Premierul Ludovic Orban a declarat ca este vitala adoptarea legii bugetului de stat pana pe 31 decembrie, el precizand ca, daca se va constata pericol de tergiversare, exista si varianta de a decide angajarea raspunderii pe acest proiect.
"Pentru noi este vitala realizarea acestui obiectiv - si anume adoptarea legii bugetului de stat si a legii bugetului asigurarilor sociale de stat pana la 31 decembrie. Daca se poate pe calea dezbaterilor parlamentare, mergem pe dezbatere parlamentara, daca vom constata ca exista pericol de tergiversare sau exista pericol de afectare grava a proiectului legii bugetului de stat, pe care il vom initia la inceputul saptamanii viitoare, exista si aceasta varianta de a decide angajarea raspunderii", a spus Orban, duminica, intr-o interventie la Digi 24.
El a mentionat ca se va face o evaluare si se va lua o decizie in cazul bugetului.
"Vom face o evaluare a situatiei la nivelul Parlamentului, a potentialului de opozitie al PSD si a potentialului de denaturare a proiectului legii bugetului de stat pe care-l are PSD si in functie de aceasta evaluare vom lua decizia daca mergem pe dezbateri normale sau pe angajarea raspunderii.
Chiar daca mergem pe angajarea raspunderii (...) fiecare parlamentar, fiecare grup parlamentar, fiecare partid politic are posibilitatea de a depune amendamente, urmand ca Guvernul sa analizeze amendamentele care sunt propuse si sa respinga acele amendamente care nu sunt conforme cu viziunea si cu obiectivele... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 19:10
S-au iscat discutii aprinse inca din primele minute ale sedintei comune a comisiilor de Buget-Finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care se discuta proiectul de lege a bugetului. Presedintele de sedinta, senatorul PSD Viorel Arcas, a facut tot ce i-a stat in putinta ca amendamentele Opozitiei sa fie votate fara prezentare prealabila si fara discutii. In cele din urma, dupa o sedinta de numai o ora, reexaminarea bugetului a fost respinsa. Ulterior, acesta a fost adoptat de Parlament in forma initiala.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, sustinand ca este fundamentata pe o prognoza nerealista, iar pe de alta parte, ca nu asigura o reala functionare a unor institutii publice cu rol esential in societate. Demersul presedintelui a venit dupa ce judecatorii CCR au respins, saptamana trecuta, sesizarea lui pe aceasta lege.
Astazi Comisiile reunite de Buget Finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, in prezenta ministrului de Finante Eugen Teodorovici, au reanalizat Bugetul, fara a adopta vreun amendament al Opozitiei. Ulterior, Bugetul a fost adoptat in forma initiala, pe care Klaus Ionahhis o refuzase. Acum, potrivit legii, Presedintele este obligat prin lege sa adopte Bugetul.
Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT, cele mai importante momente ale dezbaterii pe marginea Bugetului si ale sedintei de plen in care acesta a fost adoptat:... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 14:42
Europarlamentarul Siegfried Muresan explica pe pagina sa de Facebook cum se face, de fapt, un buget de stat profesionist, dupa ce Parlamentul a aprobat, vineri, bugetul pe 2018.
In conditiile in care Parlamentul a inceput munca pe bugetul pentru 2018 la sfarsitul lunii noiembrie, Muresan arata ca nu a existat timp suficient pentru o dezbatere reala, invocand ca motiv faptul ca "Legea bugetului de stat pentru 2018 are foarte multe bube", iar majoritatea parlamentara stie acest lucru.
"Inca o lege in care majoritatea parlamentara a mimat democratia si dezbaterea transparenta votand, cu deplina sfidare, in interesul lor, si nu al cetatenilor: Legea bugetului de stat pentru 2018. De ce nu se permite o dezbatere serioasa? Simplu, pentru ca majoritatea parlamentara stie ca Legea bugetului de stat pentru 2018 are foarte multe bube, ca, la fel ca bugetul pe 2017, avem un buget anti-investitii fiindca au cheltuit banii pentru pomeni electorale si alte masuri populiste", a scris Siegfried.
