Gabriel Resources intentioneaza sa solicite vineri Romaniei, la curtea de arbitraj a Bancii Mondiale, despagubiri echivalente cu 5,7 miliarde de dolari canadieni, pentru pierderile inregistrate ca urmare a nerespectarii de catre partea romana a tratatelor de investitii, se arata intr-un comunicat al companiei.
Gabriel Resources si subsidiara sa detinuta integral Gabriel Resources Jersey sunt reclamante in procesul de arbitraj deschis impotriva Romaniei la Centrul International pentru Disputarea Investitiilor (ICSID) a Bancii Mondiale, in concordanta cu prevederile tratatelor bilaterale de investitii intre Canada si Romania si Marea Britanie si Romania.
Solicitarea de despagubiri, bazata pe evaluarea efectuata de un expert independent, va fi facuta in dolari americani, in suma de 4,4 miliarde de dolari, echivalenta sumei in dolari canadieni la cursul de inchidere a tranzactiilor din 27 iunie.
Prin acordarea licentei si blocarea apoi a proiectelor, fara procedurile necesare si fara compensatii, Romania a privat Gabriel Resources de utilizarea, beneficiile si valoarea investitiilor in tara, inclusiv de dreptul de dezvoltare a proiectelor.
Solicitarea de despagubiri a Gabriel Resources se bazeaza pe incalcarea de catre Romania a mai multor prevederi ale tratatelor, care includ expropierea investitiilor sale in Romania fara compensatii, neacordarea unui tratament corect si echitabil investitiilor, protectie si securitate si pierderea investitiilor prin masuri... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 15:35
Compania canadiana Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana.
Gabriel Resources face planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena in a doua jumatate a acestui an, concomitent cu oprirea activitatilor in Romania, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicatia canadiana The Glode and Mail, fara sa citeze sursele informatiei, informeaza Mediafax.
Compania a anuntat ca ar putea concedia in mai circa 80% din cei 400 de angajati, in prezent aflati in somaj tehnic, daca proiectul nu avanseaza.
Gabriel Resources, listata la Toronto dar condusa de la Londra, nu se asteapta la progrese semnificative in curand. Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei va vota la 7 mai asupra unei legi care ar acorda statut juridic special proiectului minier, permitand astfel pornirea acestuia.
Compania nu se asteapta, insa, la un vot favorabil, in parte din cauza opozitiei inca puternice a opiniei publice fata de proiectul minier si utilizarea procesului de extractie folosind cianura. Momentul este de asemenea important, noteaza The Glode and Mail. Intrucat proiectul de lege ocupa ultima pozitie pe ordinea de zi, exista o probabilitate ridicata ca sedinta parlamentara sa se incheie fara sa se ajunga la votul care priveste Rosia Montana.
Gabriel Resources a amenintat in... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 15:00
Premierul Victor Ponta a fost intrebat, luni, daca are temeri in privinta despagubirilor pe care Gabriel Resources ar putea sa le solicite ca urmare a nerealizarii exploatarii de la Rosia Montana, el raspunzand: "Sigur ca am temeri (...) Cum sa nu am temeri?".
Intrebat daca vor mai aparea acele despagubiri solicitate de Gabriel Resources in urma nerealizarii exploatarii de la Rosia Montana, Ponta a raspuns: "Si ce vreti? Sa vorbesc eu in numele unei companii? Vorbiti dumneavoastra, eu nu vorbesc in numele companiilor".
Intrebat daca mai are acele temeri legate de despagubiri, despre care a vorbit in urma cu cateva luni, Ponta a raspuns: "Avand in vedere ca si in 2014 tot platesc despagubiri la tot felul de lucruri, la procese, la retrocedari... Sigur ca am temeri cand vad cat din bugetul Romaniei se duce pe procese pierdute. Cum sa nu am temeri?".
Premierul Victor Ponta declara, la inceputul lunii septembrie, ca Executivul a aprobat proiectul privind Rosia Montana si l-a transmis Parlamentului pentru ca astfel Guvernul nu mai poate fi dat in judecata de catre Gold Corporation, care ar putea cere despagubiri de "nu stiu cate miliarde" pentru ca nu s-a facut nimic.
"Eram obligat, conform legii, si incerc sa explic celor care vor sa ma auda, ca in conformitate cu legea actuala trebuia sa dau aviz si sa porneasca Proiectul Rosia Montana. Ei au indeplinit toate conditiile cerute de lege. Tocmai pentru ca am considerat ca nu e bine sa fac acest lucru, am trimis legea... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 16:36
Actiunile Gabriel Resources au inchis joi la Toronto in crestere cu 10,6%, la 83 de centi, dupa ce au urcat cu pana la 16% in timpul sedintei bursiere, insa compania a pierdut 43% din valoare de la inceputul acestei saptamani.
Titlurile Gabriel au oscilat joi intre 71 centi si 87 centi, dupa ce au inchis miercuri la 75 centi.
La finalul sedintei de joi, capitalizarea de piata a companiei este de 318,8 milioane dolari canadieni.
Ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Sova, a declarat, joi, ca, in cazul in care proiectul Rosia Montana nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretentii la despagubiri de 2 miliarde de dolari, care inseamna 550 milioane dolari cheltuieli pe investitii realizate si 1,5 miliarde profitul estimat.
