Viitorul zonei euro este amenintat si exista 50% sanse ca aceasta sa se destrame, a afirmat joi premierul slovac, Robert Fico, la Bratislava.
"Estimez ca exista o probabilitate de 50% ca zona euro sa se destrame si are sanse de 50% sa supravietuiasca", a spus primul ministru slovac. In opinia sa, supravietuirea blocului celor 17 state ce formeaza zona euro va depinde de modul in care statele membre vor gestiona criza.
Reactia lor in fata apelurilor lansate pentru o integrare europeana mai substantiala va conduce fie la "consolidarea Uniunii Europene si a zonei euro, fie la destramarea ei", a continuat Robert Fico.
In conditiile in care criza financiara ce a atins Grecia ameninta sa se propage in Spania si Italia, unii economisti sugereaza divizarea zonei euro in doua parti, una mai puternica ce ar regrupa tarile din nord si alta mai slaba, cu tarile din sud, pentru a li se permite acestora din urma sa-si redreseze economia.
In cazul in care sciziunea zonei euro va avea loc, Slovacia va incerca sa ramana in nucleul zonei euro, iar pentru aceasta trebuie sa isi respecte angajamentele de a consolida finantele publice in conformitate cu regulile tarilor din zona euro, a adaugat premierul slovac.
Slovacia ingheata cheltuielile pentru a putea respecta tinta de deficit
Slovacia a adoptat moneda euro in anul 2009 si a aplicat masuri de austeritate pentru a-si consolida finantele publice. Anul trecut a inregistrat o crestere economica de 3,3%. Potrivit... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 10:02
Ministrul finlandez de externe, Erkki Tuomioja, considera ca tarile din zona euro trebuie sa se pregateasca pentru o eventuala divizare a acesteia.
Ministrul finlandez a precizat ca, in conditiile in care lucrurile vor evolua la fel ca si acum, zona euro nu va mai avea bani. "Cu toate acestea, nimeni din Europa nu vrea sa fie primul care sa paraseasca zona euro, pentru a nu fi facut apoi responsabil de destramarea spatiului monedei unice", a adaugat oficialul finlandez.
Nu exista reguli cu privire la modul de a parasi zona euro, dar aceasta este doar o chestiune de timp, a spus el.
"Vor iesi fie tarile din Sud, fie cele din Nord, fiindca normele dure adoptate in spatiul monedei unice aduc dezastru pentru milioane de oameni si distrug viitorul Europei", a spus politicianul.
Ministrul a spus ca zona euro trebuie sa fie pregatita pentru orice. In acelasi timp, un eventual "colaps al zonei euro nu va insemna sfarsitul Uniunii Europene".
Guvernul Finlandei se raporteaza cu prudenta extrema fata de noile masuri privind alocarea fondurilor de salvare a zonei euro. In special, executivul finlandez a insistat ca Grecia si Spania sa ofere garantii la imprumuturile de urgenta de multe miliarde de euro.
Finlanda prefera sa iasa din UE decat sa plateasca datoriile din zona euro
Banca Angliei: Criza din zona euro nu se va sfarsi prea curand
Mario Monti: Neintelegerile din zona euro submineaza viitorul UE mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 09:41
In contextul discutiilor despre inevitabilitatea situatiei in care Grecia va parasi zona euro, subiectul destramarii uniunii monetare. Pareri pro si contra vin din toate colturile lumii, care mai de care mai argumentate.
Iata zece motive pentru care Business Insider crede ca moneda unica nu va disparea sau ca Grecia nu va parasi zona euro, dar si care ar fi potentialele efecte ale unor astfel de masuri.
1. Uniunea moneatara e culminarea a doua trenduri - integrarea Europei de vest dupa 1950 si eforturile Germaniei de a pastra cele mai mari afaceri din Europa in Germania. Elita, pentru ca acesta e un proiect al elitei, nu are o strategie alternativa.
2. Pentru ca nu exista un plan B, nu exista niciun mecanism pentru excluderea Greciei sau a oricarui alt membru. Conform sondajelor, grecii vor sa ramana in zona euro.
3.Daca Grecia ar parasi zona euro, situatia lor ar fi mult mai rea. Aproape trei sferturi din datoria tarii este acum in mainile FMI, BCE si a Mecanismului de Salvare. Aceasta datorie este in euro. In timp ce ei ar putea sa intre in incapacitate de plata, acest lucru ar fi fara precedent si nu e sigur ce fel de ajutor ar mai primi.
Economia ar intra intr-o recesiune adanca, iar presiunea preturilor ar creste fara precedent. Rata somajului ar creste si mai mult, in februarie cifra anuntata fiind de 21,7%, de doua ori mai mult decat media europeana. Pensiile, care au fost deja injumatatite, ar urma sa fie taiate din nou.
