Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Resursele de huila ale Romaniei ar fi suficiente pentru 104 ani, insa exploatarea lor este imposibila, fiind ineficienta economic, astfel ca patru din cele cinci grupuri de la Deva vor fi inchise, se arata in proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018 - 2030, cu perspectiva anului 2050, publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.
"Resursele de huila din Romania cunoscute sunt de 232 milioane de tone [85 milioane tep (tone echivalent petrol - n.r.) ] din care exploatabile in perimetre concesionate 83 milioane tone [30 milioane tep]. La un consum mediu al rezervelor de 0,3 milioane tep/an, gradul de asigurare cu resurse de huila este de 104 ani dar exploatarea acestei resurse energetice primare este conditionata de fezabilitatea economica a exploatarilor", potrivit documentului.
Puterea calorifica medie a huilei exploatate in Romania este de 3.650 kcal/kg.
Necesarul de huila pentru producerea energiei electrice si termice va fi asigurat din productia minelor Vulcan si Livezeni, completat cu necesarul din import, pana la reconfigurarea capacitatilor termoenergetice nerentabile de pe huila pe alta resursa energetica primara mai eficienta.
"Grupurile pe huila de la Deva, cu exceptia grupului 3, vor fi retrase, cu perspective foarte reduse de a fi repornite", se mai arata in documentul citat.
In prezent, termocentrala Mintia Deva are cinci grupuri de producere a energiei electrice pe huila.
"Rezervele de huila din Romania sunt imposibil de exploatat in... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 17:57
Energy Forum 2015 este un eveniment dedicat sectorului energetic, care va avea loc pe data de 28 mai 2015, la Bucuresti, Hotel Radisson Blu.
Conferinta constituie un prilej de analiza si dezbatere a sectorului energetic, reunind reprezentanti ai managementului celor mai importante companii energetice prezente pe piata romaneasca, ai autoritatilor si ai asociatiilor din energie.
In cadrul evenimentului specialistii vor discuta despre proiecte, investitii si perspective de dezvoltare ale sectorului energetic in Romania, fonduri structurale pentru 2014-2020 in domeniul energiei, stadiul adoptarii noului cadru privind redeventele petroliere, dezvoltarea infrastructurii de transport, distributie si depozitare, piata energiei electrice, noua platforma de echilibrare, mecanisme de reforma a pietei de gaze naturale, tendinte in distributie, solutii smart, aspecte privind energia nucleara, noutati privind energia termica si eficienta energetica, principii privind modificarile schemei de sprijin pentru cogenerarea de inalta eficienta, noul cadru de promovare pentru electricitatea din biomasa, pretul energiei, finantarea proiectelor energetice si aspecte juridice si fiscale specifice industriei. mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 12:20
O companie energetica de stat din Romania va face, pana la finele acestui an, o achizitie in regiune, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, prezent la un forum pe teme de profil.
"Sper ca la finele acestui an sa fim in situatia in care, pentru prima data, o companie de stat din Romania va face o achizitie in regiune. Este o promisiune, un obiectiv, iar daca nu se indeplineste sa-mi amintiti la sfarsitul anului", a spus Nicolescu.
El a refuzat sa nominalizeze compania sau ce anume urmareste sa achizitioneze aceasta in afara granitelor, precizand doar ca este vorba despre o companie energetica.
"Este momentul ca Uniunea Europeana sa invete din lectia Nabucco, sa actioneze mai integrat si mai coerent. Avem o lista cu peste 250 de proiecte, dar trebuie sa ne hotaram la 10-15-20 de prioritati", a subliniat Nicolescu, in cadrul evenimentului.
La randul sau, atasatul comercial al ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Duane Butcher, prezent la forum, a afirmat ca Romania este unul dintre principalii producatori de energie din regiune ce poate fi un furnizor alternativ pentru vecinii sai."Nu mai trebuie sa vorbim despre ce putem face noi pentru Romania, ci despre ce putem face impreuna", a adaugat Butcher.
