Inainte de intelegerea statelor UE privind ajutoare de miliarde pentru combaterea urmarilor crizei COVID-19, au existat certuri, tentative de santaj si scenarii apocaliptice. Nenecesar si daunator.
Toti cei care stiu cum functioneaza UE stiu ca statele membre ajung cumva in final la un acord. Mereu cand exista un interes pentru fiecare in parte ca o intelegere sa fie incheiata.
Ceea ce este cazul in privinta ajutoarelor financiare de urgenta pentru combaterea urmarilor crizei coronavirusului: economiile nationale interconectate ale Europei se vor reface doar impreuna in ritm mai alert, pe cont propriu risca sa schiopateze serios. De data aceasta, insa, atmosfera a fost deosebit de dramatica - de peste tot s-au facut auzite intrebarile grave despre soarta Uniunii si despre eventuala ei prabusire.
Dar solidaritatea, asa cum este ea inteleasa in sudul UE, nu poate fi impusa cu forta si poate dauna nordului.
Circ exagerat
A iesit de data aceasta in mod special in evidenta, la indragitul capitol european "Circ pentru spectatorii de acasa", ministrul de Finante din Olanda, Wopke Hoekstra. El s-a opus mai intai din principiu, ulterior detaliat.
Exista motive intemeiate pentru ca un stat din nordul UE sa se opuna emiterii de corona-obligatiuni. Dar faptul ca olandezii voiau sa conditioneze pana si creditele acordate din Mecanismul European de Stabilitate de anumite reforme in tarile beneficiare a fost in contextul actual o obraznicie.
Ministrul olandez a dorit... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 15:05
Presedintele american, Donald Trump, vrea destramarea Uniunii Europene, acuza Guvernul de la Berlin, avertizand ca Germania nu se mai poate baza in totalitate pe Statele Unite in materie de securitate.
"Presedintele SUA, Donald Trump, provoaca, urmareste destramarea Uniunii Europene", a declarat luni Michael Roth, secretar de stat in Ministerul german de Externe responsabil de Afaceri europene.
"Donald Trump ne-a catalogat drept adversari, noi nu vedem lucrurile in acest fel. UE nu trebuie sa ignore afirmatiile neadevarate si neconstructive ale presedintelui SUA. Europa trebuie sa ajunga la un nivel necesar al unitatii pentru a fi luata in serios. Nemultumirile individuale nu vor ajuta", a subliniat Michael Roth, citat de editia germana a agentiei Reuters.
La randul sau, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a remarcat ca disensiunile intre SUA si UE s-au accentuat "de la inceperea mandatului presedintelui Donald Trump".
"Europa trebuie sa devina suverana si sa aiba incredere in sine. Nu ne mai putem baza in totalitate pe Casa Alba", a afirmat Heiko Maas, citat de publicatia Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
Presedintele Donald Trump a afirmat ca Uniunea Europeana se numara printre "adversarii" Statelor Unite la capitolul relatii comerciale, replica presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, fiind ca liderul de la Casa Alba raspandeste "stiri false".
Intrebat, intr-un interviu acordat CBS News, care sunt cei mai mari adversari la nivel mondial,... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 22:07
Rezultatul referendumului organizat in Marea Britanie pe tema apartenentei la UE va influenta in mod cert soarta blocului comunitar, indiferent de optiunea aleasa de britanici.
Insa, in varianta Brexit, alte tari europene ar putea fi tentate sa spuna adio Uniunii, iar analistii se tem de efectul pe care iesirea Marii Britanii din UE l-ar putea avea asupra peisajului economic si politic de pe continent, relateaza CNBC.
Cu bagajele facute
Un sondaj efectuat de YouGov in 7 tari europene a demonstrat ca majoritatea raspondentilor din 6 dintre acestea se asteapta ca britanicii sa fie urmati si de alti europeni, in cazul unui divort de UE.
69% dintre suedezi cred ca ei vor fi urmatorii dezertori din proiectul european, iar opinia lor este impartasita si de 66% dintre danezi si 57% dintre norvegienii care au raspuns la intrebarile sondajului.
"Din perspectiva europeana, chestiunea rezultatului referendumului este una, dar cred ca cea mai importanta problema o reprezinta provocarea partidelor eurosceptice si nationaliste care au rabufnit pe tot continentul, iar, din acest punct de vedere, pare ca zilele unei integrari totale au luat sfarsit", crede Carsten Nickel, analist de risc politic la Teneo.
