In ultimii 20 de ani, am fost martorii unui sir de esecuri lamentabile ale politicienilor romani care s-au chinuit sa reinventeze roata turismului. La vremea aceea, Romania mai avea inca resturile unui plan de promovare a turismului ramas mostenire de pe vremea lui Ceausescu, adica vechi de prin anii '80.
Dar exact in urma cu 20 de ani, aparea "maretul" plan al Guvernului Nastase, care prin ministrul Turismului de la acea data, Dan Matei Agathon, voia sa dezvolte cel mai mare parc tematic din Estul Europei, Dracula Park.
Proiectul urma sa fie realizat in vechea cetate medievala a Sighisoarei, pe platoul Breite, pe o suprafata de 50 de hectare. Investitia initiala avea sa fie de 40 de milioane de dolari. Cum a fost o subscriptie publica, la proiect au dat bani aproape 14.000 de romani de buna voie care au crezut in proiect si mari companii care activau in Romania atunci.
Mai tarziu s-a dovedit a fi cea mai mare teapa data romanilor pentru ca nici unul nu a mai primit banii inapoi.
Aceasta a fost una dintre putinele dati cand turismul romanesc chiar a avut un minister al sau, de sine statator.
Vine master planul pe 20 de ani
Peste vreo 5 ani ani, prin 2006-2007, apare unul dintre cele mai notabile master planuri pe care avea sa le cunoasca turismul local. Acesta se baza foarte mult pe intrarea Romaniei in UE si pa faptul ca, daca ne-am deschis portile Europei, turistii vor curge garla.
Iata cateva cifre vehiculate acum 15 ani despre cum avea sa se... mai mult
Luni, 15 Februarie 2021, ora 00:30
Anul 2018 a fost marcat de o crestere record a numarului romanilor care au decis sa mearga in vacanta in statiunile din tara datorita celor 1,2 milioane de de vouchere de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.
De altfel, specialistii au catalogat 2018 drept "un an de exceptie".
Masura a dus la o crestere cu peste 5% a numarului de turisti numai pana in luna septembrie. Vouchere de vacanta acordate bugetarilor au adus in sectorul turistic aproximativ 400 milioane de euro. Potrivit autoritatilor in domeniu, un efect secundar al acestei masuri a constat si in cresterea cererilor de autorizatii pentru unitatile de cazare din Romania. In medie, la nivelul intregii tari, a fost inregistrat un avans de 10% al cererilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Impactul pozitiv pentru sectorul turistic al acestei masuri a determinat autoritatile sa anunte ca voucherele de vacanta vor fi acordate angajatilor din sectorul public si in urmatorii doi ani - 2019 si 2020.
"Numarul celor care doresc sa petreaca Revelionul in tara a crescut cu 30%, ceea ce este un procent important si nu ne poate decat bucura", a precizat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Trif si-a inceput mandatul de sef la Ministerul Turismului in data de 29 ianuarie 2018, inlocuindu-l pe Mircea Dobre.
Inca de la primele intalniri cu reprezentantii industriei, lui Bogdan Trif i s-au cerut masuri urgente si eficiente pentru diminuarea deficitului de 200.000 de angajati din sectorul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:13
Anul 2016 se anunta a fi cel mai bun pentru turismul romanesc - afacerile agentiilor de profil din tara noastra ar putea depasi un miliard de euro.
Suma este dubla fata de cea inregistrata in 2010, potrivit unui studiu realizat de analistii de la KeysFin, pe baza raportatelor oficiale ale agentiilor de turism.
KeysFin a folosit datele de la Registrul Comertului si de la Ministerul Finantelor, care arata ca numarul companiilor care activeaza in domeniul turismului romanesc a depasit pragul de 3.000, fiind in crestere cu peste 1.000 fata de 2010.
In 2014, cifra de afaceri cumulata a firmelor din sectorul turismului a ajuns la nivelul de 4,3 miliarde de lei, in crestere cu aproape doua miliarde de lei fata de 2010.
"Datele statistice partiale indica faptul ca, in 2015, afacerile din acest sector au depasit nivelul din anul precedent, iar 2016 se anunta a fi cel mai bun an pentru turismul romanesc din ultimii zece", sustin analistii de la KeysFin.
Analistii pun dezvoltarea ...citeste mai departe despre "2016 va fi cel mai bun an pentru turismul romanesc: Ce destinatii preferam si unde nu riscam sa mergem" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iunie 2016, ora 12:02
Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a decis sa incheie parteneriate cu companiile Google, Facebook si Youtube pentru promovarea turistica a Romaniei.