Institutul Aspen Romania, in parteneriat cu Guvernul Romaniei si cu Departamentul pentru Energie, a organizat miercuri si joi, la Palatul Parlamentului, a doua editie a Bucharest Forum Energy, participantii urmand... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:13
Liberalizarea pietei energiei reprezinta unul din punctele nevralgice ale economiei romanesti, cu consecinte uriase atat asupra mediului de afaceri, cat si asupra populatiei.
Reprezentantii companiilor din Romania vor putea analiza schimbarile care vor aparea pe piata, impreuna cu autoritatile de reglementare, in cadrul conferintei "ENERGIA IN PRIZA: Liberalizarea pietei energiei - efecte asupra economiei", in data de 24 septembrie 2013, incepand cu orele 9:30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala Beijing & Vienna.
Printre temele principale care vor fi discutate se vor regasi pretul energiei la un an de la inceperea liberalizarii, pretul gazelor incotro, independenta energetica a Romaniei, listarea companiilor energetice, dezvoltarea regionala a OPCOM si programul de interconectari pe gaze si electricitate sau energie regenerabila versus energie conventionala.
Vor sustine prezentari pe baza subiectelor enumerate mai sus urmatorii invitati: Maricel Popa - Secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie (confirmat); Gabriel Dumitrascu - Sef Departament privatizare energie; Niculae Havrilet - Presedinte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) (confirmat); Ioan Niculae - Presedinte Interagro (confirmat); Remus Vulpescu - Director de Cabinet al Ministrului Finantelor Publice, Ministerul Finantelor Publice (confirmat); Av. Dr. Remus Borza - Presedinte al Consiliului de Administratie,... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 09:36
Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania sustin masura guvernului de a impozita profiturile exceptionale obtinute de companiile din sectorul energetic si propun ca banii incasati sa intre intr-un fond strategic de dezvoltare care sa finanteze proiecte de crestere a eficientei energetice.
Aceasta este una dintre masurile propuse constant de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) in ultimii ani. Aplicarea ei in tari membre ale UE a aratat ca prin transferarea unui monopol de stat catre un monopol privat, companiile din sectorul energetic au inregistrat profituri pe fondul cresterii preturilor fara sa investeasca in domeniul combustibililor sau al energiei, sustin reprezentantii AOAR.
Asociatia propune ca veniturile rezultate din aceasta taxare sa constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care sa fie stimulate proiectele de crestere a eficientei energetice.
Oficialii AOAR sustin taxarea exceptionala a veniturilor copaniilor care activeaza in domeniul gazelor naturale, in contextul in care Fondul Monetar International impune Romaniei cresterea pretului de furnizare a acestei resurse energetice.
La nivelul UE, tari precum Germania, Austria sau Italia nu au acceptat trecerea la un pret unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important in sensul consolidarii pietei energetice unice europene), protejandu-se aranjamentele preferentiale ale acestor state cu Rusia.
Profitul companiei germane E.On si-a triplat... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 15:15
Directorul general al transportatorului national de electricitate Transelectrica, Stelian Gal, a declarat ca mai mult de jumatate dintre investitorii straini care se intereseaza de oportunitati in Romania se indreapta catre sectorul energetic, in special spre productia de energie eoliana, precizeaza NewsIn.Reprezentantii Transelectrica s-au intalnit cu principalii investitori si dezvoltatori in energia eoliana. La intalnire au participat reprezentanti din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, reprezentanti ai distribuitorilor de energiei si ai majoritatii investitorilor ssi dezvoltatorilor in energia eoliana."Mai mult de jumatate dintre investitorii straini care se intereseaza de oportunitati in Romania se indreapta catre sectorul energetic, in special spre productia de energie eoliana, deoarece tara noastra are cel mai mare potential eolian din sud-estul Europei.
Aceasta prima intalnire, deosebit de utila, reprezinta un pas important pentru discutarea perspectivelor si problemelor cu care ne confruntam in contextul colaborarilor pe termen lung", a declarat Stelian Gal.Subiectele dezbatute s-au axat pe teme precum pastrarea accesului liber la RET, in pofida volumului foarte mare (practic nerealizabil) de proiecte aflate in diferite faze, alocarea de capacitate la nivel zilnic si intra-zi, dar si organizarea unui serviciu de prognoza.
Totodata, partile au discutat si despre planul de investitii axat cu... mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 17:21