Reintroducerea drahmei... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 10:36
Iesirea Greciei din zona euro si potentiala destramarea a uniunii monetare din Europa ar putea avea efecte negative puternice asupra Romaniei. De la sistemul bancar, la exporturi, toate ar fi puternic afectate.
Dupa ce alegatorii europeni si-au exprimat opozitia fata de masurile de austeritate, posibilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro se contureaza tot mai mult, in ciuda celor cateva luni de acalmie, scrie Forbes.
Pe masura ce extremistii de stanga din Grecia, reprezentati de Alexis Tsipras din partidul Syriza, urca spre putere, un guvern care se opune ajutorului primit din partea Troicai si, implicit, a masurilor de austeritate si a reformelor structurale, pare din ce in ce mai posibil.
Nouriel Roubini anunta in urma cu mai multe luni ca Grecia va parasi zona euro in 2012, iar acum analistii Citi considera ca sansele ca Grecia sa iasa din zona euro pana in 2013 au crescut la 75%. "Cred ca oamenii incep sa creada ca renuntarea Greciei la euro nu ar avea implicatii chiar atat de rele", declara Paul Taylor, CEO al agentiei de rating Fitch.
Economistul Dragos Cabat, declara pentru Business24 ca in 2012 probabil nu va avea loc parasirea Greciei din zona euro, in primul rand datorita faptului ca e an electoral in multe tari. "O sa se mai traga de timp. Dar in 2013, foarte probabil", sustine acesta.
Tarile care ar parasi zona euro ar trece printr-un soc. "In primul rand ar fi o criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:31
Criza din zona euro pare sa fi atins un punct critic. Situatia Greciei a fost rezolvata temporar, dar Spania, Portugalia si Italia trec prin momente critice. Economistul care a prezis criza din 2008, Nouriel Roubini, este acum sigur ca zona euro se va destrama in curand.
Daca prezicerile lui Roubini indica un final pentru uniunea monetara pana la finalul anului, analistul financiar Dragos Cabat este de parere ca situatia isi va gasi deznodamantul abia in 2013. Motivul? "Anul 2012 este an electoral", a declarat acesta pentru Business24.
Despre situatia din Europa, destramarea zonei euro si ce are Romania de facut cand uniunea monetara, la care nazuie sa adere, e din ce in ce mai aproape de ultima cortina, a vorbit pentru Business24 Dragos Cabat, analist financiar.
Business24: Nouriel Roubini, celebrul economist care a prezis criza financiara, a facut public recent un material in care vorbeste despre inevitabilitatea destramarii zonei euro. Sunteti de acord cu afirmatiile lui Dr. Doom?
Dragos Cabat: Bineinteles. Absolut, e posibila si destul de probabila, inca. E clara posibilitatea ca nici acum, dupa masurile luate cu Grecia, sa nu functioneze constructia euro.
Daca se ajunge la falimentul Greciei si al altor tari, e foarte clar ca vom ajunge la destramarea zonei euro.
Roubini numeste Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania ca primele tari care vor parasi zona euro. Care considerati ca ar fi prima tara care va iesi din zona si de ce?
Grecia e... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 18:08
Suveranitatea Romaniei depinde de suveranitatea Uniunii Europene, in al carei colaps presedintele Traian Basescu nu crede. Romania isi pastreaza obiectivul de intrare in zona euro, iar pentru asta va trebui sa introducem in Constitutie deficitul structural de maxim 0,5%,deficitul bugetar de maxim 3% si gradul de indatorare de maxim 60%, potrivit sefului statului.
"Ne-ar creste enorm exporturile daca am fi in zona euro. E in interesul national sa fim in zona euro" a subliniat Traian Basescu intr-un interviu acordat la Radio Romania Actualitati.
In ceea ce priveste contributia Romaniei la fondul FMI, Basescu a spus ca "nu e stabilit daca participam sau nu, se va stabili la consiliul din martie".
"Daca va fi cazul sa punem la dispozitie niste fonduri, vom negocia. Romania nu da bani pe care sa nu ii mai primeasca inapoi. Dar intr-un moment de criza, ii pui la dispozitie celui aflat in criza. Ii vom primi inapoi", spune presedintele.
"Niciun partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe conditii ca sa apreciez ca nu vom intra intr-un lung proces de negociere". Traian Basescu sustine ca a facut demersuri in urma discutiilor avute cu partidele.
