Asociatia Pro Infrastructura a aproximat cati kilometri de autostrada o sa fie inaugurati in 2021, iar evaluarea arata o cifra redusa.
Astfel, ar fi vorba despre 35 de kilometri de autostrada, si de un total de 52,35 de kilometri de drumuri de "mare viteza" si de mare siguranta.
In plus, asociatia vorbeste despre sansele ca traficul sa fie deschis pe loturile Alba Iulia-Aiud si Ungheni-Targu Mures, care ar fi proiecte realizabile. Insa, circulatia pe Drumul Expres DX12 Piatra Olt-Valea Mare (drumul expres din Olt, din preajma Slatinei) este mai putin realizabila.
"Sanse reale de a fi deschise traficului le au loturile Alba Iulia-Aiud (24,25 km din A10, posibil in august dar probabil abia in toamna), cioturile ramase de 2,2 km de la Alba Iulia Nord si de 4 km la sud de Aiud (tot A10) si Ungheni-Targu Mures (4,5 km parte din A3).
Atat. 35 de km de autostrada.
Teoretic, intr-un scenariu foarte optimist cu autoritati care se autodepasesc si un constructor la fel de motivat ca pe A7 la Bacau, la finalul lui 2021 am putea circula pe Drumul Expres DX12 Piatra Olt-Valea Mare, adica pe 21,35 km de drum expres care functioneaza ca o centura a Slatinei.
Total? 52,35 de kilometri de drumuri de "mare viteza" si de mare siguranta.
A1 Sibiu-Boita? Gata prin 2023. A0 noua centura a Capitalei? Doar se vor incepe lucrarile pe (aproape) toti cei 48 de km din sud si pe mini-lotul 4 din nord (4,5 km). Primele inaugurari posibile in 2022 in varianta optimista, cel mai... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 20:20
Realizarile in materie de infrastructura ale anului 2020 se incheie cu o serie de inaugurari mult asteptate, precum metroul din Drumul Taberei si trenul de la Gara de Nord pana la Aeroportul "Henri Coanda", dar si deschiderea a 60 de kilometri de autostrada si lansarea unor licitatii importante.
Metroul din Drumul Taberei
Magistrala 5 de metrou, sectiunea Eroilor - Drumul Taberei, a fost inaugurata marti, 15 septembrie 2020, la noua ani de la debutul lucrarilor. Cea mai recenta magistrala de metrou are zece statii (Raul Doamnei, Constantin Brancusi, Valea Ialomitei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militara si Eroilor 2) si un depou. Lungimea liniei este de 6,871 kilometri, iar durata de deplasare este de aproximativ 12 minute.
Magistrala M5 de metrou, sectiunea Raul Doamnei - Eroilor, inclusiv statia si Depoul Valea Ialomitei, a fost finantata integral din fonduri externe nerambursabile (85%) si de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului aprobat este de aproape 3,2 miliarde de lei. Contractul a fost atribuit asocierii Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM si AB Construct.
In prezent, pe noua linie circula trenuri de metrou vechi, model Bombardier, iar peste doi ani si jumatate vor circula trenurile marca Alstom, producatorul cu care Metrorex a semnat contractul pentru achizitia a 13 noi trenuri, in valoare de peste 103 milioane de euro.
Dupa inaugurarea acestei magistrale, Capitala a ajuns la... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 07:36
Traficul pe Autostrada A10 Sebes - Turda, intre Sebes si Alba Iulia urmeaza sa se deschida joi, 3 decembrie, la sase ani de la inceperea proiectului de construire.
Vor fi dati in trafic 14,8 km din cei 17 inclusi in acest tronson. La eveniment va participa ministrul Transporturilor, Lucian Bode, reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, ai constructorului Impresa Pizzarotti si ai antreprenorilor, scrie hunedoaralibera.ro.
Pentru deschiderea oficiala de joi a fost amplasat un cort in zona nodului rutier de la Sebes - Lancram. Evenimentul include o deplasare pe santier, o prezentare a stadiului proiectului si a tehnologiei de executie dar si o prezentare a stadiului marilor proiecte din Transilvania.
Potrivit programului oficial, deschiderea traficului va avea loc in jurul orei 16:30 - 17:00.
