Razboiul cannabisului este pe cale sa inceapa. Pe 12 iunie, Jamaica a anuntat ca are in plan sa scoata de pe lista infractiunilor posesia de mici cantitati din acest drog. Alte tari, ca Mexic si Portugalia, deja au facut acest pas, iar multi altii se gandesc sa-l faca: saptamana trecuta, Comisia Drogurilor din Africa de Vest, parte a Fundatiei Kofi Annan, a publicat un material care argumenteaza ca micile infractiuni cu droguri ar trebui dezincriminate.
Intre timp, in alte parti - in Uruguay si in statele americane Colorado si Washington, abordarea a fost diferita - cannabisul a fost legalizat, nu doar dezincriminat. Multi gresesc folosind ca alternative termenii "legalizare" si "dezincriminare". Care este diferenta?, se intreaba The Economist.
Legalizare sau dezincriminare?
Afacerile cu droguri fac victime pe doua fronturi. In primul rand, drogurile afecteaza sanatatea multor consumatori, in special din tarile bogate, insa numarul acestora este in crestere pe noi piete (Brazilia este tara unde se consuma cea mai multa cocaina). In al doilea rand, drogurile imbogatesc bandele de traficanti, care raspandesc coruptia si crimele, din Sao Paolo pana in Sydney. Mult timp, guvernele au crezut ca cel mai bun mod de a reduce aceste doua tipuri de probleme au fost pedepsele dure acordate atat celor care cumpara, cat si celor care vand droguri. Dar dupa mai mult timp in care aceste masuri nu au aratat niciun rezultat bun, cateva state par sa schimbe radical tactica.... mai mult
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 13:17