Florin Motiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, va dezbate principalele modificari aparute in urma recentei adoptari a Noului Cod al Insolventei in cadrul conferintei Legal Updates, ce va avea loc in data de 16 octombrie, 2013.
Conferinta, organizata de saptamanalul de afaceri in limba engleza Business Review, va fi urmata de o sesiune de workshop-uri, ce trateaza masurile complexe din noua legislatie.
Evenimentul va incepe la ora 8:30 si va avea loc la Pullman Hotel Bucuresti, sala New York. Incepand cu ora 11:45, Business Review va gazdui si o sesiune de 3 worksop-uri, care se vor desfasura simultan.
Pe langa worshop-ul dedicat Noului Cod al Insolventei, se vor organiza si seminarii ce prezinta noutatile legislative in materie de tranzactii sau prevederile din propunerile de directiva privind achizitiile publice.
Conferinta va fi onorata si de prezenta domnului Florin Motiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, care va vorbi despre noutatile survenite in Noul Cod al Insolventei. Stoparea masurilor abuzive in materie de deschidere a procedurii insolventei si a votarii planului de reorganizare sunt doar doua dintre cele mai semnificative modificari prevazute in noul cod.
In cadrul conferintei organizate de Business Review vor fi prezenti si specialisti cu vechime in domeniul insolventei precum: Simona Milos, Presedinte, INPPI; Andreea Deli, Partener, Deli&Asociatii; Irina Sarcane, Partener, Five Advisory Group; Diana Rizea, Asociat, Noerr;... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 15:15
Firmele vor putea sa-si solicite intrarea in insolventa doar daca au datorii mai mari de 40.000 lei, se arata in Noul Cod al Insolventei, publicat vineri in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare pe 25 octombrie 2013. In plus, actul normativ stabileste ca planul de reorganizare trebuie executat in maxim un an de zile, spre deosebire de trei, cat era prevazut in prezent.
OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 620 din 4 octombrie 2013 si va intra in vigoare pe 25 octombrie 2013.
Guvernul a aprobat actul normativ in sedinta din 2 octombrie 2013 ca ordonanta de urgenta si nu ca proiect de lege, forma in care au fost lansate in dezbatere publica de Ministerul Justitiei.
Cititi mai multe despre Din 25 octombrie 2013 numai firmele cu datorii de peste 40.000 lei isi vor putea cere singure insolventa pe Avocatnet. mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 16:23
Decizia Guvernului de a aproba Codul Insolventei prin Ordonanta de Urgenta, fara dezbatere in Parlament, este gresita, considera specialistii consultati de Business24. Pe langa aspectele legate de principiile democratiei, avocatul specializat pe probleme fiscale, Gabriel Biris, atrage atentia asupra slabiciunilor acestei legi, care ar fi trebuit ameliorate de parlamentari.
Codul insolventei a fost aprobat, miercuri, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, desi in sedinta intrase ca proiect de lege.
"Este nevoie de Parlament. Legea ar fi fost, oricum, adoptata repede, datorita majoritatii confortabile a USL, insa proiectul ar fi fost supus, totusi, unui schimb de opinii, oportun de altfel", este de parere analistul economic, Mircea Cosea.
Explicatia oferita de premierul Victor Ponta pentru urgentarea procedurilor se refera la problemele statului cu incasarile la buget, in primul rand ca urmare a reorganizarii ANAF. Oficialul a declarat ca spera ca noul Cod al insolventei va combate evaziunea fiscala comisa in ultima perioada de firme care au intrat in insolventa doar pentru a nu plati taxele la buget.
Pe de alta parte, avocatul Gabriel Biris atrage atentia ca principala cauza a incasarilor reduse este marea evaziune fiscala, nu cea produsa de firmele care intra in insolventa.
Un raport al Comisiei Europene, publicat in septembrie, arata ca Romania se afla pe primul loc in Europa la pierderile cauzate de necolectarea TVA, ce se ridica la 10,3 miliarde de euro... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 08:01
Codul insolventei a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dar ca ordonanta de urgenta, nu ca proiect de lege care sa intre in vigoare abia dupa avizul Parlamentului.
Codul insolventei a fost lansat de Ministerul Justitiei, in dezbatere publica, sub forma unui proiect de lege, iar Guvernul a anuntat, inaintea sedintei de miercuri, ca pe agenda actelor normative a fost inclus si Codul insolventei, tot ca proiect de lege.
La finalul sedintei, insa, Guvernul a anuntat ca procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa au fost aprobate prin ordonanta de urgenta.
Inaintea sedintei de guvern, premierul Victor Ponta a afirmat ca Guvernul are probleme cu incasarile la buget, in primul rand ca urmare a reorganizarii ANAF, si spera ca noul Cod al insolventei va combate evaziunea fiscala comisa in ultima perioada de firme care au intrat in insolventa doar pentru a nu plati taxele la buget.
Proiectul Codului insolventei, lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie, prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.
Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in valoarea creantelor - se introduce un criteriu suplimentar,... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 09:10
Premierul Ponta i-a cerut ministrului Justitiei sa incheie dezbaterea proiectului de lege privind insolventa, astfel incat documentul sa fie adoptat saptamana viitoare si transmis Parlamentului, reluand ideea ca multe dintre firme se folosesc de procedura actuala a insolventei pentru a frauda statul.
"Avem nevoie de Codul insolventei. Sunt mult prea multi cei care intra in insolventa ca sa fraudeze statul, care nu platesc nicio taxa de un an de zile, de doi ani de zile si e normal ca ceilalti, care platesc taxe, sa spuna 'Domn'e, noi de ce le mai platim daca vad ca asta de alaturi, care ne mai si da lectii despre cum trebuie organizata Romania, nu plateste nicio taxa ?'", a spus Ponta in sedinta de guvern.
El a adaugat ca evaziunea fiscala este ascunsa "sub haina insolventei", iar foarte multe societati private se trezesc ca un debitor intra in insolventa atunci cand trebuie sa-si plateasca facturile.
Proiectul Codului insolventei a fost prezentat in luna iulie si lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie.
Documentul prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.
Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 16:55
Noul Cod al Insolventei este finalizat si va fi pus in dezbatere publica in luna august, a declarat, joi, Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri, turism si mediul de afaceri, mentionand ca prin noua forma a legislatiei se urmareste, printre altele, eliminarea "insolventelor trucate".
"Recent ministrul Justitiei a prezentat primului ministru ca in august o pune in dezbatere publica (Legea insolventei, n.r.). Stiu cat ati cerut sa se modifice Legea insolventei. Este gata Codul Insolventei, a promis ministrul Justitiei ca il pune in dezbatere in august, conform legii, 30 de zile, si sper sa nu avem o problema in adoptare.
Vrem in primul rand sa eliminam prin Codul Insolventei insolventele trucate, create aritificial doar ca sa nu mai plateasca", a spus Grapini la lansarea Cartei ale a IMM-urilor, care reprezinta o radiografie a situatiei firmelor mici si mijlocii din Romania realizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
Ea a prezentat o serie de masuri pe care Guvernul le-a intreprins in domeniul IMM-urilor, turismului si mediului de afaceri, amintind de asemenea, de Legea IMM-urilor si impozitul forfetar.
"Studiul privind o noua metoda de impozitare pentru unitatile hoteliere este dat la Finante, este totul gata, vrem sa-l aplicam de la 1 octombrie. Probabil ca dintre cei care nu au platit nimic la stat timp de 20 de ani si vor trebui sa plateasca acum o suma fixa, vor fi unii care vor tipa", a aratat Grapini.... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 17:03