"Am avut prima intalnire cu reprezentantii Google. Noi lucram efectiv la scrierea acordului, care nu presupune bani, este gratis, ci incarcarea tuturor informatiilor, ANT va furniza date, de exemplu toate informatiile legate de Drumul Vinului, imagini, filme pe care le-am realizat din fonduri europene, pentru a promova obiectivele turistice strategice, statiuni balneo etc. Iar dansii ne vor pune la dispozitie platformele si informatiile si programele pe care le au.
Dupa aceea, vom identifica daca exista potential si pentru alte asemenea proiecte, pe care sa le dezvoltam impreuna. Toate aceste informatii care vor fi incarcate pe platformele Google vor fi vizibile in intreaga lume, lucru foarte important pentru pomovare", ...citeste mai departe despre "Turismul romanesc, promovat pe Google, Facebook si Youtube" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 22:26
Citesc si vad la televizor ca "ciuca Europei", "falimentara si indisciplinata" Grecie a reusit intr-o singura luna sa aiba din turism venituri ce depasesc un miliard de euro. Vad ca, in pofida grijuliilor atentionari pe care Ministerul Afacerilor Externe de la noi le transmite despre dificultatile ce pot aparea ca urmare a manifestatiilor si grevelor din Grecia, romanii nu pregeta sa plece cu zecile de mii in concediu pe plajele grecesti.
Oare ce am putea face in Romania pentru a fi si ea la fel de atractiva pentru turistii straini? Evident, nu putem avea nici soarele, nici apa albastra a Egeii si nici savoarea proaspetelor fructe de mare, dar nici nu cred ca am avea nevoie.
Dupa parerea mea, este gresit sa mai credem ca peisajul si conditiile naturale sunt in continuare o conditie sine qua non a dezvoltarii turismului. Chiar daca elementele naturale sunt importante, ele nu mai sunt determinante din momentul in care turismul a devenit un serviciu cu atribute industriale.
"Industria turismului" se bazeaza, dar si genereaza in mod continuu, politici si modele de dezvoltare din ce in ce mai elaborate care descopera sau creaza atractivitati mult mai variate si mai interesante decat clasicul peisaj, fie el marin sau montan, decat diferentele climatice sau decat facilitatile curative. Este deja cunoscut turismul cultural, citadin, religios, culinar, bacchusian, de cazinou sau chiar de prostitutie. Practic, turismul a devenit o activitate de cerere si oferta bazata pe... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 09:20
Turismul din Romania are nevoie de investitii de cel putin 10 miliarde de euro, pentru a redeveni competitiv si pentru a creste numarul de turisti care vin in tara. Din pacate, cu mici exceptii, investitiile straine pe plan local, mai ales pe segmentul hotelier, sunt aproape de zero, spune consultantul in turism Traian Badulescu, intr-un interviu acordat Business24.
Specialistul a vorbit si despre problemele pe care le are turismul din Romania, dar a enumerat si o serie de investitii de succes pe plan local, facute de oameni de afaceri precum Nicolae Bucovala, cel care a cumparat Hotelul Steaua de Mare din Eforie Nord, sau Mohammad Murad, care a anuntat ca investeste 5 milioane de euro intr-un hotel de cinci stele in Navodari.
Pentru revitalizarea turismului din Romania si pentru competitivitatea sectorului Dan Matei Agathon, fostul ministru de resort, spunea ca sunt necesare investitii de 10 miliarde de euro. Este plauzibila aceasta suma? Cat de mari ar trebui sa fie investitiile in turismul romanesc?
Suma amintita este mai mult decat plauzibila, daca ne gandim ca trebuie facute investitii in domeniul balnear, unde multe dintre hoteluri nu sunt, inca, renovate, dar si pentru turismul montan si pentru infrastructura de schi care este in continuare deficitara. De asemenea, pe litoral si in Delta ar trebui facute modernizari. Cuantificand, cred ca ar fi necesari cel putin 10 miliarde de euro, care sa ne ajute sa ne dezvoltam, din punct de vedere turistic.
Anul... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 00:30
Transilvania, cu padurile sale dese si dealurile verzi, de la poalele Muntilor Carpati, este o regiune potrivita doar pentru cei mai indrazneti "vanatori de case", relateaza New York Times.
