Procurorii de la Sectia a doua de la Directia Nationala Anticoruptie din Bucuresti (DNA) au inceput o serie de cercetari prealabile in dosarul Dexia, in care municipalitatea ieseana este acuzata ca a cheltuit ilegal o parte din fondurile in valoare de 2.000 de miliarde de lei, primite de la Banca Dexia.
Primaria din Iasi, condusa de Gheorghe Nichita, a finantat cu banii incasati de la Banca Dexia mai multe proiecte, printre care modernizarea a 142 de strazi sau construirea blocurilor de locuinte din Gradinari.
Dupa ce prefectul judetului Dragomir Tomaseschi a comandat o serie de verificari si expertize, s-a constatat ca la proiectul de modernizare a celor 142 de strazi s-a decontat o cantitate de materiale mult mai mare decat cea folosita la lucrarile executate. De exemplu, s-au platit cu 2.000 de metri patrati de pavele mai mult decat cantitatea reala folosita la pavarea trotuarelor,arata Buna Ziua Iasi.
Printre firmele care au contractat lucrari de executie in cadrul proiectelor finantate cu bani de la Dexia, se numara: SC Citadin SA, SC Constructii Feroviara Grup Colas SA, SC Euroconstruct Group SRL, SC Compania de Constructii Feroviara Campulung Moldovenesc si RJR International SRL. mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 14:09
Dexia face eforturi pentru a strange capital, anunta Karel de Boeck, directorul general al grupului franco-belgian.
"Dexia continua sa piarda bani", a declarat de Boeck sambata, conform Reuters. "De aceea ne straduim sa sporim capitalul", a continuat acesta.
Dexia a devenit prima victima a crizei datoriilor suverane, fiind salvata in 2011 de catre Belgia, Franta si Luxemburg. Institutia financiara nu a mai reusit sa-si continue strategia de a imprumuta de pe pietele pe termen scurt pentru a-si finanta imprumuturile pe termen lung.
Directorul General Dexia a anuntat ca banca ia in considerare ori varianta de a strange tot capitalul printr-o singura operatiune, ori treptat, prin operatiuni anuale recurente.
De Boeck nu a precizat insa ce suma intentioneaza sa adune si daca va face acest lucru la sfarsitul lui 2012 sau inceputul lui 2013.
Guvernatorul bancii centrale belgiene, Luc Coene, a declarat in august ca Dexia va trebui recapitalizata in cazul in care conditiile de pe piata se vor inrautati. mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 18:01
Belgia si Franta au ajuns la un acord pentru a ajuta grupul financiar Dexia cu linii de credit in valoare de 17 miliarde de euro, in schimbul unei separari mai rapide de Dexia Bank, detinuta de statul belgian, potrivit presei locale.
Dexia Bank Belgia, o divizie a grupului, a fost nationalizata de statul belgian ca urmare a unui ajutor de patru miliarde de euro si a anuntat in noiembrie o expunere de 56 de miliarde de euro fata de grup, citate de Reuters.
O mare parte a expunerii este parte a finantarii pentru Dexia Credit Local, institutie financiara care asigura imprumuturi autoritatilor locale din Franta, din care 22 de miliarde de euro nu este garantata.
Belgia va garanta 60,5% din valoarea liniei de credit pentru Dexia, potivit publicatiilor L'Echo si De Tijd.
Guvernul belgian a refuzat sa comenteze, iar reprezentantii Dexia nu au fost disponibili.
Dexia a anuntat, joi, ca risca sa dea faliment, dupa ce a raportat o pierdere de 11,6 miliarde de euro pentru anul trecut, ca urmare a divizarii operatiunilor si expunerii fata de datoria statului elen si alte active toxice. mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 16:02
Guvernul francez ia in calcul nationalizarea diviziilor inca independente ale grupului financiar Dexia.
In operatiune ar fi incluse companiile Dexia Credit Local, specializata in credite pentru primarii si autoritati locale, si vehiculul de refinantare Dexia Municipal Agency, au declarat mai multe surse apropiate situatiei pentru Les Echos, preluat de Reuters.
O sursa apropiata ministerului francez de Finante sustine ca nu are cunostinta despre vreun plan de nationalizare.
Dexia a fost salvata de la faliment in octombrie de guvernele din Belgia, Franta si Luxembourg, care au decis sa ofere garantii pentru finantarea bancii.