Acesta sustine ca o dezbatere reala ar arata care este situatia de fapt cu bugetul pe 2018.
"O dezbatere reala va demonstra ca Guvernul PSD - ALDE umfla cifrele, aloca fictiv sume mari la cheltuielile cu investitii, care vor fi taiate la rectificare.
La fel s-a intamplat si in 2017: au votat un buget de investitii de 39 de miliarde de lei din care a taiat la fiecare rectificare bugetara astfel ca, in primele 10 luni ale anului, s-au cheltuit pentru investitii doar 14 miliarde de... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 14:01
Birourile permanente reunite ale Parlamentului au stabilit ca ziua de joi sa fie consacrata depunerii amendamentelor la proiectul Legii bugetului de stat si la cel al asigurarilor sociale de stat, de catre grupurile parlamentare si de catre parlamentari, dezbaterea pentru avize in comisii dupa depunerea amendamentelor, iar vineri sa inceapa dezbaterea in Comisiile reunite de buget-finante, pana la finalizarea raportului, a anuntat miercuri seara liderul Grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban, la incheierea sedintei birourilor.
"Principala tema a fost programarea dezbaterii Legii bugetului de stat si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat. S-a stabilit ca termen pentru depunerea amendamente de catre grupurile parlamentare si de catre parlamentari ziua de joi, dezbaterea pentru avize in comisii dupa depunerea amendamentelor, si vineri sa inceapa dezbaterea in Comisiile reunite de buget-finante, cele care realizeaza raportul, pana la finalizare", a afirmat ...citeste mai departe despre "Cand pot fi depuse amendamente la Legea bugetului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 22:44
Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat luni ca proiectul bugetului de stat va intra in Parlament probabil la sfarsitul lunii.
Probabil la sfarsitul lunii vom primi proiectul bugetului de stat, care va insemna cel putin o saptamana de dezbateri in comisii si in plen", a afirmat Dumitrescu, la finalul sedintei Biroului Permanent al Senatului.
In ceea ce priveste parcursul procedural al proiectului, el a precizat ca este sesizat Parlamentul de catre Guvern, apoi Birourile Permanente reunite sesizeaza Comisiile de buget-finante ale celor doua Camere, care vor elabora raportul asupra proiectului de act normativ, urmand dezbaterea in Camerele reunite.
"Saptamana viitoare incercam sa mai facem o zi de plen, pentru ca avem foarte multe proiecte legislative si atunci riscam ca in decembrie sa avem prea mult (...). Sunt foarte multe proiecte legislative ale colegilor nostri, unele care se repeta. Abia am reusit, tumultos, sa dezbatem legea cu privire la interzicerea procedurilor cu privire la exploatarea gazelor de sist si acum este alta. In legatura cu cresterea alocatiilor pentru copii, sunt vreo patru initiative", a spus senatorul social-democrat.
Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca proiectele legii descentralizarii si bugetului de stat pe 2014 vor fi adoptate in sedinta de guvern din 14 noiembrie si apoi trimise spre Parlament.
"In ziua de 14 vom avea sedinta de guvern in care finalizam si adoptam proiectul legii descentralizarii.... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 18:14
Noua sesiune ordinara a Parlamentului incepe luni, partidele stabilindu-si deja prioritatile pentru aceasta toamna, din punct de vedere legislativ.
Presedintele Senatului a convocat Biroul Permanent la ora 14,00, iar grupurile parlamentare se vor intruni la ora 15,00. Senatorii se vor reuni in plen de la ora 16,00.
Si deputatii se intorc din vacanta, Camera Deputatilor fiind convocata in a doua sesiune ordinara a anului 2013, la ora 14,00. Sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor va avea loc incepand cu ora 13,00.
