Prima banca germana, Deutsche Bank, a anuntat duminica cel mai amplu plan de restructurare din istoria sa, prin care va suprima pana in anul 2022 circa 18.000 de posturi, aproximativ o cincime din totalul angajatilor, informeaza AFP.
Intr-un comunicat emis dupa o sedinta a consiliului de administratie, banca germana precizeaza ca spera ca prin aceasta masura sa-si diminueze costurile cu circa sase miliarde de euro. Deutsche Bank a suprimat si anul trecut alte aproximativ 6.000 de posturi.
Acest plan de restructurare pare a fi unul al ultimei sanse pentru banca germana, la doua luni dupa esecul negocierilor in vederea unei posibile fuziuni cu concurenta sa Commerzbank, aflata la randul ei in dificultate.
Acest proiect parea a fi un fel de plan de salvare ce era puternic sustinut de guvernul german, ingrijorat sa vada institutii-cheie de finantare a economiei germane in pericol si amenintate de o posibila preluare de vreun concurent strain.
Capitalizarea bursiera a Deutsche Bank a ajuns la un sfert din cea de acum patru ani, valoarea ei actuala fiind de circa 15 miliarde de euro. Dupa un mic profit in 2018, banca se asteapta sa incheie in pierdere anul in curs, mai ales ca planul de restructurare anuntat duminica implica un cost suplimentar de aproximativ trei miliarde de euro. ...citeste mai departe despre "Deutsche Bank renunta la 18.000 de locuri de munca" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Iulie 2019, ora 20:06
Un nou gigant bancar care ar rezulta dintr-o fuziune trebuie sa detina capital suplimentar si o structura legala care sa permita autoritatilor sa-l inchida in cazul in care da faliment, a afirmat joi Andrea Enria, presedintele noii agentii de supervizare bancara (SSM) din cadrul Bancii Centrale Europene, transmite Reuters.
"Daca o banca devine prea mare, prea complexa sau prea interconectata, trebuie sa aiba capital suplimentar", a raspuns Andrea Enria, intrebat in Parlamentul European despre posibila fuziune intre Deutsche Bank si rivala sa Commerzbank.
Bancile considerate prea mari pentru a da faliment sunt supervizate mai strict datorita importantei lor pentru sistemul financiar global.
"Chiar daca devii o banca mare trebuie sa-ti poti rezolva problemele astfel incat sa demonstrezi ca ai structurile necesare pentru a rezista in cazul unei crize", a adaugat seful SSM.
Joi ar urma sa aiba loc sedinta Consiliilor de supervizare ale Deutsche Bank si ale Commerzbank, unde este posibil sa se discute despre o potentiala fuziune.
O eventuala fuziune intre cele doua banci ar crea o institutie cu active de aproximativ 1,8 trilioane de euro, imprumuturi si investitii, si o valoare de piata de aproximativ 25 miliarde de euro (28,3 miliarde de dolari), potrivit datelor de la inchiderea sedintei bursiere de vineri.
Noua institutie va detine o cincime din piata de retail banking din Germania si va numara 140.000 de angajati la nivel mondial. mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 14:13
O fuziune intre Deutsche Bank si rivala sa Commerzbank ar putea avea ca rezultat pe termen lung concedierea a 30.000 de angajati, a afirmat Jan Duscheck, reprezentat al sindicatului Verdi si membru al Consiliului de supraveghere de la Deutsche Bank.
Pe plan global cele doua banci au aproximativ 140.000 de angajati, Deutsche Bank are 91.700 iar Commerzbank, 49.000.
Un investitor de top al Deutsche Bank si-a exprimat, de asemenea, indoielile privind o potentiala fuziune, conform unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Opozitia sindicatului si a investitorilor fata de acest proiect vine dupa ce duminica cei mai mari creditori din Germania au confirmat ca se afla in negocieri privind o posibila fuziune.
Conform declaratiilor lui Jan Duscheck de la postul de televiziune n-tv, fuziunea ar putea avea ca rezultat concedierea pe termen lung a 30.000 de angajati, majoritatea din Germania, iar pe termen scurt ar putea fi in pericol 10.000 de locuri de munca.
Totusi, reactia pietei bursiere a fost pozitiva. Luni dimineata, actiunile Deutsche Bank si Commerzbank inregistrau cresteri de 3,3% si, respectiv, 4% la Bursa de la Frankfurt, transmite Reuters.
Joi ar urma sa aiba loc sedinta Consiliilor de supervizare ale ambelor banci, unde este posibil sa se discute despre o potentiala fuziune.
Una dintre problemele majore care va aparea in urma unui posibil acord intre cele mai mari banci germane va fi cea a locurilor de munca.
"In opinia noastra o... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 11:40
Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, si rivala sa Commerzbank au anuntat ca discuta despre o posibila fuziune, punand capat zvonurilor din ultimele luni despre o astfel de uniune.
