În anul 2020, piața cafenelelor din Romania a fost o industrie de 300 milioane de euro. Asta înseamnă o mulțime de boabe de cafea! Dacă vă place cafeaua, este posibil să vă fi gândit să vă deschideți propria prajitorie de cafea.
O prajitorie de cafea se ocupă de prăjirea boabelor de cafea verde la diferite niveluri de prăjire pentru a fi ulterior măcinate și preparate. Odată prăjită, aceasta va fi vândută direct clienților, sau prin intermediul cafenelelor, retailerilor sau magazinelor alimentare. Un barista ar putea ajunge în situația de a învăța clienții cum să deguste cafeaua.
Dacă cercetarea, crearea și comercializarea propriei cafele sună intrigant, atunci antreprenoriatul în lumea cafelei poate fi pentru dvs.
Iată câteva idei de cercetat și explorat înainte de a începe o astfel de afacere.
1. Cercetați boabele de cafea
Mulți prăjitori de cafea începători încep prin a crea amestecuri cu gust original și distractiv. În timp ce creativitatea și pasiunea sunt elemente esențiale pentru orice afacere nouă, afacerea dvs. se va prăbuși inevitabil dacă nu vă cunoașteți produsul.
Boabele de cafea provin din regiuni selectate ale lumii și sunt clasificate în funcție proveniență și soi. Cafelele au gusturi și note distincte datorate în mare parte soiurilor din care provin.
Arabica și Canephora (cunoscută și sub numele de Robusta) sunt singurele două specii de cafea viabile din punct de... mai mult
Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 17:51
Cercetatorii de la Universitatea Chung-Ang si de la Agentia pentru controlul si prevenirea bolilor din Coreea de Sud au efectuat un studiu amplu la peste 110.000 de participanti, dezvaluind efectele benefice ale cafelei asupra organismului uman. Ei au aratat ca acest consum zilnic al licorii prelungeste viata oamenilor si le reduce riscul de a avea boli de inima.
Astfel, cei care au baut o cantitate moderata de cafea sau trei cesti pe zi, au avut un risc redus de deces, ca urmare a unor boli cardiovasculare, comparativ cu non-consumatorii, potrivit BGR.
Pentru a observa beneficii reale din viata oamenilor este recomandat, de catre autorii studiului, sa se bea mai mult de trei cesti de cafea pe zi, cu specificatia ca nu conteaza tipul licorii.
Oiamenii de stiinta au avut in analiza 173.209 de participanti, cu varsta de peste 40 de ani, intre anii 2004 si 2013. Ei au exclus, din start, pacientii care sufereau de diabet, boli cardiovasculare existente, cancer, si au ajuns la 110.920 de persoane.
Autorii au analizat consumul de cafea, inclusiv cantitatea si tipul acesteia, si apoi au observat modul in care bautura a afectat mortalitatea pana la 31 decemrbie 2018.
O bere pe zi tine doctorul departe! Constatari uimitoare privind efectele bauturii asupra bolilor de inima
Rezultatele studiului din Coreea de Sud afrrma ca un consum de trei-cinci cesti de cafea pe zi, scade riscul de mortalitate prematura, cu pana la 15% comparativ cu non-consumatorii.
Cu toate... mai mult
Marti, 25 Mai 2021, ora 02:00
Uniunea Europeana a importat trei milioane de tone de cafea in 2019, cu 14% mai mult decat in urma cu zece ani, iar valoarea totala a importurilor a fost de 7,5 miliarde euro, arata datele publicate joi de Eurostat, cu ocazia Zilei Internationale a Cafelei.
Anul trecut, cea mai mare cantitate de cafea importata din tarile din afara UE a venit din Brazilia (932.000 tone exportate spre UE sau 31% din total) si Vietnam (673.000 tone, 22%). Ele sunt urmate de Honduras (221.000 tone, 7%), Columbia (166.000 tone, 6%), Uganda (145.000 tone, 5%), India (137.000 tone, 5%), Peru (113.000 tone, 4%), Etiopia si Elvetia (ambele cu 80.000 tone, 3%) si Indonezia (77.000 tone, 3%).
Tarile membre UE cu cele mai mari importuri de cafea in 2019 au fost Germania (1,1 milioane tone sau 37% din totalul importurilor EU), Italia (604.000 tone, 20%), Belgia (303.000 tone, 10%), Spania (273.000 tone, 9%) si Franta (236.000 tone, 8%).
In 2019, peste 1,8 milioane de tone de cafea au fost produse in cele 27 de state membre ale UE, cu 3% mai mult decat in in urma cu zece ani. Valoarea productiei de cafea a blocului comunitar a fost de aproximativ zece miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 4,1 kilograme pe cap de locuitor, in 2019.
