SUA vor sa incaseze sumele rezultate din vanzarea volumului "Permanent Record", publicat recent de Edward Snowden. Acesta descrie in carte mecanismul prin care serviciile secrete americane aduna date la nivel global.
In 2009, cand a inceput sa lucreze pentru serviciul secret american NSA, specialistul in calculatoare Edward Snowden avea 26 de ani. In cartea sa "Permanent Record", el numeste jobul sau la "cea mai importanta agentie de informatii din SUA" drept o "meserie de vis". Dar el descrie, de asemenea, cum a descoperit "Stellarwind" (Vant Stelar) in timpul activitatii sale pentru NSA, "cel mai intunecat secret al NSA".
Programul "Stellarwind" a fost lansat de Statele Unite dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Snowden observa ca, spre deosebire de afirmatiile oficiale, programul nu s-a incheiat niciodata, ci a devenit un instrument de "supraveghere in masa" pentru NSA: "Tehnologia nu mai era folosita pentru apararea Americii, ci pentru controlarea Americii", scrie Snowden.
Ministerul de Justitie al SUA a anuntat ca nu intentioneaza sa stopeze raspandirea volumului recent aparut al lui Snowden. In schimb, sumele care ar reveni autorului din vanzarea cartii ar urma sa ajunga la bugetul american. "Nu vom accepta ca un individ sa se imbogateasca pe seama Statelor Unite", s-a precizat intr-o plangere adresata de Ministerul de Justitie Curtii Federale a SUA.
Paralele cu Germania nazista
Colectarea uriasa de date intreprinsa de NSA i-a amintit... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 16:26
Noi documente scoase la iveala de fostul spion american Edward Snowden arata ca interceptarile facute de Agentia de Securitate Nationala a Statelor Unite si serviciile de informatii britanice tinteau inclusiv companiile producatoare de antivirusi.
Scopul spionilor era sa fie mereu cu un pas inaintea creatorilor de programe antivirus pentru a-si pastra avantajul in culegerea de informatii din mediul online, arata un reportaj Business Insider.
Hackeri guvernamentali
Noile documente, publicate de portalul The Intercept arata ca serviciile de informatii din Statele Unite si Marea Britanie foloseau tehnici specifice infractorilor cibernetici pentru a intra in posesia datelor prelucrate de cele mai mari companii de securitate online.
Printre tintele spionilor se numara si dezvoltatorii de programe antivurs de la compania rusa Kasperski Lab.
Folosind un program software care le permitea sa monitorizeze fluxul de date al companiei, precum si e-mailurile schimbate intre angajatii Kasperky si clientii firmei, serviciile de spionaj au adunat constant date despre vulnerabilitatile programelor de protectie.
De importanta strategica
Spionarea companiilor de programe antivirus este considerata o operatiune de importanta strategica, cred analistii de date.
In acest fel, serviciile de informatii pot dobandi date importante despre vulnerabilitatile sistemelor de protectie si cunostinte vaste despre cum pot fi manipulate acestea pentru a asigura accesul in cele mai... mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 09:24
Avocatul rus al lui Edward Snowden a declarat miercuri ca a vandut cineastului american Oliver Stone drepturile asupra cartii sale despre fostul consultant al Agentiei americane de Securitate Nationala (NSA), transmite AFP.
Regizorul, care va realiza un film despre celebrul fugar, va avea astfel inca o sursa de inspiratie, pe langa volumul unui ziarist la cotidianul britanic 'The Guardian'.
"Drepturile asupra cartii mele au fost transmise lui Oliver Stone si producatorului Moritz Borman", a declarat pentru AFP avocatul Anatoli Kucerena, precizand ca lucrarea sa intitulata 'Era caracatitei', prima parte dintr-o, va fi publicata in curand.
El a povestit ca s-a intalnit de trei ori in Rusia cu regizorul american, care nu a avut insa nicio intrevedere cu Snowden. "Fireste ca Snowden este la curent si a reactionat absolut normal" la ideea unei carti si a unui film despre el, a mai spus Kucerena, considerat apropiat de Kremlin si care este singura persoana careia i s-a permis sa vorbeasca in numele lui Snowden.
Snowden, o poveste care ii cade manusa celebrului regizor Oliver Stone
The Guardian anuntase, la inceputul lunii iunie, ca Oliver Stone va ecraniza cartea ziaristului Luke Harding avand ca subiect dezvaluirile lui Snowden despre spionajul american.
Regizorul american castigator a trei premii Oscar este recunoscut pentru faptul ca trateaza in filmele sale subiecte politice de actualitate.
