Cum ti s-ar parea o plimbare cu cel mai vechi tren din Romania, pe cea mai veche cale ferata montana din Romania si din Sud-Estul Europei? Nu te-ai gandi ca asa ceva gasesti tocmai spre marginea tarii, la Oravita, in judetul Caras-Severin.
Si totusi, acolo este: calea ferata Oravita - Anina si trenul de pe aceasta ruta, plus peisajul aferent, formeaza elementele celei mai interesante calatorii cu trenul pe care o poti face in Romania.
Nu spune nimeni sa mergi la Oravita doar pentru asta, dar daca ajungi in zona ca sa vezi, de exemplu, Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita si ai si ceva timp pentru asta, atunci merita sa faci si calatoria cu trenul in cauza, ne sfatuiesc cei de la Vacantacumasina.ro.
Construita de austrieci, pe vremea in care zona era parte a Imperiului Austriac, calea ferata Oravita - Anina a fost data in folosinta in 1863 si este exploatata in prezent de CFR Calatori, cu un tren a carui vechime este cam de 100 de ani - cel putin vagoanele (chiar daca de-a lungul timpului au mai fost reconditionate).
CFR nu trateaza aceasta cursa ca pe una turistica, ci ca pe oricare alta. Caracterul turistic este dat de vechimea vagoanelor - cu banci din lemn si incalzite pe lemne, la o soba din mijlocul vagonului - si de peisajul parcurs - 14 tunele, 10 viaducte si 21 de kilometri de linie taiata in munte (peste doua treimi din traseu).
Intregul traseu are 34 de kilometri si se parcurge in circa 2 ore - doar dus, biletul costand 10 lei de persoana. Problema... mai mult
Duminica, 04 Iunie 2017, ora 16:01
Tendintele anului 2014 arata mai multi turisti comparativ cu 2013, dar si sejururi cu pana la 5% mai scumpe, ajungand la o valoare medie a pachetului achizitionat de 638 de lei pentru destinatii interne si 1.578 lei pentru cele externe, arata un studiu al ANAT.
Potrivit ANAT, in primul trimestru al lui 2014 fata de aceeasi perioada a anului 2013, pentru destinatiile interne se constata o crestere de 5% pentru rezervarile early booking, 50% pentru programul "O saptamana de refacere" si 100% pentru programul "Zile gratuite de vacanta".
Se observa un plus de 7% pe litoral, 30% pe zona Crisanei, 20% pentru Transilvania, 10% pentru Bucovina si 30% pentru Muntenia. Maramuresul a marcat tot un plus de 30%, in timp ce Oltenia si Banatul au inregistrat o crestere de 5%.
"Principala destinatie preferata de turisti ramane litoralul romanesc. Rezervarile pentru statiunea Mamaia reprezinta 50% din totalul vanzarilor si au inregistrat un plus de 2% fata de anul trecut. Plusul se poate observa mai bine in restul statiunilor de pe litoral, exceptie facand Olimp, cu o scadere de 15%", a declarat Lucia Nora Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Turcia, destinatia cea mai cautata de turisti
In ordinea volumului de vanzari, destinatiile externe cele mai cautate au fost Turcia (+ 20%), Grecia (+5%), Spania (+ 1%), Italia, Franta, Austria si Emiratele Arabe (fiecare cu +5%), Marea Britanie (+ 10%) si Muntenegru (+ 20%).
Volume mari de... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 12:50
Jumatate dintre romani nu intentioneaza sa mearga in vacanta in acest an, mai mult decat dublu fata de anul trecut, iar o treime isi planifica urmatoarea vacanta abia pentru 2015, Romania fiind principala destinatie turistica, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research in luna februarie.
Potrivit sursei citate 22% dintre romanii cu varsta peste 18 ani nu au fost in vacanta anul trecut.
"Anul acesta, numarul acestora se va dubla, intrucat jumatate dintre romani declara ca nu au in acest moment planuri de vacanta pentru 2014. Cea mai populara destinatie turistica a fost anul trecut Romania, fiind aleasa de aproape jumatate dintre romani. La distanta mare fata de Romania, in topul tarilor vizitate s-au situat Italia (13%), Ungaria (12%) si Bulgaria (12%). Alte tari in care romanii au ales sa-si petreaca vacantele anul trecut au fost Grecia, Germania, Austria, Turcia si Spania", se arata intr-un comunicat al Mercury Research.
Astfel, doar jumatate dintre romani intentioneaza sa mearga in vacanta in acest an, iar o treime isi planifica urmatoarea vacanta abia pentru 2015.
Romania ramane atractia turistica cea mai importanta si in acest an, fiind cea mai probabila destinatie pentru unul din patru romani care intentioneaza sa mearga in vacanta. Grecia (14%) si Italia (6%) sunt urmatoarele tari pe lista preferintelor de vacanta pentru 2014.
