Politistii din Maramures au descoperit, joi, o rampa ilegala de deseuri periculoase, provenite de la o unitate spitaliceasca, fiind deschis un dosar penal.
"Azi, 31 decembrie a.c. politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase, sprijiniti de cei din cadrul Sectiei 4 Politie Rurala Leordina si criminalisti din cadrul Politiei municipiului Sighet Marmatiei, s-au deplasat pe raza localitatii Petrova unde, pe digul raului Viseu, a fost depistata o autoutilitara care transporta mai multi saci de plastic cu inscriptia > . A fost identificat soferul, un barbat din comuna Barsana, angajat al unei societati comerciale", a transmis, joi IPJ Maramures.
Sursa citata a precizat ca primele verificari au relevat ca sacii respectivi au fost incarcati de la o rampa neautorizata.
"Deplasati la rampa respectiva, politistii au gasit mai multe deseuri menajere amestecate cu deseuri periculoase, care provin dintr-o unitate spitaliceasca. La fata locului au fost prezenti si reprezentanti ai Garzii de Mediu Maramures", au mai transmis politistii.
Acestia au deschis dosar penal si fac cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de nerespectarea masurilor obligatorii in vederea desfasurarii activitatilor de colectare, tratare, transport, verificare si eliminare a deseurilor periculoase, urmand a fi dispuse masuri legale.
Citeste si:
Specialistii avertizeaza ca peste 1,5 miliarde de masti de protectie vor ajunge in oceanele lumii. Efectele, resimtite in urmatorii... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 23:19
Overdraftul sau descoperitul de cont este o linie de credit pe care banca ti-o ofera pe contul curent. In general, acesta este un imprumut care poate ajunge la o suma de patru ori mai mare decat salariul pe care-l incasezi.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, cum poti folosi eficient un descoperit de cont.
Este de preferat sa iei acest tip de imprumut de la banca prin care iti iei si salariul, pentru ca birocratia este mult mai mica. Banii pe care banca ti-i pune la dispozitie sunt in cont in permanenta si pot fi utilizati pentru orice situatie.
Diferenta dintre un credit de nevoi personale si overdraft este ca, in cazul acestui produs bancar, banii nu trebuie retrasi in totalitate, ci pot fi folositi treptat, doar daca ti se termina banii pe care tu ii ai in cont din salariu sau alte tipuri de venituri.
In plus, fata un credit de nevoi personale, banii din descoperitul de cont poarta dobanda doar pe suma cheltuita din total. Din acest motiv, banca nu percepe comisioane sau alte taxe daca nu utilizezi banii. Banii din overdraft ii poti retrage de la orice bancomat prin intermediul cardului de debit, asa cum faci cu restul banilor.
Bancile au anumite limite de sume pe care le pot imprumuta prin overdraft, iar acestea variaza intre 4.000 si 8.000-10.000 de euro. De asemenea, perioada pe care se ofera un astfel de produs bancar poate varia intre un an si doi sau trei ani, depinzand totul de banca la care apelezi.
In general,... mai mult
Luni, 31 August 2020, ora 09:30
In Turcia au fost scoase la iveala recent ramasitele unui templu despre care se crede ca ar putea fi cel mai vechi din lume.
E posibil ca acesta sa fi fost ridicat inainte de Gobeklitepe, cunoscut pana acum ca fiind cel mai vechi din lume, arata Archaeology World.
Descoperirea a fost facuta la Boncuklu Tarla, la circa 300 de kilometri est de Gobeklitepe, si este importanta pentru ca spune, practic, povestea umanitatii, vorbeste despre evolutia omului imediat ce a renuntat la stadiul de vanator-culegator.
Se crede ca templul, dar si alte structuri gasite in apropiere, ar putea fi vechi de peste 12.000 de ani. In zona au fost gasite inclusiv locuinte.
Sapaturile au fost incepute in zona in 2012. De-a lungul timpului, se stie ca in aici au locuit sumerieni, akkadieni, babilonieni, asirieni, romani, otomani.
Cat despre Gobeklitepe, considerat pana acum primul templu ridicat de om, acesta a fost gasit in 1963, fiind inclus anul trecut in patrimoniul UNESCO. Printre altele, in acest sit au fost gasite mai multe obeliscuri in forma de "T", inalte de 3 - 6 metri si cantarind 40 - 60 de tone, dar si o statueta reprezentand un om, inalta de 65 de centimetri, ce ar putea fi veche de 12.000 de ani.
Citeste si A stat ascuns timp de 200 de ani. Ce au descoperit arheologii la o aruncatura de bat de Johannesburg
A.P. ...citeste mai departe despre "Cel mai vechi templu din lume? Ce-au descoperit arheologii in Turcia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 10:21
Patru planete gazoase gigantice au fost descoperite pe orbita unei stele foarte tinere, cu o varsta estimata la "doar" 2 milioane de ani, eveniment ce a fost descris drept o premiera in astronomie.
