Compania chineza cu care Romania a semnat memorandumul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda este acuzata de guvernul SUA de spionaj nuclear.
Conform actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation, si compania mentionata au conspirat in mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear in China fara aprobarea SUA, "cu intentia de a asigura un avantaj pentru Republica Populara Chineza", arata The Guardian.
Mai mult, potrivit procurorului general adjunct al SUA, John P. Carlin, "Allen Ho, la indicatiile unei companii chineze de energie nucleara detinuta de stat, ar fi abordat si recrutat experti nucleari rezidenti in SUA, pentru a furniza asistenta pentru dezvoltarea si producerea de material nuclear special in China".
Potrivit procurorului, Allen Ho a facut toate acestea fara sa se inregistreze la Departamentul de Justitie ca agent al ...citeste mai departe despre "Americanii ii acuza de spionaj pe chinezii cu care Romania a batut palma pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:05
Producatorul chinez de turbine eoliene Ming Yang Wind Power Group Ltd. a anuntat joi ca a ajuns la un acord pentru construirea unui parc eolian de 200 de megawati in Romania pentru firma Speranta & Succesul SA, transmite Bloomberg.
Pentru acest proiect, ale carui costuri sunt estimate la aproximativ 400 milioane de euro, Ming Yang va furniza turbine eoliene cu o putere de 2 megawati fiecare si, de asemenea, va fi responsabil de lucrarile de constructie pentru dezvoltatorul romanesc de energie regenerabila.
"Ming Yang se asteapta sa utilizeze aceasta oportunitate din Romania ca o baza pentru expansiune", a declarat presedintele companiei chineze Zhang Chuanwei intr-un comunicat de presa.
Luni, a fost semnat la Bucuresti contractul intre compania chineza Ming Yang Wind Power Group si Romanian Paunescu Corporation pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export. Potrivit lui Bobby Paunescu, presedintele companiei romanesti, parcul eolian, care va avea o putere de 200 MW, va fi realizat in urmatoarele 11 luni in zona Vaslui-Husi, si va conduce la crearea de 1.300 de locuri de munca. mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 09:12
Romania a inregistrat in ultima perioada o crestere a vizibilitatii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri, dar si de statutul de membru al Uniunii Europene, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Firmele din Romania identifica si colaboreaza mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorandu-se conditiilor institutionale favorabile recent create si fondurilor importante nationale si comunitare pe care le-am pus la dispozitia acestora pentru modernizare. R.P. Chineza ocupa un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Asia, iar in plan comercial ocupa locul 1 in zona asiatica la total schimburi comerciale (locul 1 atat la export, cat si la import)", a spus Constantin.
Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in Romania 10.441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, la 30 iunie 2012, ultimele date disponibile, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de circa 410,7 milioane dolari, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.
Potrivit seful MADR, reusita evenimentului de la Bucuresti depinde "de implicarea noastra in discutii, si apoi in fapte".
"Ma astept la dezbateri vii si retele de dialog care sa nu se opreasca aici. Si mai mult decat orice, ma astept la... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 14:56
In Romania erau inregistrate 10.878 de societati comerciale cu participatie chineza la capitalul social la finalul lunii octombrie 2013, potrivit datelor Oficiului National a Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, la finalul lunii octombrie 2013, un numar de 10.878 firme cu participatie chineza la capital se aflau in Romania. Practic, reprezinta peste 5% din numarul total de companii cu participare straina din Romania. Valoarea totala a capitalului social al celor 10.878 companii se ridica la peste 282,4 milioane euro. In luna octombrie a anului 2012, numarul acestor companii era de 10.528, iar valoarea totala a capitalului social se ridica la peste 300,1 milioane euro. Numarul total al companiilor cu participare straina la capital este de 191.438.
"Comertul intre Romania si China a ajuns la 2,9 miliarde de dolari in primele noua luni din acest an, fiind in crestere cu 1,5% fata de aceeasi perioada din 2012, dar ne dorim in continuare consolidarea relatiilor economice si comerciale", a declarat, marti, Sun Chenghai, seful Biroului de dezvoltare a comertului din cadrul Ministerului Comertului din China, la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.
"In primele noua luni din 2013, comertul bilateral a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, in crestere cu 1,5%, iar organizatia pentru promovarea comertului pe care am infiintat-o vizeaza consolidarea relatiilor comerciale si a serviciilor publice eficiente pentru firme si pentru promovarea cooperarii... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 12:23
Ministrul Economiei, Andrei Gerea, administratorii judiciari ai Oltchim si presedintii companiilor chineze Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun si Junlun Petroleum Co. Ltd, Changqing Xie au semnat, luni, o scrisoare de intentie vizand participarea la procesul de privatizare a combinatului.
"Prin aceasta scrisoare de intentie, garantam companiilor chineze un tratament nediscriminatoriu, un proces transparent si perfect concurential, precum si respectarea tuturor angajamentelor si regulamentelor europene. Scrisoarea de intentie se refera strict la ceea ce este in curtea noastra, dar, in cazul in care exista interes pentru cumpararea Arpechim, vom incerca sa asiguram conditiile de dialog necesare", a declarat ministrul Gerea, la finalul discutiilor cu reprezentantii chinezi.
Documentul a fost semnat la cererea reprezentantilor companiilor chineze, urmand ca, dupa o analiza mai amanuntita, acestia sa decida daca vor depune sau nu oferte pentru Oltchim.