Tronsonul pe care se poate circula de la aceasta data este intre Nodul Rutier Sebes (legatura cu DN1 prin bretelele 5 si 6), nodul Rutier Alba Iulia Sud (complet) si Nodul Rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1, 2 si 3).
Circulatia este permisa pe doua benzi pe fiecare cale intre km 0+000 si km 14+800, unde traficul este deviat pe sensul Turda - Sebes (pe pasaj cale ferata) pe 700 metri (conexiune cu DN1).
Pentru lotul 1, proiectul a inceput in decembrie 2014 si includea 4 luni realizare proiect tehnic si 18 luni executie lucrari, cu data initiala pentru finalizare 2 octombrie 2016.
Citeste si:
FOTO VIDEO Autostrada Sebes-Turda, cu 24 de ore inainte de... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 11:24
Constructorii lotului 1 al autostrazii Sebes-Turda, care va fi inaugurat joi, 3 decembrie, de premierul Ludovic Orban, lucreaza de zor cu 24 de ore inainte de deschiderea circulatiei.
Miercuri se lucreaza intens la parapeti, semnalizare si marcaje, iar la sensul giratoriu din soseaua de centura a municipiului Alba Iulia, care face legatura cu breteaua de conectare la nodul rutier Alba Iulia Sud, inca nu este turnat ultimul strat de asfalt sau stratul de uzura, aceasta operatiune urmand sa fie facuta in cursul zilei.
Lotul are 17 kilometri, dar deschiderea circulatie rutiere se va face pe 14,8 kilometri, intre nodul rutier Sebes (legatura cu Drumul National 1 si A1 prin bretelele 5 si 6), nodul rutier Alba Iulia Sud (complet) si nodul rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1, 2 si 3).
Circulatia se va desfasura pe doua benzi pe fiecare cale, intre km 0+000 si km 14+800, unde traficul va fi deviat pe o singura banda (pe pasajul peste calea ferata) pe o distanta de 700 de metri (pana la conexiunea cu DN1).
Initial, ministrul Transporturilor anuntase finalizarea lotului pana la sfarsitul anului, dar constructorul s-a mobilizat pentru a termina portiunea de drum cu aproape o luna mai devreme si cu doar cateva zile inainte de alegeri.
Evenimentele care preceda inaugurarea acestui tronson vor incepe joi, in jurul orei 13.00, in prezenta premierului Ludovic Orban si a ministrului Transporturilor, Lucian Bode. Traficul rutier va fi deschis in jurul orei 16.30 -... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:40
Circulatia rutiera pe tronsonul Iernut-Chetani, parte din Autostrada Transilvania (A3), se deschide vineri, 18 septembrie, potrivit reprezentantilor Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Astfel, soferii vor putea folosi aproape 18 noi kilometri de sosea de mare viteza.
Tronsonul de 17,9 kilometri din Iernut-Chetani, parte din A3, este realizat de asocierea Astaldi-Max Boegl. Constructorul a asternut in totalitate asfaltul, a finalizat nodul rutier Iernut si marcajele rutiere, conform Asociatiei Pro Infrastructura.
Lucrarile au inceput in anul 2016 si se finalizeaza in luna septembrie a acestui an, conform contractului in valoare de 437,6 milioane de lei, fara TVA.
In prezent, Romania are 855 de kilometri de autostrada, dupa ce anul acesta au fost inaugurati cei 5 kilometri intre Biharia si Bors, singura inaugurare de pana acum, in 2020. Dupa ce va fi deschis si lotul Iernut-Chetani, romanii vor avea la dispozitie 873 de kilometri de autostrada. ...citeste mai departe despre "VIDEO Autostrada Transilvania: Lotul Iernut-Chetani se deschide vineri circulatiei, in prezenta presedintelui Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2020, ora 10:40
Dupa mai multe amanari, vinerea viitoare, pe 14 decembrie, Compania de Drumuri va deschide traficul pe Autostrada Urbana din Bucuresti, care face legatura intre Centura Capitalei si Soseaua Petricani.
Inainte sa deschida circulatia pe segmentul de 3,3 kilometri din Autostrada Transilvania (A3) din Capitala, Compania de Drumuri va face, vineri, receptia lucrarilor. Aceasta operatiune ar trebui sa fie, insa, mai degraba o formalitate, in conditiile in care, in linii mari, calitatea soselei a fost deja evaluata de specialistii Companiei de Drumuri, la prereceptie.
