Primarul Barcelonei, Ada Colau, a acuzat, sambata, guvernul catalan destituit al lui Carles Puigdemont ca a condus regiunea "la dezastru", in conditiile in care majoritatea catalanilor "nu dorea" o declaratie de independenta.
Prezenta la o reuniune a partidului sau Catalunya en Comu (de stanga), Ada Colau a pretins explicatii din partea liderilor separatisti, cerand in acelasi timp eliberarea celor aflati in arest, transmite AFP.
"Vrem ca detinutii sa fie eliberati, dar vrem si ca un guvern iresponsabil care a condus tara la dezastru sa-si infrunte (responsabilitatile) si sa-si recunoasca greselile", a declarat Ada Colau, inainte de a participa sambata dupa-amiaza la o mare manifestatie la Barcelona pentru eliberarea politicienilor incarcerati.
Liderii separatisti "au provocat tensiuni in tara (Catalonia) si au prezentat o declaratie unilaterala de independenta pe care majoritatea (populatiei) nu o dorea", a afirmat Ada Colau, care nu sustine independenta, dar este partizana unui referendum de autodeterminare care sa transeze problema.
"Ei au facut aceasta declaratie de independenta, inseland populatia pentru interese partizane", a adaugat ea.
Declaratia de independenta, votata la 27 octombrie de 70 din cei 135 de membri ai parlamentului catalan, "nu a adus republica", a constatat Ada Colau, reprosand Executivului condus de Carles Puigdemont, in prezent destituit, ca a plecat in Belgia, lasand Catalonia "singura in fata incertitudinii".
"Au facut... mai mult
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 19:01
Accidentul nuclear de la Cernobil a lasat multe rani deschise. Marti se implinesc 30 de ani de la dezastru, iar noi marturii cutremuratoare ies la iveala.
Zoya Sheftalovici era doar un copil cand s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie. Intr-un amplu material publicat pe Politico, Zoya rememoreaza evenimentele tragice din primavara anulului 1986, dar si cum dezastrul i-a schimbat viata.
Fusese o zi normala de aprilie, nimic nu avea sa prevesteasca dezastrul. Seara, bunica ei, medic, s-a grabit acasa. "Nu o lasati pe Zoya sa iasa afara, inchideti ferestrele, s-a intamplat ceva", a tipat alarmata batrana. O colega al carei sot era un ofiter KGB i-a spus ca un accident cumplit s-a produs undeva in nord. Atat, fara niciun detaliu. Batrana oricum nu auzise niciodata de centrala nucleara de la Cernobil, din apropiere de micutul oras Pripyat.
A fost mai usor de zis decat de facut. Patru oameni - parintii, sora si Zoya - locuiau intr-o singura camera, intr-un mic ...citeste mai departe despre "Marturii cutremuratoare de la cel mai mare dezastru nuclear: Cernobil mi-a otravit copilaria" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Aprilie 2016, ora 14:33
Criza economica din state precum Ucraina, Belarus si Rusia a dus si la reducerea sau incetarea programelor de testare a nivelului de radiatii din zonele afectate de explozia centralei nucleare de la Cernobal, sustin reprezentantii Greenpeace.
Grupul de activisti de mediu a comandat efectuarea mai multor teste in regiune si au ajuns la o concluzie infioratoare: apa, mancarea consumata de localnici, ba chiar si lemnul de foc sunt contaminate cu izotopi radioactivi, relateaza Reuters.
"E in ceea ce mananca si beau"
Testele facute in numele Greenpeace au aratat ca nivelul de izotopi cesiu 137 si strontium 90 s-a diminuat intr-o oarecare masura la nivelul intregii regiuni, dar persista la un nivel ridicat in zonele impadurite.
In aceste conditii, populatia locala este supusa riscului de a se contamina involuntar, neconstientizand pericolul la care se expune.
"Este in ceea ce mananca si beau. E in lemnul folosit la constructii si in cel pe care il ard ca sa se incalzeasca", arata raportul "Cicatrici nucleare: Mostenirea durabila de la Cernobil si Fukushima" intocmit de Greenpeace.
Raportul arata si ca "Ucraina nu mai dispune de fonduri suficiente pentru a finanta programele necesare pentru protectia publicului. Ceea ce inseamna ca expunerea la radiatii a populatiei care traieste in zonele afectate este asteptat sa creasca".
