Principalul avantaj pentru Romania, daca uniunea bancara se va infiinta, este includerea statului roman intr-o zona reglementata. Pe de alta parte, afectarea suveranitatii BNR este un dezavantaj major, care ar putea avea consecinte economice grave.
Uniunea bancara este, probabil, unul dintre cele mai ambitioase proiecte gandite de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).
Profesorul de economie Mircea Cosea spune ca Romania ar avea doua avantaje principale, daca uniunea bancara va fi implementata. "In primul rand, am intra intr-o zona reglementata, care ar putea avea influente pozitive asupra functionarii pietei bancare romanesti. De asemenea, am putea fi partasi la cunoasterea si interpretarea deciziilor care se iau in cadrul acestei uniuni bancare".
Profesorul atrage insa atentia, ca statul roman trebuie sa faca o analiza foarte atenta inainte de a lua o decizie referitoare la uniunea bancara, pentru ca aceasta implica si anumite dezavantaje, "care nu pot fi acoperite de garantia pe care ne-o da Traian Basescu".
In primul discurs tinut dupa intoarcerea la Cotroceni, Traian Basescu a spus ca Mecanismul European de Stabilitate si realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania, intrucat "MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile pentru ca Romania exporta in aceste state".
Traian... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 17:25