Economia Romaniei s-a dezvoltat cel mai rapid dupa anul 2000, dar avem o inclinatie sa apasam cam tare pe acceleratie, sa nu fim prudenti si apare derapajul care inseamna divergenta, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Suntem acum, la sfarsitul anului, in al noualea an de crestere economica. Este o performanta si aceasta este categoric in conflict cu batalia mediatica. Avem ape involburate si competitia electorala... O sa spuneti, bun, Statele Unite sunt in al 11-lea an de crestere economica, dar noi traim in Europa. Chiar dupa noua ani de crestere neintrerupta, intrebarea care se pune este: economia romaneasca e mai competitiva, mai concurentiala acum, suntem pe un drum bun? Si aici incep nuantele si, uneori, si diferentele... Ceea ce cred eu ca trebuie sa facem este sa ne canalizam toate eforturile pentru o crestere economica sustenabila bazata pe competitivitate sporita. Aici, categoric, avem multe lucruri de facut. In primul rand, ar trebui sa vedem ceea ce este o crestere economica sustenabila. Termenul sustenabil trebuie sa capete un continut adevarat. Ne batem toti pentru convergenta, sa ne apropiem de zona euro, de Europa Occidentala. Cand ne grabim spre convergenta nu trebuie sa uitam, insa, divergenta. Cam asta ar fi esenta cresterii sustenabile. Este adevarat ca ne-am dezvoltat cel mai rapid dupa anul 2000, dar avem o inclinatie sa apasam cam tare pe acceleratie, sa nu fim... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 12:21
Prin strategia Europa 2020 (adoptata de Consiliul European in iunie 2010), au fost stabilite tinte la cinci indicatori apreciati ca fiind semnificativi pentru dezvoltarea social-economica a UE.
Ideea a fost de a se putea oferi niveluri ridicate de locuri de munca, cu productivitate ridicata si de a imbunatati coeziunea sociala in statele membre, simultan cu reducerea impactului asupra mediului inconjurator.
Cele cinci domenii (rata ocuparii, cercetare-dezvoltare, schimbari climatice si energie, educatie si reducerea araciei) au fost transpuse la nivelul fiecarei tari in obiective concrete ce trebuie atinse la finele deceniului in curs. Situatia pe ansamblu a UE in acest proces de upgradare social-economica a fost prezentata de Eurostat.
situatia la nivelul UE evolueaza aproape exact pe dos decat la noi, punctele atinse de noi fiind sub cerinte la nivelul mediei UE (aici, insa, referinta anului 1990, cand "greaua mostenire socialista" a jucat un rol important) iar domeniile in care UE a mers tot mai bine fiind cele in care noi am mers mai slab.
Afla cum sta Romania, cu punctele tari si punctele slabe, din continuarea articolului, pe cursdeguvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Strategia Romania - UE 2020: cum evoluam noi altfel decat media UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 22:21
Romania nu are nicio sansa sa se dezvolte daca se bazeaza doar pe relatii economice intracomunitare, deoarece piata UE s-a contractat si este restrictiva din punct de vedere al realitatii, afirma premierul Ponta, aratand ca de aceea Guvernul pune accent pe relatii cu China si alte tari din afara UE.
"Cred ca daca Romania se bazeaza in continuare doar pe relatiile economice intracomunitare, nu avem nicio sansa sa ne dezvoltam. Piata UE este o piata care s-a contractat in foarte multe domenii, este o piata in continuare - nu la nivelul normelor, ci la nivelul realitatii - destul de restrictiva. Nu stiu cate companii romanesti pot cu adevarat, la modul realist, sa castige o licitatie in Germania, Franta sau Italia. Companiile germane, franceze, italiene castiga toate licitatiile din Romania pentru mari proiecte, invers nu se intampla niciodata", a spus Ponta, joi, in cadrul unui forum economic pe tema exporturilor.
Premierul a aratat ca atat el, cat si membrii Guvernului nu pun intamplator accent pe relatiile cu China si cu alte tari din Asia si din afara Uniunii Europene (UE), ci ca urmare a unei strategii economice.
Facilitatile fiscale, principala strategie a Guvernului
Ponta a apreciat ca fiscalitatea redusa, utilizarea tuturor tipurilor de sprijin care pot fi acordate in baza legislatiei europene, fie pentru agricultura, fie pentru IMM-uri, modificarea legislatiei muncii, cresterea competitivitatii si pretul energiei sunt obiective principale ale strategiei... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 16:00
Schimbarile intempestive din ultima perioada, generate de ambitii si orgolii politice, submineaza avantajul dat in 2013 de cresterea economica, astfel ca 2014 ridica multe semne de intrebare, potrivit analistului economic Mircea Cosea
Cu toate acestea, 2014 este anul in care nu vom asista la masuri foarte importante in economie, este de parere analistul.
