiectul Codului de Dialog Social si cere cabinetului Boc sa-si asume raspunderea, potrivit NewsIn. "Ca urmare a introducerii unui pachet de masuri de austeritate extrema si a actiunilor de protest ulterioare, organizate de organizatiile sindicale din Romania privind noul Cod al Muncii, Guvernul Romaniei ataca acum legea dialogului social, care reprezinta baza pentru relatiile de munca din Romania: legea sindicatelor, legea patronatelor si functionarea dialogului social. Propunerile guvernului vor submina reprezentativitatea sindicatelor la diferite niveluri si pluralismul sindical, vor elimina negocierile colective la nivel national si ii lasa pe liderii sindicali fara protectie legala", se arata in scrisoare. Potrivit secretarului general al ITUC, Sharan Burrow, guvernul roman a ignorat opinia expertului Organizatiei Internationale a Muncii care a definit textul legii muncii ca fiind "o violare a standardelor Organizatiei", iar acum, acesta isi trimite propriul proiect privind legea dialogului social, pentru a fi votata Parlament fara o consultare cu partenerii sociali. Guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea pe Codul de Dialog Social lunea viitoare, incepand de la ora 16.00, au decis Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere.Codul de Dialog Social va contine patru proiecte de lege care sa completeze prevederile noului Cod al Muncii,... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 17:45
Cele cinci confederatii sindicale i-au solicitat, marti, ministrului Muncii, Ioan Botis, respectarea termenului propus pentru negocierea legilor incluse in pachetul Dialogului Social, precizand cu urgentarea intalnirii nu lasa posibilitatea depunerii amendamentelor, dupa cum fusese convenit, anunta NewsIn.Discutiile despre Codul de dialog social purtate luni de reprezentantii Ministerului Muncii, cei ai sindicatelor si cei ai patronatelor nu au dus la niciun rezultat, astfel ca initial s-a convenit sa aiba loc o noua intalnire, la inceputul saptamanii viitoare.
Potrivit sindicalistilor, la numai cateva ore de la stabilirea noului termen al negocierilor, Ministerul Muncii a decis devansarea acestuia, partenerii sociali fiind convocati la Comisia pentru dialog social pe acelasi subiect in ziua de miercuri, 30 aprilie."Acest nou termen nu lasa posibilitatea analizarii temeinice, a parcurgerii tuturor legilor incluse de minister in noul pachet legislativ", au precizat reprezentantii confederatiilor sindicale.Codul de dialog social cuprinde Legea sindicatelor si Legea patronatelor, reglementand totodata negocierea colectiva si contractele colective de munca.Sindicalistii au iesit nemultumiti de la discutiile de luni cu ministrul Ioan Botis, astfel ca nu este exclus ca ei sa ceara, din nou, medierea premierului Emil Boc, la fel cum au facut in cazul Codului muncii."Dorim sa fie promovata forma convenita de principalele cinci confederatii sindicale si de cele trei patronate care... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 15:40
Discutiile despre Codul de dialog social purtate luni de reprezentantii Ministerului Muncii, cei ai sindicatelor si cei ai patronatelor nu au dus la niciun rezultat, astfel ca s-a convenit sa aiba loc o noua intalnire, la inceputul saptamanii viitoare, anunta NewsIn.Codul de dialog social cuprinde Legea sindicatelor si Legea patronatelor, reglementand totodata negocierea colectiva si contractele colective de munca.Sindicalistii au iesit nemultumiti de la discutiile cu ministrul Ioan Botis, astfel ca nu este exclus ca ei sa ceara, din nou, medierea premierului Emil Boc, la fel cum au facut in cazul Codului muncii."Dorim sa fie promovata forma convenita de principalele cinci confederatii sindicale si de cele trei patronate care au acelasi punct de vedere cu noi. Legea sindicatelor si cea a patronatelor trebuie sa alcatuiasca un singur pachet, sub forma Legii partenerilor sociali, iar restul, respectiv Legea contractului colectiv de munca, Legea conflictelor de munca si Legea dialogului social, trebuie sa ramana independente", au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii Cartel Alfa.Potrivit Realitatea TV, in randul patronatelor, opiniile sunt impartite. De altfel, la intalnirea de luni, ministrul Botis a invitat si confederatii patronale care au opinii nuantate sau diferite de cele ale sindicatelor, dupa cum s-a intamplat si la negocierile privind Codul muncii.In urma cu cateva saptamani, la negocierile privind Codul muncii, sindicatele si patronatele au refuzat sa mai discute... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 09:50
O echipa a Fondului Monetar International (FMI) a discutat marti cu reprezentantii Ministerului Muncii pe tema dialogului social si a relatiilor de munca, a declarat marti pentru NewsIn secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu."A fost o discutie pe tema dialogului social si a relatiilor de munca", a mentionat Mocanu, fara sa ofere mai multe detalii. Reprezentantii FMI s-au mai intalnit marti cu reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Ministerului Finantelor Publice.
Potrivit unor surse oficiale, in aceeasi zi, o echipa tehnica a Fondului Monetar International a discutat cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina, despre executia bugetului.
Misiunea de evaluare va avea loc in perioada 25 ianuarie - 8 februarie si va fi condusa de Jeffrey Franks.
Delegatia va evalua performanta recenta a economiei romanesti si va discuta cu autoritatile despre obiectivele pentru perioada care a mai ramas din acordul curent.
De asemenea, misiunea va initia negocierile pentru un posibil nou accord. Pe langa intalnirea cu autoritatile, delegatia va discuta si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor patronale si ai bancilor.
La finalul vizitei, delegatia isi va prezenta concluziile boardului executiv al FMI. Vizita FMI va avea loc impreuna cu echipele Comisiei Europene si Bancii Mondiale. mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 23:43