Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis luni ca, in cazul Rosia Montana, este necesar sa fie facuta distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO.
Patrimoniul este deja clasat si protejat de legea romaneasca, spune el, iar principala piedica in calea restaurarii complete a zonei nu are legatura cu procedura pentru includerea in patrimoniul UNESCO, ci cu faptul ca in regiune nu exista un plan urbanistic general.
Ministerul Culturii a transmis luni ca va organiza, "in perioada urmatoare", o intalnire cu primaria localitatii Rosia Montana, pentru a discuta "coordonatele unui program specific de sustinere si asistenta tehnica in zona".
"In momentul de fata, principala piedica in calea dezvoltarii durabile a zonei o reprezinta lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG). Institutia noastra va propune Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei sa finanteze acest PUG, prin programul aflat deja in derulare, pentru finantarea zonelor incluse in patrimoniul UNESCO", se arata intr-un comunicat.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat: "Este necesar sa facem distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric de la Rosia Montana, pe de o parte, si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO, pe de alta parte, intrucat sunt doua lucruri total diferite.... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:04
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, sustine ca ideea includerii localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este o "trasnaie" si ca acest lucru ar aduce pierderi de miliarde de dolari Romaniei.
"O alta mare trasnaie a Guvernului Ciolos, vizavi de includerea in patrimoniul UNESCO, asa cu forta, pe repede-inainte. Nu poti, ca sa incluzi in patrimoniul UNESCO ceva de importanta Rosiei Montane, sa faci un dosar intr-un birou, peste noapte si UNESCO sa accepte.
In momentul de fata noi ne luptam, si e implicat si Ministerul Culturii aici, sa castigam acel proces, prin care, daca reusea trasnaia respectiva, haideti sa facem Romania patrimoniu UNESCO, sa fie toata situri arheologice, sa blocam tara, sa nu mai construim nimic, sa nu mai dezvoltam infrastructura. Asa este in mintea unora. Nu se poate asa ceva.
Includerea in patrimoniul UNESCO a Rosiei Montane va aduce pierderi de cateva miliarde de dolari statului roman.
Ne luptam sa castigam acel proces, un proces ce trebuie castigat de statul roman, nu este un proces care sa aduca beneficii Romaniei, trebuie sa ne luptam pana la capat si cu siguranta Rosia Montana, asa cum a fost pregatit dosarul respectiv, total aiurea, nu are ce sa caute in patrimoniul UNESCO. Suntem in judecata tocmai pentru a discuta si a reusi sa blocam acest lucru. A fost acceptat sa fie retras. Daca Rosia Montana ajungea sa fie sit UNESCO, practic era un proces de cateva miliarde de dolari, pierdut din start de catre Romania", a spus Breaz,... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 14:39
Mai multe organizatii componente ale Campaniei "Salvati Rosia Montana" au depus o cerere de interventie in procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources impotriva statului roman, in care sunt prezentate "noi date si perspective referitoare la incalcarile drepturilor omului".
Cererea, depusa pe 2 noiembrie, prezinta punctele de vedere ale comunitatii in procesul de arbitraj de la Centrul International pentru Solutionarea Disputelor legate de Investitii (International Center for the Settlement of Investment Disputes, ICSID), din cadrul Bancii Mondiale, potrivit unui comunicat transmis.
"In aceasta solicitare amicus curiae, echipa juridica prezinta noi date si perspective referitoare la incalcarile drepturilor omului, pe care le-au suferit membrii comunitatii care s-au opus planurilor de constructie a celei mai mari exploatari aurifere in cariera deschisa din Europa.
De asemenea, solicitarea prezinta in detaliu efectele devastatoare asupra comunitatii locale pe care le-a avut proiectul minier al companiei miniere, firma canadiano-britanica Gabriel Resources. (...) In incercarea sa de relocare a comunitatii locale, compania a incalcat numeroase principii internationale de drepturile omului. Daca ar fi fost realizata, exploatarea miniera ar fi nivelat patru munti, ar fi distrus vestigii arheologice si ar fi folosit mii de tone de cianura", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, pentru ca nu a reusit sa deschida exploatarea miniera, compania incearca acum... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 14:37
Tica Darie are 25 de ani, este din Suceava, a studiat design multimedia in Danemarca, la Copenhagen School of Design and Technology, iar din 2013 locuieste in Rosia Montana, localitate care l-a inspirat sa descopere tainele antreprenoriatului social.