Commerzbank a anuntat, duminica, intr-un comunicat format dintr-o singura fraza, ca bancile "au convenit astazi sa inceapa discutiile privind o posibila fuziune, rezultatul fiind unul deschis", transmite MarketWatch.
Potrivit Deutsche Bank, consiliul de administratie al bancii a decis "sa analizeze optiunile strategice", adaugand ca nu este nicio siguranta ca va avea loc o tranzactie.
"In acest context confirmam ca incepem discutiile cu Commerzbank", potrivit bancii.
Fuziunea ar combina doua banci care la sfarsitul anului trecut aveau peste 133.000 de angajati full-time si care s-au confruntat cu probleme in ultimii ani.
Discutiile despre fuziune au fost primite cu un grad de scepticism, avand in vedere ca ambele banci isi reorganizeaza propriile activitati, ridicand semne de intrebare legate de modul in care ar putea integra un partener nou.
Cu toate acestea, in ultimele luni au circulat zvonuri persistente ca cele doua banci ar analiza o posibila fuziune, fiind incurajate de guvernul german.
Ministrul german de Finante a spus ca tara are nevoie de banci puternice, dar nu a comentat informatiile potrivit carora ar sustine sau chiar ar insista pentru o fuziune intre cele mai mari doua banci din Germania.
Ministrul Economiei a vorbit recent despre importanta unor... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 07:46
Deutsche Bank a raportat vineri un profit net de 341 milioane euro in 2018, acesta fiind primul rezultat pozitiv anul inregistrat de cea mai mare banca comerciala din Germania dupa 2014.
Comparativ, in 2017, Deutsche Bank a inregistrat pierderi de 735 milioane euro, informeaza Reuters.
"Revenirea pe profit arata ca Deutsche Bank este pe drumul cel bun. Acum, prioritatea noastra este sa adoptam urmatorii pasi. In 2019 ne-am propus nu doar sa reducem costurile ci si sa ne concentram pe investitiile destinate cresterii", a declarat directorul general de la Deutsche Bank, Christian Sewing.
Deutsche Bank a reusit sa isi reduca semnificativ pierderile in ultimul trimestru al anului trecut, pana la 409 milioane euro, comparativ cu pierderi de 2,43 miliarde euro in ultimele trei luni ale anului 2017.
Veniturile nete inregistrate de banca germana s-au situat la 25 miliarde euro pentru intregul an 2018 si la 5,5 miliarde euro pentru ultimul trimestru al anului trecut, sub estimarile analistilor intervievati de Reuters. Trimestrul patru 2018 a fost marcat insa de o scadere de 23% a veniturilor realizate de divizia de tranzactionare de obligatiuni.
Problemele cu care se confrunta Deutsche Bank si diminuarea capitalizarii sale de piata au dat nastere la speculatii potrivit carora ar putea avea loc o fuziune cu rivalul Commerzbank. Joi, Bloomberg anunta ca o fuziune intre cele doua mari banci germane ar putea aveaa loc la mijlocul acestui an daca eforturile de... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 10:54
Directorii celor mai mari grupuri bancare germane - Deutsche Bank AG si Commerzbank AG - sunt din ce in ce mai deschisi la ideea unei fuziuni, a anuntat revista Der Spiegel, transmite Reuters.
Publicatia citeaza surse anonime care sustin ca seful Commerzbank, Martin Zielke, "ar prefera sa realizeze fuziunea astazi decat maine", dar directorul general al Deutsche Bank, Christian Sewing, le-ar fi spus apropiatilor ca o fuziune in urmatoarele 18 luni nu este pe agenda.
Der Spiegel adauga ca ministrul german de Finante, Olaf Scholz, ar fi in favoarea combinarii celor mai mari banci din tara.
"Nu comentam deciziile privind strategia bancilor", a afirmat un purtator de cuvant al ministerului de Finante din Germania, in timp ce reprezentantii Deutsche Bank si Commerzbank au refuzat sa comenteze informatia.
Alte surse au declarat luna aceasta ca firma chineza HNA, cel mai mare actionar al Deutsche Bank, intentioneaza sa isi vanda intreaga participatie pe care o detine la banca germana.
Potrivit surselor, HNA Group, care detine aproape 8% din drepturile de vot de la Deutsche Bank, a si inceput procedurile pentru vanzarea acestor actiuni, ca raspuns la solicitarile Guvernului de la Beijing de a se concentra pe afacerile din domeniul transportului aerian. Deocamdata nu este clar cat va dura procedura de vanzare, pentru ca HNA detine actiuni la Deutsche Bank printr-o serie de instrumente financiare derivate.
Vanzarea participatiei detinute de HNA ar pune noi presiuni... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 14:00