In randul statelor membre UE, Germania a produs anul trecut cea mai mare cantitate de cafea prajita (572.000 tone sau 31% din totalul productiei UE), urmata de Italia (508.000 tone, 28%), Spania (143.000 tone, 8%), Olanda (136.000 tone, 7%), Franta (133.000... mai mult
Joi, 01 Octombrie 2020, ora 10:27
Office Barista, companie specializata in furnizarea de solutii complete de cafea, apa si ceai pentru mediul office (servicii B2B), ajunge la o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro in 2019. Planurile pentru urmatorul an includ continuarea extinderii pe plan national a companiei.
Compania furnizeaza solutii premium, in colaborare cu parteneri recunoscuti pentru calitatea serviciilor precum Franke, pentru espressoare, Waterlogic pentru dispensere de apa, si TeaPigs pentru selectia de ceaiuri.
In medie, conform calculelor Office Barista, o corporatie din Romania investeste intre 1 si 2 euro pentru apa, lunar, per angajat, in timp ce pentru cafea costul e intre 3 si 5 euro.
Scopul Office Barista este sa le ofere clientilor sai produse si servicii la cele mai inalte standarde de calitate, care sa imbunatateasca viata de la birou a angajatilor.
De la cafeaua proaspat prajita, cu aroma puternica, pana la apa din sursa controlata si purificata cu ajutorul tehnologiilor inovative, serviciile Office Barista se adreseaza companiilor care isi pun angajatii pe primul loc.
Raspunsul pana acum din piata a fost excelent si o parte din feedback-ul pozitiv se bazeaza pe strategia aplicata de Office Barista: solutii adaptate in functie de nevoile fiecarei companii si a angajatilor acesteia.
Pentru a face acest lucru posibil, Office Barista ofera gratuit o saptamana de acces complet la serviciile sale, astfel ca oferta finala este construita in functie de preferintele pe... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 12:29
Desi in prezent meseria de "somelier" este asociata cu arta si rafinamentul si nimeni nu s-ar gandi sa o incadreze la ocupatii riscante, cei care ii cunosc istoria si inceputurile stiu ca era una dintre cele mai periculoase activitati.
In functie de regele, lordul sau persoana importanta servita la masa si intrigile de la curte, viata somelierului se putea termina rapid cu o doza de otrava in pocalul de argint.
Initial, cuvintele de inspiratie franceza "sommerier" si "bete de somme" il desemnau pe cel care conducea animalele de povara incarcate cu alimente sau bauturi. El putea fi responsabil si cu mutarile de marfuri care aveau loc la curte. Responsabilitatea a crescut considerabil cand, intr-un soi de nomenclator al vremii, acesta a fost promovat si a primit noi atributii.
Astfel, somelierul era si cel care alegea vinul, aranjamentul mesei si selectia de deserturi. Si, cea mai interesanta dintre toate, desigur o onoare, degustarea vinului si a mancarurilor, astfel ca stapanul sa evite neplacerea unei morti subite.
In zilele noastre, conditiile de munca pentru un somelier s-au imbunatatit considerabil, dar meseria ramane una aparte, cu multe aspecte si particularitati despre care se stiu putine lucruri. De exemplu, acela ca, dintre toate simturile, nu gustul este cel mai important in testarea initiala a vinului, ci mirosul.
Care sunt lucrurile mai putin stiute despre istoria si prezentul meseriei de somelier, ce mituri exista, dar si ce ritualuri au... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 12:32
Legea nr. 136/2019, ce modifica legislatia caselor de marcat fiscale, a fost publicata in Monitorul Oficial.
Principalii operatori economici ce vor fi afectati sunt cei ce efectueaza vanzari prin masini automate, cu incasare prin card sau bancnote. Si acestia intra in sfera utilizarii caselor de marcat cu memorie fiscala.
Principala modificare din lege consta in abrogarea exceptiei de a nu se utiliza casa de marcat fiscala pentru vanzarile de bunuri prin masini automate, la care incasarea se realizeaza prin cititoare de carduri bancare sau prin incasarea automata de bancnote.
In consecinta, acesti operatori economici au obligatia sa se doteze cu astfel de automate, ce sunt dotate cu aparate de marcat cu memorie fiscala. Termenul prevazut de lege este data de 31 decembrie 2019.
Se mentioneaza in mod expres ca transportul international de persoane cu plata, respectiv transportul local, inclusiv transportul cu metroul, cand plata serviciului de transport se efectueaza cu bilete, este o exceptie de la utilizarea casei de marcat fiscale.
Se reformuleaza mai exact obligatia utilizarii casei de marcat fiscale pentru serviciile de transport national, cand acestea se realizeaza intre localitati. Si acesti operatori economici ce efectueaza transport intre localitati au termen ca in 6 luni de zile sa se doteze cu case de marcat cu memorie fiscala.