Volumul tranzactionat a fost in continuare peste medie, de 2 milioane de actiuni, insa mai redus fata de rulajele din primele trei sedinte ale saptamanii.
Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit luni cu 54%, la 68 centi, cea mai slaba inchidere din ultimii 14 ani, dupa ce premierul Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta in cele doua camere ale Parlamentului.
Declinul a continuat marti, insa titlurile au crescut puternic miercuri, cu 15%.
Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, compania... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 10:55
Premierul Victor Ponta a recunoscut joi, intr-o conferinta de presa, ca nu au fost desecretizate toate documentele privind exploatarea minereului de aur de la Rosia Montana de catre firma controlata de Gabriel Resources, dupa ce miercuri declarase ca documentatia aferenta proiectului va fi desecretizata pentru ca problema sa poata fi discutata in cunostinta de cauza.
"Vreau sa fac cateva precizari: licenta de exploatare emisa de catre Guvernul Romaniei in 1999 si transferata ulterior catre RMGC sub semnatura ministrilor aflati atunci in cadrul Executivului e confidentiala si, in baza deciziilor instantelor de judecata, s-a decis respingerea desecretizarii.
Insa anumite aspecte de interes public pot sa vi le spun: durata licentei e de 20 de ani, pana in 2019, titularul platea o redeventa de 2% din valoarea productiei, initial, insa la renegocieri a ajuns la 6%, iar aceasta crestere se poate face doar prin lege", a afirmat Victor Ponta.
"Daca nu exista alte specificatii, informatiile vor fi tinute confidentiale si nu vor fi divulgate", iar instantele de judecata au respins pana acum cererile de furnizare a licentelor, a completat Ponta.
Atat prim-ministrul, cat si ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova sustin insa, in continuare, ca Romania este pasibila sa plateasca despagubiri uriase catre Gabriel Resources in cazul in care proiectul de lege privind exploatarea minereului de aur de la Rosia Montana nu va fi... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 14:49
Canadienii de la Gold Corporation si-au "indulcit" tonul si neaga intentia de a da statul in judecata si de a cere despagubiri de 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana. Intre timp, si actiunile companiile incep sa isi mai revina, dupa ce in ultimele doua zile au pierdut 56% din valoare.
CEO-ul Gabriel Resources afirma ca declaratiile sale au fost citate gresit in presa internationala, dupa ce publicatia canadiana The Globe and Mail a scris ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana.
"Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit", afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Clarificarile vin in conditiile in care, in opinia avocatilor specializati in drept comercia, amenintarile privind despagubiri de patru miliarde de dolari nu au sustinere.
"In cazul in care Camera inferioara respinge proiectul, vom transmite o notificare formala referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale privind investitiile, in valoare de pana la patru miliarde de dolari. Avem un caz solid si vom face in asa fel incat eforturile Romaniei de a atrage... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 09:40
CEO-ul Gabriel Resources afirma ca declaratiile sale au fost citate gresit in presa internationala, dupa ce publicatia canadiana The Globe and Mail a scris ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana.
"Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii.
Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele - si nici Gabriel Resources nu face exceptie - vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei", afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
The Globe and Mail a scris miercuri ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 09:12
Actiunile Gabriel Resources au inregistrat miercuri o crestere de pana la 23% in primele ore de tranzactii pe bursa din Canada, dupa ce cotatia s-a prabusit cu 56% pe parcursul primelor doua zile ale saptamanii.
Titlurile au scazut luni cu 54%, de la 1,47 dolari canadieni (inchiderea din sedinta de vineri) la 68 de centi. Actiunile au inchis marti la 65 de centi, cu 4,4% mai putin decat in ziua precedenta, desi pe parcursul sedintei declinul a ajuns pana la 22%.
Compania si-a revenit miercuri pe bursa de la Toronto, inregistrand o crestere de pana la 23,1%, la 80 de centi.
Actiunile Gabriel s-au prabusit luni, dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera. In prima parte a sedintei de luni, titlurile companiei erau in picaj cu aproximativ 70%.
Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva.
Directorul general al companiei, Jonathan Henry, a declarat intr-un interviu publicat marti deThe Globe and Mail ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana.
"In... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:42
Gabriel Resources, compania inregistrata in Canada care vrea sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana, se asteapta sa obtina avizul Parlamentului Romaniei pentru exploatarea din Muntii Apuseni in termen de doua-trei luni.
"Speram ca va fi un proces de doua, pana la trei luni. Este putin incert", a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Gabriel Resources controleaza Rosia Montana Gold Corporation, dezvoltatorul controversatului proiect minier de la Rosia Montana.
Compania, inregistrata in Canada, este sprijinita de fondul de hedging Paulson & Co., controlat de miliardarul american John Paulson, de BSG Resources, detinuta de Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogati oameni din Israel, de Electrum Strategic Holdings, a omului de afaceri american Thomas Kaplan, un important investitor in industria aurului, si de Newmont Mining Corp, unul dintre cei mai mari producatori de aur la nivel mondial.
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat saptamana trecuta de Guvern si va fi dezbatut in Parlament.
Proiectul de lege prevede cresterea participatiei statului in proiect cu 5,69 puncte procentuale, la 25%, si majorarea redeventelor de la 4% la 6% din valoarea productiei. Proiectul de lege califica exploatarea de la Rosia Montana drept un proiect de interes national.
Mii de persoane au protestat duminica si luni impotriva... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 12:10