Ministrul pentru Proiecte de infrastructura, Dan Sova a declarat, vineri, la "Atelierele Viitorului" organizate de PSD, ca in februarie 2014 Corpul de control al premierului va finaliza "un control general privind jaful de la Bechtel".
"Corpul de control al premierului va finaliza, probabil in februarie sau martie, un control general privind jaful de la Bechtel, pentru ca este foarte interesant ceea ce s-a intamplat acolo", a spus ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova.
El le-a transmis participantilor ca in perioada guvernarii PSD, pentru acest proiect
s-au platit 50 de milioane de euro, iar restul, pana la 8,4 miliarde de euro, este opera "celorlalti".
"S-a semnat contractul cu Bechtel, sub ministeriatul lui Mitrea si a premierului Adrian Nastase, era foarte clar, trebuia sa dai 464 de km de autostrada la pret fix, 2,1 miliarde de dolari. Kilometrul de autostrada era sub 5 milioane de dolari. Asta a fost negocierea PSD. Cum s-a ajuns la 25 de milioane de euro pe kilometru, asta trebuie intrebati domnul Dobre, asta trebuie intrebat domnul Ludovic Orban, trebuie intrebat domnul Berceanu, doamna Boagiu, ei trebui intrebati", a mai spus Sova.
PSD a reziliat contractul cu Bechtel platind 37 de milioane de euro despagubiri
Ministrul Dan Sova a mai spus ca PSD a reziliat contractul cu Bechtel platind 37 de
milioane de euro despagubiri, nu "miliardele de care vorbea doamna Boagiu", adaugand... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 14:19
Contractul semnat de statul roman cu americanii de la Bechtel nu a fost inca desecretizat, alimentand suspiciunile care planeaza asupra documentului pe care si-au apus amprenta mai multi ministri ai Transporturilor. Varianta originala, semnata in conditii controversat de fostul premier Adrian Nastase, in 2003 a trecut prin cateva schimbari, care nu "garantau" decat o calitate mai proasta, dar mai scumpa.
Business24 face radiografia unui contract care ar fi trebuit sa aduca statului roman 415 kilometri de autostrada, intre Brasov si Bors, al carui pret total ar fi trebuit sa fie de 2,2 miliarde de euro, conform intelegerii initiale din 2003.
In final, Romania nu s-a ales decat cu 52 de kilometri si cu un gol bugetar de milioane de euro. Americanii, desi nu au muncit prea mult, au fost "rasplatiti" cu despagubiri de 37,2 milioane de euro si datorii de 50 de milioane de euro, in urma rezilierii contractului.
Adrian Nastase, artizanul unui contract atribuit fara licitatie
Povestea Romaniei cu Bechtel a inceput in timpul mandatului lui Adrian Nastase, care a atribuit, fara licitatie, contractul americanilor. Conform unui raport al Curtii de Conturi citat de Capital, actul ar fi fost incheiat "in conditii neclare, ce contin clauze ramase neexplicate, interpretabile si in defavoarea partii romane". Guvernul condus de Nastase a aprobat nu mai putin de trei acte normative care in doua luni, referitor la acest proiect.
Atribuirea contractului fara licitatie a... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 14:20
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a declarat miercuri seara ca a fost reziliat contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrazii Transilvania, statul roman urmand sa plateasca companiei americane 37,2 milioane de euro si datorii de 50 milioane de euro.
Totusi, americanii neaga informatiile si sustin ca negocierile cu statul roman continua. Reprezentantii Bechtel spun ca nu vor sa comenteze declaratiile facute de ministrul Dan Sova, potrivit Digi24. Dupa putin timp insa, Bechtel a retras comunicatul de presa de pe site-ul companiei.
In plus, o delegatie a ambasadei SUA este la Palatul Victoria si discuta cu premierul Ponta.
Premierul Victor Ponta a afirmat marti Sova a gresit anuntand presa ca intelegerea cu Bechtel pentru autostrada Transilvania va fi reziliata luni, 27 mai, aratand ca acesta nu trebuia sa spuna nimic pana nu incheia negocierile.
"Cred ca a fost prea transparent, ca nu trebuia sa va spuna nimic pana nu incheia negocierea. Daca v-a anuntat inainte sa incheie negocierile, inseamna ca a gresit", a spus Ponta jurnalistilor, aflat la Braila.
Sova a declarat luni ca rezilierea contractului este o chestiune de zile si ca mai sunt unele detalii de pus la punct in aceasta perioada.