La nici un an dupa mutarea sa in Rosia Montana, Tica Darie infiinta brandul Made in Rosia Montana, care pune in valoare talentul vecinelor sale cu experienta in manevrarea andrelelor. Astfel, 35 de femei din Rosia Montana au un venit onorabil, iar tinerii din marile orase, si nu numai, se pot bucura de ceea ce doar o bunica iti poate oferi: sosete, fulare sau manusi tricotate.
Astazi, Tica Darie vinde articole vestimentare din lana merino, lucrate manual, in valoare de 40.000 euro. Si si-a propus sa-si dubleze vanzarile.
Desigur, nu putea ajunge pana aici fara sustinere. Faptul ca a fost unul dintre castigatorii unei competitii de idei cu impact social i-a asigurat banii necesari pentru dezvoltarea initiala.
Ce a reusit sa faca Made in Rosia Montana in urma castigarii finantarii?
Printr-o finantare de 10.000 de euro. Tica Darie a reusit sa inchirieze si sa renoveze spatiul de lucru, a achizitionat materie prima, a dezvoltat prototipuri, si-a acoperit cheltuielile de marketing si transport si a primit consultanta de business pentru rafinarea modelului de afaceri.
De asemenea, a beneficiat de sprijin pentru construirea si implementarea unui plan de vanzari, accesarea unor noi lanturi de distributie si... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 17:47
Senatorul USR Mihai Gotiu sustine, intr-o interpelare adresata premierului Mihai Tudose, ca Romania poate plati 4 miliarde dolari despagubiri, daca nu isi apara corect sansele in dosarul Rosia Montana.
"Putem pierde litigiul in care Gabriel Resources solicita despagubiri de peste 4 miliarde de dolari, pentru ca n-am fost de acord sa aruncam in aer Rosia Montana, doar daca statul roman nu isi apara corect sansele, pentru a acoperi astfel uriasa mizerie din cel mai mare caz de coruptie din Romania contemporana, daca ne raportam la durata lui in timp, sumele vehiculate si numarul impresionant de politicieni, de la nivel local si pana la nivel central, implicati", arata senatorul Mihai Gotiu, intr-o interpelare adresata premierului.
Potrivit unui comunicat al USR, interpelarea a fost facuta in contextul in care, conform unor surse din cadrul Executivului, firma de avocatura care reprezinta Romania in disputa cu compania canadiana i-ar fi trimis o scrisoare premierului in care i-ar sugera sa se retraga din arbitraj si sa avizeze proiectul minier de la Rosia Montana.
In interpelare, vicepresedintele Senatului ii solicita lui Mihai Tudose sa confirme sau sa infirme existenta scrisorii si sa prezinte principiile pe care se fundamenteaza apararea statului roman.
De asemenea, senatorul USR l-a interpelat pe premier in privinta masurilor pe care Guvernul le-a initiat si le sustine pentru dezvoltarea agriculturii (indeosebi cresterea animalelor), turismului si industriilor... mai mult
Luni, 21 August 2017, ora 22:28
Gabriel Resources, compania care intentiona sa demareze un proiect de exploatare aurifera la Rosia Montana, a depus plangere impotriva Romaniei la tribunalul de arbitraj Centrul International al Bancii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investitii (ICSID).
Actiunea companiei canadiene vine dupa ce demararea exploatarilor cu cianuri la Rosia Montana a fost impiedicata ca urmare a protestelor societatii civile, dupa ce Gabriel Resources apucase sa investeasca sume importante in acest proiect.
Ce vrea Gabriel Resources de la statul roman, legat de proiectul minier de la Rosia Montana
Gabriel Resources a facut anuntul intr-un comunicat remis marti presei internationale, in care precizeaza ca detine 80,69% din totalul actiunilor Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), companie infiintata cu scopul de a dezvolta controversatul proiect minier in tara noastra.
In plangere, Guvernul Romaniei este acuzat ca a incalcat prevederile tratatului de investitii cu Canada. ...citeste mai departe despre "Scandalul Rosia Montana: Gabriel Resources cheama Romania in instanta la Washington" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 08:45
Executivul comunitar asteapta cat de curand informatiile solicitate de la autoritatile romane in cadrul procedurii deschise prin sistemul EU Pilot privind proiectul minier de la Rosia Montana, a declarat luni reprezentantul Comisiei Europene (CE), cu prilejul dezbaterii, in comisia de specialitate a Parlamentului European, a petitiei unei asociatii formate din oameni de stiinta romani. Romania a depasit cu zece zile termenul pentru transmiterea informatiilor, desi a beneficiat de o prelungire a acestuia cu doua saptamani.