In acelasi timp, circuitele care includ mai multe tari sunt o alternativa preferata de 15% dintre romani.
Varianta de... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 16:25
Reprezentantii celor 25 de companii prezente la standul Romaniei de la Fitur apreciaza ca in 2014 incoming-ul va creste semnificativ in Romania. Printre punctele forte ale Romaniei ca destinatie turistica se numara segmentul de tracking, turismul de aventura si turismul cultural.
"Suntem pe directia cea buna. ANT are pregatit un program de promovare in forta pe pietele europene, iar agentiile de turism vor sa fie partenere acestui program. In Romania vin deja 12.000 de japonezi anual, iar turistii din tarile nordice isi manifesta interesul pentru pachete turistice combinate, Romania-republica Moldova", a spus Catalin Mogosanu.
Romania va deveni o destinatie la moda nu numai pentru Europa, dar si pentru America de Nord si Asia, a declarat Catalin Mogosanu, directorul general al agentiei Click2travel, prezent la Targul de Turism - FITUR, de la Madrid.
"Turistul interesat de Romania are varsta cuprinsa intre 35 si 90 de ani. El prefera circuitele spre Valea Prahovei, Nordul Moldovei si Transilvania. Finlandezii sunt printre cei dornici sa descopere Romania. Pentru 2015, am semnat deja un contract generos cu o organizatie care se ocupa de turismul pentru pensionari din aceasta tara si vom oferi pachete de sapte zile, cu preturi de circa 750 de euro, cu cazare la hoteluri de 3 si 4 stele spre Valea Prahovei si Transilvania. Spaniolii sunt, de asemenea, dornici sa cunoasca mai multe despre Romania si aici vorbim tot de persoane trecute de 40 de ani. Promovarea pe piata... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 08:58
Bugetul mediu alocat de romani pentru vacantele in tara se siteaza intre 270 si 370 de euro de familie, in timp ce pentru destinatiile in strainatate se cheltuiesc in medie 750-950 de euro, potrivit datelor prezentate de ANAT dupa targul de turism desfasurat intre 14 si 17 noiembrie la Romexpo.
Astfel peste 16.000 de persoane au vizitat Targul de Turism al Romaniei, la care au participat aproximativ 200 de companii turistice din tara, dar si din Austria, Bulgaria, Egipt, Germania, India, Indonezia, Iordania, Israel, Italia, Turcia si Ungaria, a anuntat Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).
"Si aceasta editie ne-a reconfirmat interesul romanilor pentru achizitionarea produselor turistice in regim de early booking, concept care a atins maturitatea si pe piata din Romania. Chiar daca perioadele de concediu s-au mai scurtat si bugetele sunt mai austere decat in anii trecuti, romanii nu renunta la concedii si apeleaza chiar la instrumente financiare care le vin in ajutor cu optiunea de a strange banii lunar, timp de un an, pentru a-si petrece vacanta dorita", se arata intr-un comunicat al ANAT.
La reducerile early-booking s-au adaugat discount-uri si reduceri instant booking (strict pe perioada targului), acestea fiind cele mai cautate de vizitatori.
Statiunile de schi, cele mai cautate de turisti pentru vacanta de iarna
Reducerile de pana la 40% atat pe destinatiile interne, cat si pe cele externe, i-au incurajat pe vizitatorii aflati la targ fie... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 16:04
Baile Tusnad, Defileul Crisului Repede, Tarnava Mare, Parcul National Macin si Delta Dunarii ar putea capata statut de destinatii de ecoturism, dupa un set de criterii lansate vineri, aceste zone, odata clasate, putand fi promovate mai eficient de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Romania este prima tara din Europa care lanseaza criterii de evaluare pentru destinatiile de ecoturism, potrivit initiatorilor.
Reprezentantii MDRT au precizat, pentru MEDIAFAX, ca aceste criterii, alaturi de indicatorii de evaluare stabiliti, se vor constitui intr-un sistem national de certificare, care nu va fi insa impus, ci agentii interesati vor putea sa aplice pentru aceasta recunoastere.
Pana in prezent, MDRT a primit aplicatii pentru Baile Tusnad - Rezervatia Sf. Ana, Tarnava Mare - sit Natura 2000 - si Defileul Crisului Repede - Padurea Craiului, de asemenea sit Natura 2000.
Pe de alta parte, AER a identificat mai multe zone cu potential de destinatii ecoturistice, printre care acestea trei, alaturi de Tara Hategului - Parcul National Retezat, Tara Dornelor - Parcul National - Calimani, Tara Branului - Parcul National Piatra Craiului, nordul Dobrogei - Parcul National Macin, Maramures - Creasta Cocosului, Tinutul Secuiesc - Corund si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Pentru a fi desemnata destinatie de ecoturism, o zona trebuie, in primul rand, sa includa o arie naturala protejata - parc, rezervatie, sit Natura 2000. Totodata, trebuie sa se creeze un... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 15:16
Criza economica a facut ca preturile biletelor de avion la business class sa scada si a ieftinit pachetele in destinatiile considerate scumpe, atragand un numar in crestere de romani, insa, in acelasi timp, multi dintre cei care cautau sejururi foarte ieftine in afara tarii au renuntat la vacante.