3 verigi slabe in UE
Paolo Dardanelli, director al Centrului de Studii Federale al Universitatii din Kent, nu vede un pericol imediat de dezintegrare a blocului european, dar admite ca optiunea Brexit va planta "semintele incertitudinii" in randul unor state membre.... mai mult
Joi, 23 Iunie 2016, ora 14:22
3Miliardarul american cu origini est-europene George Soros crede ca o iesire a Marii Britanii din blocul comunitar european ar duce cu siguranta la destramarea UE.
"Plecarea Marii Britanii va declansa, cu siguranta, un exod general, ceea ce ar face ca dezintegrarea Uniunii Europene sa devina, practic, inevitabila", a apreciat Soros, citat de The Guardian.
Trei riscuri majore
Miliardarul spera ca tabara pro-UE din Regatul Unit sa se intareasca pe ultima suta de metri, inaintea referendumului de pe 23 iunie.
"Sunt increzator ca, pe masura ce ne apropiem de data referendumului, tabara celor care vor a ramana in UE se va intari.
Pietele nu au intotdeauna dreptate, dar in acest caz sunt de acord cu reactiile lor", a apreciat George Soros, referindu-se la recenta apreciere a lirei sterline, dupa o cadere de 10% inregistrata in perioada noiembrie-aprilie.
Oscilatia valutei britanice reprezinta, in opinia analistilor, un semn ca un vot pro-Brexit devine din ce in ce mai putin probabil.
Pentru Soros, abandonul Marii Britanii este un pericol la fel de mare ca si descresterea economiei din China sau probabilitatea castigarii alegerilor prezidentiale din SUA de catre Donald Trump, efectele transmise in economia globala putand genera crize de proportii in diferite regiuni ale globului.
De altfel, miliardarul nu vede sanse prea mari de crestere economica in perioada urmatoare, fondul sau de investitii, care administreaza si averea de 30 miliarde dolari a familiei... mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 14:09
4Uniunea Europeana (UE) este un vis nobil, dar urmeaza trezirea la realitate: nu este posibil sa mentii unitatea economica si politica monetara comuna pentru state cu politici fiscale diferite.
O analiza publicata de Business Insider descrie cinci riscuri majore pentru existenta UE, transmiste News.ro.
Criza datoriilor suverane din Europa a fost primul semn ca ceva este gresit din punct de vedere structural, scrie analistul american John Mauldin, presedintele Mauldin Economics si gazda evenimentului anual Strategic Investment Conference.
Un nou pericol pandeste Europa - problema este in plina desfasurare
Germania a acordat imprumuturi mari pentru ca tarile mai sarace din zona euro sa poata cumpara produse germane. Alte tari exportatoare din UE au facut acelasi lucru.
Dezechilibrul comercial rezultat trebuia sa se manifeste undeva si a facut-o prin datoriile unor tari ca Grecia, Italia, Spania, Portugalia si Irlanda.
Daca la acestea se adauga tensiunile politice ...citeste mai departe despre "Nori negri deasupra Batranului Continent: 5 riscuri majore care pun in pericol existenta UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 17:31
Avertisment dur din partea Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pe tema referendumului din Grecia. Reprezentantii organizatiei trag semnalul de alarma nu doar pentru moneda unica europeana, ci pentru intreaga Uniune.
"Nu moneda euro este amenintata, este Europa cea care se afla in pericol. Ne-au trebuit atatia ani sa construim acest proiect...", a declarat secretarul-general al OCDE, Angel Gurria, pentru postul american CNBC.
"A dat cu rest"
"Problema Greciei a aparut pentru ca, acum cativa ani, calculele au dat cu rest. Ei au transmis ca au un deficit de 5% si, in realitate, era de 15%. Ne invartim in jurul acestei probleme inca de atunci", a explicat Gurria.
In 2004, guvernul de la Atena a admis ca a falsificat cifrele oficiale transmise la Bruxelles in momentul in care a aplicat pentru intrarea in uniunea monetara.
Intre "DA" si "NU"
Iesirea la rampa a lui Gurria corespunde cu perioada in care toti economistii, investitorii si liderii politici urmaresc cu infrigurare sondajele din grecia, unde populatia trebuie sa decida prin referendumul de duminica soarta tarii in zona euro.