"Ne-am intalnit undeva la mijloc, aceasta scrisoare de intentie fiind un gest simbolic, dar cu o incarcatura foarte mare in ceea ce priveste relatiile noastre cu partea chineza. Exista un interes major pentru privatizarea Oltchim, care sper sa se concretizeze in cat mai multe oferte. In perioada urmatoare, ne vom intalni si cu alti investitori, care si-au manifestat interesul pentru participarea la procesul de privatizare. Procedura de privatizare a intrat, de altfel, pe ultima suta de metri", a precizat Gerea.... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 08:16
Romania este atractiva pentru companiile chinezesti, insa multe sunt interesate de piata locala pentru distribuirea de produse sau pentru a cumpara materie prima.
Totusi, sunt si companii interesate sa investeasca in linii de productie in Europa Centrala, Romania fiind una dintre posibilele locatii.
Romania, potentiala destinatie pentru investitiile Geely
Geely Automobile, unul dintre principalii producatori auto independenti din China, a intrat pe piata romaneasca in urma cu cativa ani, insa automobilele sale nu s-au bucurat de succes si din cauza preturilor.
Dupa ce in 2008 a vandut mai putin de 30 de automobile, in anul urmator, Geely nu a vandut nicio unitate, pretul de 9.900 de euro fiind prea ridicat pentru perioada de criza prin care trecea economia, mai ales ca Opel vindea automobile la preturil asemanatoare.
Dupa ce Zhejiang Geely Holding Group a preluat in 2010 Volvo de la Ford, unde a anuntat ca va investi pana la 900 de milioane de dolari, compania a investit si intr-un centru de dezvoltare, prin care vrea sa aduca automobilele sale la cerintele de pe piata Uniunii Europene.
"Este posibil sa investitm intr-o tara din Europa Centrala, suntem interesati de piata, insa industria auto este foarte complexa, e nevoie de cercetare, de marketing. Romania este o tara foarte atragatoare, mai ales ca aici costul de munca este mai redus decat in celelalte tari din UE, si are, deja, o infrastructura pentru aceasta industrie. Romania are multa experienta... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 16:22
In fruntea clasamentului celor mai puternice companii din lume se afla doua banci din China, potivit revistei americane Forbes, detronand astfel grupul petrolier american ExxonMobil.
Compania americana, aflata anul trecut pe prima treapta a clasamentului, a fost inlocuita de cea mai mare banca din China, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). O alta banca chineza, China Construction Bank, se afla pe pozitia a doua a clasamentului, castigand 11 locuri in comparatie cu editia precedenta, informeaza France Presse.
Avansul bancilor chineze in clasament este sustinut mai ales de "o crestere cu doua cifre, in acelasi timp, pentru cifra de afaceri si beneficii", explica revista americana Forbes.
Citeste mai multe despre China ocupa primele doua pozitii in topul celor mai puternice companii, conform clasamentului Forbes pe Adevarul.ro. mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 11:37
Exista mii de branduri locale in China, insa putine companii chineze s-au aventurat pe scena mondiala.
Cu toate acestea, companiile chineze au toate sansele sa devina cunoscute pe plan international. 37 de companii din China sunt prezente in topul Fortune 500, iar multe firme chineze au planuri de investitie in branduri globale, potrivit Forbes.
Chinezii aleg reclamele pentru a se impune la nivel global. In ultimii 11 ani, China a devenit al doilea cel mai mare cheltuitor de publicitate din lume, cu invetsitii de 38 miliarde dolari in 2011, fata de sapte miliarde dolari in 2000.
"Este un paradox. Chinezii se rezuma la a asambla produsele populare ale altora in loc sa-si dezvolte propriile branduri", a declarat Miles Young, CEO Ogilvy.
China castiga doar 4 dolari pentru un iPod care se vinde in SUA cu 199 de dolari.
Firmele chineze trebuie sa descopere valoarea cercetarii de piata in vederea identificarii oportunitatilor de pe pietele externe si, in al doilea rand, China trebuie sa adopte matricea structurii de management, crede Young.
Specialistul in publicitate se asteapta ca valoarea brandurilor chineze pe piata mondiala sa se faca simtita in cel mai scurt timp.
"Chinezii sunt vanzatori inovativi, cu instincte puternice de marketing. Trecerea de la asamblare la inventie si creatie va inspira brandurile chineze care vor merge spre export", spune Young.
Ogilvy este prima agentie de publicitate care promoveaza in New York nevoia serviciilor de... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:07
Romania si Bulgaria devin tot mai mult capete de pod pentru companiile chineze care cauta in Europa locatii pentru facilitati de productie cu acces bun la piata Uniunii Europene, potrivit cotidianului Die Presse. "Vin chinezii", noteaza publicatia austriaca. Marile companii chineze gasesc locatii pentru fabrici in Romania si Bulgaria, unde salariile nu sunt mai mari decat in regiunile dezvoltate de pe coasta de Est a Chinei. China reuseste, astfel, sa intre pe usa din dos pe piata din Uniunea Europeana.
Compania chineza Great Wall Motors construieste cu un partener bulgar o fabrica in orasul Loveci, din nordul Bulgariei. In urma investitiei de 80 de milioane de dolari, fabrica ar putea ajunge sa produca aproximativ 50.000 de autovehicule din categoria SUV.
In Romania, compania Shantuo investeste 20 de milioane de dolari intr-o fabrica pentrru asamblarea de tractoare. Ministrul bulgar de Finante, Simeon Djankov, a afirmat intr-un interviu acordat Die Press ca interesul Chinei pentru investitii in Bulgaria a crescut considerabil in ultimele luni.
"Doua treimi din investitii si doua treimi din exporturile Europei de Est depind de Europa de Vest. Vrem mai multa diversificare", a spus oficialul.
China este interesata si de proiecte de infrastructura energetica si de transport. Banca Chineza pentru Dezvoltare a promis finantari generoase pentru dezvoltarea generarii de energie eoliana in Romania. Atragerea investitiilor chineze are si o parte negativa, avertizeaza... mai mult
Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 23:12