Mai mult decat atat, din cauza implicarii policticii in economie intr-o maniera abuziva, dar si ilogica, Romania a pierdut sansa de a avea un ritm de crestere important anul acesta.
"Miscarea politica facuta pe baza de ambitii si cu scopul obtinerii unor posturi in guvern submineaza avatajul pe care cresterea economica ni l-a dat in 2013. Este o pierdere enorma pe care o suferim pentru ca instabilitatea politica, grevata de ceea ce se intampla in Ucraina si cu ceea ce se intampla la ASF, da dovada ca in Romania este un haos general", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.
Acesta se arata ingrijorat de schimbarile intempestive care "nu au nici un fel de argument economic, dar care destabilizeaza profund programul de crestere pe 2014".
Masurile puse in pericol de criza politica
Ca urmare a faptului ca am cazut intr-o capcana a improvizatiei guvernamentale, Romania risca sa piarda foarte mult interes investitional, crede analistul.
Dezvoltarea in 2014 si 2015 este una din pricipalele masuri care va fi prejudiciata de schimbarile de pe scena politica, spune acesta.
"Noul guvern va vrea sa isi... mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 15:30
Omul de afaceri Ovidiu Tender a declarat, vineri, la lansarea Topului Forbes 500 miliardari, ca Romania si Uniunea Europeana nu au nicio sansa de dezvoltare in conditiile actuale, in care consumul stagneaza si nu exista asteptari privind o crestere demografica.
El a participat la lansarea Topului Forbes 500 miliardari 2013. In clasament, Tender se situeaza pe locul 8, cu o avere estimata la 400 de milioane de euro.
"Nu am incredere nici in Romania, nici in Uniunea Europeana, asa cum stau lucrurile acum. In UE nu se intampla nimic, consumul nu are pe ce baza sa creasca si exista un excedent de oferta. Spre exemplu, in Romania sunt opt milioane de unitati nelocuite, de unde sa existe cumparatori daca oamenii nu au bani?", s-a intrebat Tender.
El a precizat ca in UE exista inca producatori, dar multi dintre ei vor muri in perioada urmatoare, intrucat nu sunt pregatiti pentru competitia cu cei de pe aceleasi piete din afara Uniunii.
"In Africa sunt acum 1,2 miliarde de oameni, iar estimarile arata ca in 20 de ani numarul lor va ajunge la 2,4 miliarde. Acestia trebuie sa manance, sa se imbrace, sa doarma", a adaugat omul de afaceri.
Intrebat ce sfaturi are pentru antreprenorii romani, Tender a raspuns: "Este important sa fii pe faza, iar daca nu poti sa intuiesti piata, trebuie sa descoperi zone cu potential".
"Eu am cautat zone cu potential de dezvoltare, cu resurse geologice importante. In ultimii cinci ani, am invatat ca cel mai important lucru este sa... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 14:11
Romania trebuie sa aiba ca prioritati imediate terminarea autostrazii Transilvania si a coridorului IV pan-european pentru a se conecta la infrastructura Uniunii Europene, intrucat Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE fara astfel de conexiuni, altfel riscand sa fie lasate in urma.
"In ceea ce priveste procesul de integrare in Uniunea Europeana, suntem parte a Uniunii Europene, dar daca ne uitam la infrastructura, suntem in afara ei. Noi si Bulgaria suntem singurele tari care nu suntem legate cu autostrada la Uniunea Europeana. De aceea, terminarea autostrazii Transilvania, coridorul IV pan-european sunt prioritare", a declarat joi Marcel Heroiu, specialist in dezvoltarea sociala in cadrul grupului Banca Mondiala pentru Europa si Asia Centrala, la o conferinta pe tema dezvoltarii regionale.
El a aratat ca Bulgaria si-a construit deja autostrada, care se leaga de Serbia, iar Romania este ocolita.
"Daca nu stim sa dezvoltam si sa ne racordam la infrastructura de transport majora a Uniunii Europene, vom fi lasati in urma in anii viitori. Acum suntem parte a Uniunii Europene, dar suntem la periferie", a avertizat Heroiu.
