Economia romaneasca se indreapta spre un record istoric in materie de exporturi in 2019, acestea urmand sa depaseasca pragul de 70 de miliarde de euro, impulsionate de constructia de automobile si piese auto, industria prelucratoare, agricultura si software-ul, potrivit analizei realizate de o companie specializata in plati internationale.
"In 2018, economia romaneasca a exportat bunuri si servicii de peste 67,7 miliarde de euro, in crestere cu 81,3% fata de 2010 (37,3 miliarde euro) si cu 8,1% peste nivelul din 2017. Estimarile privind evolutia din 2019 indica o crestere ceva mai temperata fata de anul precedent, de sub 7%, spre nivelul de 72,4 miliarde euro", arata analiza privind comertul international, prezentata de Moneycorp.
Potrivit sursei citate, sectorul automotive, cu Dacia-Renault, Ford si producatorii de piese auto in prim-plan, ar putea asigura, in acest an, principalul vector de crestere al exporturilor, dupa ce, in 2018, au asigurat 18,8% din volum (12,7 miliarde euro), in crestere cu aproximativ 13% fata de anul precedent. Exporturile de masini si aparate si echipamente electrice au reprezentat 28,7% din totalul exporturilor din 2018, in crestere cu 9,1% fata de anul precedent.
"Lansarea noilor modele de automobile si extinderea afacerilor producatorilor de piese si subansamble auto vor reprezenta, in orizontul 2019-2020, un factor semnificativ in evolutia exporturilor Romaniei", estimeaza analistii de la Moneycorp.
Industria prelucratoare va... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 13:11
Scandalul Volskwagen ar putea afecta economia din Romania mai mult decat era preconizat initial, iar impactul asupra PIB tarii noastre ar putea fi de 500 de milioane de euro.
"Daca situatia va escalada intr-o criza majora in 2016, dar ramane totusi circumscrisa Germaniei in general si Volkswagen in particular, atunci efectul negativ asupra avansului economiei locale va deveni mai vizibil, de pana la 0,3 puncte procentuale", arata BCR, intr-un raport de cercetare, citat de RFI Romania.
Scandalul Volkswagen: Paguba produsa Romaniei se ridica la 30 de milioane de euro (Video)
Cata incredere mai au romanii in Volkswagen, dupa scandalul emisiilor (Video)
Principalul motiv il reprezinta faptul ca 3 la suta din totalul exporturilor Romaniei reprezinta piese de schimb destinate Germaniei. In acelasi timp, aceste cifre inseamna si ca 39 la suta din totalul pieselor de schimb exportate de tara noasta ajung in Germania.
Chiar si asa, analistii BCR sunt de parere ca, in cel mai rau ...citeste mai departe despre "Scandalul Volkswagen ar putea lovi in economia Romaniei mai mult decat se credea" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 22:41
Firme romanesti din 130 de orase din tara exporta in Statele Unite ale Americii si ar putea beneficia de conditii mai bune de export, ca urmare a implementarii Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) negociat, in prezent, de Uniunea Europeana cu Statele Unite ale Americii (SUA), a declarat, vineri, comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, in cadrul conferintei "TTIP: Romania's Voice".
"In Romania, in 130 de orase diferite, sunt firme care exporta in Statele Unite. Nu toate sunt orase mari, dar sunt raspandite in toata tara. Nu toate companiile sunt mari. Peste 60% dintre exportatorii romani sunt firme mici si mijlocii.
Aurescu: Speram sa devenim una dintre destinatiile importante pentru investitiile americane
Multe companii exporta indirect in SUA masini, componente, dar prin alte tari din UE, care apoi exporta, la randul lor, catre SUA. Chiar daca multe dintre ele au obtinut deja succesul cu exporturile in SUA, TTIP le da sansa sa faca ...citeste mai departe despre "Firme romanesti exporta in SUA inclusiv cirese, pantofi si antibiotice: Cum ar putea beneficia de conditii mai bune" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 15:45
Exporturile de cereale au inregistrat o crestere "fulminanta" dupa productia record din acest an. Cele mai mari cantitati din graul sau porumbul recoltat de fermierii romani ajung in tari ca Arabia Saudita, Siria sau Mauritania.