Testele efectuate in zonele afectate din Ucraina, Belarus si Rusia au evidentiat ca in unele locuri, nivelul izotopilor radioactivi... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 13:50
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat joi ca a trimis un control la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, iar concluziile privind activitatea institutiei sunt dezastruoase.
Intrebata cum comenteaza situatia de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, Raluca Pruna a spus: "As dori sa nu fac niciun fel de comentariu. Ce se intampla acolo este scandalos si imi pare rau ca angajati ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie au ales sa exporte in presa o problema institutionala".
Ministrul Justitiei a precizat ca a trimis un control la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, iar concluziile le va prezenta joi.
"Am trimis un control la ANC si, pentru ca am exportat in presa, veti afla astazi concluziile, care sunt dezastruoase cu privire la activitatea ANC", a mai spus Raluca Pruna, la intrarea in sediul Institutului National de Statistica, unde participa la bilantul Directiei de Investigare a ...citeste mai departe despre "Pruna: Ce se intampla la Autoritatea pentru Cetatenie e dezastruos - posturi ocupate pe relatii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 12:16
Un jurnalist financiar "a marturisit" ca a provocat "panica si dezordine" pe pietele bursiere chineze si "pierderi uriase tarii".
Wang Xiaolu, un jurnalist de la revista Caijing, a fost retinut dupa recenta furtuna bursiera chineza pentru raspandirea de informatii false cu privire la titlurile financiare cu contracte la termen, potrivit agentiei oficiale China Noua (Xinhua), preluata de France Presse.
Intr-un articol publicat in iulie, Wang a afirmat ca autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare studia posibilitatea iesirii fondurilor publice de pe piata.
Comisia chineza de reglementare a pietelor financiare (CSRC) a dezmintit rapid ceea ce a scris jurnalistul, numindu-l "iresponsabil".
Potrivit agentiei oficiale, jurnalistul "a marturisit" ca "informatiile sale false au creat panica si dezordine la Bursa, subminand serios increderea in piete si provocand pierderi uriase tarii si investitorilor".
Dar revista Caijing a declarat, intr-un comunicat postat pe site-ul... citeste mai departe despre "Dezastru la bursa din China: Un jurnalist marturiseste" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 07:40
Compania olandeza Shell a primit, la inceputul acestei saptamani, avizul Departamentului de Interne al guvernului american pentru demararea operatiunilor de extractie a petrolului in apele Marii Chukchi, din largul coastelor Alaskai.
Acordul, desi nu duce la inceperea imediata a forajelor in zona, i-a infuriat pe ecologistii americani, care considera ca efectele asupra mediului vor fi catastrofale, anunta revista Times.
Unda verde la foraj
Oficialii de la Washington sustin ca avizul dat de Biroul de Management al resurselor de Energie din Ocean (BOEM) este doar primul din multe altele pe care gigantul industriei petroliere va trebui sa le obtina.
Pe de alta parte, multi analisti sustin ca acest act emis de BOEM are darul de a elimina multe alte obstacole birocratice din cale.
"Am abordat acest proiect cu deosebita grija luand in considerare potentialul deschiderii unui perimetru de exploatare in Marea Chukchi.
Forajele vor corespunde celor mai inalte standarde pentru protectia ecosistemului din zona, a comunitatilor arctice, a nevoilor de subzistenta si a traditiilor populatiei din Alaska", a explicat Abigail Ross Hopper, directorul BOEM.
Risc de dezastru ecologic
Parerile oficialilor din guvernul federal nu sunt impartasite si de miscarile ecologiste de pe tot cuprinsul Americii.
Precedentul creat in Golful Mexic in 2010, in scandalul Deepwater Horizon, cand o uriasa pata de petrol a afectat iremediabil ecosistemul marin din zona da inca fiori... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 12:59
Cand toti ochii sunt indreptati spre conflictele armate din mai multe regiuni ale globului, Rusia risca sa produca un dezastru nuclear de nivelul celui de la Cernobil.
Autoritatea norvegiena pentru Protectia Impotriva Radiatilor a transmis ca un adevarat dezastru poate avea loc in viitor in Arctica din cauza unor practici folosite de Rusia cu cateva decenii in urma, noteaza Business Insider.
