Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca SUA sunt in prezent in masura sa desfasoare o noua racheta de croaziera cu lansare terestra in Romania si Polonia, un scenariu pe care il considera drept o amenintare la care Moscova trebuie sa reactioneze, informeaza Reuters.
Pentagonul a declarat luni ca a testat o racheta de croaziera cu configuratie conventionala care si-a atins tinta dupa mai mult de 500 km (310 mile) de zbor, primul test de acest tip de la incetarea tratatului istoric de dezarmare nucleara in aceasta luna.
Testul a urmat retragerii oficiale la 2 august a SUA din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) din perioada Razboiului Rece, dupa ce au acuzat Rusia de incalcarea pactului, acuzatie respinsa de Moscova.
Putin, care s-a exprimat de la Helsinki unde efectueaza o vizita, a declarat ca Washingtonul si-ar putea utiliza sistemele existente in Romania si Polonia pentru a lansa aceasta racheta, ceea ce inseamna ca ar putea sa o desfasoare usor si rapid daca ar dori.
"Lansarile acestei rachete pot fi efectuate de pe sistemele de (lansare) amplasate deja in Romania si Polonia. Nu trebuie sa schimbe decat software-ul. Si nu cred ca partenerii nostri americani vor informa nici macar Uniunea Europeana in aceasta privinta. Aceasta implica noi amenintari pentru noi la care trebuie sa reactionam', a spus Putin.
Testul efectuat de Pentagon ar fi fost interzis de INF, care interzice rachetele terestre cu o raza cuprinsa intre 310 si... mai mult
Miercuri, 21 August 2019, ora 20:35
Rusia a primit informatii din partea Statelor Unite privind instalarea temporara a sistemului antiracheta Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) in Romania.
Anuntul a fost facut vineri de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, argumentand ca sunt necesare clarificari suplimentare privind baza de la Deveselu.
"Am primit anumite informatii si explicatii despre motivele instalarii temporare a sistemului THAAD pe durata lucrarilor de intretinere la baza balistica din Deveselu, Romania. Analizam informatiile", a declarat Serghei Riabkov, citat de agentia de presa Tass.
Rusia "nu poate intelege ce sarcini va indeplini sistemul Aegis pentru uz terestru in domeniul apararii balistice. Poate ca problema este ca noi intelegem amenintarile in mod diferit fata de SUA si aliatii acestei tari", a subliniat Riabkov.
"De asemenea, nu este clar pentru Rusia cum pot Statele Unite - daca pot - sa garanteze ca lansatoarele universale Mk-41, incluse in sistemul Aegis Ashore, nu vor fi folosite pentru lansarea rachetelor sol-sol. Am discutat de multe ori despre aceasta problema cu colegii nostri americani in timpul negocierilor pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), atunci cand inca era posibil sa ajungem la un acord rezonabil si sa mentinem Tratatul. Cu toate acestea, decizia Statelor Unite de a submina Tratatul a prevalat. Tratatul probabil va inceta sa existe pe 2 august 2019", a subliniat Serghei Riabkov.
Sistemul balistic THAAD va fi... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 15:22
Moscova urmareste indeaproape situatia legata de planurile SUA de a desfasura temporar in Romania sistemul de aparare antiracheta THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a declarat ministrul adjunct de Externe rus, Aleksandr Grusko.
"Urmarim situatia indeaproape.Un proverb rusesc spune: 'Nimic nu este mai permanent decat ceva temporar'", a spus el, citat de agentia de presa oficiala TASS.
"Exista intrebari: care sunt motivele pentru implementarea ca atare a THAAD si ce implica modernizarea instalatiilor antiracheta in Romania?", a adaugat Grusko in marja celei de-a 27-a reuniuni a Consiliului pentru politica externa si aparare din Rusia (SVOP), organizatie neguvernamentala care grupeaza importanti oameni politici, diplomati, analisti de politica etc.
"Pana in prezent, ni s-a spus la orice nivel politic ca elementele antiracheta care se desfasoara la o baza in Romania sunt destinate exclusiv pentru a contracara amenintarile cu racheta provenind din exteriorul regiunii euroatlantice si ca, potrivit caracteristicile lor fizice, ele nu sunt capabile sa intercepteze armele strategice din dotarea Rusiei", a spus in continuare diplomatul rus.
Potrivit acestuia, Moscova este interesata sa stie ce fel de lucrari vor fi efectuate la instalatiile antiracheta din Romania.
"Se stie ca, in prezent, SUA lucreaza la imbunatatirea tehnologiei de interceptare a rachetelor si multi nu ascund deja faptul ca sistemul de aparare antiracheta al SUA, inclusiv segmentul... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 08:08
Fortele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au trimis in Europa sase bombardiere B-52 capabile de a purta incarcatura nucleara.
