Dupa ce a beneficiat de o pedeapsa redusa si datorita faptului ca a scris lucrari stiintifice in inchisoare, omul de afaceri George Copos este acum urmarit penal din cauza acuzatiilor de plagiat.
Cazul a ajuns si in atentia Forbes, colaboratorul Stephen McGrath scriind pe larg despre "omul de afaceri roman transformat in autor in inchisoare".
Acesta noteaza ca urmarirea penala a lui Copos reprezinta o alta lovitura pentru oamenii de afaceri si politicienii romani care au scris carti "stiintifice" in spatele gratiilor, folosindu-se de o portita in lege, pentru a-si reduce pedeapsele.
George Copos, urmarit penal in scandalul plagiatului
Sursa citata aminteste ca, pana in luna februarie, detinutii puteau sa exploateze legea din Romania, pentru a-si reduce cate 30 de zile din pedeapsa pentru fiecare carte cu valoare stiintifica publicata.
Copos, care a scris cinci astfel de lucrari, este acuzat ca ar fi plagiat o lucrare academica intr-una din cartile sale - "Aliante ...citeste mai departe despre "Forbes, despre autorii din inchisorile romanesti: Vor ajunge sa regrete cartile scrise" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Mai 2016, ora 11:58
Guvernul roman este pregatit sa abroge in aceasta saptamana legea care le permite condamnatilor sa-si reduca pedepsele cu inchisoarea daca scriu carti, a declarat, intr-un interviu pentru jurnalistii straini, ministrul roman al justitiei, Raluca Pruna.
"In nicio alta tara din Uniunea Europeana nu mai exista situatia in care sunt acordate beneficii pentru scrierea de lucrari stiintifice in inchisoare. Este vorba si de o discriminare aici, deoarece cei care picteaza nu beneficiaza de nimic. Opera artistica (in inchisoare - n.red.) nu trebuie recompensata in niciun fel", a afirmat ea in interviul aparut in editia electronica a publicatiei Wall Street Journal.
"Asadar, da, voi propune la 3 februarie guvernului sa elimine aceasta prevedere", a adaugat Raluca Pruna.
Ministrul Justitiei, despre detinutii-scriitori: Reducerea cu 30 de zile nu e automata, statul isi submineaza politica penala
Este de asteptat ca Guvernul sa adopte propunerea, care va intra in vigoare a doua zi, ...citeste mai departe despre "Raluca Pruna, interviu pentru WSJ: Despre detinutii-scriitori, coruptie si proteste" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 14:40
Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii, a obtinut o reducere a pedepsei cu 45 de zile dupa ce a scris o carte in penitenciar, mai precis "o lucrare stiintifica".
Adrian Nastase a primit permisiunea sa lucreze la aceasta carte intre opt si zece ore pe zi, avand obligatoriu doua zile libere pe saptamana.
Lui Nastase i-a luat aproximativ o luna si jumatate sa scrie cartea, timp in care a lucrat efectiv 30 de zile.
"Pentru doua zile de munca, un detinut castiga o reducere de pedeapsa de trei zile. Ca urmare, pentru 30 de zile lucrate, un detinut obtine o reducere de pedeapsa de 45 de zile", a precizat, pentru MEDIAFAX, purtatorulul de cuvant al ANP, Georgiana Gherman.
Lucrarea stiintifica a lui Adrian Nastase s-a materializat printr-o carte, intitulata "Romania la UE in contextul reglementarilor interne si europene", care a fost ulterior publicata de o editura acreditata pe langa Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior.
Adrian Nastase ar putea fi pus in libertate inainte de termen, dupa ce Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatand ca s-a implinit termenul la care poate fi eliberat.
Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat ca, miercuri, Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a constatat ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care ar putea fi eliberat fostul premier si a dat... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 11:30