Dezbaterea din Comisia PETI a petitiei depuse de Asociatia AD Astra a oamenilor de stiinta romani din tara si strainatate a prilejuit puncte de vedere contradictorii, desi majoritatea eurodeputatilor, inclusiv Victor Bostinaru, au sustinut ca petitia trebuie sa ramana deschisa, aceasta fiind cea mai buna garantie ca la momentul implementarii unui astfel de proiect minier vor fi respectate cele mai sigure standarde de mediu si se vor utiliza cele mai moderne tehnologii. Ca si la precedenta dezbatere din PE si la fel ca in urma cu doi ani, CE a refuzat sa se pronunte asupra unei eventuale incalcari a legislatiei UE de catre proiectul Rosia Montana, atata timp cat nu s-a obtinut acordul de mediu din partea autoritatilor, iar procesul este inca in desfasurare in Romania.
"Astazi (luni - n.r.) am prezentat datele noi ale petitiei noastre pe care am inaintat-o in 2010 privind proiectul Rosia Montana. Ne-am aratat foarte surprinsi si ingrijorati de faptul... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:45
Aproximativ 300 de persoane au protestat, duminica seara, la Cluj-Napoca si la Campeni (Alba) fata de proiectul minier de la Rosia Montana, facand apel ca oamenii sa mearga de 1 Decembrie la Alba Iulia sau la Bucuresti pentru a protesta.
Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminica seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand steaguri cu mesajul "Salvati Rosia Montana" si bannere cu sloganuri precum "Iubesc Rosia Montana", "Vrem dezvoltare durabila la Rosia Montana". Ei au scandat "Romania suntem noi", "Nu cedam, nu capitulam", "Jos Guvernul", "Uniti salvam Rosia Montana".
Ziua Nationala, prilej de proteste la Alba Iulia sau Bucuresti
Cornel Valcu, unul dintre protestatari, a spus ca face apel la cat mai multi clujeni sa participe la manifestarile de 1 Decembrie de la Alba Iulia sau Bucuresti si sa duca acolo steagurile si bannerele folosite la proteste.
"Vrem ca acest 1 Decembrie sa fie unul special. Cei care nu pot ajunge la Alba Iulia sau Bucuresti sa participe la manifestarile de Ziua Nationala de la Cluj-Napoca si sa aiba asupra lor steagurile si bannerele de protestele fata de proiectul de la Rosia Montana", a spus Valcu.
Dupa aproximativ o ora, protestatarii, al caror numar a scazut la cateva zeci, au pornit intr-un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pe partea pietonala a Bulevardului Eroilor pana la Prefectura Cluj, dupa care s-au intors pe trotuarul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 inapoi in Piata Unirii.
La Cluj-Napoca,... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:42
Rosia Montana poate sa atraga fonduri europene in perioada 2014-2020, Romania avand posibilitatea sa obtina de la UE de noua ori mai mult decat suma obtinuta din exploatarea aurului de la Rosia Montana, potrivit ONG-uri si sindicalistilor confederatiei "Cartel Alfa" .
"Pentru ca in perioada 2014-2020 vor fi si mai multi bani, Rosia Montana se poate dezvolta si poate sa atraga fonduri pe agricultura, pe antreprenoriat, pe turism", a declarat, joi, Irina Pop reprezentant al Fundatiei PACT si al Retelei RuralNet, intr-o conferinta sustinuta impreuna cu reprezentantii Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" si ActiveWatch pe tema locurilor de munca de la Rosia Montana.
Irina Pop a aratat ca "din fonduri europene, in urmatorii sapte ani, Romania ar putea obtine cam de noua ori mai mult decat toata suma care s-ar putea obtine din exploatarea aurului de la Rosia Montana".
Potrivit Irinei Pop, deciziile privind modul in care urmeaza sa fie alocate fondurile europene din perioada 2014-2020 nu au fost inca luate. "Deciziile privind modul in care se vor aloca acesti bani nu sunt inca luate, ceea ce inseamna ca decizia este acum in mainile Guvernului. Este o decizie politica despre cum vor fi alocati acesti bani", a spus Pop, dupa prezentarea catorva solutii pentru crearea de locuri de munca in Rosia Montana.
Irina Pop a mai aratat ca, in paralel cu atragerea fondurilor europene, "este esential sa se dezvolte infrastructura si serviciile in zona" si, nu in ultimul... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 08:46