Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a cerut si a primit de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu 5 ani a licentei de concesiune pe care o detine de 20 de ani in vederea exploatarii resurselor de la Rosia Montana.
Statul roman a cerut doar majorarea redeventei percepute din valoarea productiei miniere de la 4% la 6%, potrivit modificarilor legislative ce au intervenit intre timp, potrivit unui comunicat transmis de RMGC.
"ANRM a transmis limpede RMGC ca valabilitatea licentei nu va fi prelungita decat daca RMGC accepta aceasta modificare cu privire la redeventa.
Desi Gabriel Resources si RMGC se opun cu tarie pozitiei ANRM si interpretarii legale a Agentiei si si-au exprimat in scris dezacordul cu aceasta pozitie si cu modul in care ANRM a gestionat procesul de extindere a licentei, Gabriel Resources si RMGC au concluzionat ca, dat fiind actualele circumstante, nu exista nicio alta modalitate de a prezerva drepturile legale existente ale RMGC, inclusiv extinderea licentei, decat sa accepte majorarea redeventei, asa cum a solicitat ANRM.
In consecinta, pe 18 iunie a fost incheiat un act aditional care prevede prelungirea valabilitatii licentei pana pe 20 iunie 2024 si nivelul revizuit al redeventei", se arata in comunicatul Gabriel Resources.
Citeste aici totul despre povestea incalcita de la Rosia Montana. Cine vrea exploatarea si cu ce pret
Prelungirea licentei vine in conditiile in care la finalul anului, in luna decembrie,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 15:52
Tribunalul de arbitraj international al Bancii Mondiale - ICSID (Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii - n. r.) a admis, partial, argumentele localnicilor din Romania in opozitie cu proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana, in urma unei petitii depusa in octombrie 2018 de mai multe organizatii de mediu, potrivit unui comunicat al Greenpeace CEE Romania, transmis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, instanta a acceptat Petitia amicus curiae depusa in procesul de arbitraj dintre Romania si compania miniera Gabriel Resources in legatura cu proiectul minier Rosia Montana, insa a conditionat admiterea, in sensul ca a exclus toate marturiile si argumentele juridice din partea localnicilor din Rosia Montana si a respins solicitarea lor de a participa la audieri.
Petitia amicus a prezentat noi fapte cu privire la incalcarile dreptului constitutional, de mediu si ale drepturilor omului in legatura cu eforturile Gabriel Resources de a construi cea mai mare exploatare miniera in cariera deschisa din Europa si a inclus marturii ale proprietarilor din Rosia Montana care si-au exprimat opozitia fata de proiectul minier in ultimii 15 ani si care au avut de suferit in urma lucrarilor pregatitoare ale proiectului, inclusiv din cauza relocarii involuntare.
"Prin excluderea marturiilor celor direct afectati, tribunalul submineaza grav scopul esential al petitiei amicus. Pentru localnicii din Rosia Montana, aceasta decizie... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 12:26
Muntii din Transilvania poate nu sunt bantuiti de vampiri, in schimb sunt plini de aur care atrage ceea ce unii numesc "atentia pradatorilor" - intr-o lupta continua care refuza sa se stinga, scrie National Geographic intr-un articol dedicat situatiei privind Rosia Montana.
"Lupta amara priveste propunerea unei companii straine de a construi cea mai mare mina de aur din Europa intr-un sit istoric numit Rosia Montana", scriu jurnalistii.
In conditiile in care Rosia Montana contine resurse extrem de rare, "este cu atat mai surprinzator faptul ca Guvernul din Romania a retras temporar dosarul Rosia Montana de la UNESCO".
Rosia Montana ar fi putut fi in Patrimoniul Mondial. In schimb, am devenit o premiera in istoria UNESCODosarul Rosia Montana la UNESCO: Cum ar putea decizia Guvernului Dancila sa se intoarca impotriva RomanieiPetitie si protest dupa ce Guvernul Dancila a stopat procedura de includere a Rosiei Montane in UNESCORosia Montana primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial: Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria UNESCO
"In centrul dezbaterii se afla un litigiu cu compania miniera care vrea acces la sit (Rosia Montana Gold Corporation, societate controlata de compania canadiana Gabriel Resources) . In urma protestelor masive declansate in 2013, Guvernul roman a decis sa nu elibereze autorizatii care ar fi permis companiei canadiene sa mearga inainte cu proiectul si a adoptat mai multe 'protectii legale' pentru Rosia Montana.
Ca... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 11:51
Stoparea de catre Guvernul Dancila a procedurii de includere a localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este o situatie unica, avand in vedere ca primise deja recomandare de inscriere in Lista Patrimoniului Mondial.
"Asta a fost instructiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial, acum cateva saptamani, iar acest lucru urma sa se discute peste cateva saptamani in Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial.
Instructiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluarii la nivelul la care se ajunsese si, totodata, organizarea unei intalniri intre o delegatie din partea unor ministere de la Bucuresti si dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Intalnirea a avut loc chiar in aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmeaza sa dea raspuns in cateva zile, pentru ca e o situatie inedita, adica nu cred ca s-a mai intamplat", a declarat pentru Mediafax Adrian Cioroianu.
Si fostul ministru tehnocrat al Culturii Vlad Alexandrescu a declarat, la RFI Romania, ca e surprins de decizia Guvernului.
"Decizia de care am aflat si eu cu surprindere ieri vine in contextul in care organismul de experti acreditat de UNESCO, ICOMOS, a facut public de curand avizul cu privire la includerea Rosiei Montane in patrimoniul mondial al umanitatii ca fiind un aviz pozitiv. Nu numai ca acest... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 14:39
Dupa 12 luni de depreciere constanta, actiunile companiei Gabriel Resources au inregistat, miercuri, o crestere a pretului de 5,2 procente pe Bursa din Toronto.
