Proiectul gazoductului Nabucco West, care vara aceasta a pierdut cursa pentru transportul gazelor din Azerbaidjan in Europa in defavoarea proiectului TAP, se afla in continuare pe lista proiectelor eligibile a fi finantate cu bani europeni, ceea ce inseamna ca CE crede in continuare ca acest proiect ar putea fi construit, au declarat, pentru Reuters, o serie de diplomati europeni.
Executivul european ar urma sa dea publicitatii luna viitoare o lista a proiectelor considerate semnificative pentru mai multe state membre UE, proiecte care ar putea beneficia de a aprobare urgentata precum si de finantare de la bugetul UE. Oficialii Comisiei Europene au refuzat sa dezvaluie continutul listei inainte de publicare.
In schimb, o serie de diplomati au declarat sub protectia anonimatului ca Nabucco West, la fel ca si Trans Atlantic Pipeline (TAP), se afla pe aceasta lista, spre deosebire de proiectul South Stream.
"South Stream este un plus, dar nu ne ofera un acces la noi surse de energie si nu creste competitivitatea pietei energetice a Uniunii Europene", a declarat comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la reuniunea de saptamana trecuta a ministrilor europeni in domeniu.
"Nu avem probleme cu South Stream, dar nu credem ca aceasta este o prioritate pentru UE", a adaugat el.
Pe lista s-ar mai afla un proiect vizand crearea unei retele energetice in zona Marii Baltice, in ideea de a pune capat izolarii statelor baltice si a le reduce dependenta de... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:00
Transgaz Medias (TGN) si OMV vor imprumuta cu cel mult 7,5 milioane de euro compania Nabucco Gas Pipeline International din Austria (NIC), care a esuat in gasirea unui furnizor de gaze pentru gazoductul Nabucco, pentru evitarea intrarii in insolventa a firmei de proiect.
Din suma de 7,5 milioane de euro, Transgaz va participa cu cel mult 50%, potrivit unui comunicat al companiei de stat transmis marti Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Imprumutul va fi purtator de dobanda si va fi garantat cu active viabile ale NIC.
Totodata, Transgaz va contribui cu alte 1,34 milioane euro la majorarea capitalului social al NIC pentru a acoperi deficitul de lichiditati in valoare de 7,5 milioane de euro.
Inchiderea "controlata" a Nabucco ii costa pe investitori 20 de milioane de euro
Comitetul de conducere a NIC a aprobat un buget de 20 milioane euro pentru inchiderea "controlata" a firmei, se mai arata in comunicat.
Transportatorul de gaze Transgaz Medias a cheltuit 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, o varianta scurtata a proiectului initial, iar intrucat proiectul nu s-a concretizat, compania de stat a raportat aceasta suma drept pierdere.
Grupul austriac OMV, liderul consortiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest.
Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 12:41
Compania nationala de transport al energiei electrice, Transgaz, va cheltui, pe langa provizionul de 110,7 milioane de lei, alte 6,6 milioane de lei dupa esecul proiectului Nabucco, in special pentru rezilierea unor contracte, potrivit unui raport al companiei transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti.
Oficialii companiei au raspuns unor intrebari adresate de catre actionari, una dintre ele vizand destinatia sumei de pana la 6,6 milioane de lei pe care Transgaz o va cheltui in plus fata de provizionul de 110,7 milioane de lei constituit in urma deciziei consortiului Shah Deniz II de a nu selecta proiectul Nabucco drept ruta de transport al gazelor spre Europa.
"Potentiale alte cheltuieli in sarcina SNTGN Transgaz SA Medias, ce decurg din calitatea de asociat in cadrul companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, reprezinta in principal costuri cu rezilierea tuturor contractelor aflate inca in derulare (contracte de consultanta, contracte de inchiriere a spatiilor pentru birouri, contracte leasing autoturisme s.a.), costuri privind personalul, costuri privind arhivarea si gestionarea bazei de date si documente ale companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH si ale companiilor nationale Nabucco", se arata in raport.
De asemenea, intrebati ce masuri concrete vor lua pentru a atenua efectele provizionului asupra rezultatelor financiare, reprezentantii Transgaz au precizat ca iau in calcul "optimizarea nivelului si structurii cheltuielilor operationale,... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 11:55
Transportatorul de gaze Transgaz Medias (TGN) a cheltuit 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, iar intrucat proiectul nu s-a concretizat compania de stat va raporta aceasta suma drept pierdere.