Joi, Sova, a declarat ca luni, 27 mai, va fi reziliat contractul cu compania americana Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania, tot atunci urmand sa fie anuntata si suma pe care o mai are de achitat statul catre constructor.... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 08:29
Un miliard de euro este castigul pe care l-au scos americanii de la Bechtel pe spatele "naivitatii" statului roman, care a acordat in 2003, prin atribuire directa, unul dintre cele mai paguboase contracte din istorie.
Acum pleaca acasa, lasand Romania si fara autostrada si fara jumatate din bugetul constructiei. Mai mult, pe langa acest miliard, luni vom afla si care vor fi despagubirile platite de statul roman, ca urmare a rezilierii contractului cu americanii.
"Luni se incheie cu totul", a spus Sova, dupa un eveniment organizat de Camera de Comert Romano-Britanica, raspunzand unei intrebari. Totusi, pierderile raman. In cei noua ani, compania a finalizat doar 52 din cei 415 km ai Autostrazii Transilvania, desi statul roman a platit mai mult de jumatate din valoarea totala a contractului, de 2,2 miliarde de euro.
Mai exact, Bechtel a incasat 1,3 miliarde de euro, din care lucrarile finalizate n-ar fi trebuit sa coste mai mult de 300 de milioane de euro.
Contractul pentru construirea autostrazii Brasov-Cluj-Bors a fost semnat cu firma americana Bechtel in anul 2003, de fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea si de fostul premier Adrian Nastase.
Lucrarile efective au inceput in 2004 si ar fi trebuit finalizate in 2012. Atribuirea directa, dar si clauzele contractului au fost, atunci, aspru criticate de Uniunea Europeana (UE), Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Fondul Monetar International (FMI) si de mass-media.
Scaparile... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 17:21
Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, a declarat, joi, ca luni va fi reziliat contractul cu compania americana Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania, tot atunci urmand sa fie anuntata si suma pe care o mai are de achitat statul catre constructor.
"Luni se incheie cu totul", a spus Sova, dupa un eveniment organizat de Camera de Comert Romano-Britanica, raspunzand unei intrebari.
El a aratat ca in prezent sunt discutate ultimele detalii privind rezilierea acordului si ca suma despagubirilor catre Bechtel a fost deja stabilita, urmand sa fie comunicata oficial luni.
La eveniment, ministrul a afirmat ca singura posibilitate pentru continuarea proiectului este parteneriatul public privat sau concesiunea, adaugand ca probabil va fi utilizata a doua varianta.
Oficialul a adaugat ca a discutat cu 4-5 companii de constructii mari la nivel international interesate sa participe la acest proiect, iar dupa incheierea contractului cu Bechtel va fi realizat un nou studiu de trafic, care sa ilustreze situatia actuala pe respectivul traseu.
"Avem cinci parti din autostrada neterminate. Trebuie sa le licitam si sa le construim in acelasi timp, pentru ca nimeni nu va fi interesat doar de o singura parte. Asta va fi o mare problema, sa construim in acelasi timp cele cinci parti", a mai spus ministrul.
La 12 mai Sova a afirmat ca incheierea contractului cu Bechtel este "o chestiune de zile" si ca suma pe care o mai are de platit statul... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 12:08
"Bechtel ar putea cere despagubiri si ma indoiesc ca nu o va face. Are toate sansele sa castige, dupa cum sunt prevederile contractuale. Daca nu exista un acord politic anterior rezilierii acestui contract, o intelegere intre parti privitoare la modul in care isi vor utiliza dreprturile pe care le au, 3 ani nu ne atingem de amplasamentul autostrazii Transilvania. Bechtel poate cere statului roman despagubiri extrem de mari, de ordinul sutelor de milioane de euro, daca nu chiar un milliard de euro", a declarat fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, pentru Bloombiz.ro.
De ce a esuat contractul cu Bechtel? Cui apartine vina pentru felul cum au decurs lucrurile cu acest mare proiect de infrastructura?
Primul vinovat a fost Guvernul Nastase. La baza constructiei autostrazii nu a fost un studiu de fezabilitate autentic, care sa ofere toate informatiile necesare, sa faca o evaluare corecta a situatiei atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere financiar.
Contractul a fost unul cu incredintare directa. Dintre toate contractele care au existat in intreaga Europa de-a lungul ultimilor 15 ani, e cel mai prost contract pentru stat.
In mod evident, a fost un cadou politic pe care probabil regimul Iliescu-Nastase l-au facut unei firme apropriate de administratia George.W. Bush. Asta a fost vinovatia initiala.