In cazul defectarii casei de marcat fiscale, operatiunile de vanzare trebuie consemnate intr-un Registru special.... mai mult
Vineri, 19 Iulie 2019, ora 10:16
Automatele de cafea vor fi vizate de o actiune de control la nivel national, iar Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va autoriza functionarea fiecarui aparat, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Marius Pirvu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
"In prezent, avem o actiune de control care va incepe la nivel national si care se refera la automatele de cafea. Acestea, in momentul de fata, in urma specificatiilor tehnice transmise de catre producator, reiese ca nu au dreptul sa functioneze outdoor, ci numai indoor.
De asemenea, nu au voie sa functioneze decat daca sunt bransate la o retea de apa si trebuie sa se scrie pe eticheta lor ceea ce beti, respectiv cafea sau... cafea cu albitor, pentru ca nu vorbim despre cafea cu lapte, ci cafea cu inalbitor de rufe, de ce vreti dumneavoastra...Machiatto nu e machiatto... La automatele de cafea "nicht" cafea macinata.
Intram in foarte multe amanunte. Din nefericire, nu voi incasa eu, ca de obicei. Noi decat constatam si sunt alte entitati care vor face asta. ANSVSA va trebui sa mearga la fiecare loc in care un automat de cafea se instaleaza. Acolo va primi autorizatie de functionare. Deja am dat informari catre ANSVSA si ANAF", a afirmat Pirvu.
Acesta a adaugat ca institutia pe care o conduce a discutat cu patronatele din domeniu "carora le-am spus, de bun-simt, sa le scoata ei, ca sa nu venim sa le scoatem noi".
"Am discutat... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 15:05
In cei 27 de ani de cand sunt importator de cafea, am avut ocazia sa tranzactionez in total 2.500 de tone de cafea si sa fiu martor al evolutiei pretului acestei de la 60 de centi / kilogram pana la 4 euro, cat este in prezent.
Raman la fel de fascinat de complexul lant de procese de transformare, prin care cafeaua verde ajunge in cescuta de cafea pe care aproape cu totii obisnuim sa o savuram dimineata.
Astazi am sa va povestesc despre lucrurile pe care le consider esentiale pentru ca un iubitor al cafelei sa se bucure la maxim de aceasta.
Bursa cafelei
Este unul din cele mai tranzitate produse pe bursele din New York (pentru cafeaua Arabica, aflata aici datorita faptului ca din America Latina porneste mare parte a soiurilor ce apartin acestui tip de cafea) si Londra (in general pentru Robusta, provenita din Asia si Africa) . Acest lucru determina un pret similar de comercializare a cafelei verzi catre importatori.
Cafeaua verde se vinde de obicei in orase port din Europa, precum Trieste, Amsterdam, Hamburg, Valencia, unde au loc cele mai mari tranzactii din industrie. Aici exista cele mai mari depozite de cafea verde, distribuita celor care o transforma in licoarea care ne incanta fiecare inceput de zi, asa cum este si cazul meu.
Cafeaua Arabica, muza mea!
Cafeaua Arabica este preferata mea si muza mea, de 26 de ani, in crearea miscelelor, amestecuri din doua sau mai multe tipuri de cafea, in functie de gusturile diferite ale consumatorilor, abordare... mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 11:00
Dimineata de dimineata privesti pofticios cana de cafea si-ti spui ca viata nu ar fi la fel in lipsa acestui lichid amarui si aromat. Dar cum exact te ajuta? Vine si cu efecte secundare? Si daca da, cat de grave?
La prima vedere, cafeaua ar fi o bautura foarte periculoasa pentru organismul uman deoarece in continutul boabelor de cafea se gasesc cel putin 19 elemente dovedite a avea un efect cancerigen, in urma testelor facute pe animale.
In realitate nu s-a constatat acest efect in urma consumului de cafea deoarece este imposibil sa se ajunga la cantitatile de carcinogeni care ar putea duce la aparitia cancerului, ca in cazul animalelor de laborator.
In plus, cafeaua are in compozitie peste 2.000 de "ingrediente", intre care si polifenoli antioxidanti, cu rol anticancerigen, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.
Pentru multi oameni, consumul zilnic de cafea este sursa principala de antioxidanti. Pentru a fi o bautura benefica, importanta este cantitatea zilnica pe care o bem si aici rezultatele studiilor sunt diferite, ceea ce mareste confuzia generala.
Desi se mentioneaza des legatura dintre cafea si cresterea tensiunii arteriale, unele studii de specialitate au concluzionat ca nu ar exista o legatura directa intre consumul moderat de cafea (sub 4 cesti de cafea/zi) si hipertensiunea arteriala si bolile coronariene.
Pe de alta parte, in tari ca Grecia, unde consumul de cafea este mare, sunt si mai multe cazuri de hipertensiune... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 17:43