Resursele de gaze descoperite in Marea Neagra de ExxonMobil si Lukoil se ridica la maximum 130 de miliarde de metri cubi si se vor epuiza in 20 de ani, a declarat Alexandru Patruti, expert in resurse geologice si consilier in cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
"Marea Neagra, cu certitudine, nu va fi o a doua Marea Nordului. Lucrarile de explorare au dat rezultate doar in Romania. In Turcia, care detine cea mai mare parte din Marea Neagra, explorarile nu au avut rezultate", a spus Patruti, miercuri, la Forumul Energetic Regional FOREN.
Potrivit acestuia, pana in prezent, cercetarile realizate de ExxonMobil-OMV Petrom si Lukoil au pus in evidenta zacaminte de 130 de miliarde de metri cubi la nivel de resurse geologice.
"Daca am putea exploata aceasta cantitate in totalitate, ceea ce este putin probabil, iar pentru a o exploata rentabil este nevoie de o productie de 6 miliarde de metri cubi pe an, am avea o ...citeste mai departe despre "Cand se vor epuiza gazele descoperite in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 15:18
Companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant important de gaze naturale.
In aceasta luna au fost finalizate lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.
Conform rezultatelor preliminare, suprafata zacamantului poate atinge 39 km patrati, iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, informeaza un comunicat postat pe site-ul Romgaz.
Daca va fi dovedita, cantitatea echivaleaza cu consumul pe trei ani al tarii noastre.
Petrom, nou zacamant de petrol si gaze: Poate fi cea mai mare descoperire in ultimii 30 de ani din Muntenia
"Pentru Romgaz parteneriatul in explorarea platformelor din Marea Neagra reprezinta o directie noua de dezvoltare a afacerii precum si a portofoliului de zacaminte.
Suntem o companie cu experienta de peste 100 de ani in lucrari on-shore, dar ...citeste mai departe despre "Zacamant important de gaze naturale, descoperit in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 12:36
Activitatea in Marea Neagra se va inteti in acest an, avand in vedere ca firmele din domeniul energetic vor incepe sa exploateze resursele de acolo, cum ar fi cele din perimetrul Domino, arata analistii companiei de cercetare Wood Mackenzie.
Cantitatea de gaze si petrol descoperita in zona va schimba cu totul dinamica in acest sector, dar si mediul de afaceri.
Romania scapa de "jugul" energetic al Rusiei? In acest an am putea sa nu importam deloc gaze
Volumul resurselor din Marea Neagra se afla cu mult peste cererea populatiei din Romania, asa ca tara noastra ar putea deveni exportator net de gaze naturale, pentru prima data, arata analiza Wood Mackenzie, citata de Offshore Engineer.
Expertii estimeaza rezervele la 17,8 milioane de metri cubi pe zi, in 2020.
Ei sustin ca rezervele din Marea Neagra sunt viabile chiar si in conditiile actuale, cand pretul este mult mai mic fata de anul trecut.
"Gazul din perimetrul Domino poate fi livrat cel mai devreme in 2020, la un... citeste mai departe despre "Toti ochii atintiti pe Marea Neagra: Romania ar putea salva regiunea de "jugul" energetic al Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 07:45
Romgaz a anuntat, luni, ca a descoperit doua noi zacaminte de gaze naturale in Romania, astfel ca productia va creste cu 3%.
"Sonda de la Frasin, forata la o adancime de 4.100 de metri, se afla in perimetrul de explorare-dezvoltare-exploatare RG 04 Moldova Nord, zona in care Romgaz extrage gaze naturale inca din anul 1972. Prin acest foraj, finalizat in cursul luni ianuarie 2015, a fost pus in evidenta un zacamant de gaz-condensat, pentru care in acest moment se afla in derulare programul de dezvoltare.
Sonda de la Cris (comuna Danes, jud. Mures) este realizata la adancimea de 2.600 de metri si este cuprinsa in perimetrul RG 03 Transilvania Sud, unde exista unele dintre cele mai vechi zacaminte de gaze naturale din Romania. Descoperirea, realizata in cursul lunii ianuarie 2014, a identificat un nou zacamant de gaze naturale pe care in acest moment se desfasoara forajul mai multor sonde care vor permite evaluarea si dezvoltarea completa a acestuia", informeaza site-ul ...citeste mai departe despre "Doua noi zacaminte de gaze naturale, descoperite in Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 11:13
Anul 2012 a adus atat vesti bune cat si noi reglemenatri pe piata gazelor naturale. Descoperirea unor acumulari importante de gaze ar putea schimba paradigma energetica a Romaniei.
Totusi, situatia nu este atat de roz pe cat pare. Incepand din 2013, tara noastra este "indemnata" de Comisia Europeana sa inceapa si exporturile de gaze naturale.
La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulari de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
Estimarile preliminare plaseaza zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Ce inseamna pentru Romania rezerva de gaze "de importanta mondiala" din Marea Neagra
"Gazul se va valorifica in piata romaneasca, ceea ce va duce la diminuarea importurilor. In plus, atunci gazul poate veni pe piata locala la un pret mai mic decat cel din import", a explicat Ionut Purica, expertul in Energie, pentru Business24.