Steaua respectiva a primit numele CI Tau si se afla la aproximativ 500 de ani lumina de Pamant, conform unui material publicat marti de Space.com. Aceasta stea este foarte tanara si este inca invaluita de un halou de materie si gaze fierbinti denumit disc protoplanetar. Din acest disc de materie se formeaza noi planete, iar materia ramasa va fi, in cele din urma, expulzata in spatiu de vantul stelar emis constant de CI Tau.
Initial se stia despre CI Tau ca are o planeta pe orbita, un corp cosmic foarte fierbinte, de aproximativ 10 ori mai masiv decat Jupiter si care finalizeaza o orbita completa in jurul stelei sale in doar 9 zile terestre. Aceasta planeta, botezata CI Tau b, a fost primul corp din clasa planetelor "Jupiter firbinti" ce a fost descoperita pe orbita unei stele atat de tinere.
Intr-un nou studiu, o echipa de astronomi a urmarit steaua CI Tau si discul sau protoplanetar prin intermediul observatorului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) - o retea de radiotelescoape din Anzii chilieni. ALMA a identificat alte trei zone din discul protoplanetar in care se afla planete, la distante de 13, 39 si respectiv 100 de unitati astronomice (1 UA = distanta medie de la Pamant la Soare, adica aproximativ 150 de milioane de kilometri) fata de CI Tau.... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 16:58
Astronomii au identificat ceea ce pare a fi prima Luna detectata in afara sistemului nostru solar, un gigant gazos de marimea planetei Neptun, care nu seamana cu nicio Luna cunoscuta pana in prezent si care orbiteaza o planeta gazoasa mult mai mare decat Jupiter.
Descoperirea a fost detaliata, miercuri, in jurnalul Science Advances, iar oamenii de stiinta s-au aratat surprinsi nu doar de faptul ca aceasta demonstreaza existenta Lunilor in alte regiuni ale spatiului - cercetatorii au stiut ca este doar o problema de timp pana cand va fi gasit un astfel de satelit intr-un alt sistem solar - ci si de cat de diferita este Luna de cele aproximativ 180 din sistemul nostru solar.
"Este mare si neobisnuita, dupa standardele din sistemul nostru solar", a declarat profesorul de astronomie de la Universitatea Columbia din Statele Unite, David Kipping, cu referire la luna cunoscuta sub denumirea de exo-Luna, deoarece se afla in afara sistemului nostru solar.
Lunile din sistemul nostru solar sunt in exclusivitate corpuri astronomice cu o suprafata stancoasa sau inghetata. Exo-Luna proaspat descoperita si planeta pe care o orbiteaza, cu o dimensiune de cateva ori mai mare in comparatia cu masa celei mai mari planete din sistemul nostru solar, Jupiter, sunt gazoase - o pereche neasteptata.
Ele sunt situate la o distanta de 8.000 de ani lumina fata de Pamant, relateaza Reuters.
Potrivit lui Kipping si coautorului studiului, Alex Teachey, absolvent al Universitatii Columbia,... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 17:12
Arheologii au descoperit 14 monede de aur care erau ingropate pe locul vechiului cimitir al manastirii Frumoasa, a anuntat, joi, primarul din Iasi, Mihai Chirica.
Este vorba despre monede din secolul al XVI-lea.
"Vom face demersuri ca monedele sa ramana la Muzeul Municipal, pentru ca iesenii sa se bucure de aceasta descoperire. Munca arheologilor poate avea o valenta istorica", a declarat primarul Chirica.
Manastirea Frumoasa a intrat intr-un proces de reabilitare in urma cu patru luni.
"In cadrul cercetarilor arheologice preventive realizate la restaurarea ansamblului manastirii Frumoasa din Iasi, monument istoric de importanta nationala, in data de 7 august a fost descoperit intr-un mormant partial deranjat un tezaur compus din 14 monede din aur. Acestea sunt batute intre anii 1516-1591 in ateliere din Austria, Prusia, Olanda, Ungaria, Transilvania, avand o greutate totala de 50 de grame de aur", a declarat arheologul Madalin Cornel Valeanu, responsabilul stiintific de santier.
Ansamblul monahal este un monument istoric datat din secolul al XVI-lea. Proiectul de reabilitare si valorificare a potentialului turistic si cultural al ansamblului manastirii Frumoasa din Iasi este finantat prin fonduri europene nerambursabile in valoare de peste 21 milioane de lei.