"Sigur, ne-am asteptat ca lucrarile sa fie gata din octombrie. Daca n-a fost asa, e din vina problemelor despre care vorbea ministrul Sova (potrivit caruia constructorul 'sufera de lene') ", a declarat anterior, pentru Ziare.com, purtatorul de cuvant al Companiei de Drumuri, Alin Serbanescu.
De fapt, lucrarile la Autostrada Urbana au mers greu inca de la inceput, din cauza ritmului lent in care statul a cumparat terenurile pe care urma sa se construiasca soseaua.
Ulterior, s-a intarziat si cu mutarea retelelor electrice din calea autostrazii. In cele din urma - asa cum autoritatile si specialistii in infrastructura din mediul privat au remarcat - nici constructorul, o asociere condusa de societatea Aktor, nu a lucrat intr-un ritm satisfacator. In cele din urma, insa, soseaua e gata si poate fi inaugurata.
Pe termen lung, deschiderea ciotului de 3,3 kilometri de autostrada este, fara doar si poate, un... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 16:11
Portiunea din autostrada Sibiu-Orastie, care a avut grave probleme de structura, se va deschide circulatiei, luni, la ora 14:00.
E vorba de lotul 3, intre Cunta si Saliste, care are 22 de kilometri, potrivit unui comunicat al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNADNR) remis Ziare.com.
Lucrarile au fost verificate, duminica, de Comisia de Inspectie Tehnica, impreuna cu reprezentanti ai Politiei Rutiere, care au constatat ca "sunt indeplinite conditiile necesare deschiderii traficului rutier in deplina siguranta".
Astfel, ...citeste mai departe despre "Autostrada surpata se deschide circulatiei: De cand vom putea circula pe lotul 3 din Sibiu-Orastie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 10:52
Portiunea din autostrada Sibiu-Orastie care a fost inchisa in luna octombrie va fi data in folosinta abia in vara anului viitor.
Tronsonul dintre Saliste si Cunta a fost demolat din cauza infiltratiilor de sub asfalt.
Acesta va fi redeschis in iunie 2016, potrivit site-ului ce contine situatia actualizata a drumurilor din Romania.
"Se inchide circulatia rutiera incepand de luni 07.09.2015, ora 8:00 pe Autostrada A1, Orastie - Sibiu, sectorul cuprins intre Nod rutier Saliste (km 270+020) si Nod rutier Cunta (km 292+455). Traficul rutier se va desfasura pe o ruta alternativa, respectiv: DN 1 intre localitatile Saliste si Cunta. Perioada de inchidere a circulatiei va fi 07.09.2015 - iunie 2016", arata sursa citata.
Autostrada care se prabuseste: CNADNR a depus plangere penala
Reparatiile pentru portiunea de 200 de ...citeste mai departe despre "Incheiem anul cu mai putini kilometri de autostrada: Cand va fi redata in folosinta Sibiu-Orastie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 17:30
CNADNR asteapta in urmatoarele doua saptamani ofertele finale de la cei trei investitori interesati de constructia autostrazii Comarnic-Brasov si estimeaza ca va desemna castigatorul la finalul lunii octombrie.
Din cei patru investitori precalificati, unul s-a retras, iar in etapa de dialog competitiv CNADNR a avut 12-13 intalniri cu fiecare din companiile ramase in cursa, a declarat, luni, Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, la o conferinta de profil.
"In 2016, autostrada va fi in trafic. Nu stiu daca in totalitate", a spus el.
Pentru tronsonul de autostrada Comarnic - Brasov ofertele pentru preselectie la dialog competitiv au fost depuse in februarie, pe lista fiind inscrise compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini.
Neaga nu a precizat ce companie sau consortiu s-a retras din procesul de selectie.
CNADNR a comunicat, pentru Mediafax, ca la inceperea etapei dialogului competitiv, in perioada mai-iunie, China Communications Construction si-a anuntat retragerea.
Statul a mai incercat de doua ori sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci (Franta)-Aktor (Grecia), a renuntat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anuntat ca a anulat contractul de constructie pentru ca statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a facut imposibila... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 15:51