Romania va primi anul acesta un grant de 15,83 milioane de euro de la Comisia Europeana pentru despagubirile acordate in cazul pestei porcine africane in anul 2019, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, intr-o conferinta de presa.
"Saptamana trecuta am avut la Bruxelles intalniri cu oficiali ai Comisiei Europene si cu sefii serviciilor veterinare din statele membre si am prezentat o informare la zi cu stadiul actual al focarelor de pesta porcina africana (PPA) la nivelul Romaniei, dar si un draft la noua strategie cu privire la noua abordare a planului de combatere si control al PPA.
Cel mai important lucru (..) am reusit sa publicam o decizie grant care prevede acordarea a 15,813 milioane de euro pentru Romania, in 2019, pentru rambursarea a 75% din costurile eligibile alocate pentru despagubirii in cazul pestei porcine africane, dar si a unei plati de 50%, respectiv 6 milioane de euro pentru 2018 si 7,5 milioane de euro pentru 2019.
Acesti bani vor veni insa anul viitor. Este o realizare a serviciilor veterinare faptul ca impreuna cu echipa mea, am beneficiat de credibilitate si cei de la CE ne-au dat tot sprijinul. Ne-au propus sa avem experti de la Comisie, incepand cu luna ianuarie-februarie, astfel incat aceasta noua strategie sa fie in concordanta cu prevederile europene si sa putem accesa si alte fonduri pentru politici de piata", a spus seful ANSVSA.
El a... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 16:15
In ultima jumatate de an, pesta porcina africana a facut ravagii in Romania, provocand pierderi de zeci de milioane de euro.
Din pacate, boala continua sa se extinda si astazi, in tara, in ciuda faptului ca autoritatile au ucis deja preventiv peste 360.000 de animale, in incercarea de a pune capat epidemiei.
Prezenta pestei - o boala foarte contagioasa, mortala pentru porci - a fost confirmata in Romania inca din iulie 2017, la Satu Mare. Atunci a fost vorba, insa, despre un singur focar pe care autoritatile au reusit sa il stinga repede.
Pe 10 iunie 2018, boala a fost semnalata, din nou, la Tulcea. Iar de aceasta data, problema nu s-a mai putut rezolva, cu una, cu doua. Dimpotriva, pe masura ca zilele au trecut, s-au raportat din ce in ce mai multe cazuri de imbolnavire. Si nu doar la Tulcea, ci si in multe alte zone din tara.
Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a publicat chiar un manual de interventie in focarele de pesta si a inceput sa sacrifice animale din ferme si gospodarii, in incercarea de a opri epidemia care risca sa puna in pericol intrega industrie a cresterii porcului, in Romania.
Au luat nastere asa-numitele "echipe de ucidere" - formate din medici veterinari si asistenti, soldati, jandarmi si functionari - care au inceput sa strabata parte dintre localitatile afectate de pesta si sa le ucida oamenilor porcii din cotete.
Unii si-au dat animalele de bunavoie. Altii - cum ar fi oamenii dintr-un sat... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 11:55
Pesta porcina africana (PPA), care afecteaza deja 17 judete, risca sa se extinda, in curand, in intreaga Romanie, se arata intr-un document al Comisiei Europene.
Practic, putem numara acum pe degetele unei singure maini judetele in care nu exista, cel putin deocamdata, risc de epidemie.
Pe harta care prezinta modul de raspandire a PPA in Europa se poate vedea clar ca zona de risc acopera acum aproape in intregime teritoriul tarii noastre. Zonele marcate cu rosu, pe aceasta harta, sunt cele in care boala fie evolueaza deja, fie risca sa ajunga in viitorul apropiat. Exista, insa, posibilitatea ca pesta sa apara curand si in asa-numitele "zone tampon", marcate cu albastru. Iar asta inseamna ca au mai ramas doar vreo 5 judete in care, cel putin momentan, nu exista pericol de raspandire a pestei.
Acestea sunt dispuse in diagonala pe harta Romaniei, incepand din nord-estul tarii, de la Botosani si ajungand pana in Timis. In teritoriile inca libere de pesta mai sunt incluse si parti din judete, cum ar fi Arges, Hunedoara si Alba.
Harta intocmita de Comisia Europeana arata ca pesta risca sa cuprinda, in curand, toata tara
In plus, aceasta harta - intocmita in baza datelor comunicate de autoritatile sanitare veterinare din fiecare stat - arata cat se poate de clar ca nicaieri in Uniunea Europeana pesta n-a evoluat mai agresiv decat in Romania, in 2018.