Un vot pozitiv ar insemna acceptarea politicilor de austeritate, recomandate de creditorii internationali, pentru o perioada lunga de timp. Un "NU" ar aduce automat o iesire dezordonata din zona euro.
Unul din ultimele sondaje derulate vineri, in Grecia, arata un usor avantaj al celor care sustin acceptarea conditiilor de reforma recomandate de... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 18:00
Syriza tinde sa nu ramana un fenomen izolat in Uniunea Europeana. Partidul geaman din Spania, Podemos, pune deja sub semnul intrebarii evolutia economica a regatului pentru urmatorul deceniu.
Ultimele sondaje de opinie indica o ascensiune rapida a Podemos in preferintele publicului spaniol si, in acelasi timp, ingroapa sperantele unei rederesari economice rapide a Spaniei, informeaza Bloomberg.
Nici esichierul politic german nu este lipsit de tensiuni generate de aparitia unor forte politice antieuropene, desi acestea nu au reusit deocamdata sa razbata la nivel central.
In acest context, riscurile politice ale diverselor zone din UE sunt tot mai atent evaluate de analisti.
Podemos creste, prognoza economica scade
Recentele sondaje care arata o crestere a popularitatii partidului condus de Pablo Iglesias au determinat si o prabusire a obligatiunilor emise de guvernul de la Madrid, investitorii fiind circumspecti in privinta acestora.
Noua dintre economistii chestionati de Bloomberg cred ca ascensiunea Podemos va genera un plus de plata la scadenta titlurilor de valoare emise de guvernul spaniol cu maturitate la 10 ani.
Podemos, un partid asemanator ca doctrina formatiunii Syriza din Grecia, nu are mai mult de un an vechime, dar in acest timp a reusit sa zguduie din temelii anchilozatul peisaj politic din Spania.
Iesirea liderulului Pablo Iglesias in public si juramantul facut pentru restructurarea datoriei de 1.100 de miliarde de euro a Spaniei... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 08:00
1Salvarea zonei euro nu poate fi facuta decat prin destramarea Uniunii Europene, in conditiile in care in acest moment Europa se confrunta cu doua crize, la fel de grave.
In opinia analistilor citati de Financial Times, Europa trebuie sa rezolve doua crize: una la nivelul zonei euro si a doua la nivelul Uniunii Europene, care este mult mai grava.
"Inca nu se stie sigur daca zona euro se va destrama, insa exista o posibilitate mai mare ca UE sa se prabuseasca", puncteaza publicatia amintita.
Analistii apreciaza ca ruptura a fost deja facuta in momentul in care liderii zonei euro au decis sa infiinteze un alt acord, diferit de cel al Uniunii Europene.
Premierul Marii Britanii, David Cameron, nu a fost de acord cu semnarea acordului, iar diferentele de opinie dintre el si liderii Frantei si Germaniei s-au agravat, mai spune Financial Times. mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 09:50
Summit-ul UE ascunde "surprize". Vineri, pietele asteapta o masura prin care sa se aprobe intrarea banilor in bancile din zona euro care au acordat de-a lungul anilor credite statelor si care au expuneri de 500-600 de miliarde de euro. Nefiind incasati acesti bani, bancile care gestioneaza banii populatiei si ai companiilor ajung in situatia sa nu mai poata sa-si onoreze obligatiile fata de clientii lor, spun consultantii contactati de Business 24.
"Incepand de sambata putem astepta valul in piept, acel tsunami care va veni fiindca creditorii nu mai au rabdare, bancile vor banii. Daca nu se va lua o decizie, atunci ne asteptam la tsunami. Va fi Fukushima II in Europa", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business 24.
Incepand de astazi, pe masa liderilor europeni se joaca cartea cea mai importanta: cum poate fi salvata zona euro. Marile puteri europene se vor intalni in cadrul summit-ului pentru a lua decizii cruciale, asteptate de toata lumea. Ramane de vazut cat de dispusi vor fi europenii sa renunte la o parte din suveranitate pentru crearea unei Uniuni fiscale care ar putea consolida puterea Europei.
Liderii europeni au propus modificarea tratatului European, masura care vizeaza un control mai stric al politicilor nationale bugetare si sustin o disciplina fiscala. Presedintele Consiliului European declara de curand in presa internationala ca obiectivul principal este ca statele din zona euro sa inceapa sa isi mentina deficitele bugetare sub 3% din PIB si... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:05