Extrem de angajat politic, el l-a sustinut public pe... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 08:45
Opinia publica socata, aliatii indignati: dupa un an, dezvaluirile privind programele Agentiei pentru Securitate Nationala (NSA) afecteaza imaginea Statelor Unite ale Americii, fara a pune insa in cauza sistemul denuntat de Edward Snowden, comenteaza joi AFP.
Acuzat de spionaj in SUA si refugiat apoi in Rusia, fostul consultant al agentiei americane insarcinata cu interceptarea comunicatiilor a declansat 'o furtuna' la nivel mondial dupa publicarea in presa a zeci de mii de documente cu privire la amploarea sistemului de monitorizare al NSA.
Metadate telefonice, emailuri, retele sociale, conversatii ale liderilor straini: nimic nu pare sa fi scapat de influenta acestui Big Brother informatic ale carui mijloace au crescut inzecit dupa 11 septembrie 2001 in numele luptei impotriva terorismului.
"Agentia a devenit de necontrolat"
La un an dupa primele dezvaluiri aparute in cotidianul britanic The Guardian, la 5 iunie 2013, detaliile continua sa apara. Duminica, New York Times a afirmat, pe baza documentelor furnizate de Snowden, ca NSA intercepteaza milioane de fotografii ale utilizatorilor din intreaga lume pentru a le utiliza in programele sale de recunoastere faciala.
Agentia, care se presupune ca nu actioneaza decat in strainatate, vizeaza insa numerosi cetateni americani, spre disperarea organizatiilor din SUA pentru apararea libertatilor individuale si a vietii private.
'Adevarata problema scoasa la iveala de dezvaluirile lui Snowden nu este ca... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 10:36
Cineastul american Oliver Stone va regiza un film despre dezvaluirile lui Edward Snowden in privinta spionajului american. Va fi o ecranizare a cartii ziaristului Luke Harding de la The Guardian, arata cotidianul britanic pe site-ul sau de internet, preluat de agentia Belga.
Filmarile la lungmetrajul ce va adapta pentru marele ecran cartea 'The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man' urmeaza sa inceapa in cursul acestui an, potrivit aceleiasi surse.
"Sunt incantat si de-abia astept sa lucrez cu Oliver Stone la acest proiect minunat. Filmul va fi o mare coproductie europeana", a scris luni pe contul sau de Twitter ziaristul Luke Harding.
El a precizat ca Oliver Stone va scrie scenariul si va realiza filmul alaturi de producatorul cu care colaboreaza de multa vreme, Moritz Borman.
"Este una din cele mai bune povesti ale epocii noastre", a spus intr-un comunicat Oliver Stone (67 de ani), citat de The Guardian. Castigatorul a trei premii Oscar - pentru 'Plutonul', 'Nascut pe 4 iulie' si 'Midnight Express'-, regizorul prefera sa trateze in filmele sale subiecte politice si de actualitate. Extrem de angajat din punct de vedere politic, el l-a sustinut public pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, precum si pe fostul presedinte venezuelean Huga Chavez si pe cel cubanez, Fidel Castro.
Fost consultant al agentiei de securitate nationala NSA, Edward Snowden, refugiat in prezent in Rusia, este acuzat in SUA de spionaj si furt de documente... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 12:05
Edward Snowden, sursa dezvaluirilor privind amploarea supravegherii electronice americane, a declarat ca si-ar dori sa revina in SUA, intr-un interviu difuzat miercuri seara de postul de televiziune NBC News, relateaza AFP.
"Daca exista un loc in lume unde mi-as dori sa merg, acesta este acasa la mine", a spus Edward Snowden, la aproape un an de la dezvaluirea documentelor privind amploarea ascultarilor ilegale americane in intreaga lume.
Fostul consultant al agentiei nationale de securitate (NSA) a SUA a adaugat ca 'din prima zi' a actionat 'pentru a-si servi tara'. "Oamenii trebuie sa decida daca pot beneficia de o masura de amnistie sau de clementa", a indicat Edward Snowden, in cursul acestui prim interviu acordat unei televiziuni americane de la scandalul izbucnit la inceputul lunii iunie a anului trecut.
"Sa fiu sincer, nu am avut niciodata intentia de a ajunge in Rusia", a adaugat Snowden in acest interviu realizat in secret saptamana trecuta la Moscova, unde a obtinut in august statutul de refugiat pentru un an.