Tragedia se poate produce in Marea Barents (aflata in apropierea Norvegiei, Rusiei si Finlandei) si in Marea Kara (aflata in apropierea Rusiei).
Pana in 1991, Uniunea Sovietica a folosit aceste zone ca o groapa de gunoi in care isi depunea deseurile nucleare, iar urmarile s-ar putea simti in curand, conform cercetatorilor norvegieni.
Paradox nuclear: Hiroshima si-a continuat viata, dar Cernobilul ramane pustiu
Aceasta practica era obisnuita pentru majoritatea tarilor in acea perioada, insa Rusia a scufundat o cantitate semnificativa, nu foarte departe de tarile vecine.
Concret, ...citeste mai departe despre "Avertisment incredibil: Rusia risca sa produca un dezastru nuclear de nivelul Cernobil" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 16:51
Presedintele Traian Basescu a caracterizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) drept "un dezastru din punctul de vedere al eficientei cheluirii banilor", intr-o enumerare a deficientelor existente in sistemul de sanatate, in cadrul conferintei de presa tinute, miercuri, la Cotroceni.
"Realitatea ne arata ca principalele probleme pe care le avem sunt monopolul CNAS, care este un dezastru din punct de vedere al eficientei cheltuirii banilor, apoi politizarea sistemului sanitar, ineficienta, coruptia si abia apoi subfinantarea", a declarat Traian Basescu.
In 2000, bugetul sanatatii era de un miliard de euro, in 2011 bugetul sanatatii a depasit cinci miliarde de euro, iar rezultatul a fost lipsa de performanta, lipsa de proceduri si subfinantarea, a spus seful statului.
Potrivit presedintelui, sistemul de sanatate nu a progresat, desi s-au introdus in el de cinci ori mai multi bani.
"Asta inseamna ca modul in care administram sistemul e deficitar, iar populatia e nemultumita pe buna dreptate, chiar daca sunt insule de excelenta", a adaugat acesta.
Basescu a declarat ca actualul sistem al CNAS ar trebui inlocuit cu asiguratori privati.
Intrebat de jurnalisti ce ar presupune reformarea CNAS, Traian Basescu a raspuns:
"CNAS nu reuseste sa urmareasca ce se intampla cu medicamentele, cu costurile din spitale. Este clar ca avem o problema de sistem, nu de oameni".
In Romania exista 42 de case judetene care nu se ocupa de controlarea banilor, a... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 19:06
Nivelul de radiatii din Fukushima a atins un nivel critic, locuitorii pe o raza de 20 de kilometri fiind rugati sa paraseasca zona. Pe o scara a severitatii de la 1 la 7, radiatiile din Japonia au fost setate la 4 de catre Agentia Internationala de Energie Atomica.In acest context, explozia de la Cernobal a revenit in mintea tuturora. Este cel mai grav dezastru nuclear de pana acum, fiind singurul notat cu 7, potrivit Business Insider. Dupa explozie, locuitorii pe o raza de 30 de km au fost evacuati. Unii au refuzat, iar altii s-au intors la cateva zile de la dezastru. Orase ca Prypyat, situat la 3 km de Cernobal, care aveau o populatie de peste 50.000 de locuitori inainte de accidentul nuclear, continua sa fie parasite. Iata cum au fost afectate vietile a 120.000 de oameni, de catre cel mai mare dezastru nuclear de pana acum.O privire din aer a centralei nucleare de la Cernobal arata daunele provocate de o explozie la unul dintre reactoare, care a eliberat mari cantitati de material radioactiv in atmosfera pe 26 aprilie, 1986.Unul dintre inginerii care lucrau la centrala, alaturi de fiul sau. A fost a doua victima a explozie, murind la patru ore dupa accident.Pompierii spala o masina din Germania de Vest, aproape de frontiera. Masina vine din Polonia, afectata la randul ei de explozia de la Cernobal. Poza facuta pe 3 mai 1986.Spital abandonat in Pripyat, oras complet evacut dupa accidentul nuclear din Ucraina.Sarcofagul care acopera reactorul 4 de la Cernobal, cel care a... mai mult
Marti, 15 Martie 2011, ora 22:25