Guvernul belgian a nationalizat deja activitatile bancare locale ale Dexia.
Grupul incearca sa vanda majoritatea operatiunilor, urmand sa se restranga la o asa-numita "bad bank", banca de active neperformante.
Intentia Frantei de a nationaliza Dexia este motivata partial de deteriorarea pozitiilor financiare ale celor trei state implicate in salvarea grupului, care a condus la scaderea calitatii garantiilor oferite, noteaza Les Echos.
Totodata, transferul vehicului de refinantare al Dexia catre banca franceza de stat Caisse des Depots (CDC) pune presiuni prea mari pe finantele publice, scrie ziarul.
CDC a contribuit in octombrie la salvarea Dexia, alaturi de Banque Postale, prin asigurarea a peste 65% din activele diviziei de credite locale a Dexia, un portofoliu de creante totalizand aproximativ 70 miliarde euro.
In ceea ce... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 10:35
Partidele politice belgiene au ajuns la un consens in vederea planului de reducere a deficitului bugetar al tarii, la o zi dupa ce agentia de rating Standard & Poor's a redus ratingul tarii de la AA+ la AA, cu perspective negative.
Primul ministru interimar al tarii, Yves Leterme a cerut sa se ajunga la o intelegere intre cele sase partide inainte de deschiderea pietelor de luni dimineata, relateaza Bloomberg.
"Bugetul respecta intelegerile dintre Belgia si Uniunea Europeana," au spus, intr-o declaratie comuna, reprezentantii partidelor. "Va reduce deficitul tarii cu 2,8 procente din PIB in 2012, pentru a ajunge la 0% in 2015."
Ratingul Belgiei a fost redus cu o treapta pana la AA de catre expertii Standard & Poor's care au sustinut ca pretul salvarii bancii Dexia, lipsa consensului politic si cresterea inceata nu vor ajuta la reducerea celui de-al cincilea cel mai mare deficit al zonei euro.
Consensul asupra bugetului vine la peste 500 de zile de cand Belgia a ramas fara un guvern ales.
Costul de imprumut al tarii a atins maximul ultimilor 11 ani dupa ce guvernul interimar a anuntat cumpararea bancii Dexia si garantarea creditelor afectate pe 10 ani.
Regele Belgiei, Albert II-lea a salutat consensul asupra bugetului pentru 2012 si a cerut formarea unui guvern cat mai rapid cu putinta. mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 16:30
Speculatorii financiari folosesc metode necinstite pentru a forta un faliment al obligatiunilor guvernamentale, asemenea piraterei din secolul XVII-lea, a afirmat Seful grupului franco-belgian Dexia, Pierre Mariani.
Mariani a fost nevoit sa ceara ajutorul guvernamental pentru Dexia, din cauza declinului puternic al portofoliilor de obligatiuni guvernamentale detinute.
Bancherul a criticat speculatorii, in cadrul unui seminar organizat la Bruxelles, afirmand ca acestia cumpara asigurari impotriva riscului de faliment, dupa care incearca sa-l produca.
"Suntem intr-o situatie in care oameni cu intentii necinstite cumpara aceste asigurari, iar pe la spate finanteaza pirati care le permit sa obtina foarte multi bani.
Mecanismul este asemanator cu cel interzis de Anglia in secolul XVII, care permitea unor persoane sa subscrie la asigurarea unui vas comercial, chiar daca nu erau coproprietari, dupa care plateau pirati sa scufunde nava", a spus Mariani.
Dexia depinde de imprumuturi pe termen scurt de la banca centrala pana la finalizarea unui sistem de garantii de catre Franta si Belgia.
Confruntat cu pericolul falimentului, grupul franco-belgian a acceptat in octombrie nationalizarea diviziei din Belgia. In acelasi timp, Franta, Belgia si Luxemburg s-au angajat sa asigure bancii garantii in valoare de 90 de miliarde de euro, insa detaliile nu au fost inca stabilite. mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 19:57
Guvernele din Franta, Belgia si Luxemburg au ajuns duminica la un acord pentru un plan de salvare a Dexia, prima banca victima a crizei datoriilor statelor din zona euro, anunta Mediafax.
Executivele si-au reafirmat solidaritatea pentru gasirea unei solutii de asigurare a viitorului Dexia", se arata intr-un comunicat al biroului premierului interimar belgian Yves Leterme.