Aceasta suma ar putea creste cu alte 6,6 milioane de lei, inregistrate drept cheltuieli pentru dezvoltarea Nabucco, potrivit unui comunicat al Transgaz transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti.
Grupul austriac OMV, liderul consortiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest.
Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).
Consortiul spera sa convinga consortiul Sah Deniz II, care dezvolta zacamantul urias de gaze naturale Sah Deniz, din Marea Caspica, sa selecteze Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor spre Europa.
Consortiul Sah Deniz II a ales insa o alta conducta, respectiv Trans-Adriatic Pipeline (TAP), cu destinatia in Italia, ca ruta de export catre Europa.
Trasngaz este controlat de stat, prin Ministerul Finantelor Publice. mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 13:15
OMV a inregistrat in trimestrul al doilea un provizion special de 55 milioane euro, rezultat din deprecierea activelor legate de proiectul Nabucco Vest, dupa ce consortiul care dezvolta exploatarea Sah Deniz din Azerbaijan a selectat alt gazoduct ca ruta de export catre Europa.
"Nu au fost inregistrate costuri speciale nete in rezultatul operational. Provizioanele speciale nete pe partea financiara au totalizat 55 milioane euro, rezultand din deprecierea activelor in legatura cu proiectul Nabucco Vest", se arata intr-un raport preliminar prezentat miercuri de OMV pentru trimestrul al doilea al acestui an.
Consortiul Sah Deniz II, care dezvolta zacamantul urias de gaze naturale Sah Deniz, din Marea Caspica, a confirmat selectarea proiectului Conductei Trans-Adriatice (TAP), cu destinatia in Italia, ca ruta de export catre Europa. Proiectul Nabucco Vest, la care este parte si Romania, a pierdut astfel, in prima etapa, cursa pentru gaze azere.
Nabucco Vest vizeaza livrarea de gaze extrase din Marea Caspica la un terminal din Austria, cu tranzit prin Bulgaria, Romania si Ungaria.
Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).
Gazele azere vor fi aduse in sud-estul Europei prin gazoductul TANAP, dezvoltat de Azerbaijan si Turcia, care face legatura intre Sah Deniz si granita europeana a Turciei. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 12:50
Intr-un moment incert pentru soarta proiectului Nabucco, care deja este declarat perdant in fata concurentei reprezentate de gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP), Romania s-a grabit sa adopte masuri legislative care au drept scop tocmai realizarea lucrarilor de dezvoltare pe teritoriul tarii noastre a Conductei de gaze naturale Nabucco.
Proiectul Nabucco a fost initiat in anul 2002, in vederea diversificarii surselor de aprovizionare cu energie ale unei Uniuni Europene dependente de gazul rusesc, prin construirea unui gazoduct care ar fi urmat sa transporte gazul azer spre Occident, trecand prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
Nedorind insa sa imparta cu prea multi parteneri beneficiile pozitiei sale strategice, Turcia s-a razgandit si a dezvoltat pe teritoriul sau, impreuna cu Azerbaidjanul, o conducta proprie, Trans Anatolian Pipeline, care pleaca de la Shah Deniz si se opreste la granita sa europeana, de unde gazul ar urma sa ajunga in Occident, fie prin gazoductul Nabucco, fie prin Trans-Adriatic Pipeline.
Desi se pare ca decizia a fost deja luata de reprezentantii statului azer si ai investitorilor de la Shah Deniz, si nu putini sunt pesimistii care spun ca aceasta nu este favorabila proiectului Nabucco, marele castigator va fi anuntat pe 28 iunie, cu o saptamana inaintea intalnirii dintre presedintele azer Ilham Aliyev si Jose Manuel Barroso, care va avea ca subiect principal coridorul sudic de transport al gazelor naturale.
"Mai bine... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 12:35
Consortiul Nabucco a cheltuit pana in prezent sub 5% din valoarea investitiei pentru dezvoltarea proiectului, care insa nu a fost dezvaluita, desi deocamdata nu exista un acord concret cu furnizorii de gaze din Asia.