Acestea au fost trimise pentru exercitii de "integrare si pregatire aviatica" alaturi de aliatii regionali si partenerii NATO, insa miscarea este vazuta ca un "mesaj puternic" catre Rusia, care sarbatoreste in aceste zile 5 ani de la anexarea Crimeii.
Luni, 4 bombardiere B-52 au efectuat zboruri in mai multe locatii din Europa, inclusiv in Marea Norvegiei, Marea Baltica/Estonia si Marea Mediterana/Grecia, potrivit Fortelor Aeriene americane.
Bombardiere B-52 de la baza aeriana Andersen din Guam si RAF Fairford (Gloucestershire, Anglia) au efectuat, de asemenea, zboruri de "familiarizare in teritoriile din Indo-Pacific si Europa", conform CNN.
"Zborurile din Indo-Pacific si Europa au demonstrat angajamentul SUA fata de aliati si parteneri prin angajarea la nivel mondial a fortelor militare", au transmis Fortele Aeriene ale SUA intr-un comunicat de presa.
Amintim ca aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Fortelor Aeriene Romane au desfasurat, in septembrie 2018, activitati de antrenament in comun in spatiul aerian al tarii noastre cu un bombardier strategic american de tip B-52.
Tensiunile dintre SUA si Rusia s-au amplificat constant in ultimele luni, dupa confiscarea de catre Rusia a navelor ucrainene si capturarea marinarilor, dupa o confruntare in stramtoarea Kerci, in noiembrie.
Actiunile Rusiei si retinerea... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 12:21
NATO considera ca recenta afirmatie a Rusiei privind sistemul de aparare antiracheta din Romania constituie "o noua incercare de a distrage atentia de la incalcarea de catre Moscova a tratatului INF (Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare) prin dezvoltarea si desfasurarea rachetei SSC8", a afirmat purtatoarea de cuvant a Aliantei nord-atlantice Oana Lungescu.
"Facem apel la Rusia sa inceteze sa mai faca astfel de afirmatii nefondate si sa se concentreze in schimb asupra revenirii la respectarea INF", a subliniat intr-un comunicat Oana Lungescu.
NATO precizeaza ca baza de la Deveselu face parte din sistemul de aparare antiracheta al NATO, care este "pur defensiv", iar in plus echipamentele "UAV (drone) ale SUA la care face referire Rusia nu sunt rachete". "Nici apararea antiracheta a NATO si nici UAV-urile americane nu incalca INF", a insistat purtatoarea de cuvant.
Ministrul de Externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat vinerea trecuta intr-un interviu pentru postul de televiziune public Rossia-24 ca posibilitatea desfasurarii a 24 de rachete americane de croaziera Tomahawk in Romania este reala la ora actuala si a subliniat ca Moscova nu poate ignora o astfel de amenintare.
"Nu putem sa ne incredem in ceea ce spun americanii, care sustin ca, in prezent, nu au intentia de a folosi astfel de mijloace in sistemele lor Aegis Ashore", a afirmat intre altele inaltul responsabil diplomatic rus, in contextul in care SUA au anuntat ca se retrag din... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 15:53
Ministerul Apararii din Rusia a informat, joi, ca Statele Unite ar trebui sa isi distruga sistemele balistice MK-41 plasate in Romania pentru a putea astfel sa respecte Tratatul INF.
De asemenea, ministerul a precizat ca Washingtonul ar trebui sa distruga si dronele de atac din acelasi motiv, scrie Reuters.
"Ministerul rus al Apararii invita partea americana, in perioada premergatoare anularii Tratatului INF, sa ia masurile necesare pentru revenirea la respectarea stricta a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de actiune scurta si medie si a dronelor militare care intra sub incidenta Tratatului", a comunicat joi seara Ministerul rus al Apararii.
Ministerul a informat ca l-a convocat pe atasatul militar al ambasadei SUA la Moscova pentru a-i inmana o nota care contine cererea Moscovei privind distrugerea scutului antiracheta de la Deveselu.
Pe de alta parte, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valery Kuzmin, a declarat, tot joi, ca tara sa este dispusa sa poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), insa nu va fi cea care sa initieze discutiile, insa a dat asigurari ca Romania nu va fi tinta unor actiuni ostile.
Despre ce anume poate astepta Romania din partea Rusiei in urma declaratiilor facute dupa ce Statele Unite au decis retragerea din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, Valery Kuzmin a spus intr-o conferinta de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 20:43
Ministrul de Finante Eugen Teodorovici si-a prezentat, vineri, viziunea sa asupra parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. El sustine ca, atat timp cat Romania isi respecta obligatiile de a cumpara, de exemplu, rachete, si americanii ar trebui sa faca business in Romania.