La discutii au participat premierul belgian Leterme, omologul sau francez Francois Fillon si o delegatie din Luxemburg condusa de ministrul de Finante Luc Frieden.
Solutia, care este rezultatul consultarilor intense ale partenerilor implicati, va fi supusa aprobarii consiliului de administratie al Dexia, potrivit comunicatului.
Banca franco-belgiana are o expunere la credite riscante de 700 miliarde de dolari, de peste doua ori mai mare decat PIB-ul Greciei.
Dexia, prima banca victima a crizei datoriilor statelor din zona euro, a fost nevoita in aceasta saptamana sa ceara sprijin guvernamental, din cauza lipsei de lichiditati, iar actiunile sale au scazut cu 42%.
Principalele probleme sunt cum sa fie separate activele neperformante ale bancii, cat trebuie sa plateasca Belgia pentru nationalizarea operatiunilor bancare belgiene ale Dexia si daca si alte parti, precum regiunile acestei tari, sa fie implicate in achizitie.
mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 07:52
Dexia va vinde sau inchide filialele din sapte tari est-europene, printre care si Romania, dupa ce Moody's a pus presiune pe grupul financiar prin scaderea severa a ratingului atribuit Dexia Kommunalkredit Bank, scrie ziarul belgian L'Echo."Dexia isi ingheata creditarea in Europa de Est. Filialele sale vor fi vandute sau inchise. Grupul bancar a confirmat masura agentiei de rating Moody's, potrivit publicatiilor De Standaard si Het Nieuwsblad", scrie L'Echo.
Dexia se confrunta cu presiuni din ce in ce mai mari asupra activitatilor sale de baza, precum finantarea municipalitatilor. Dupa Comisia Europeana, si Moody's spune ca exista posibilitati reduse in viitor pentru modelul economic aplicat de Dexia.
Potrivit Moody's, filiala pentru Europa de Est a grupului, Dexia Kommunalkredit Bank (DKB), este mult mai vulnerabila decat restul afacerilor. Agentia de rating a scazut calificativul atribuit DKB pentru puterea financiara de la C- la E.
Aceasta masura scumpeste imprumuturile de pe piata interbancara pentru entitatea financiara si este aproape o condamnare la moarte pentru filiala Dexia, mai scrie publicatia belgiana. DKB are active de 4 miliarde euro si este prezenta in sapte tari: Slovacia, Polonia, Cehia, Romania, Ungaria, Bulgaia si Croatia.
L'Echo mai precizeaza ca Dexia va decide care sunt afacerile pe care le va inchide si pe care le va vinde in urma discutiilor cu Comisia Europeana. Dexia a criticat retrogradarea de catre Moody's si insista ca lichiditatea si... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 00:16
Franta, Belgia si Luxemburg au reinnoit garantiile de stat acordate pentru finantarile bancii Dexia, insa au redus cu o treime valoarea totala a acestora, la 100 de miliarde de euro, a anuntat vineri seara grupul franco-belgian, potrivit Les Echos, informeaza NewsIn.Garantiile de stat fusesera acordate in octombrie 2008, cand Dexia a fost salvata printr-un plan comun al guvernelor din Franta, Belgia si Luxemburg, ce au injectat capitaluri de 6,4 miliarde de euro. Ca urmare a deciziei de vineri, garantiile au fost prelungite pana in 31 octombrie 2010.
"Dexia intentioneaza sa iasa in mod ordonat din mecanismul de garantii de stat acordate la finantari pana in 31 octombrie 2010, ceea ce inseamna ca nicio alta finantare garantata de state nu va mai fi realizata de catre grup dupa aceasta data", a precizat grupul, intr-un comunicat.
Chiar daca valoarea garantiilor a fost redusa de la 150 miliarde euro la 100 miliarde euro, Dexia s-a angajat sa limiteze utilizarea garantiilor la maximum 80 miliarde euro, "data fiind imbunatatirea situatiei lichiditatii".
Valoarea garantiilor folosite de Dexia se ridica la 73,5 miliarde euro in 17 septembrie, fata de 95 miliarde euro in luna mai.
De asemenea, scadenta noilor garantii pe termen lung emise in cadrul mecanismului de garantare publica s-a marit la patru ani, de la maximum trei ani in prezent.
Din 16 octombrie, Dexia nu va mai folosi garantia de stat pentru noile contracte de finantare cu maturitate de sub o luna si la cele fara... mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 13:44