Despagubiri de 44 de milioane de euro
Mai exact, potrivit Autoritatii Sanitare Veterinate si pentru... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 12:43
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca in prezent exista 980 de focare de pesta porcina africana, in 240 de localitati din 13 judete. In total, au fost eliminati 343.662 de porci afectati de boala.
Potrivit unei informari transmise, joi, de ANSVSA, au fost stinse pana in prezent cinci focare de pesta porcina africana in judetul Satu Mare si nu a mai fost inregistrat vreun focar in acest judet, din 31 august.
In judetul Bihor nu au mai fost inregistrate noi focare din 8 august, iar in judetul Tulcea, unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in 14 august.
Cele mai lovite sunt judetele Tulcea si Ialomita.
Astfel, in judetul Satu Mare sunt 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti, in judetul Bihor - 28 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, in Salaj - 4 cazuri la mistreti, in Tulcea - 564 de focare (dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar la o exploatatie de tip A) si 48 de cazuri la mistreti, in Braila - 83 de focare (dintre care 8 focare la exploatatii comerciale), in Constanta - 79 de focare in gospodariile populatiei si 2 cazuri la mistreti, in Ialomita - 122 de focare in gospodariile populatiei si 3 cazuri la mistreti, in Galati - 14 focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, in Ilfov - 9 focare in gospodariile populatiei, in Calarasi - 66 de focare (dintre care un focar la o... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 17:20
Peste doar trei saptamani, specialisti de la Bruxelles vin in tara noastra ca sa verifice daca autoritatile au respectat intocmai - asa cum s-au angajat - recomandarile Comisiei Europene (CE) privind combaterea pestei porcine africane (PPA).
Ca sa dea bine la controlul care se apropie, ANSVSA se acopera cu hartii. Din pacate, indiferent ce-ar face acum, in pripa, pe ultima suta de metri, autoritatile au putine sanse sa ascunda de ochii expertilor europeni faptul ca, in loc sa procedeze asa cum le-a cerut CE in lupta cu pesta, au actionat tocmai pe dos, iar boala le-a scapat cu totul de sub control.
Tara noastra participa, inca din 2015, la un program multianual european de combatere a PPA, finantat in proportie de 75% de UE. In cadrul acestui program, Romania s-a angajat sa cheltuiasca banii europeni primiti, impreuna cu o contributie proprie, ca sa previna pesta, astfel incat aceasta sa nu se raspandeasca si sa nu ajunga vreodata sa le creeze oamenilor pagube impovaratoare.
In cadrul aceluiasi program european, tara noastra poate primi de la UE bani pentru a-i despagubi pe unii dintre romanii ramasi fara animale, din cauza raspandirii PPA. Spre exemplu, pentru 2018, Romania primeste, in cadrul programului, de la CE, nu mai putin de 1.152.138 de euro pentru a lupta cu pesta, parte din bani putand fi folositi pentru plata de despagubiri.
Pentru a se convinge, insa, ca Romania chiar cheltuieste cu folos toti acesti bani, CE nu se multumeste sa ia de bun cuvantul... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 09:21
Premierul Viorica Dancila a spus, joi, la Palatul Victoria, intr-o declaratie de presa comuna cu comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, ca a cerut acordarea intregului sprijin tehnic si financiar din partea Comisiei Europene (CE) pentru reducerea impactului pestei porcine.
"Am prezentat dlui comisar situatia creata de evolutia exploziva a pestei porcine africane, cu efecte atat in plan economico-financiar dar si social.
In acest context, am solicitat dlui comisar european acordarea intregului sprijin tehnic si financiar din partea CE pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcina africana l-a avut asupra agriculturii romanesti.
Asistenta europeana este foarte importanta pentru Romania, data fiind ponderea agriculturii in economia romaneasca. Este suficient sa amintesc ca datele statistice arata ca agricultura a contribuit de o maniera consistenta la cresterea economica a Romaniei", a precizat premierul Viorica Dancila, dupa o intrevedere la Palatul Victoria cu comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan.
CE va evalua in zilele urmatoare cererea Romaniei
In replica, Phil Hogan a declarat ca CE va evalua solicitarea Romaniei de acordare a unui ajutor financiar in cazul pestei porcine dupa ce Bucurestiul va trimite mai multe informatii.
"Cele 800 de focare de pesta porcina africana depistate arata ca sistemul de detectie din Romania functioneaza bine. Pentru a putea eradica pesta porcina in timpul util si a... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 11:51
Bulgarii vor sa se asigure ca pesta porcina africana nu va ajunge si in tara lor si interzic romanilor sa intre in Bulgaria cu carne de porc.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe anunta ca Autoritatea locala pentru Siguranta Alimentara din Bulgaria a luat masuri in scopul prevenirii patrunderii pe teritoriul tarii a virusului.
