Tot mai multi intreprinzatori merg la Ruse pentru a-si deschide o firma in Bulgaria. Intermediarii de peste Dunare au perioade in care se plang ca nu pot face fata numarului mare de solicitari primite din partea romanilor.
Antreprenorii romani aleg Bulgaria pentru ca tara vecina dispune de un sistem de taxare avantajos si de o stabilitate economica iesita din comun, avand un curs valutar fix al monedei nationale (leva) pentru schimbul din si in Euro. In afara de cota TVA, de 20%, nici o alta taxa nu s-a schimbat in ultimii 20 de ani in Bulgaria.
Impozitul pe profit este de numai 10%, iar plata acestuia se face dupa depunerea declaratiilor de inchidere de an. In cazul in care firma nu inregistreaza profit, nu se achita nici un fel de impozit minim. Acest lucru faciliteaza practic scutirea taxelor pe profitul reinvestit.
Cu alte cuvinte, antreprenorii pot sa-si administreze banii astfel incat sa reduca costul impozitarii. De asemenea, impozitul pe dividende (5%), se achita tot anual.
Intreprinzatorilor romani nu le vine sa creada ca recuperarea TVA-ului se face in 45 de zile de la solicitarea scrisa a firmei.
In tara vecina toate taxele pentru salarii reprezinta aproximativ 48% din salariul net, adica aproape de doua ori mai putin decat in Romania. Salariul minim pe economie este de aproximativ 123 de Euro. Chiriile pentru sedii sociale/birouri, spatii de depozitare sau spatii comerciale pot fi de cateva ori mai mici decat la noi.
Interesant este totusi... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 09:53
Insolventa, "cancerul" de care sufera economia romaneasca, are efecte perverse. Desi, in statistici, numarul cazurilor de insolventa este in scadere, in spatele cifrelor se ascunde o situatie alarmanta.
Tot mai multe firme cu afaceri de peste 1 milion de euro isi declara incapacitatea de plata, arata o analiza realizata de KeysFin. Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme in insolventa decat tarile din jur.
Peste 4.700 de societati au intrat in insolventa in primele 6 luni, in scadere cu 55,98% comparativ cuaceeasi perioada din 2014, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cel mai mare numar de companii intrate in insolventa, 1076, a fost inregistrat in municipiul Bucuresti, in scadere cu 50,74%, in primelesaseluni comparativ cu aceeasi perioada din 2014.
Pe urmatoarea pozitie se situeaza judetul Bihor, cu 303 companii in insolventa (-62,91%), Timis cu 284 firme (-40,96%) si Maramures cu 276 (+10,74%) - singurul judet in care numarul insolventelor a crescut fata de anul trecut.
Statistica mai arata ca, din punct de vedere al riscului insolventelor, cele mai sigure judete sunt Calarasi, Harghita, Bistrita Nasaud, Botosani, Salaj si Teleorman, acolo unde numarul firmelor care au declarat incapacitatea de plata nu trece de 50 de cazuri.
Datele statistice arata promitator, la prima vedere, insa ascund unfenomen alarmant, dat de efectele intrarii in vigoare a Codului Insolventelor.
Potrivit expertilor de la KeysFin, Codul... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 10:06
Daca in statisticile oficiale pare ca am depasit criza si ca economia merge tot mai bine, in realitate business-ul se restrange tot mai mult, iar numarul firnelor nou infiintate, un indicator relevant privind sentimentul investitorilor, a ajuns la minimul ultimilor 6 ani, arata un studiu realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin.
Potrivit datelor oficiale, numarul firmelor nou infiintate a fost anul trecut de 101.627, cu 19% mai putine decat in 2013. Mai mult chiar, este cel mai scazut numar de business-uri nou deschise in ultimii sase ani, se arata un comunicat remis Ziare.com.
Cate firme au intrat in insolventa in primele 11 luni din 2014
Statistica arata ca cele mai multe afaceri noi, peste 30%, sunt in domeniul comertului si repararii auto-moto (26.541), proportie similara cu cea din anii precedenti.
De interes au fost, anul trecut, si afacerile din sectorul activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice (11%), transport si ...citeste mai departe despre "Relansarea economiei, o fata morgana: Numarul firmelor noi, la nivelul minim al ultimilor 6 ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 14:54
Constructorii romani sunt din ce in ce mai interesati de contractarea unor lucrari externe, destinatiile vizate fiind nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia sau Asia Mica, dar si in Serbia si Albania, a declarat, joi seara, Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, la o conferinta de specialitate.
"Riscul major al statului roman in a nu plati lucrari de mult realizate este de a lovi direct in competitivitatea firmelor romanesti facand astfel ca acestea sa nu mai poata fi prezente la lucrarile finantate din fondurile europene din perioada 2014-2020. Noi estimam ca zona europeana, ca si zona americana va fi segmentata de cateva firme, nu multe, poate zece, ori 12, iar celelalte vor trebui sa lucreze pentru acestea. (...)
De asemenea, suntem foarte atenti ca, pe langa banii europeni, sa cream un cadru care sa permita parteneriatul public-privat pentru a atrage acele investitii straine necesare dezvoltarii locale, capital din Orientul Mijlociu, capital din China", a aratat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii - ARACO, potrivit Agerpres.
Conferinta, "Accesul constructorilor si dezvoltatorilor in piata globalizata. Etica si securitatea afacerilor", organizata de Patronatul Societatilor din Constructii, a dezbatut teme complexe pentru prezentul si viitorul acestui domeniu.
"Pe zona constructiilor nu putem vorbi de cresteri in anul 2013. Din pacate, 2013 este rodul proiectelor pregatite... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 09:29
Grupul german Bosch va deschide in acest an doua noi unitati de productie in Romania, la Cluj-Napoca si Blaj, pentru care va investi pana la sfarsitul anului 120 milioane euro si va angaja 600 de persoane.
Unitatea de productie din Blaj urmeaza sa fie deschisa in 8 iunie, in timp ce fabrica de la Cluj -Napoca este programata pentru ultimul trimestru din acest an.
La Blaj, Bosch detinea deja o unitate pentru tehnica liniara, care a fost extinsa cu o fabrica de senzori de turatie pentru sistemele de control al sasiului, dedicati industriei auto, dupa o investitie de circa 50 milioane de euro. Cu o suprafata de 50.000 de metri patrati, unitatea de la Blaj va angaja inca 300 de persoane pana la sfarsitul anului, ajungand la un total de circa 900 angajati.
La Cluj-Napoca, grupul construieste un nou centru de productie, cu o suprafata dfe 38.000 metri patrati, pentru care sunt prevazute investitii de 77 milioane de euro. Unitatea va avea 300 de angajati. Fabrica de la Cluj-Napoca va produce unitati electronice de comanda pentru autovehicule.
La inceputul anului 2013, compania avea in Romania 1.400 de angajati.
Bosch mai are in Bucuresti o firma de distributie de scule electrice, sisteme de incalzire, sisteme de securitate, siguranta si comunicatii si echipamente auto pentru piata de aftermarket, iar in Timisoara se afla un centru de comunicare.
Anul trecut, compania a obtinut in Romania vanzari de 180 milioane de euro in anul 2012, cu 4,5% mai mici fata de... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 16:31