"Aveam un zbor rezervat pentru Cuba in drum spre America Latina si am fost impiedicat pentru ca guvernul american a decis sa-mi retraga pasaportul si am fost prins in capcana in aeroportul din Moscova", a mai explicat Edward Snowden. "Astfel, cand oamenii ma intreaba de ce sunt in Rusia, le cer sa intrebe Departamentul de Stat", a adaugat el.
In interviu, Snowden a respins ideea propagata, in opinia sa, de Washington potrivit careia el nu... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 10:50
Agentia Nationala de Securitate (NSA) din Statele Unite foloseste uneori in scopuri economice informatiile colectate, a afirmat fostul sau consultant Edward Snowden, potrivit unui fragment difuzat sambata dintr-un interviu acordat unui post german de televiziune.
"Daca exista informatii, spre exemplu despre Siemens, care sunt in interesul national, dar care nu au nimic de-a face cu securitatea nationala, ei vor folosi, totusi, aceasta informatie", a explicat Snowden, conform traducerii in germana a unui fragment difuzat in jurnalul de la ora 20.00 (19.00 GMT) al canalului public de televiziune ARD.
Interviul a fost realizat de un jurnalist al NDR, un canal regional care apartine retelei ARD si care s-a interesat indeaproape despre documentele secrete dezvaluite de Snowden ziaristilor. El a fost inregistrat in cursul acestei saptamani la Moscova, in cel mai mare secret, fiind primul interviu filmat cu fostul consultant dupa ce a parasit Hong Kongul, in iunie 2013, pentru a se refugia in capitala Rusiei unde traieste in prezent.
Aproximativ 30 de minute din interviu vor fi difuzate duminica seara la ora 22.00 GMT pe canalul public german ARD. Cateva fragmente vor fi difuzate la ora 20.45 GMT intr-o emisiune de dezbateri a prezentatorului vedeta Gunther Jauch, de asemenea la ARD.
Pe site-ul sau, NDR a explicat ca Snowden afirma ca nu mai este in posesia niciunui document confidential, deoarece le-a dat pe toate ziaristilor pe care i-a ales. El sustine ca nu vrea... mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 14:48
La sase luni dupa ce a prezentat prima oara documente luate de la NSA, Edward Snowden spune ca a facut ceea ce trebuia sa faca, fara sa precizeze daca mai detine secrete ale Agentiei Nationale de Securitate din SUA.
Snowden a spus ca misiunea sa este "indeplinita" si ca este multumit pentru ca publicul stie acum de expensiunea guvernului american in domeniul Internetului si de inregistrarile telefonice, potrivit Washington Post.
"Pentru mine, in termenii satisfactiei profesionale, misiunea este deja indeplinita", a spus Snowden. "Pentru ca jurnalistii au putut sa isi faca treaba, tot ceea ce am incercat sa fac a fost validat. Pentru ca, amintiti-va, nu am vrut sa schimb societatea. Am vrut sa dau societatii o sansa pentru a decide daca ar trebui sa se schimbe singura", a ...citeste mai departe despre "Edward Snowden: Mi-am indeplinit misiunea - S-au terminat dezvaluirile?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 14:35
Rusia a anuntat joi ca a primit o scrisoare din partea Statelor Unite ce face anumite observatii cu privire la fugitivul american Edward Snowden blocat de o luna intr-un aeroport din Moscova, fara a cere extradarea sau repatrierea acestuia.
"Ieri (miercuri), Rusia a primit o scrisoare din partea ministrului american al Justitiei, Eric Holder, in care acesta detaliaza cateva aspecte ale pozitiei americane cu privire la statutul lui Edward Snowden", a declarat serviciul de presa al ministerului rus de Justitie intr-un email adresat AFP. "In acest mesaj, nu se afla nicio cerere de extradare sau de repatriere" a lui Edward Snowden in Statele Unite, a adaugat ministerul, fara alte detalii.
Acest anunt vine dupa o zi confuza cu privire la soarta fugitivului american cautat pentru spionaj dupa dezvaluirile sale uluitoare despre supravegherea electronica mondiala realizata de Statele Unite.
Presa rusa a anuntat miercuri iesirea iminenta a lui Edward Snowden din zona de tranzit a aeroportului Moscova-Seremetievo unde acesta se afla de la sosirea sa din Hong Kong la 23 iunie. Insa informatia a fost ulterior dezmintita de avocatul rus al tanarului american, conform caruia clientul sau nu a primit inca de la serviciile ruse documentul care sa ii permita sa paraseasca aeroportul.
Acesta asteptare pusa pe seama "birocratiei ruse" de catre avocatul lui Edward Snowden reflecta in special indecizia Moscovei in acest caz care plaseaza Rusia intr-o pozitie delicata fata de... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:34