Oficialul Bancii Mondiale apreciaza ca, daca Romania va incuraja extinderea UE prin includerea Moldovei, Ucrainei, Turciei, Serbiei, va putea deveni un centru al fluxurilor comerciale si va trece de la o pozitie periferica la una mai centrala in cadrul UE. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:16
Regionalizarea Romaniei este un proiect pe termen lung si tocmai de aceea autoritatile iau in calcul in toate noile strategii viitoarele regiuni ale Romaniei. Specializarea economica a fiecarei regiuni pe un domeniu de activitate este "asul din maneca" pe care il pregateste Guvernul pana in 2020.
Dupa finalizarea regionalizarii, Romania va fi impartita in 10 regiuni, fiecare cu identitatea ei culturala si economica. In acest sens, autoritatile pregatesc deja terenul pentru noile regiuni si le "dirijeaza" catre un segment economic pe care sa si-l insuseasca. Specializarea si concentrarea cu precadere catre un domeniu ar putea constitui secretul dezvoltarii durabile a regiunilor si aplanarea unor "rivalitati" intre baroni vecini.
In Strategia Nationala de Export 2014-2020, reprezentantii Ministerului Economiei au trasat sectoarele pe care ar trebui sa se concentreze fiecare regiune.
Sursa: Ministerul Economiei. Analiza a fost facuta cand se vorbea de 8 regiuni si nu de 10 cum este situatia in prezent
Regiunea de Nord-Est - industria textila, turism si IT
Regiune de Nord-Est cuprinde judetele Botosani, Suceava, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui. In Moldova de Nord, judetul Iasi si resedinta sa de judet raman polul de influenta al regiunii, prezentand un important interes atat pentru locuitorii judetului Vaslui, cat si pentru cei din Neamt sau Botosani. Pentru aceasta regiune, industria textila este cea care va contribui la cresterea economica, alaturi de turism... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 08:03
Cand se intalnesc liderii europeni, obiectul discutiei lor este in principal zona euro, ca si cum celorlalti, aflati la egalitate de drepturi cu ei, le-ar fi recomandat doctorul sa fiarba in suc propriu si numai celor din respectiva zona de lux le-a dat privilegiul sa primeasca suc unii de la altii, daca eventual sucul lor s-a terminat si se arde cratita.
Rezulta ca si clubul euro este format din doua mici Europe, din care una cere pentru ca n-are, iar cealalta are, dar ofera cu taraita, ba chiar cu razgandita, si pune conditii, exasperand preopinentul, scrie Project Syndicate.
Austeritate sau crestere economica?
Cea de a treia Europa este clubul din afara clubului, caruia orice membru dinauntru ii poate spune nix, daca incearca sa bata la usa euro, fara sa observe afisul de afara, pus special pentru el: closed.
La margine de tot se afla Romania si Bulgaria, o Europa micuta si plapanda, care nici nu indrazneste sa apese pe clanta la usa cu inscriptia closed, dar pandeste portita de serviciu pe care e pus lacatul, iar alaturi cartea de vizita: Schengen.
Citeste mai multe despre Avem doua Europe, dar ele sunt trei. Chiar patru, cu Romania si Bulgaria pe Ziare.com. mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 11:24
Daniel Chitoriu, ministrul Economiei, a anuntat ca in Romania vor fi dezvoltati opt poli de crestere economica, dintre care doi se vor afla la Timisoara, unde se doreste atragerea de investitori atat romani, cat si straini, dar si la Cluj si Iasi.
"Vom lansa opt poli de crestere economica in Romania, deja doi poli au fost lansati la Iasi si in Cluj-Napoca, iar in Timisoara vom lansa un pol de cercetare stiintifica si de asemenea un pol de crestere pe zona agriculturii si dezvoltarii alimentare", a declarat Chitoiu.
Ministrul a spus ca, odata cu lansarea acestor poli de crestere economica, ministerul isi propune sa atraga investitori pentru dezvoltarea economiei.
"Ne intereseaza sa aducem investitori si sa cream un microclimat pentru dezvoltarea economiei in urmatorii ani. Timisoara este un centru universitar, aveti resursele umane si profesionale. Ne intereseaza sa aducem firme romanesti si straine sa investeasca in cercatare. Statul vine cu facilitati fiscale pentru cei care investesc si autoritatile locale vor pune la dispozitia acestor microcomunitati de afaceri logistica necesara", a explicat ministrul.
Daniel Chitoiu a mai spus ca Ministerul Economiei este interesat ca cerealele, spre exemplu, sa fie prelucrate la nivel local, in timp ce autoritatile locale vor pune la dispozitia investitorilor infrastructura necesara. mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 09:47