Revenirea la un pret de 40,5 dolari pare sa fi fost declansata de anuntul facut de companie in ceea ce priveste continuarea disputei cu autoritatile romane pe tema proiectului Rosia Montana, arata Bloomberg.
Arbitraj international
Marti, 21 iulie, canadienii au declarat oficial ca se vad nevoiti sa recurga la arbitrajul expertilor Bancii Mondiale din cadrul Centrului International pentru Solutionarea Disputelor de Investitii.
Gabriel Resources inregistreaza deja un deceniu de cand incearca sa deschida in Romania cea mai mare exploatare de aur din Europa, la Rosia Montana.
De fiecare data, proiectul a fost blocat de indecizia actorilor politici si de protestele societatii civile care acuza pericolul reprezentat de exploatarea minereului cu cianuri si distrugerea unor situri istorice din zona.
In comunicatul de presa al firmei canadiene, reprezentantii Gabriel Resources acuza autoritatile de la Bucuresti de "blocarea si impiedicarea punerii in practica a proiectului fara un proces echitabil si fara despagubire".
"In lumina aparentului si dezamagitorului refuz al autoritatilor de se implica in acest caz, compania noastra se vede sa recurga la masura arbitrajului international", a explicat directorul executiv Jonathan Henry, refuzand sa comenteze alte aspecte ale controversatului proiect de... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 10:35
Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu sustine ca un litigiu cu Gold Corporation poate inseamna cereri de despagubiri din partea ambelor parti si s-ar putea incheia chiar cu renuntarea la proiect.
"Nu e rau sa-ti aperi interesele pana la capat. E mai rau sa cedezi, sa te speli pe maini", spune el.
Predoiu sustine, potrivit Digi 24, ca un litigiu cu Gold Corporation poate inseamna cereri de despagubiri din partea ambelor parti si s-ar putea incheia chiar cu renuntarea la proiect.
Compania a fost "invitata" de un comportament imprudent al lui Ponta si Sova, spune Catalin Predoiu: "Nu vorbesti de posibile despagubiri, e ca si cum te predai. Nu cred ca ii e atat de simplu companiei sa inceapa un proces".
Fostul ministru al Justitiei subliniaza ca intr-un litigiu se afla multe: "Daca nu ne facem temele si nu aratam ca stim si noi sa luptam juridic, atunci da, poate sa vina cineva sa iti ia si ceasul de la mana. Sa nu se mai vaicareasca premierul! Luati-va avizele, vedeti ce e cu mediul, intrebati niste avocati. Sa nu imi spuna mie domnul Sova ca trebuie sa adopte Parlamentul un contract de stat, Guvernul trebuie sa faca asta. Licenta ar trebui prelungita tot prin Hotarare de Guvern".
Catalin Predoiu ii mai cere lui Crin Antonescu sa ia atitudine si sa trimita proiectul inapoi la Guvern: " Daca Antonescu e si altceva decat un vorbitor, sa scrie pe hartie ca restitutuie proiectul. De aia ti-a dat poporul pixul in mana, scrie sa iei decizii. Vor sa traga de timp,... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 12:24
Canadienii de la Gold Corporation si-au "indulcit" tonul si neaga intentia de a da statul in judecata si de a cere despagubiri de 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana. Intre timp, si actiunile companiile incep sa isi mai revina, dupa ce in ultimele doua zile au pierdut 56% din valoare.
CEO-ul Gabriel Resources afirma ca declaratiile sale au fost citate gresit in presa internationala, dupa ce publicatia canadiana The Globe and Mail a scris ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana.
"Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit", afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Clarificarile vin in conditiile in care, in opinia avocatilor specializati in drept comercia, amenintarile privind despagubiri de patru miliarde de dolari nu au sustinere.
"In cazul in care Camera inferioara respinge proiectul, vom transmite o notificare formala referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale privind investitiile, in valoare de pana la patru miliarde de dolari. Avem un caz solid si vom face in asa fel incat eforturile Romaniei de a atrage... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 09:40
CEO-ul Gabriel Resources afirma ca declaratiile sale au fost citate gresit in presa internationala, dupa ce publicatia canadiana The Globe and Mail a scris ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana.
"Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii.
Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele - si nici Gabriel Resources nu face exceptie - vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei", afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
The Globe and Mail a scris miercuri ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 09:12
Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat, miercuri, ca firma canadiana va da in judecata Guvernul roman, cerandu-i miliarde de dolari, in cazul in care, saptamana viitoare, Parlamentul va adopta o lege care va pune capat proiectului minier de la Rosia Montana, transmite publicatia The Globe and Mail.
"In cazul in care Camera inferioara respinge proiectul, vom transmite o notificare formala referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale privind investitiile, in valoare de pana la patru miliarde de dolari", a declarat Jonathan Henry.
"Avem un caz solid si vom face in asa fel incat eforturile Romaniei de a atrage investitii straine sa aiba de suferit", a adaugat directorul Gabriel Resources.
Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmand sa fie si la Camera Deputatilor. Declaratiile premierului au provocat o cadere cu 53% a actiunilor Gabriel Resources, care au inchis sedinta de tranzactionare de marti la valoarea de 65 de centi canadieni, in conditiile in care, in 2011, se tranzactionau la opt dolari.
Henry ar putea demisiona daca va fi demarat un proces
Jonathan Henry, care s-a alaturat Gabriel Resources in urma cu trei ani, a mai spus ca, in cazul in care va fi lansata o actiune juridica impotriva Guvernului roman, ia in calcul sa demisioneze.
"Eu... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 15:32