Compania canadiana Eldorado Gold Corporation, care detine mine in China, Europa si Brazilia, a informat marti ca isi va amana expansiunea, va incetini dezvoltarea unor proiecte si de asemenea isi va revizui politica de dividende dupa ce pretul aurului a inregistrat o scadere semnificativa.
Anul trecut, Eldorado Gold a obtinut avizul de mediu pentru exploatarea aurifera din comuna hunedoreana Certeju de Sus. Exploatarea minereului aurifer se va face in cariera deschisa, la suprafata, pe o perioada de 16 ani, urmand ca la final sa fie executate si lucrari de inchidere care vor dura alti patru ani, transmite Bloomberg.
Eldorado a informat ca a decis sa-si reduca bugetul de explorare pentru acest an cu 48%, pana la 51 de milioane de dolari, in timp ce cheltuielile de capital au fost diminuate cu 36%, pana la 430 milioane de dolari.
In plus, compania canadiana va amana extinderea minei de la Kisladag (Turcia) iar noile mine din Grecia si Romania vor incepe productia cu un an mai tarziu decat era planificat. De asemenea, boardul companiei va revizui actuala politica de dividende la urmatoarea reuniune trimestriala "pentru a se asigura ca aceasta politica se potriveste cu actualele planuri de cheltuieli".
Compania canadiana a subliniat ca toate aceste modificari vor garanta ca Eldorado isi va putea dezvolta afacerile la un pret al aurului de 1.250 de dolari pentru o uncie in viitorul apropiat.
Analistii au apreciat modificarile anuntate de Eldorado ca fiind... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:16
In fata unei crize economice care nu se mai incheie, guvernele europene cauta noi modalitati de a aduce bani in vistieriile goale si proiectele miniere candva neatractive au devenit acum tentante. Un amplu proiect de exploatare a aurului pe baza de cariera deschisa a divizat Romania, scrie Der Spiegel.
Sefii celor mai mari o suta de exploatari aurifere din intreaga lume s-au reunit saptamana trecuta la Zurich la Forumul European al Aurului (European Gold Forum). O idee enuntata la aceasta reuniune a fost inflatia care devalorizeaza monedele, ceea ce face ca investitorii sa fie tot mai atrasi de plasamentele in aur, care le ofera un anumit grad de siguranta.
Marile companii miniere incearca sa profite de acesta situatie, in ciuda faptului ca si valoarea aurului a scazut considerabil in ultima vreme, evolutie care, in opinia lor, este doar temporara. "Ne asteptam ca aurul sa-si reia cresterea si sa atinga noi maxime istorice pe masura ce politicile monetare nationale vor esua", crede Tim Wood, directorul executiv la Denver Gold Group, gazda Forumului.
Dar pe strazile din jurul cladirii unde s-a desfasurat reuniunea, manifestanti din mai multe tari, printre care si Romania, alaturi de altii veniti din Bulgaria, Grecia sau Portugalia, au protestat impotriva exploatarii acestor resurse. "Rosia Montana nu va fi distrusa pentru aur. Stati departe de Romania!", scria pe o pancarta a protestatarilor.
Reglementarile europene in minerit devin tot mai permisive
Desi... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 10:45