"Costurile de dezvoltare pentru Nabucco sunt sub 5% din valoarea investitiei. Aceste costuri de obicei se ridica la 10-15% din costurile totale. Sunt convins ca acesti bani au fost bine investiti", a declarat marti directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, intr-o conferinta de presa la Bucuresti.
Oficialii Nabucco prezenti in conferinta nu au precizat care nivelul investitiei in Nabucco Vest.
Intrebat de presa cati bani a cheltuit Romania pentru proiectul Nabucco, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat:"De unde sa stiu eu"?
Proietul gazoductului Nabucco este privit de Uniunea Europeana drept o solutie pentru diversificarea alimentarii cu gaze a continentului. Desi proiectul Nabucco este discutat la nivelul Uniunii de ani buni, constructia inca nu a inceput.
De asemenea, proiectul a fost reevaluat, iar acum consortiul spera sa construiasca o varianta mai scurta, denumita Nabucco Vest. Nabucco Vest ar urma sa lege granita europeana a Turciei cu Austria. In varianta initiala, Nabucco ar fi legat direct zacamantul de gaze azer Sah Deniz cu Austria.
Pentru a putea aduce gazele din Sah Deniz in Europa, Nabucco Vest ar urma sa le preia din gazoductul TANAP, care porneste de la zacamantul Sah... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 13:39
Reuniunea comitetului Nabucco va avea loc marti, la Bucuresti, anunta reprezentantii ministerului Afacerilor Externe. Comitetul are rol de structura de coordonare a statelor si companiilor implicate in dezvoltarea gazoductului Nabucco, si urmareste implementarea acestui important proiect energetic regional.
Potrivit comunicatului, la reuniune vor participa inalti oficiali din Romania, Austria, Ungaria, Bulgaria si Turcia, reprezentanti ai companiilor membre in actionariatul Nabucco si ai unor institutii financiare internationale.
Reuniunea de la Bucuresti va marca progresele inregistrate in dezvoltarea Nabucco si va reconfirma sprijinul politic de care beneficiaza proiectul in randul statelor partenere, intr-o etapa esentiala a procesului de alocare a volumelor de gaze naturale din campul Shah Deniz. Evenimentul isi propune, totodata, sa accentueze importanta regionala Nabucco - proiectul cel mai potrivit sa ofere un grad ridicat de securitate energetica unei piete in continua crestere in Centrul si Sud-Estul Europei.
Reuniunea de la Bucuresti a Comitetului Nabucco este organizata de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Energie si SNTGN Transgaz SA.
Ce implica proiectul Nabucco
Proiectul Nabucco urmareste accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zacamantului Shah Deniz si transportul acestora pe piata europeana. Romania participa activ in implementarea acestui proiect prin compania SNTGN Transgaz S.A., precum si la nivel... mai mult
Duminica, 19 Mai 2013, ora 11:22
Ministerul Afacerilor Externe a salutat vineri, intr-un comunicat de presa, anuntul Companiei Internationale Nabucco si al Consortiului Shah Deniz privind semnarea Acordului de colaborare in vederea dezvoltarii urmatoarei etape a proiectului gazoductului Nabucco.
Acordul, semnat vineri la Viena, reprezinta "o evolutie deosebit de importanta in dezvoltarea proiectului, prin aprofundarea cooperarii dintre cele doua consortii si stabilirea parametrilor colaborarii pentru perioada urmatoare", precizeaza MAE.
In acelasi timp, decizia reconfirma viabilitatea proiectului Nabucco, fiind un impuls major in directia deschiderii Coridorului Sudic de Gaze Naturale, obiectiv prioritar european, considera institutia diplomatiei romane.
"In calitate de stat partener in proiectul Nabucco, Romania a fost si continua sa fie un sustinator ferm si activ al implementarii acestuia, implicandu-se constant in demersurile menite a asigura buna desfasurare a etapelor pregatitoare", da asigurare MAE.
Proiectul Nabucco face parte din Coridorul sudic de gaze naturale, o initiativa europeana ce vizeaza diversificarea rutelor si surselor de aprovizionare cu gaze naturale a pietei europene. Proiectul are in vedere, in prima faza, aducerea resurselor naturale din campul azer Shah Deniz II, gestionat de Consortiul Shah Deniz, de la granita de vest a Turciei spre Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
La realizarea proiectului Nabucco, din partea Romaniei participa compania Transgaz, membru... mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 13:25