Ulterior, primii doi ai mandatului lui Traian Basescu au fost ani de blocare ai contractului, in care s-a incercat renegocierea, in urma... mai mult
Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 21:08
Presedintele Traian Basescu a declarat, la intalnirea de la Washington cu reprezentantii comunitatii romanesti, raspunzand unei intrebari privind Bechtel, ca Banca Mondiala ar fi trebuit sa recomande Romaniei sa nu faca acest contract, dar "a tacut si acum vine sa dea oarecare lectii", potrivit Mediafax. "Construiam cea mai scumpa autostrada din lume intr-un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure. Un contract care s-a atribuit fara licitatie si un contract care ne-a dus la niste preturi exorbitante. (...)
Recomandarea Bancii Mondiale ar fi trebuit sa fie: atentie stat roman, ca noi lucram cu voi de vreo 20 de ani, nu faceti acest contract, ca a fost public si atunci Banca Mondiala a tacut si acum vine sa dea oarecare lectii, imi pare rau. Si Banca a tacut si Fondul a tacut si BEI a tacut si BERD a tacut", a spus Basescu.
El a fost intrebat de ce Romania a renuntat la parteneriatul cu compania americana. La inceputul lunii august, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat ca Bechtel va termina constructia celor doua tronsoane de autostrada incepute, in cazul celorlalte sase constructorii urmand sa fie alesi in urma licitatiilor. Costul de construire a autostrazii Transilvania va fi redus la 6,9 milioane euro/km, cu circa 50% mai putin, a spus ministrul.
Premierul Emil Boc a sustinut, la randul sau, ca Bechtel nu va primi despagubiri pentru modificarea contractului. Potrivit ministrului Transporturilor, compania Bechtel va continua lucrarile doar la... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 21:57
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca in luna septembrie va intra in Guvern noul contract cu compania americana Bechtel, iar apoi se va scoate la licitatie tronsonul Gilau - Nadasel, din judetul Cluj, al Autostrazii Transilvania, pentru continuarea lucrarilor, informeaza NewsIn.Boc a spus, vineri, pe centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relatia est, Valcele – Apahida, ca lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua si pe segmentul Suplacu de Barcau - Bors, in judetul Bihor, transmite corespondentul MEDIAFAX."Pe data la care va intra in Guvern forma noua a contractului cu compania Bechtel, imediat se va scoate la licitatie tronsonul Gilau – Nadasel, judetul Cluj, pentru a fi realizat pe bugetul de stat, pentru a fi continuata lucrarea. Acolo deja exproprierile sunt facute, proiectarea este realizata si vor putea fi continuate lucrarile. Se vor continua lucrarile la Suplacu de Barcau – Bors, judetul Bihor, pe cei 64 de kilometri care vor fi finalizati, astfel incat in acest calendar lucrarile sa continue. Noul contract cu Bechtel va intra in Guvern in luna septembrie", a spus Emil Boc.Acesta a estimat ca licitatia pentru lucrarile de pe tronsonul Gilau - Nadasel ar putea fi finalizata pana la sfarsitul anului."Sa vedem, in functie de cine va veni”, a subliniat premierul.Tronsonul Gilau - Nadasel din judetul Cluj are o lungime de 8,5 kilometri.Costul de construire a autostrazii Transilvania va fi redus la 6,9 milioane euro/km, cu... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 15:53
"In business, <nici o masa nu este gratuita>. Bechtel a renuntat la contract fara daune si penalitati din partea statului roman numai cu acordarea unor compensatii catre partea americana, nu neaparat catre Bechtel ci catre SUA. Altfel spus, noi platim cu varf si indesat ca sa putem iesi din acest contract", a declarat pentru Bloombiz.ro consultantul financiar Ionel Blanculescu.Marti, Liderul PSD Adrian Nastase a ironizat "economia" facuta de Guvernul Boc in ceea ce priveste contractul cu Bechtel, subliniind faptul ca "marea negociere" a premierului Boc a dus la situatia in care de la un cost initial de 5,6 milioane euro pe km in 2004 s-a ajuns la 13,5 milioane euro pe km in 2011.
"Emil Boc si-a invatat bine textul dat de regizor. Cand vine vorba despre Bechtel si despre Autostrada Transilvania, guvernantii au un singur mesaj: contractul a fost prost facut. Inainte de a spune orice altceva, de un lucru sunt sigur: fara PDL la putere, romanii ar fi circulat astazi pe autostrada Transilvania", a scris fostul prim-ministru pe blogul personal.
De aceeasi parere este si consultantul financiar Ionel Blanculescu, care a declarat pentru Bloombiz.ro ca nu se poate discuta despre o economie de 6 miliarde euro intrucat statul nu are acesti bani.
"Romania nu a economisit ci a evitat o pierdere cauzata de incompetenta publica. Se discuta in termen triumfalisti ca noi am reusit sa facem o economie. Noi suntem pe deficit bugetar", a declarat Ionel Blanculescu pentru... mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 13:42