"Mi s-a parut mai usor sa gasesc intelegere la liderii europeni, care in mod cert au capacitatea sa priveasca realist problemele. Am transmis deja prin toti ambasadorii UE sa analizam posibilitatea si altei conditionari. Sau aceasta conditionare a revizuirii constitutiei sa intre in vigoare pentru alte state sau sa... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 14:40
Presedintele Bancii Centrale Europe (BCE), Mario Draghi, sustine ca destramarea zonei euro este mai costisitoare decat salvarea ei, desi recunoaste ca tratatul semnat de liderii europeni interzice finantarea monetara.
Mario Draghi considera ca tarile din zona euro, care vor iesi din blocul monetar, vor avea de intampinat o situatie economica mult mai dificila, pentru ca vor fi obligate sa isi devalorizeze moneda. In acelasi timp, membrii care raman vor avea de implementat noi reforme structurale drastice, scrie Bloomberg.
Presedintele BCE a mai spus ca banca pe care o conduce vrea sa isi pastreze credibilitatea si ca a luat o serie de masuri in acest sens. Printre acestea, se numara stabilitatea preturilor pe termen mediu, intr-o perioada provocatoare.
Draghi recunoaste ca tensiunile pe pietele financiare continua sa atenueze cresterea economica si considera ca "riscuri substantiale, in sensul decelerarii perspectivelor economice raman, totusi".
Mario Draghi a mai adaugat ca BCE "se va asigura, in continuare, ca bancile au acces la o finantare stabila, cu scadente mai lungi". "Stim ca bancile se confrunta acum cu o restrictie de finantara foarte grava", a recunoscut Draghi. In opinia sa, bancile se vor confrunta cu mai multe constrangeri de finantare, in special in primul trimestru din 2012. mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 20:39
Romanii care au luat credite in euro s-ar numara printre victimele destramarii zonei euro, fiindca pe termen lung, leul ar avea de suferit. Totusi, acestia nu trebuie sa se ingrijoreze, momentan, deoarece lucrurile nu stau chiar atat de rau.
Analistul financiar Mircea Cosea si fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian considera ca zona euro nu s-ar putea desfiinta decat cu cheltuieli foarte mari. Pe de alta parte, parerea lor nu este impartasita de institutiile internationale.
Analistul financiar Mircea Cosea nu crede ca zona euro s-ar putea destrama si sustine ca asistam la o perioada complicata, accentuata si la nivel emotional si care "are in spate niste interese evidente ale unor grupuri financiare si ale unor tari".
"Nu cred ca se va ajunge pana la destramarea zonei euro, intrucat costurile sunt enorme, iar repararea situatiei, dupa disparitia euro va costa foarte mult, chiar si in tarile puternice", precizeaza Mircea Cosea, pentru Business24.
De aceeasi parere este si fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, care sustine ca zona euro nu s-ar putea destrama, decat cu cheltuieli foarte mari.
"Zona euro nu s-ar putea destrama decat cu cheltuieli foarte mari, iar destramarea zonei euro ar pune in discutie chiar destramarea pietei europene comune. Tarile membre vor face tot ceea ce pot ca sa o mentina, chiar si cu costuri marginale, cum ar fi scoaterea unor tari din zona euro", precizeaza fostul ministrul de Finante, Varujan Vosganian, pentru... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:00
Economistul Nouriel Roubini sustine ca banii promisi suplimentar de Fondul Monetar International nu sunt suficienti pentru a contracara efectele crizei datoriilor suverane si considera ca, in acest moment, criza a devenit virala, iar contagiunea se extinde peste Oceanul Atlantic.
"Contagiunea crizei datoriilor suverane din Europa se extinde si devine virala, a declarat miercuri, economistul poreclit Dr.Doom, citat de Yahoo Finance.
Roubini crede ca banii nu pot rezolva problemele pe care le are Europa, facand aluzie la promisiunile exprimate marti de Fondul Monetar International, FMI.
In Europa, problemele din Grecia si Portugalia s-au raspandit in Italia si chiar la Franta.
"Cele mai periculoase, in opinia lui Roubini, sunt spread-urile de credit referitoare la criza datoriilor suverane din Franta si Belgia. In plus, exista semne care arata stresul bancilor in acordarea de imprumuturi interbancare", precizeaza economistul.
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat crearea unor noi instrumente de finantare, inclusiv a unei linii de creditare pe termen de sase luni, pentru prevenirea extinderii crizelor economice si financiare.
"Am actionat rapid, iar noile instrumente ne vor permite sa reactionam mai rapid si mai eficient, in beneficiul tuturor membrilor", a declarat intr-un comunicat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
FMI a spus ca va deveni mai flexibil si ca isi va extinde capacitatea de acordare de imprumuturi financiare, sub forma... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 20:47