Criza in care tinde sa se afunde cea mai mare banca privata a Germaniei, Deutsche Bank, a inceput sa dea fiori pana si expertilor FMI, care au catalogat riscul reprezentat de institutia de credit drept "cel mai mare pentru sistemul financiar global din prezent".
Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a ales sa joace dur, anuntand ca guvernul nu se va implica in salvarea colosului financiar. Este decizia Berlinului una corecta in acest caz sau are in spate doar motivatii politice legate de alegerile electorale generale din 2017, se intreaba analistul James Moore, intr-o analiza publicata de The Independent.
Lehman Brothers, un fleac
Deutsche Bank risca amenzi de 14 miliarde dolari pentru operatiunile nelegale derulate pe piata americana, dar directorul institutiei de credit, John Cryan, sustine ca va incerca sa negocieze nivelul penalitatilor, beneficiind si de un precedent existent in relatia Goldman Sachs cu autoritatea de reglementare din SUA.
In acelasi timp, Cryan are si sarcina de a convinge actionarii bancii sa puna la bataie banii pentru achitarea acestor amenzi, lucru care suna, totusi, prea bine ca sa fie si adevarat.
Reactia pietelor financiare in fata optimismului manifestat de Cryan nu este cea pe care o asteapta executivii bancii germane. Pana la urma, Deutsche Bank are un bilant contabil impovarator in comparative cu capitalul de care dispune, acestuia adaugandu-i-se si o gama ametitoare de produse derivate.
Investitorii par... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 13:21
1Slabiciunea manifestata de colosul Deutsche Bank da nastere unor speculatii chiar si in cele mai neasteptate locuri. Yigit Bulut, unul dintre consilierii presedintelui Recep Erdogan, considera ca Turcia ar trebui sa preia controlul bancii germane, fie printr-un fond de investitii, fie prin implicarea bancilor de stat.
Turkish Bank, acesta este viitorul pe consilierul lui Erdogan il vede pentru cea mai mare banca a Germaniei, conform postarii sale de pe Twitter, relateaza Bloomberg.
Cu ochii dupa prada
De aproape un an, valoarea de piata a Deutsche Bank s-a diminuat cu aproape 50%, ca urmare a scandalului declansat pe piata americana, in care banca germana este anchetata pentru operatiuni ipotecare derulate in urma cu aproape un deceniu.
"De cateva luni fac apel catre investitorii publici si privati din Turcia: cateva companii europene de top vor da de necaz, iar noi trebuie sa fim gata sa cumparam pachete de actiuni care sa ne dea controlul asupra lor. Nu ati fi fericiti daca am reusi sa transformam cea mai mare banca germana in Turkish Bank?", a postat Bulut.
Culmea ironiei, indemnul vine din partea unui oficial dintr-o tara al carei rating tocmai a fost retrogradat de agentia Moodys la nivelul junk.
Aceasta pe langa faptul ca ideea lui Bulut este de asteptat sa declanseze reactii acide in societatea germana, unde Deutsche Bank este perceputa ca o institutie-pilon pentru economia Germaniei.
Muschi atrofiati
Pretentiile lui Bulut nu ar fi atat de... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2016, ora 12:24
3Scanadalul spalarii de bani din Rusia in care este implicata Deutsche Bank se adanceste. Conducerea bancii germane a anuntat ca identificat alte tranzactii in valoare de 4 miliarde de dolari care sunt puse sub semnul intrebarii.
In luna octombrie, Departamentul de Justitie al SUA a declansat o ancheta in cazul unor tranzactii in oglinda in valoare de 6 miliarde de dolari desfasurate intre sucursalele din Rusia si Londra ale bancii, anunta Bloomberg.
Investigatorii americani suspecteaza ca operatiunile au fost efectuate in numele unor apropiati ai presedintelui Putin aflati pe lista persoanelor care au interdectie de a intra in SUA sau in UE, cu scopul de a ascunde averile acestora.
Spre deosebire de tranzactiile in oglinda de 6 miliarde de dolari, noile operatiuni suspecte descoperite de bancheri ar putea implica o relatie directa cu o alta banca din Marea Britanie, sustin surse apropiate anchetatorilor.
Neregulile par sa fi fost cunoscute atat de anchetatorii din Statele Unite, cat si de banca centrala a Rusiei, care a si emis o amenda redusa pentru unele operatiuni de retrageri de capital derulate prin intermediul Deutsche Bank.
Este inca o lovitura incasata de cea mai mare banca a Germaniei, dupa ce anul trecut a platit o amenda de 258 de milioane dolari pentru incalcarea legislatiei bancare din Statele Unite si o alta de 2,5 miliarde in scandalul Libor care a zguduit lumea financiara anul acesta.
Ancheta interna privind tranzactiile suspecte dintre... mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 10:25
Autoritatile americane au amendat cu suma de 285 de milioane de dolari Deutsche Bank, pe care o acuza ca a lucrat cu Siria si Iranul, doua tari vizate de sanctiuni americane.
Banca urmeaza sa plateasca penalitati Departamentului Financiar al New Yorkului si Rezervei Federale, relateaza BBC News online.
