In situl Saqqara, in apropiere de Cairo, arheologii egipteni au descoperit recent nu mai putin de sapte morminte ce dateaza de mii de ani. Insa surpriza totala este ce au gasit in interior. Nici urma de faraoni sau alte personaje importante ale vremii - doar scarabei si pisici mumificate.
Dintre cele sapte morminte, patru sunt mai vechi de 6.000 de ani si par niste necropole pentru pisici, arata The Guardian. Surpriza a fost mare, mai ales ca situl de la Saqqara se afla intr-o zona in care se gasesc primele piramide ale faraonilor.
Trei dintre mormintele scoase la iveala in urma sapaturilor incepute in luna aprilie a acestui an "dateaza din epoca Noului Regat (a doua jumatate din cel de-al doilea mileniu inaintea erei noastre - n. red.) si au fost folosite ca necropole pentru pisici", a declarat ministrul egiptean al Antichitatilor, Khaled el-Enany.
Restul dateaza din epoca Vechiului Regat (de acum 4.300 de ani i.Hr.) . Descoperirea este mai cu seama importanta pentru ca e vorba de primii scarabei mumificati gasiti vreodata in aceasta regiune, o descoperire cu adevarat rara, potrivit ministrului.
Scarabeii au fost gasiti in doua morminte separate - doi in interiorul unui mormant dreptunghiular, din calcar, si o intreaga colectie intr-un mormant din acelasi material, insa patrat.
In plus, e vorba despre morminte niciodata deschise, sigilate de atata amar de vreme.
Cat despre pisici, au fost gasite zeci de corpuri mumificate, dar si 100 de statui... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 07:46
Resturile unei piramide vechi de aproxmativ 3.000 de ani au fost descoperite in orasul Luxor, cunoscut deja pentru comorile sale arheologice. Piramida a fost construita pentru un vizir al faraonului Ramses al II-lea si masura initial 15 metri in inaltime si 12 metri in latime.
Descoperirea apartine unei misiuni comune a Universitatii libere din Bruxelles si a Universitatii din Liege, transmite Agerpres.
Piramida "apartine unui vizir din Egiptul de Sus si de Jos, numit Khay, care a avut timp ce circa 15 ani in perioada domniei faraonului Ramses II atributii similare cu cele ale unui prim-ministru", se precizeaza intr-un comunicat al misiunii.
"Monumentul a fost distrus semnificativ in secolele VII si VIII din era noastra, atunci cand mormantul a fost transformat in schit copt", mai mentioneaza comunicatul, considerand ca "descoperirea are o importanta remarcabila, intrucat vizirul Khay este binecunoscut de egiptologi pe baza a numeroase documente".
Luxorul este plin de comori arheologice, cum ar fi templele Karnak si Luxor. De obicei este foarte frecventat de turisti, dar instabilitatea politica de dupa caderea regimului condus de Hosni Mubarak in luna februarie 2011 i-a indepartat pe turisti. mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 16:55