Citeste si Comori seculare descoperite in Bihor: Argintii voievodului Menumorut ...citeste mai departe despre "Tezaur de aur, descoperit de arheologi la manastirea Frumoasa din Iasi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 14:05
Fragmente carbonizate dintr-o paine coapta acum 14.500 de ani intr-un cuptor din piatra gasite intr-un sit preistoric din nord-estul Iordaniei le ofera cercetatorilor o ipoteza surprinzatoare: oamenii faceau paine, unul dintre alimentele de baza, cu mii de ani inainte de a se apuca de agricultura.
Descoperirea facuta publica luni demonstreaza ca populatia de vanatori din Mediterana de Est detinea tehnica fabricarii painii mult mai devreme decat se crezuse pana acum, cu 4.000 de ani inainte de a dezvolta obiceiul cultivarii plantelor, potrivit Reuters.
Painea descoperita, cel mai probabil coapta fara drojdie si asemanatoare unei lipii, era realizata din cereale salbatice precum orzul, alacul (specie de grau cultivat din timpuri preistorice- n.red.) sau ovazul, precum si din tuberculi de la un stramos al papirusului de apa, care au fost macinate si transformate in faina.
Aceasta tehnica a coacerii painii a fost dezvoltata de cultura Natufi, caracterizata printr-un stil de trai mai degraba sedentar decat nomad, si a fost descoperita la situl arheologic din Desertul Negru, Iordania.
O descoperire exceptionala
"Descoperirea painii la un sit de o asemenea vechime este un lucru exceptional", a spus Amaia Arranz-Otaegui de la Universitatea din Copenhagen, cercetator postdoctoral in arheobotanica si autoarea principala a cercetarii publicate in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Arranz-Otaegui spune ca, pana acum, originile painii au fost... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 10:58
Langa piramidele din Giza, arheologii au descoperit doua locuinte vechi de 4.500 de ani, semn ca locul mai are inca multe secrete de dezvaluit.
Cel mai probabil acestea au fost locuite de oameni importanti: un responsabil cu hrana soldatilor din zona si un preot.
Se crede ca aceste doua cladiri erau locuite pe vremea faraonului Menkaure (faraon in vremea 2490 - 2472 i.Hr.) . Era perioada cand chiar se construia o piramida pentru acest faraon, arata Live Science.
Unul dintre locatari era responsabil peste taierea animalelor, pentru ca soldatii sa aiba hrana, iar celalalt era un preot. Mai ales cel din urma era un personaj cheie, el putand face parte chiar din Guvern.
Nu departe de aceste locuinte erau niste strucuturi care se pare ca gazduiau soldatii, peste 1.000 de oameni. Iar in imediata vecinatate se obtinea mancarea, din ferme sau locuri in care erau crescute animalele.
E posibil ca o parte din hrana obtinuta sa fi ajuns si la cei care munceau la constructia piramidelor.
Cat despre cantitatea de hrana produsa aici, aceasta era probabil imensa. Doar pentru a hrani atatea guri era probabil nevoie de 877,54 kilograme de grau pe zi, a calculat arheologul Claire Malleson. Cat despre cantitatea de carne, si aceasta nu avea cum sa fie cu mult mai mica.
Anterior, in portul din zona, unde veneau ambarcatiuni din intregul Egipt si din estul Mediteranei, s-a descoperit o locuinta cu 21 de camere, in care traiau 21 de scribi care lucrau in port.
Pentru ca... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 06:42
Bahrainul a descoperit un camp petrolifer care ar contine aproximativ 80 de miliarde de barili de petrol de sist, ceea ce ar putea face din aceasta mica tara din Golful Persic un important producator de petrol, a declarat, miercuri, ministrul Petrolului din Bahrain, seicul Mohammed bin Khalifa Al-Khalifa.
Ministrul Petrolului din Bahrain a adaugat ca, in prezent, se fac evaluari pentru a stabili cantitatile care pot fi exploatate, transmite AFP.
Noul zacamant ar contine rezerve mai mari decat cele ale altui camp petrolifer exploatat in prezent in Bahrain.
Denumit Bahrain Field, acest ultim camp petrolifer a fost descoperit in anul 1932, dar acum nu mai contine decat cateva sute de milioane de barili de petrol. In prezent, Bahrain extrage aproximativ 50.000 de barili de petrol pe zi.
Micul regat din Golful Persic, in care 80% din venituri sunt asigurate de petrol, beneficiaza de asemenea de o productie suplimentara de 150.000 de barili pe zi de la un alt camp petrolifer denumit Abu Safah, pe care il imparte cu Arabia Saudita.
Ministrul Petrolului din Bahrain a mai anuntat miercuri descoperirea unor importante rezerve de gaze la noul camp situat in apropiere de coasta de vest a Bahrainului. Cu toate acestea, directorul de explorare de la compania petroliera nationala Bahrain Petroleum Co., Yahia al-Ansari, a subliniat ca exploatarea acestui camp nu va incepe decat peste cinci ani. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 16:38