Producatorii de cereale sunt, si in acest an, la mana traderilor in conditiile in care nu au suficiente spatii de depozitare. Anchetati de Consiliul Concurentei pentru "cartelizare", ca ar fi stabilit un pret de vanzare unic, cei mai mari 10 traderi de cereale au facut afaceri avantajoase cu productia romanilor. Ei au apelat la cumparatorii "traditionali" straini: tarile arabe.
Numai in luna iunie, potrivit unor statistici INS furnizate Business24, Romania a exportat 219.501 de tone de cereale in valoare totala de peste 51 de milioane de euro.
Tarile in care ajung cerealele romanesti sunt cu precadere cele arabe precum Arabia Saudita, Marea Jamahirie Araba Libiana sau Mauritania.
Unde ajunge graul romanesc
In luna iunie, Romania a vandut la import 58.316 tone de grau si meslin. Au intrat in tara peste 15 milioane de euro, iar tarile in care a ajuns cerealele romanesti sunt Mauritania, Marea Jamahirie Araba Libiana si Italia.
In primele sapte luni din 2013 doar exporturile de grau s-au ridicat la aproape 300 milioane de euro, in crestere cu circa 75% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Porumbul romanesc de export
Din vanzarea de porumb, Romania a obtinut in luna iunie peste 19,8 milioane de euro. Au ajuns... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:01
Exporturile Romaniei ar trebui reorientate catre tari din afara Uniunii Europene, precum Uniunea Sovietica, tarile arabe sau China, piete care au fost pierdute in ultimii ani, avand in vedere problemele existente in zona euro, considera economistii din domeniul bancar.
"In cazul in care continuam sa exportam direct in Europa va merge tot mai prost, trebuie sa ne gandim la exporturi extra-UE si sa gasim alte piete importante", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
El a aratat ca, daca in anul 1991 ponderea exporturilor Romaniei catre Uniunea Europeana era de 44,3%, in 2011 aceasta a crescut la 71,1%, in timp ce exporturile catre tarile din fosta Uniune Sovietica si-au diminuat ponderea de la 23% la 6%, iar pentru tarile arabe de la 4% la 2%.
Dumitru a explicat ca Romania ar putea recupera aceste piete printr-un parteneriat prin care sa promoveze produsele lor pe piata romaneasca, in schimbul accesului pe pietele lor.
Opinia lui Dumitru este sustinuta si de economistul-sef al Garanti Bank, Rozalia Pal, care apreciaza ca Romania ar trebui sa se orienteze spre zone precum China sau Statele Unite ale Americii, identificand un potential de crestere din partea pietelor externe.
"Dorim orientarea de crestere spre cerere externa, dar exista cerere in conditiile in care depindem 70% de UE? In momentul de fata nu ne ajuta zona euro pentru comert, trebuie sa ne orientam catre piete din afara Uniunii... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 07:54
Exporturile Romaniei ar putea depasi in acest an pragul de 50 miliarde euro, insa atingerea acestei valori este conditionata de clarificarea situatiei de la Oltchim Ramnicu Valcea si de mentinerea angajamentelor Ford, spun reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an exporturi de 50 miliarde euro.
In urma crizei economice, Romania a pierdut circa 6.000 de exportatori, anunta ANEIR.
In 2008, primele locuri la export erau ocupate de sectoarele metalurgie, petrochimiei si industriei usoare. In 2012 insa, exporturile companiilor care activeaza in aceste domenii s-au redus semnificativ.
IMM-urile, factor al cresterii exporturilor
In luna decembrie 2011, exportatorii romani s-au situat pe primul loc in competitia cu tarile europene in privinta recuperarii din criza.
"La aceasta reusita au contribuit si IMM-urile, chiar daca in topul exportatorilor directi IMM-istii sunt nesemnificativi. Din cei 17.500 de exportatori, 1.000 de exportatori fac 85% din exportul tarii, iar restul au activitati nesemnificative fata de marile companii", a spus Ionescu.
Ionescu recomanda exportatorilor sa isi calculeze preturile la un curs de 4,4 lei/euro si importatorilor la 4,2 lei/euro si spune ca BNR a devenit un aliat al exportatorilor.
Anul trecut, exporturile Romaniei au totalizat 45,01 miliarde euro, in crestere cu 20,5%.
In primele sapte luni ale anului in curs... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 16:28