"Avem cresteri pe produsele scumpe, cele cu preturi de peste 1.000 de euro de persoana. Astfel, au crescut foarte mult vacantele vandute iarna in tarile cu soare. Vorbim de sejururile din Caraibe sau din Republica Dominicana. De exemplu, in ianuarie-martie, tariful poate ajunge la 1.500 de euro de persoana, incluzand zborul cu avionul, si cazarea la hoteluri de cinci stele in regim all inclusive. Am avut circa 1.000 de persoane anul trecut pentru aceste destinatii, in crestere cu 50%, iar tendinta se pastreaza si in acest an", a declarat Sorin Vaduvoiu, directorul executiv al agentiei de turism Perfect Tour.
El a mai spus ca, la randul lor, destinatiile din Asia se vand din ce in ce mai bine iarna, in special Thailanda.
"Vorbim de 600-700 de turisti intr-o perioada scurta (decembrie-februarie). Tarifele sunt intre 1.000 si 1.500 de euro de persoana, in functie de serviciile de la sol. Am avut insa si sejururi de lux in Sardinia, unde camera de hotel standard a costat 1.800 de euro pe noapte. Insa sunt doar cateva zeci de turisti care isi permit sa cheltuiasca mai mult de 30-40.000 de euro pe un concediu", a afirmat el.
Tarifele pentru vacantele ce depasesc 1.000 de... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 14:31
Cele mai apreciate destinatii de vacanta de catre romani au fost si in 2011 Bulgaria, Grecia, dar si Austria, Turcia sau Marea Britanie. Anul trecut, romanii au facut aproape 4,5 milioane de calatorii.
Pe primul loc in topul preferintelor turistilor romani este Bulgaria. Pe langa litoralul Marii Negre, romanii aleg tara vecina si pentru statiunile montane. Desi 1,49 milioane de romani au calatorit in cursul anului trecut in tara vecina, doar 336.000 au stat doua sau mai multe nopti, restul petrecand o singura noapte. In total, Bulgaria a primit anul trecut 8,7 milioane de turisti straini, fata de 8,37 milioane in 2010.
"Bulgaria este atractiva pentru romani datorita accesului facil, se ajunge repede cu masina, iar preturile sunt mult mai accesibile decat pe litoralul romanesc. Hotelurile pregatesc oferte speciale mai ales pentru sejururi mai mari de patru nopti. Week-end-urile in statiunile bulgaresti sunt la preturi avantajoase si nu se vand la tarife de receptie, pentru a se stimula sejururile de lunga durata. Cu cat stai mai mult, cu atat se imbunatateste oferta", spune Ana Goicea, consultant in turism la agentia Cocktail Holidays, specializata in outgoing, citata de Mediafax.
Grecia: mai putin turisti romani in 2011
O alta tara vizitata de romani, mai ales pentru litoralul sau, este Grecia, unde au ajuns anul trecut aproape 224.000 de turisti romani, in scadere cu 13% fata de 2010, cand au calatorit aproximativ 258.000 de persoane.
Per total insa,... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:39
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) plateste companiei Publi Media Business SRL 17,2 milioane lei, fara TVA,pentru servicii privind organizarea evenimentelor de promovare si dezvoltare a destinatiilor si produselor turistice, derulate de minister in tara, potrivit e-licitatie.ro.
Promovarea se va face pe o perioada de trei ani de la semnarea acordului cadru.
Contractul a fost atribuit in 23 noiembrie 2011, in urma unei licitatii la care au participat opt ofertanti. Proiectul va fi finantat din fonduri externe nerambursabile.
"Serviciul obiect al prezentei proceduri se va tine in Romania, in aer liber sau in incinte/spatii inchise si special amenajate, in localitati precum: Piatra-Neamt, Alba-Iulia, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Bucuresti, Brasov, Iasi, Constanta, Tulcea/Sulina, Sinaia, Sibiu, Targu-Mures, Oradea, Sovata, Suceava, Baia-Mare", se mentioneaza in caietul de sarcini.
Ministerul Turismului se ocupa de promovarea in tara si in strainatate a imaginii Romaniei ca destinatie turistica si de diferitele tipologii ale ofertei turistice nationale si realizeaza actiuni de sprijinire a produselor turistice romanesti.
In desfasurarea activitatilor promotionale destinate cresterii fluxurilor turistice din strainatate catre Romania, MDRT organizeaza si coordoneaza evenimente prin care va prezenta oferta turistica nationala, in Romania si strainatate cu scopul de a promova brandul turistic. mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 17:42