Bulgaria a inghetat proiectul de constructie a unei centrale nucleare la Belene din cauza temerilor legate de siguranta, in urma dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, potrivit Mediafax,
Oponentii proiectului sustin ca este prea costisitor si va adanci dependenta energetica a Bulgariei fata de Rusia.
Ecologistii sunt ingrijorati ca centrala va fi construita intr-o zona seismica.
Compania de stat NEK din Bulgaria si Atomstroyexport din Rusia, care a contractat construirea a doua reactoare la Belene, de 1.000 de megawati fiecare, au convenit amanarea proiectului pana la sfarsitul lui iunie, se arata intr-un comunicat al NEK.
Cele doua companii au semnat un memorandum de intelegere care blocheaza activitatile de constructie a centralei pe malul Dunarii, in apropiere de o zona seismica, si amana comandarea de noi echipamente pentru centrala.
"Companiile au decis sa efectueze o analiza detaliata a problemelor legate de siguranta", potrivit NEK.
Cele doua companii au convenit in noiembrie sa inceapa lucrarile de constructie pana la sfarsitul lui martie, iar centrala sa devina operationala pana in 2017.
Tot marti, NEK s-a angajat, fara consimtamantul guvernului, sa semneze, in termen de doua luni, un document angajant privind constructia Belene.
Din acest motiv, directorul general al NEK, Krasimir Parvanov, a fost concediat, a anuntat Ministerul Energiei.
"Sustinem memorandumul de amanare a proiectului, dar Parvanov nu avea prerogativele sa se angajeze ca... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 23:20
Dezastrul de la centrala nucleara de la Fukushima a trezit interesul tuturor tarilor care planificau sa investeasca in dezvoltarea centralelor nucleare. Expertii au ridicat problema rentabilitatii si sigurantei reactoarelor nucleare. Astfel, guvernele marilor puteri au luat decizia de a-si reevalua centralele nucleare pentru a preveni un dezastru similar celui din Japonia, potrivit CNN.com.Ne putem baza pe energia nucleara?
In SUA exista 104 reactoare nucleare, iar in Japonia erau 54 inainte de cutremur si tsunami.
20% din energia electrica din SUA este furnizata din energie nucleara, in timp ce in Japonia aceasta insumeaza 27%, potrivit Administratiei Informationale de Energie SUA.
Pentru tari precum Japonia, care nu dispun de resurse naturale de petrol si gaze, centralele nucleare pot fi o optiune atractiva.
Potrivit expertilor, o tara ar trebui sa aiba un portofoliu de surse de energie diverse pentru a putea asigura o acoperire constanta.
In opinia acestora, tarile ar trebui sa aiba o forma de generare a energiei electrice pe piata interna, fara a se baza in intregime pe importuri.
A te baza doar pe petrolul strain poate fi o mare problema in cazul in care tara exportatoare decide sa mareasca preturile sau sa reduca aprovizionarea.
In opinia expertilor, centralele nucleare asigura tarilor siguranta energetica de care acestea au nevoie.
Cu toate acestea, realizarea armelor nucleare poate deveni o problema de securitate.
Plutoniul din combustibilul folosit la... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 18:58