Angajatii care au operat tranzactiile ilegale sa nu mai lucreze la banca, a solicitat Federal Reserve.
Exit rasunator: Cea mai mare banca europeana pleaca din Rusia
Banca germana, care a incalcat, de asemenea, diverse legi ale statului New York, plateste celor doua agentii separat.
"Firma nu dispune de politici si proceduri suficiente prin care sa se asigure ca activitatile pe care le desfasoara in birourile sale externe din Statele Unite respecta legile americane cu privire la sanctiuni", a declarat un oficial de la Rezerva Federala.
Cea mai mare ...citeste mai departe despre "Deutsche Bank, amendata de SUA pentru incalcarea sanctiunilor impuse Iranului si Siriei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 22:28
Cea mai mare banca privata a Germaniei, Deutsche Bank AG, se afunda incet intr-un scandal de proportii privind serviciile de spalare a banilor prin intermediul unor operatiuni financiare derulate in Statele Unite in perioada 1999-2000.
Cel putin acestea sunt capetele de acuzare formulate de procurorul general al Districtului de Sud din New York, intr-un scandal vizand achizitionarea unor companii, transferul unor actiuni in valoare de peste 170 milioane de dolari si eludarea taxelor de 50 de milioane de dolari pe care ar fi trebuit sa le plateasca in urma tranzactiei.
In cauza sunt companiile Charter si Bristol-Mayers, implicate intr-un sir de tranzactii dirijate de Deutsche Bank prin intermediul unei corporatii fantoma si evaluate la 170 de milioane de dolari, din care 50 de milioane ar fi trebuit sa revina fiscului american, se arata intr-o articol publicat de Bloomberg.
Operatiuni mascate
Pentru achizitia Charter, companie aflata in proprietatea fratilor Bruce si Richard Gelb si, totodata, detinatoare a unui pachet de 3 milioane de actiuni Bristol Myers, Deutsche Bank a platit folosindu-se de firma fantoma BMY Corporation, 150 de milioane de dolari, cu 30 de milioane mai mult decat ar fi platit un cumparator de buna credinta, dar cu 20 de milioane mai putin decat valoarea actiunilor, incluzand si impozitul. Iar cum impozitul a fost exclus din planurile ulterioare ale grupului bancar german...
Conform procurorului care ancheteaza aceasta frauda, profitul... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 09:50
Justitia din Statele Unite ancheteaza Deutsche Bank si alte banci de anvergura globala pentru suspiciuni ca ar fi facut afaceri de miliarde de dolari, prin subsidiarele americane, cu Iran, Sudan si alte tari supuse sanctiunilor economice internationale.
Investigatia face parte dintr-o serie de cazuri derulate in SUA din 2009 impotriva institutiilor financiare internationale suspicionate ca au abuzat de o "bucla" in legislatia americana care a permis, pana in 2008, transferurile de bani in beneficiul bancilor si companiilor iraniene, potrivit New York Times.
Contactat de New York Times, un purtator de cuvant al Deutsche Bank a refuzat sa comenteze informatiile, percizand insa ca banca germana a decis in 2007 ca "nu se va angaja in noi tranzactii cu entitati din tari precum Iranul, Siria, Sudanul si Coreea de Nord, si ca va renunta la afacerile in derulare cat mai urgent posibil".
Din 2009, Departamentul Justitiei, Departamentul Trezoreriei si procuratura din Manhattan au pus sub acuzare cinci banci straine, printre care Barclays si Credit Suisse, suspectate ca ar fi rulat miliarde de dolari prin subsidiarele americane in serviciul unor clienti din Iran, Cuba si Coreea de Nord, tari supuse sanctiunilor economice.
Investigatiile impotriva celor cinci banci au condus la intelegeri prin care institutiile financiare au platit sanctiuni importante, de sute de milioane de dolari.
Bancile americane nu pot efectua tranzactii cu Iranul potrivit prevederilor legale,... mai mult
Duminica, 19 August 2012, ora 16:00
Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, a anuntat ca a acceptat sa plateasca 553,6 milioane de dolari (423 milioane de euro) justitiei americane in schimbul renuntarii la acuzatii referitoare la implicarea institutiei de credit intr-o frauda fiscala din perioada 1996-2002, transmite AFP, citat de Mediafax.Ancheta procurorilor americani are ca obiect participarea bancii la diferite tranzactii de natura fiscala realizate in beneficiul clientilor in intervalul 1996-2002, se arata intr-un comunicat al Deutsche Bank.
Intelegerea pune capat unui lung proces care are in centru o unitate a Deutsche Bank din SUA, banca de investitii Bankers Trust, cumparata de grupul german in 1999. Unitatea a ajutat clientii sa fraudeze fiscul american.
"Deutsche Bank este multumita ca aceasta ancheta, care are in vedere tranzactii incheiate acum opt ani, s-a sfarsit", mentioneaza comunicatul.
Banca a adaugat ca a facut provizioanele necesare platii amenzii, care nu va avea vreun impact asupra profitului net din acest an. mai mult
Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 11:26