In Transilvania exista proprietati de vanzare, dar, uneori, acestea nu sunt usor de localizat, iar cadastrele pot fi uneori dificil de verificat. De asemenea, este greu sa gasesti lucratori calificati pentru restaurari, iar unele sate izolate din aceasta zona istorica din centrul Romaniei sunt accesibile doar cu ajutorul unor vehicule utilitare sport.
Giovanna si Paolo Bassetti povestesc ca au distrus doua Land Rover-uri intr-un an, in cautarea proprietatii pe care si-o doreau. Dupa ce au vizitat aproximativ 30 de sate, in 2005, cuplul a descoperit intr-un final o cladire veche, in paragina, intr-un sat linistit, dominat de o biserica fortificata din secolul al XIV-lea, la marginea unei paduri vaste de pe Podisul Tarnavelor.
Sotii Bassetti au platit statului roman echivalentul a 20.000 de euro pentru o ferma construita in jurul anului 1850, la care s-au adaugat 6.000 de euro pentru onorariile avocatilor si pentru cheltuielile administrative si juridice.
In urma unei renovari care a costat 200.000 de euro, casa a oferit un spatiu de locuit de 450 de metri patrati. Casa si hambarul au fost comasate, iar unele camere interioare au fost transformate in zone luminoase, deschise. Din strada, casa are un aspect traditional sasesc: ziduri construite din piatra si caramida rosie si... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 17:26
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, considera ca in turism reusesc cei care au cele mai bune costuri, cea mai buna infrastructura si cele mai bune servicii si ca, pentru a atrage turisti, trebuie sa fim perfecti.
"Noi nu trebuie sa castigam competitia cu altii. Trebuie sa castigam competitia cu noi, cu mentalitatile noastre, cu comportamentul nostru si cu capacitatea noastra de a intelege ca ne aflam intr-un spatiu competitiv, intr-un spatiu european in care cine are cele mai bune servicii, cine are cele mai bune costuri, cine are cea mai buna infrastructura si cine are cele mai bune servicii, acela va reusi", a declarat Eduard Hellvig, intrebat vineri, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, daca vom castiga vreodata 'batalia' cu bulgarii in ceea ce priveste turismul de litoral.
Acesta a adaugat ca "nu tine de a ne uita la ce fac altii, ci tine de noi, sa avem capacitatea sa intelegem ca, in primul rand, trebuie sa fim perfecti pentru ca ceilalti sa vina la noi" si ca, daca o sa indeplinim aceste lucruri, vor veni in Romania si turistii bulgari si turistii austrieci.
In opinia lui Eduard Hellvig este foarte important ca sa se introduca sistemul de competitivitate si de competitie interna in industria serviciilor de turism, "pentru ca, cu cat vom avea capacitatea sa cream instrumentele de competitie in industria de turism, cu atat serviciile si gradul lor de acceptabilitate in randul populatiei vor creste".
Seful MDRT a... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2012, ora 12:03
Printul Charles a subliniat, la intalnirea de vineri cu presedintele Traian Basescu, importanta dezvoltarii turismului rural bazat pe resurse organice si produse locale in dezvoltarea regionala a Romaniei, potrivit Mediafax.
Seful statului l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Printul de Wales, mostenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Potrivit comunicatului, cu acest prilej a avut loc un schimb de opinii asupra unor teme de interes comun, precum situatia economica din Europa, schimbarile climatice, agricultura ecologica si dezvoltarea durabila, cu accent pe dezvoltarea regiunilor rurale.
"Presedintele Romaniei a adresat multumiri inaltului oaspete pentru sprijinul constant si atentia pe care o acorda tarii noastre si pentru numeroasele proiecte de dezvoltare rurala in care Alteta Sa Regala Printul de Wales este implicat in Romania. A fost evocata, in acest sens, activitatea Secretariatului pentru dezvoltare durabila, care functioneaza in cadrul Secretariatului General al Guvernului", se arata in comunicat.
De asemenea, potrivit aceleasi surse, Printul de Wales a subliniat importanta dezvoltarii turismului rural bazat pe resurse organice si produse locale in dezvoltarea regionala a Romaniei si a incurajat Secretariatul pentru dezvoltare durabila sa se implice in facilitarea accesarii fondurilor comunitare pentru proiectele initiate de comunitatile locale in domeniul dezvoltarii zonelor rurale.
Printul Charles se afla intr-o vizita... mai mult
Sambata, 21 Mai 2011, ora 00:09