"In toate punctele de trecere a frontierei sunt instituite masuri suplimentare de control, fiind interzisa introducerea, pe teritoriului Republicii Bulgaria, in scopul consumului personal, a carnii de porc sau a produselor alimentare avand la baza carnea de porc. In cazul depistarii unor astfel de produse, acestea vor fi confiscate", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Citeste si:
Guvernul nici nu a prevenit, nici nu a gandit. Motivul pentru care banii de la UE nu acopera despagubirile pentru pesta porcinaIohannis cere masuri urgente: Prinsa in lupta cu Justitia, guvernarea PSD a uitat sa se lupte cu pesta porcinaPesta porcina va cuprinde mai mult de jumatate din Romania, avertizeaza autoritatile de la BruxellesPesta porcina: PNL si PMP au demarat procedura pentru infiintarea unei comisii de anchetaSiegfried Muresan a cerut 110 milioane de euro din Bugetul UE pentru fermierii afectati de pesta porcina
A.G. ...citeste mai departe despre "Bulgarii se feresc de pesta porcina: Romanii nu au voie sa intre cu carne de porc in tara lor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 31 August 2018, ora 11:33
Mai multe documente aflate in posesia Ziare.com indica faptul ca - in ciuda asigurarilor date de ministrul Petre Daea - Romania isi va recupera de la UE doar o parte din suma uriasa cu care trebuie sa ii despagubeasca pe oamenii ramasi fara porci din cauza pestei. Iar pe masura ce boala, deja scapata de sub control, se va extinde, cheltuielile statului vor creste din ce in ce mai mult.
Nu mai putin de 123.400 de porci - adica aproape 3% din efectivele din tara noastra - au fost ucisi preventiv in ultimele 3 luni de medicii Autoritatii Sanitare Veterinare, in incercarea de a opri raspandirea pestei. In plus, in perioada imediat urmatoare, medicii veterinari urmeaza sa ucida alti peste 170.000 de porci din doua mari ferme din judetul Braila, in care s-a depistat boala.
Pe toti proprietarii animalelor ucise - fie ei simpli gospodari sau mari crescatori de porci - statul va trebui sa-i despagubeasca. Mai exact, va trebui sa le plateasca animalele, la pretul pietei, stabilit de mai multe comisii de specialitate.
Spre exemplu - din datele furnizate de DSVSA Tulcea pentru Ziare.com - gospodarii din judet ar urma sa incaseze 6,12 lei pe fiecare kilogram de carne de porc ucis preventiv. Asta, in cazul in care animalul cantarea peste 40 de kilograme, inainte de ucidere. Daca insa animalul era mic si mai usor de 40 de kilograme la sacrificare, gospodarului i se vor plati 10,15 lei pe kilogramul de carne de care nu va mai apuca sa se bucure.
Patronii de ferme zoothenice ar... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 00:00
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Raducu Branescu, a anuntat, miercuri, ca Romania se confrunta cu o "evolutie exploziva" a perstei porcine africane, fiind 524 de focare in intreaga tara.
Pana acum au fost sacrificate aproape 50.000 de animale, stabilindu-se ca virusul a intrat in tara prin introducerea ilegala de produse infestate, in zona de nord a tarii, dar si adus de porcii mistreti, in delta Dunarii.
"Incepand cu 9 iunie, avem o evolutie destul de agresiva in zona de sud-est a Romaniei, intrata prin Rezervatia Naturala Biosfera Dunarii, o evolutie exploziva, care genereaza o sitiuatie epidemiologica nespecifica.
Avem in acest moment in evolutie 524 de focare de pesta porcina africana, 521 localizate in gospodarii ale populatiei, trei in exploatatii profesionale", a anuntat, miercuri, presedintele ANSVSA, Geronimo Raducu Branescu, dupa sedinta Comitetului National de Urgenta pentru combaterea pestei porcine africane.
Potrivit acestuia, cea mai mare exploatatie afectata se afla in judetul Tulcea, fiind sacrificati dintr-un singur loc 43.843 de porci.
In total, au fost eliminate, ucise, un numar de 49.816 porcine, la nivelul intregii tarii. Au fost afectate 94 de localitati - 14 in judetele Satu Mare, Bihor, Salaj si 80 in judetele Tulcea, Contanta, Galati, Braila si Ialomita.
"Infestarea, din datele pe care le avem, in nord-vest s-a produs prin introducere ilegala de produse... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 20:27