Directiile PSD
Purtatorul de cuvant al grupului parlamentar PSD din Senat, Gabriela Firea, a declarat pentru Agerpres ca printre prioritatile legislative ale social-democratilor in noua sesiune parlamentara se numara bugetul pe anul 2014.
Potrivit acesteia, vor fi avute in vedere proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014, proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar, care insoteste Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014 - 2016.
Alte prioritati ale PSD sunt proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii responsabilitatii... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 08:29
Deputatii si senatorii au finalizat, joi dimineata, in jurul orei 02.20, dezbaterea pe articole si a anexelor la proiectul bugetului de stat pe anul 2013, cu exceptia anexei 7, aceasta urmand sa fie analizata de plen in sedinta care urmeaza sa inceapa la ora 9.00.
Presedintele de sedinta, Viorel Hrebenciuc, a anuntat ca sedinta Parlamentului va fi reluata la ora 9.00, parlamentarii urmand sa analizeze anexa restanta, sa dea votul final asupra proiectului legii bugetului de stat pe 2013, sa dezbata si sa voteze proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat.
Dezbaterea articolelor si a anexelor s-a desfasurat in absenta parlamentarilor PDL, care parasisera sala de sedinte in jurul orei 0.30.
Anexa 7 la proiectul bugetului de stat priveste unele sume din taxa pe valoarea adaugata repartizate pe judete, reluarea acesteia in discutie urmand sa aiba loc la solicitarea senatorului PSD Gabriela Cretu. mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 08:42
Senatorii si deputatii s-au intrunit, miercuri dimineata, in plen, pentru a continua dezbaterile incepute marti la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013.
La sedinta si-au anuntat prezenta 435 de parlamentari, iar dezbaterile sunt conduse de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.
Zgonea a spus ca sunt parlamentari care au luat "prea mult" peste 50 la suta din voturi in alegerile parlamentare si "au ramas in siajul lui 9 decembrie".
Buget 2013: Dispozitiile generale, adoptate de parlamentari
Acesta a anuntat ca, potrivit celor convenite de liderii grupurilor parlamentare, senatorii si deputatii vor dezbate bugetele diverselor ministere in masura in care ministrii de resort sunt prezenti la sedinta, fara sa se mai respecte ordinea in care ele figureaza in proiectul Legii bugetului.
Astfel, parlamentarii au renuntat, pentru moment, sa discute bugetul SGG si au votat bugetul Ministerului Apararii Nationale, in prezenta ministrului Mircea Dusa. mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 10:57
Guvernul a declansat o procedura accelerata de promovare a Legii bugetului pe anul 2010, in perioada urmatoare va decide impreuna cu reprezentantii CE, FMI si cu partidele politice cea mai buna forma politica si constitutionala de promovare a actului normativ, a declarat Emil Boc , citat de NewsIn.Parlamentul a votat miercuri o Hotarare privind transmiterea de catre Guvern a proiectului Legii bugetului pe anul 2010, prin derogare de la Legea de organizare a Executivului, cu 259 de voturi pentru , 4 impotriva si 120 de abtineri (PDL).
Proiectul de hotarare a fost propus de PSD, PNL, UDMR si de grupul minoritatilor.
"Tinand seama de obligatiile care revin Romaniei in baza acordurilor cu FMI, CE si Banca Mondiala, luand act de situatia de criza economica sociala si politica, Parlamentul Romanei (...) adopta prezenta hotarare, care contine un singur articol.
Se solicita Guvernului Romaniei sa transmita in cel mai scurt timp Parlamentului, prin derogarea de la prevederile art. 26, alin. 3 din Legea 90/2001, proiectul bugetului de stat si proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 in vederea dezbaterii si adoptarii acestuia", se arata in textul documentului.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat insa ulterior ca Hotararea Parlamentului este neconstitutionala, deoarece un astfel de act nu poate modifica o Lege - respectiv Legea de organizare a Executivului, care interzice unui Guvern demis sa adopte proiecte de lege. mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 09:13