Atunci când vrei să lucrezi pe cont propriu și să fii antreprenor, vei citi despre mai multe forme în care poți face asta. De cele mai multe ori, variantele cele mai accesibile sunt SRL sau PFA între care va trebui să alegi. Îți oferim mai multe informații, astfel încât atunci când apelezi la servicii de înființare firme Constanța sau în orice alt oraș din țară, să știi ce intenționezi să faci.
În câte domenii de activitate intenționezi să lucrezi?
Spre exemplu, dacă ai abilități de condus și alegi taximetria ca domeniu de activitate, este suficient să ai un PFA. Dacă după orele de lucru vrei să ai o covrigărie și seara să faci produse handmade, atunci nu vei putea face asta pe un PFA care are codul CAEN pe taximetrie. În cazul unui control, este foarte posibil să iei amendă. Prin urmare, dacă acum ai în minte afacerea ideală, iar peste câteva luni vei vrea să extinzi domeniul de activitate, vei avea nevoie de un SRL în care să activezi mai multe coduri CAEN. Cele mai multe PFA-uri au cel mult 5 coduri CAEN pe care pot activa, în timp ce un SRL poate activa pe mult mai multe coduri.
Câți angajați vei avea?
Chiar dacă în trecut erau unele limitări cu privire la numărul maxim de angajați pe care un PFA poate să îl aibă, în momentul acesta legislația nu prevede astfel de limitări. Cu toate acestea, prevederile legale cu privire la PFA-uri pot varia ușor și în funcție de domenii, ceea ce... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2022, ora 18:05
Noul Cod fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Mult asteptatul vis a devenit realitate, insa conditiile pe care le aduce odata cu noul an nu sunt printre cele mai favorabile pentru mediul de afaceri si pentru micii antreprenori.
Daca pe de o parte avem noi masuri de relaxare fiscala (reducerea impozitului pe dividende fiind o astfel de masura importanta), conditiile pentru PFA si pentru cei care obtin venituri din activitati independente se apropie mult de definitia mai arhaica a cuvantului "bir".
Sa privim insa in etape schimbarile care ni se pregatesc pentru 2016, din momentul in care intra in vigoare Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Intreprinderea individuala: Infiintare si documente
In ce priveste infiintarea unei I.I., retinem ca, atunci cand discutam despre intreprindere individuala, nu facem decat sa privim spre o alta forma de a derula activitate ca un PFA. Avem dreptul de a avea angajati, iar pentru infiintare sunt necesare urmatoarele documente:
* carte de identitate sau pasaport al titularului intreprinderii individuale (copie)
* acte care atesta dreptul de proprietate asupra spatiului unde se va stabili sediul social (copie)
* avizul asociatiei de proprietari
* specimenul de semnatura al intreprinzatorului persoana fizica titulara a intreprinderii individuale (original, la notariat) ;
* documentele privind pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente precum urmatoarele:
◦ diploma, certificatul sau... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 14:53
Este de notorietate faptul ca unele companii aleg sa beneficieze de serviciile unei persoane prin intermediul unui contract de prestari servicii incheiat cu o persoana fizica autorizata (PFA) in detrimentul unui contract de munca.
Pe de o parte, avantajul consta in diferenta regimului de impunere in cazul celor doua tipuri de contracte: cheltuielile efectuate in cazul unui contract incheiat cu o persoana fizica autorizata sunt mult mai mici decat taxele si impozitele datorate pentru un salariat.
Pe de alta parte, riscul consta in recalificarea relatiei beneficiar - prestator (activitatea PFA fiind independenta) intr-o relatie angajator-angajat (activitate dependenta), cu toate consecintele fiscale aferente.
Conditii pentru reconsiderarea ca activitate dependenta
Activitatea dependenta reprezinta "orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare", in timp ce o activitate independenta este definita ca fiind "orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat o activitate dependenta".
Potrivit Codului fiscal si a Normelor metodologice de aplicare, pentru ca o activitate sa poata fi reconsiderata ca activitate dependenta, este suficient sa existe o relatie de subordonare intre beneficiar si titularul unui PFA, acesta din urma respectand programul de lucru impus de beneficiar salariatilor sai.
O alta conditie pentru reconsiderare se refera la utilizarea de catre titularul unui PFA a... mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 08:40