Pentru extractia de gaze naturale, ExxonMobil va achita o redeventa cuprinsa intre 4% si 13% din valoarea productiei brute. In plus, reprezenatntii... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:03
Comisia Europeana solicita Romaniei sa modifice legislatia privind exporturile de gaze naturale si sa permita libera circulatie, fara a conditiona schimburile comerciale.
O astfel de solicitare vine dupa ce, cu cateva saptamani in urma, OMV Petrom anunta descoperirea unui zacamant de o "importanta mondiala" in Marea Neagra.
La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulare de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
O luna mai tarziu, Romania este somata de catre Comisia Europeana sa schimbe legislatia gazelor, anuntand initiera procedurii de infringement impotriva tarii noastre. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta. Practic, legislatia in vigoare incalca libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar.
Specialistul in Energie Ionut Purica este de parere ca Uniunea Europeana este direct interesata ca Romania sa poata exporta, tinand cont de rezervele de gaze descoperite pe teritoriul tarii noastre. Specialistul crede ca autoritatile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 07:00
Marea Neagra ar putea detine zacaminte de 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Resursele de gaze naturale se gasesc in blocul "Khan Asparuh", aflat in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra, conform estimarilor expertilor.
Daca aceste estimari vor fi confirmate, Marea Neagra ar putea deveni noul Golf Persic.
Guvernul bulgar a aprobat miercuri emiterea unei autorizatii care va permite grupului petrolier francez Total SA sa efectueze prospectiuni asupra unui bloc situat pe platoul continental si in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra, informeaza Agerpres.
Daca vor fi descoperite zacaminte de gaze sau petrol, compania franceza va putea sa solicite concesionarea blocului in coformitate cu legislatia bulgara.
Extragerea anuala a trei miliarde de metri cubi de gaze naturale din blocul "Khan Asparuh" va aduce venituri de circa 410 milioane de dolari pe an statului bulgar, daca pretul se pastreaza la nivelul actual de 470 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Daca pretul gazelor naturale scade cu 25% - 40%, statul bulgar va incasa 270 milioane de dolari, sustine ministrul economiei si energiei Delian Dobrev.
In primul caz, Bulgaria va castiga peste 12 miliarde de dolari, iar in cel de-al doilea, peste noua miliarde de dolari pe perioada de 30 de ani pentru care blocul va fi concesionat grupului petrolier francez Total SA.
Daca datele preliminare se vor confirma, timp de 30 de ani Bulgaria va putea folosi doar gaze... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 16:05
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in contextul lansarii lucrarilor la partea bulgareasca a interconexiunii intre retelele de gaze ale Bulgariei si Romaniei.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Dobrev a declarat ca acest proiect va ajuta nu numai la cresterea securitatii alimentarii cu gaze naturale, ci si la diversificarea surselor.
"Stim ca romanii au un avans fata de noi in ceea ce priveste prospectarea zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra, au descoperit deja cantitati semnificative si acest proiect ne va da posibilitatea sa cumparam gaze romanesti", a spus el.
Conducta intre Ruse si Giurgiu va avea o capacitate anuala cuprinsa intre 0,5 si 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezinta jumatate din consumul Bulgariei, a precizat Dobrev.
Premierul bulgar Boiko Borisov, care a asistat, de asemenea, la ceremonia ce a marcat prima sapatura a interconexiunii, a spus insa ca detine informatii potrivit carora si in blocul situat pe platoul continental si in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra exista cel putin aceleasi cantitati de gaze naturale ca si cele descoperite recent in Romania.
Guvernul bulgar a aprobat la sfarsitul lunii iulie emiterea unei autorizatii care va permite grupului petrolier francez Total SA sa efectueze prospectiuni asupra blocului "Khan Asparuh", care... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 15:45
Companiile petroliere Exxon (SUA), Total (Franta) si Melrose Resources (Marea Britanie) au depus oferte preliminare pentru a fora in cautarea de gaze naturale intr-un perimetru de 15.000 de kilometri patrati din apele teritoriale din Marea Neagra ale Bulgariei, situat aproape de granita cu Romania.
"Exista un optimism ridicat pentru gasirea de cantitati substantiale de gaze naturale", a declarat ministrul economiei si Energiei de la Sofia, Delian Dobrev, potrivit AFP.
In apele romanesti, la numai 15 kilometri distanta de campul scos la licitatie de Sofia, au fost descoperite zacaminte estimate la 40 - 80 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
"Asemenea cantitati ar acopri necesarul Bulgariei pentru 15 - 20 de ani", spus Dobrev.
Cele trei companii trebuie sa depuna pana la 4 iulie oferte angajante, urmand ca ministerul sa aleaga un castigator pana la sfarsitul lunii iulie.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de trei - sase ori consumul anual al Romaniei. mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 17:55