Teodorovici a fost intrebat, intr-un interviu cu Val Valcu si Bogdan Chirieac, la DC News, daca nu ar fi fost mai util sa facem o autostrada decat sa cumparam "niste rachete", facand referire la Sistemul Patriot.
"Aici clar e un angajament si trebuie respectat. Cand statul incheie o intelegere e primul care trebuie sa o duca la bun sfarsit, ca si exemplu. Dar la fel de bine, intr-o intalnire cu ambasadorul Hans Klem, i-am spus 'domnule ambasador, noi am semnat acel parteneriat strategic de 20 de ani sau de cand am semnat noi, domne', hai sa trecem la chestiuni concrete. Adica 4 miliarde (de dolari, n.red.) costa rachetele? De 4 mld vreau sa facem noi bussiness, firmele romanesti, cu cele americane.
Aveti baza in Romania. Foarte bine si ne bucuram de aceasta prezenta. Dar cat consumati voi din Romania? Cumparati alimentele, apa pe care o beti, uniformele pe care le aveti, dati comanda in Romania ca ele sa fie produse de catre noi? Asa trebuie sa fie schimbul acesta. Asa trebuie purtata discutia de azi inainte cu orice partener vine in Romania. Adica trebuie sa castigam si noi ca tara.
Bun, 4 miliarde. De ce sa nu spunem asa: domne', nu cumpar de 4 mld, cumpar o treime din cat... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 15:06
Statele Unite instaleaza elemente antibalistice in diverse zone, inclusiv in Romania, pentru dezvoltarea unui sistem de atacare a oricarui adversar din lume, inclusiv a Rusiei si Chinei, acuza Moscova, avertizand ca tarile care gazduiesc baze antiracheta sunt "ostatice" si nu vor fi aparate.
"Sistemul american antiracheta reprezinta doar un factor pentru imbunatatirea capacitatilor balistice in intreaga lume, generand astfel o noua cursa a inarmarii. In realitate, sistemul de aparare antiracheta este o componenta esentiala a Planului Global de Atacuri Rapide, care ar urma sa permita Washingtonului sa loveasca orice adversar al Statelor Unite in orice parte a lumii in cel mult o ora", a afirmat colonelul Aleksandr Emelianov, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, in cursul unei reuniuni ruso-chineze organizate in cadrul Comisiei Adunarii Generale ONU pentru Monitorizarea situatiei internationale si dezarmare.
"Extinderea nelimitata a elementelor sistemului american antiracheta reprezinta o amenintare pentru omenire si o provocare la adresa securitatii mondiale. Statele Unite ar putea lansa atacuri devastatoare asupra Rusiei si fortelor strategice ale Chinei din zone aflate in Europa, blocand orice tip de riposta.
Washingtonul incearca sa puna capat echilibrului existent in prezent pentru a obtine suprematia strategica la nivel mondial. Extinderea in continuare a sistemului antiracheta american reprezinta un pericol grav penetru securitatea... mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 12:47
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, luni, ca partea romana a contribuit cu cinci milioane de lei pentru lucrarile la facilitatea antiracheta din cadrul bazei militare Deveselu.
Intrebat cat a cheltuit pana in prezent MApN in acest proiect, Dusa a raspuns: "Am executat lucrari de 5 milioane de lei. Daca licitatia se va finaliza pentru iluminatul perimetral, in acest an vom mai cheltui niste bani. Pentru aceasta am avut prevazut un buget de 8 milioane de lei pentru baza de la Deveselu".
Romania va cheltui 40 de milioane de lei
Acesta a mentionat ca suma totala care va fi cheltuita de partea romana in acest proiect, prevazuta in Acordul dintre Romania si SUA privind amplasarea in Romania a sistemului SUA de aparare impotriva rachetelor balistice, este de 40 de milioane de lei.
El a precizat ca aceasta suma va fi cheltuita pe tot parcursul derularii acestui program, pana in 2015, la operationalizarea sistemului antiracheta de la Deveselu.
Ministrul Apararii a mentionat ca apreciaza in mod deosebit cooperarea avuta cu administratia locala, cu primaria din Deveselu, cu Consiliul Judetean Olt si cu Ministerul Administratiei si Dezvoltarii Regionale care, numai in anul 2013 au alocat peste 10 milioane de lei pentru lucrarile la drumul care leaga locatia cu drumul national, pentru statia de epurare, sistemul de canalizare si sistemul de alimentare cu apa.
Implicarea Romaniei in implementarea sistemului american de aparare antiracheta in Europa are loc... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 19:08